:

Hur räknar man ingående och utgående moms?

Innehållsförteckning:

  1. Hur räknar man ingående och utgående moms?
  2. Hur vet man om det är ingående eller utgående moms?
  3. Vad är en ingående moms?
  4. Är ingående och utgående?
  5. Hur räknar man ut ingående och utgående balans?
  6. När får man dra av ingående moms?
  7. Varför får företag dra av ingående moms?
  8. När använder man utgående moms?
  9. Vad menas med utgående moms?
  10. När får man dra ingående moms?
  11. Är ingående moms en tillgång?
  12. Vad är skillnaden mellan ingående och utgående balans?
  13. Hur bokför man utgående moms?
  14. Måste man redovisa ingående moms?
  15. Hur redovisar man ingående moms?

Hur räknar man ingående och utgående moms?

Hur räknar man ut moms? På den här sidan kan du använda vår momsräknare för att beräkna moms på ett pris och se summan exklusive samt inklusive moms.

Vår momsräknare hjälper dig att lägga till eller ta bort moms på ditt pris. Välj mellan 6%, 12% och 25% moms eller skriv in en egen momssats.

I Bokio får du hjälp att beräkna moms helt automatiskt. Både när du bokför, fakturerar dina kunder och ska göra momsdeklaration. Skapa konto och kom igång med enkel bokföring, fakturering och mycket mer!

Hur vet man om det är ingående eller utgående moms?

Utgående moms är momsen på det du säljer. Alltså en skattesats som ditt företag lägger på priset när du säljer en vara eller skatt. Den vanligaste momssatsen är 25 procent. Momsen ska alltid vara specifierad på fakturan till kund. Det kan du få hjälp med i vårt faktureringsprogram som du kan läsa mer om här.

När kunden betalar får företaget alltså in momspengar som inte är någon intäkt utan ska gå vidare till staten via Skatteverket. För att komma ihåg vad utgående moms är kan du tänka att den går samma väg som fakturan, det vill säga ut ur företaget.  

Ingående moms är momsen på det du köper in. Det är ingen kostnad utan en skatt du betalar på varor och tjänster som du sedan ska få tillbaka från staten.

Den ingående momsen ska alltid framgå på den ingående fakturan som det företaget som sålt varan eller tjänsten har skickat. 

Ingående moms är alltså den som kommer in i ditt företag via en ingående faktura. Du kan också tänka att ingående moms finns på de varor som företaget köper in.

Vad är en ingående moms?

Om vi bortser från de bolag som har momsfri verksamhet så ska alla bolag redovisa och betala moms till Skatteverket. Att betala moms kan i detta fallet även innebära att du får tillbaka pengar från Skatteverket.

Ingående moms är skatten på de varor och tjänster som du köper in till ditt företag och det är den moms företaget har rätt att få tillbaka. Den ingående momsen är därmed ingen kostnad för dig som företagare.

Är ingående och utgående?

Att det heter mervärdesskatt beror på att det bara är det ökade värdet på en vara eller tjänst, mervärdet, som ett ­företag betalar in moms på.

Man skiljer mellan ingående moms och utgående moms.

Hur räknar man ut ingående och utgående balans?

Saldona på de olika kontona hämtas från den utgående balansen i balansräkningen per sista dagen för föregående räkenskapsår. Man kan också uttrycka det som att den ingående balansen för ett räkenskapsår ska stämma överens med den utgående balansen för föregående räkenskapsår (kontinuitetsprincipen).

När du startar din verksamhet (första räkenskapsåret) har du ingen ingående balans.

När får man dra av ingående moms?

Om du bedriver verksamhet som gör att du ska betala eller få tillbaka moms

Du som har företag och säljer varor eller tjänster i Sverige ska ta ut moms av dina kunder, så kallad utgående moms

. Momsen är ingen kostnad för dig, utan en skatt som du tar ut av kunden och redovisar vidare till staten.

När du sedan köper varor eller tjänster till ditt företag betalar du moms på dem, så kallad ingående moms

Varför får företag dra av ingående moms?

