:

Kan privatperson hyra ut lokal till företag?

Innehållsförteckning:

  1. Kan privatperson hyra ut lokal till företag?
  2. Hur mycket får man ta ut i hyra utan att skatta?
  3. Hur mycket får man dra av för hyra av lokal?
  4. När du hyr ut till ditt eget eller till en närståendes bolag eller arbetsgivare gäller särskilda regler?
  5. Hur vet Skatteverket att jag hyr ut?
  6. Kan mitt företag betala min hyra?
  7. Är det moms på hyra av lokal?
  8. Hur mycket skatt betalar man på att hyra ut?
  9. Kan jag betala min hyra via mitt företag?
  10. Hur mycket skatt betalar man för uthyrning?
  11. Vad händer om man inte betalar skatt på uthyrning?
  12. Hur mycket får jag tjäna på att hyra ut?
  13. Hur bokför man hyra av lokal?
  14. När är en lokal momspliktig?
  15. Vilka betalar 50% skatt?

Kan privatperson hyra ut lokal till företag?

Är villkoren om särskilt inrättad del uppfyllda kan du få avdrag för skälig del av bostadskostnaden. Avdraget gör du under skattemässiga justeringar på NE-bilagan.

Enligt reglerna har du rätt till avdrag för skälig del av bostadskostnaden. För att bestämma det skäliga avdraget behöver du räkna ut hur stor del av dina totala kostnader som hör till det särskilt inrättade arbetsrummet. Är till exempel uppvärmningen jämt fördelad över hela din bostad beräknar du avdraget utifrån hur stor del av den totala ytan som hör till det särskilt inrättade arbetsrummet. Det vill säga om din bostad är 100 kvadratmeter och arbetsrummet 10 kvadratmeter blir ditt skäliga avdrag för värme 10 procent av den totala uppvärmningskostnaden. Har du till exempel inte något vatten indraget i arbetsrummet kan du inte göra något avdrag för vattenkostnader.

Hur mycket får man ta ut i hyra utan att skatta?

För dig som hyr ut privat finns det många förmånliga skatteavdrag att göra. Så länge det handlar om uthyrning av privatbostad så beskattar du hyran under inkomstslaget kapital. Du får göra flera bra skatteavdrag här, vilket är en av anledningarna till att så många vill hyra ut bostäder.

Till att börja med så får du göra ett avdrag på 20% av din hyresintäkt. Om du det är en lägenhet eller bostadsrätt som hyrs ut får du göra det här avdraget med kostnaden du har för den uthyrda delen, vilket man bör tänka på.

Men det är inte allt. Du får också ett grundavdrag på 40 000 kronor. Det här får du göra på hela din totala hyresinkomst under förutsättningen att du hyr ut till någon utomstående.

Om du hyr ut en del av din egen bostad så är däremot inte skattereglerna lika generösa. Du får inte dra av 20% på hyresintäkten och du har inte heller det fasta grundavdraget på 40 000 kronor. Det betyder dock inte att du inte får göra några avdrag alls.

Det här kan bli lite klurigt eftersom mycket kommer att handla om hur mycket av din bostad som du faktiskt hyr ut. Något som också kan påverka här är hur mycket av bostaden som anses vara delat. Det är därför otroligt viktigt att du kollar vad som gäller exakt för dig. Men hyr man bara ut ett vanligt rum så är det enkla regler och man får sällan göra de generösa avdragen som man får göra när man exempelvis hyr ut en hel bostad.

Du får dra av för de merkostnader som dyker upp på grund av din uthyrning. Så om du får extra kostnader kopplat till att du hyr ut exempelvis ett rum i din bostad, finns det fortfarande en del avdrag att göra. Du ska precis som annars deklarera din hyresinkomst som en kapitalinkomst, under förutsättningen att din hyra är marknadsmässig.

Hur mycket får man dra av för hyra av lokal?

Som nämnt innan skiljer det sig mellan att hyra kontor av sig själv om man driver enskild firma jämfört med aktiebolag. Har du en enskild firma och jobbar hemifrån finns det två olika sätt att välja för att dra av kostnaderna.

Om du bedriver ett aktiebolag och jobbar hemifrån kan du låta bolaget betala en del av hyran. Men precis som för dig som driver enskild firma finns det flera regler att följa för att skatteverket ska godkänna det. Det första som måste ske är att man sätter en marknadsmässig hyra för kontoret/lokalen som man använder. Gör man inte det och sätter för hög hyra kallas det för överhyra. Vilket betyder att du kommer beskattas som lön på det överskjutande beloppet.

Det andra som måste ses över är om man redan har en lokal eller inte till verksamheten. Du är inte tillåten att hyra ut ett rum till dig själv i din egna bostad om behovet inte finns i verksamheten. Exempelvis skulle en frisör som har en salong där hen klipper kunna hyra ett rum i sin egen bostad för att sköta administrationen om sånt utrymme inte finns på salongen. Rummet behöver även vara särskilt avgränsat och inte vara en del av den privata bostaden. Syftet får endast vara att använda rummet för verksamheten och inget annat. Till exempel ett garage, förråd eller avgränsat rum.

Att hyra kontor eller lokal av sig själv medför sina utmaningar när det kommer till regler och krav men är fullt möjligt. Vi hoppas att denna blogg har gett dig bättre förståelse kring vad som gäller om man driver enskild firma och vad som gäller om man driver aktiebolag. Har du fler frågor gällande att hyra kontor/lokal är du varmt välkommen att kontakta oss på HQV.

När du hyr ut till ditt eget eller till en närståendes bolag eller arbetsgivare gäller särskilda regler?

Momsreglerna vid dropshipping är komplexa och varierar mellan olika områden och produkter. Då det vanligaste är att leverantören finns i Kina eller annat asiatiskt land följer här några exempel med detta som utgångspunkt.

En svensk e-handlare säljer i eget namn en vara till en svensk konsument genom sin webbplats. E-handlaren köper i sin tur varan från en kinesisk leverantör. Försäljningen till den svenske e-handlaren sker via en kinesisk e-handlare som på sin webbplats säljer varan i den kinesiska leverantörens namn och för dennes räkning. Varan levereras direkt från den kinesiska leverantören till den svenska slutkunden (dropshipping). Den svenska e-handlaren meddelar den kinesiska e-handlaren sitt svenska momsregistreringsnummer eller klargör på annat sätt att denne är en beskattningsbar person.

Hur vet Skatteverket att jag hyr ut?

Den som hyr ut sin privatbostad ska beskattas med 30 procent i inkomstslaget kapital. Avdrag från ersättningen medges med ett schablonbelopp på 40 000 kronor. Därutöver medges avdrag med 20 procent av ersättningen om det är en privatbostadsfastighet som hyrs ut. Är det en bostad som innehas med hyresrätt medges i stället ytterligare avdrag för hyreskostnaden för den period bostaden hyrts ut.

Den som har hyrt ut en sommarstuga under 2020 för en sammanlagd ersättning som understiger 50 000 kronor beskattas inte. Uppgår ersättning till 100 000 kronor ska däremot beskattning ske, men avdrag medges först med 60 000 kronor (40 000 kr + [20 % x 100 000 kr]). Resterande belopp 40 000 kronor beskattas med 30 procent, det vill säga med 12 000 kronor.

Kan mitt företag betala min hyra?

Driver du ditt aktiebolag hemifrån? Du vet väl om att du kan låta företaget betala hyra för arbetsplatsen. Men inte hur som helst. Det finns några förutsättningar att ta hänsyn till för att Skatteverket ska godkänna det – i den här artikeln berättar Sanja Skiljo, redovisningsexpert på Wint, allt du behöver veta för att hyra ut en del av din bostad som kontor.

Sitter du hemifrån och arbetar och funderar på att börja ta ut hyra från ditt aktiebolag? Det har du all rätt att göra, men inte till vilket pris som helst. Hyran som du tar ut får nämligen inte överstiga marknadsmässig hyra – gör den det kallas det för överhyra och det betyder att den överskjutande delen kommer att beskattas som lön. Det finns med andra ord ingen vinning för dig att ta ut en hyra som inte är skälig.

Är det moms på hyra av lokal?

Vid de flesta försäljningar av produkter och tjänster i Sverige ingår moms. Men betalar man moms på hyra?

Generellt är uthyrning av fastigheter momsbefriat. Som fastighetsägare tar man alltså inte ut moms från hyresgästen. På grund av detta kan inte heller momsen kvittas mot ingående moms på produkter som köps in för exempelvis renovering.

Hur mycket skatt betalar man på att hyra ut?

Många vet kanske redan att det finns en gräns på 50 000 kr innan man behöver betala skatt på sin hyresintäkt, men det finns undantag.

– Vad många inte känner till är att denna gräns inte gäller alla typer av bostäder, och att den skattepliktiga gränsen kan bli lägre om man är flera delägare, eftersom schablonavdraget gäller per bostad, säger Veronica Rosén, moms- och skatteexpert på Simployer.

Kan jag betala min hyra via mitt företag?

Att hyra ut sin bostad till ett företag har både fördelar och nackdelar. När du fått tillstånd att hyra ut din bostad kan det därför vara bra att göra en avvägning om du ska gå vidare med företaget du hittat eller om du istället ska vända dig till en privatperson. Detta kan då vara bra att tänka på:

Innan du kan hyra ut din bostadsrätt eller hyresrätt krävs det att du får tillstånd att hyra ut. Beroende på vilken sorts bostad du planerar att hyra ut kan tillståndet fås på olika sätt. Vad som generellt gäller för alla bostäder som kräver tillstånd att hyra ut är att du har giltiga skäl. Du kan läsa mer om hur du ordnar ett tillstånd för uthyrning i vår guide om andrahandsuthyrning för respektive bostadsform:

  • Hyra ut bostadsrätt (tillstånd av bostadsrättsförening krävs)
  • Hyra ut hyresrätt (tillstånd av hyresvärd krävs)
  • Hyra ut hus (tillstånd behövs inte)

Vad som kan vara bra att tänka på vid uthyrning till företag är att vissa hyresvärdar eller bostadsrättsföreningar vill veta vem som ska bo i bostaden. Kontakta den du ansöker om tillstånd hos eller hör med företaget du planerar att hyra ut till.

Hur mycket skatt betalar man för uthyrning?

För dig som hyr ut privat finns det många förmånliga skatteavdrag att göra. Så länge det handlar om uthyrning av privatbostad så beskattar du hyran under inkomstslaget kapital. Du får göra flera bra skatteavdrag här, vilket är en av anledningarna till att så många vill hyra ut bostäder.

Till att börja med så får du göra ett avdrag på 20% av din hyresintäkt. Om du det är en lägenhet eller bostadsrätt som hyrs ut får du göra det här avdraget med kostnaden du har för den uthyrda delen, vilket man bör tänka på.

Men det är inte allt. Du får också ett grundavdrag på 40 000 kronor. Det här får du göra på hela din totala hyresinkomst under förutsättningen att du hyr ut till någon utomstående.

Om du hyr ut en del av din egen bostad så är däremot inte skattereglerna lika generösa. Du får inte dra av 20% på hyresintäkten och du har inte heller det fasta grundavdraget på 40 000 kronor. Det betyder dock inte att du inte får göra några avdrag alls.

Det här kan bli lite klurigt eftersom mycket kommer att handla om hur mycket av din bostad som du faktiskt hyr ut. Något som också kan påverka här är hur mycket av bostaden som anses vara delat. Det är därför otroligt viktigt att du kollar vad som gäller exakt för dig. Men hyr man bara ut ett vanligt rum så är det enkla regler och man får sällan göra de generösa avdragen som man får göra när man exempelvis hyr ut en hel bostad.

Du får dra av för de merkostnader som dyker upp på grund av din uthyrning. Så om du får extra kostnader kopplat till att du hyr ut exempelvis ett rum i din bostad, finns det fortfarande en del avdrag att göra. Du ska precis som annars deklarera din hyresinkomst som en kapitalinkomst, under förutsättningen att din hyra är marknadsmässig.

Vad händer om man inte betalar skatt på uthyrning?

Under året genomför Skatteverket en mängd kontroller av uthyrning av bostäder, sedan problemet har uppdagats. Det är både uthyrare på Airbnb och andra förmedlare som granskas.

– Vi har sett en rejäl ökning av sådan här uthyrning de tre-fyra senaste åren, säger Henrik Kisterud, rikssamordnare för oredovisade inkomster på Skatteverket.

Hyr du ut din bostad är det skattefritt om inkomsterna inte är högre än 40 000 kronor på ett år. Hyr du ut din bostad tillfälligt, i upp till sammanlagt 16 veckor med en omsättning på max 50 000 kronor, behöver du inte heller betala skatt.

Hur mycket får jag tjäna på att hyra ut?

Om du hyr ut din bostad skall du ta upp hyresintäkterna i din deklaration och betala skatt på en del av dem. I denna artikel går vi igenom hur man räknar ut sin skatt och erbjuder enkla kalkylatorer som räknar ut skatten åt dig.

Hur bokför man hyra av lokal?

Hejsan!

Jag startade min enskilda firma i Maj 2010 (FA) på sidan av min fasta anställning.Jag fick då erbjudande hyra en lokal för verksamheten till mycket bra pris- Och så blev fallet.

När är en lokal momspliktig?

Frivillig beskattning innebär att uthyrning och upplåtelse av fastighet i vissa fall kan vara skattepliktig. Du som uthyrare lägger då på 25 procent moms på hyran för lokaler som omfattas av den frivilliga beskattningen. I gengäld får du göra avdrag för den ingående momsen på kostnaderna för uthyrningen av dessa lokaler. Din hyresgäst får enligt mervärdesskattelagens allmänna regler dra av den moms du tar ut på hyran.

Frivillig beskattning kan avse uthyrning av en hel byggnad, en del av en byggnad eller en annan anläggning som utgör fastighet. En lokal är en del av en byggnad som är en klart avgränsad del i en byggnad. Även om en yta inte är klart avskild från andra ytor med till exempel väggar, kan ytan omfattas av frivillig beskattning om den är klart bestämd till läge och storlek. Exempel på lokaler som kan hyras ut med frivillig beskattning är butikslokaler, kontorslokaler och industrilokaler. Det är bara fastigheter i Sverige som kan omfattas av frivillig beskattning här.

En byggnad har ofta ytor som är gemensamma för alla lokaler i byggnaden, exempelvis entré, trapphus och liknande. Sådana ytor kan normalt inte omfattas av frivillig beskattning.

Du har inte rätt att tillämpa reglerna om frivillig beskattning för uthyrning av stadigvarande bostad. Med stadigvarande bostad avses normalt en byggnad eller del av en byggnad som är inrättad för boende. Eftersom du inte har rätt att tillämpa reglerna om frivillig beskattning för uthyrning av sådan byggnad har du heller ingen rätt till avdrag för ingående moms.

Vilka betalar 50% skatt?

Statlig inkomstskatt betalas av personer som har en bruttoårsinkomst, före grundavdrag, på över gällande brytpunkt. År 2023 var brytpunkten på 613 900 kronor för personer under 66 år. På den del av inkomsten som överstiger detta belopp betalas statlig inkomstskatt på 20 %. Personens högsta skattenivå, det vill säga marginalskatt, är då cirka 50 %.