:

Kan man förlora sitt medborgarskap?

Innehållsförteckning:

  1. Kan man förlora sitt medborgarskap?
  2. Kan man förlora medborgarskap i Sverige?
  3. När kan medborgarskap återkallas?
  4. Hur länge kan man bo utomlands som svensk medborgare?
  5. Vad händer om man har två medborgarskap?
  6. Kan man bli utvisad om man har dubbelt medborgarskap?
  7. Kan man ansöka om medborgarskap igen?
  8. Hur många medborgarskap kan man ha?
  9. Kan man vara svensk medborgare och bo utomlands?
  10. Kan man vara skriven i Sverige och bo utomlands?
  11. Kan man utvisas om man har dubbla medborgarskap?
  12. Hur många medborgarskap kan en person ha?
  13. Hur många utvisas från Sverige pga brott?
  14. Vad händer om man får avslag på svenska medborgare?
  15. Är det lagligt att ha två pass?

Kan man förlora sitt medborgarskap?

Migrationsverkets webbplats fungerar bäst i moderna webbläsare som Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox och Apple Safari. För att vara säker på att webbplatsen visas korrekt rekommenderar vi dig att byta till någon av dem om du använder webbläsaren Internet Explorer på din dator eller mobila enhet. Vi kan inte ge någon teknisk support om du använder vår webbplats i Internet Explorer.

Kan man förlora medborgarskap i Sverige?

Övrigt/annat

Om man flyttar utomlands med skulder på internetbanker och inte kan betala amortering eller räntan på ett tag, kommer man tappa svenska medborgarskapet?

När kan medborgarskap återkallas?

Det finns olika sätt att bli svensk medborgare: genom ansökan, anmälan eller automatiskt genom födsel eller adoption. Ett barn blir svensk medborgare vid födseln om någon av föräldrarna är svenska medborgare, men det kan också handla om ett barn som adopteras av en svensk förälder.

Vi kommer i den här artikeln att fokusera på de personer som blir svenska medborgare genom en ansökan eller anmälan – eftersom det är de vanligaste tillvägagångssätten som står för flest antal medborgarskapsärenden varje år.

Kraven för att bli svensk medborgare genom ansökan finns i lagen om svenskt medborgarskap, som säger att man ska:

Hur länge kan man bo utomlands som svensk medborgare?

Om du planerar att bo utomlands i ett år eller mer ska du rapportera det till Skatteverket minst en vecka före avresa. Detsamma gäller om du i början bara har planerat att stanna utomlands en kortare period men sedan bestämmer dig för att förlänga din vistelse till ett år eller mer. Det är viktigt att notera att detta gäller alla som bor i Sverige, oavsett om de har svenskt pass eller inte. Om din avresa ställs in eller skjuts upp måste du meddela Skatteverket senast det tidigare angivna avresedatumet. Du kan läsa all uppdaterad information på Skatteverkets hemsida, där hittar du också formuläret du behöver fylla i: Flytta utomlands. 

Vad händer om man har två medborgarskap?

Både Finland och Sverige tillåter dubbelt medborgarskap. En finsk medborgare som blir eller har blivit svensk medborgare 1.6.2003 eller senare, förlorar inte sitt finska medborgarskap.

Om du ansöker om medborgarskap i något annat land än Sverige och vill behålla ditt finska medborgarskap bör du ta reda om landets lagstiftning tillåter flerfaldigt medborgarskap.

Kan man bli utvisad om man har dubbelt medborgarskap?

Åklagaren brukar överväga att begära utvisning i brottsutredningar som rör allvarlig eller upprepad brottslighet som kan leda till fängelse och som har begåtts av en person som inte är svensk medborgare. Vilka förutsättningar måste vara uppfyllda för att domstolen ska besluta om utvisning?

  • En grundförutsättning för att domstolen ska besluta om utvisning är att det straff som domstolen dömer ut för själva brottet är ett svårare straff än böter.
  • Dessutom krävs det att domstolen anser att det finns risk för att personen i fråga gör sig skyldig till nya brott i landet eller att det brott som personen nu har gjort sig skyldig till är så allvarligt att personen inte bör få stanna kvar i landet.

Domstolen ska göra en konkret bedömning i det enskilda fallet. Bedömningen kan exempelvis ta sikte på om personen i fråga tidigare har gjort sig skyldig till brott i Sverige eller utomlands. Det räcker inte med ett påstående från åklagarens sida om att det är på det sättet utan det måste framgå av exempelvis registerutdrag, tidigare domar eller liknande för att domstolen ska kunna utgå ifrån att personen i fråga har gjort sig skyldig till brott tidigare och att det därmed också finns en risk för att personen i framtiden kommer att göra sig skyldig till nya brott. Domstolen kan komma fram till att det finns risk för fortsatt brottslighet trots att personen inte är dömd sedan tidigare vare sig i Sverige eller utomlands. Ett sådant exempel kan vara då en person vistas olovligt i Sverige och saknar ordnad försörjning och dessutom kort tid efter det att personen kom till landet har gjort sig skyldig till upprepad brottslighet. Några rättsfall från Högsta domstolen som berör frågan om risk för fortsatt brottslighet är NJA 1990 s 293, NJA 2006 s 375 och NJA 2007 s 533.

Kan man ansöka om medborgarskap igen?

En finsk medborgare kan samtidigt vara medborgare i en annan stat, eftersom Finland godkänner flerfaldigt medborgarskap.

Om du utöver finskt medborgarskap har medborgarskap i en annan stat eller i flera stater, anser de finska myndigheterna dig vara finsk medborgare i Finland och utomlands. 

Myndigheterna i andra stater betraktar dock inte nödvändigtvis dig som finsk medborgare, eftersom alla stater inte godkänner flerfaldigt medborgarskap.

Hur många medborgarskap kan man ha?

Sverige tillåter sedan 1 juli 2001 dubbelt medborgarskap. I och med 2001 års medborgarskapslag blev det, enligt svensk rätt,  fullt möjligt att ha två eller flera medborgarskap. Det krävs inte av den som söker svenskt medborgarskap att han eller hon avsäger sig sitt tidigare medborgarskap. Inte heller ska en svensk medborgare som söker och förvärvar ett annat medborgarskap därmed förlora det svenska medborgarskapet.

Läs mer på Migrationsverkets webbplats Vad innebär svenskt medborgarskap?  Medborgarskap för vuxnaSvenskt medborgarskap för barnInformation på regeringens webbplats om dubbelt medborgarskap

Kan man vara svensk medborgare och bo utomlands?

Hej, tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Kort och gott kan sägas att ett svenskt medborgarskap som fåtts efter ansökan inte kan förloras. Detta kan du läsa mer om på migrationsverkets hemsida. Detta stadgas också i Sveriges grundlag. Det finns alltså ingen tidsbegränsning och du kommer fortsätta vara medborgare i resten av ditt liv. Du kan alltid ansöka om att avsäga dig ditt medborgarskap frivilligt, även det kan du läsa om på migrationsverkets hemsida.

Jag hoppas du fick svar på din fråga. Du är välkommen med fler juridiska frågor i framtiden!

Kan man vara skriven i Sverige och bo utomlands?

När du lämnar Sverige för mer än ett års tid är du skyldig att anmäla detta till Skatteverket. Senast en vecka före flytten utomlands ska du ha anmält detta till Skatteverkets folkbokföringsenhet och till Försäkringskassan. Det är viktigt att ta reda på om motsvarande inskrivning i det nya landet krävs, samt hur det i så fall går till. Det skiljer sig från land till land. Är du utomlands mindre än ett år ska du stå kvar i folkbokföringen i Sverige. Om det visar sig att du sedan fortsätter vara utomlands mer än ett år ska du anmäla detta till Skatteverket. Utsända i svenska statens tjänst samt EU-parlamentariker kan vara folkbokförda i Sverige längre än ett år. Hör efter med Skatteverket om vad som gäller för just din situation.

När du flyttar tillbaka till Sverige ska du återinskriva dig snarast genom att personligen besöka ett av Skatteverkets servicekontor för att bli folkbokförd i Sverige – använd blanketten ”Anmälan flyttning till Sverige”. Det är viktigt att alla familjemedlemmar som varit med i utlandet skriver in sig. Det gör man bäst samtidigt och så snart ni har kommit till Sverige. Du ska uppge var du ska bo och när du kom tillbaka. Ta med pass och identitetshandlingar men även annan dokumentation i original. Skatteverket tar egna kopior. Det är bra om det finns en vidimerad originalöversättning ifall texten är på ett annat språk än engelska, eftersom det skyndar på alla processer.

Kan man utvisas om man har dubbla medborgarskap?

De utredningar som nu ska tillsättas kring medborgarskap kommer att ställas inför stora utmaningar. Vid sidan av de juridiska aspekterna är det viktigt att åtgärderna inte blir kontraproduktiva, försvårar integrationen, skriver Mats Tjernberg, professor i offentlig rätt.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Hur många medborgarskap kan en person ha?

Ett barn förvärvar svenskt medborgarskap vid födseln om

  • minst en av föräldrarna till barnet är svensk medborgare, eller om
  • en avliden förälder till barnet var svensk medborgare vid sin död.

Ett barn under 12 år som adopteras av en svensk medborgare blir svensk medborgare vid adoptionen.

Hur många utvisas från Sverige pga brott?

En person som inte är svensk medborgare kan i vissa fall utvisas, om personen begått allvarlig eller upprepad brottslighet. Frågan prövas av domstol efter begäran från åklagare.

Den som döms för brott i Sverige och som inte är svensk medborgare kan utvisas härifrån. Det blir aktuellt om den dömde har tidigare domar bakom sig eller om det annars finns en risk för att han eller hon återfaller i brott. Men även utan tidigare domar blir frågan om utvisning aktuell om man döms för brottslighet som har ett straffvärde på minst sex månaders fängelse.

Vad händer om man får avslag på svenska medborgare?

Här fanns tidigare en eller flera filmer publicerade. Filmer sparas vanligtvis i sex månader på regeringen.se. Därefter arkiveras de hos Riksarkivet. Om du vill se filmen vänligen vänd dig till Riksarkivet. Filmer finns också tillgängliga på Regeringskansliets Youtubekanal.

Är det lagligt att ha två pass?

Migrationsverkets webbplats fungerar bäst i moderna webbläsare som Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox och Apple Safari. För att vara säker på att webbplatsen visas korrekt rekommenderar vi dig att byta till någon av dem om du använder webbläsaren Internet Explorer på din dator eller mobila enhet. Vi kan inte ge någon teknisk support om du använder vår webbplats i Internet Explorer.