Moms är en förkortning för mervärdesskatt och är en statlig skatt som ska betalas när vi handlar med de allra flesta varor och tjänster. Privatpersoner behöver ofta inte tänka på momsen, eftersom den som huvudregel redan är inkluderad i priset. Däremot ska företagare redovisa och betala moms till staten genom Skatteverket.

Ingående moms är momsen på det du köper in till ditt företag och det är den moms företaget har rätt att få tillbaka. Den ingående momsen är därmed ingen kostnad för dig som företagare. Utgående moms är momsen på det du säljer, och det är den momsen du som företagare ska redovisa till Skatteverket. Skillnaden mellan den ingående momsen och den utgående momsen, det vill säga mellanskillnaden, ska du antingen betala till Skatteverket eller få tillbaka från Skatteverket.

För att klargöra skillnaden mellan ingående och utgående moms kan du som företagare tänka på vilken riktning exempelvis en faktura har; in eller ut? Kommer fakturan in till ditt företag i form av leverantörsfakturor och kvitton så är det ingående moms på fakturan medan utgående moms finns på de fakturor som företaget skickar till kunderna.

När använder man utgående moms?

2022-06-07

När du som företagare köper eller säljer någonting måste du redovisa moms till Skatteverket. Och du som drivit företag ett tag är nog välbekant med utgående och ingående moms. Men vad är egentligen vilande moms? Låt oss reda ut begreppet.

Vad menas med utgående moms?

Moms är en statlig skatt som ska betalas när vi handlar med de allra flesta varor och tjänster. Som privatperson behöver man oftast inte tänka på moms, eftersom den som oftast redan är inkluderad i priset. Företagare ska däremot redovisa och betala moms till staten genom Skatteverket.

Utgående moms är en mervärdesskatt som adderas till försäljningsumman av varor och tjänster. Momsen betalas sedan in till staten när försäljaren har fått betalt av köparen. För att klargöra skillnaden mellan utgående och ingående moms kan du som företagare tänka på vilken riktning exempelvis en faktura har; in eller ut? Kommer fakturan in till ditt företag i form av leverantörsfakturor och kvitton så är det ingående moms på fakturan medan utgående moms finns specificerad på de fakturor som företaget skickar till kunderna.

När får man dra ingående moms?

är undantagna momsplikt helt och hållet. Varor och tjänster som är momsfria är till exempel sjukvård, tandvård, social omsorg, skolverksamhet och bank- och försäkringstjänster.

Är ingående moms en tillgång?

Att det heter mervärdesskatt beror på att det bara är det ökade värdet på en vara eller tjänst, mervärdet, som ett ­företag betalar in moms på.

Man skiljer mellan ingående moms och utgående moms.

Vad är skillnaden mellan ingående och utgående balans?

Beloppen på kontona på tillgångs- och skuldsidan i balansräkningen vid räkenskapsårets slut utgör den utgående balansen. Med andra ord är den utgående balansen summan av de belopp som finns på kontona för tillgångar, eget kapital och skulder vid redovisningsperiodens slut. Den utgående balansen blir sedan den ingående balansen för nästkommande räkenskapsår. Det betyder att utgående balans år 1 = ingående balans år 2. Om BAS‑kontoplanen från 2010 och framåt används, betyder det saldona på kontona 1000–2999.

 Relaterad läsning: Bokföring – allt du (någonsin) behöver veta om att bokföra

Hur bokför man utgående moms?

bokföras senast påföljande arbetsdag och övriga affärshändelser ska bokföras så snart det kan ske. 

Det finns dock flera möjligheter att senarelägga bokföringen.

Måste man redovisa ingående moms?

från din bokföring. Du ska bland annat lämna uppgift om:

  • din försäljning
  • utgående moms (moms på det du har sålt)
  • ingående moms (moms på det du har köpt in.

Hur redovisar man ingående moms?

Säljaren har alltid ansvaret för att en faktura utfärdas. Det gäller även vid omvänd betalningsskyldighet, det vill säga när köparen ska redovisa den utgående momsen. Vid omvänd betalningsskyldighet ska alltså ingen utgående moms debiteras på fakturan.

Förutom de allmänna bestämmelserna för hur en faktura ska se ut måste du göra två tillägg: