:

Hur får jag ett nytt id-kort?

Innehållsförteckning:

 1. Hur får jag ett nytt id-kort?
 2. Hur lång väntetid för att få sitt pass?
 3. Hur lång väntetid på pass 2023?
 4. Är mitt pass färdigt?
 5. Hur kan jag få mitt pass snabbare?
 6. Måste man ha med sig gammalt pass?
 7. Hur får man snabbast ett id-kort?
 8. Hur mycket kostar ett nytt id-kort?
 9. Kan jag se mitt pass online?
 10. Måste man ta med sitt gamla pass?
 11. Kan man påskynda sitt pass?
 12. Kan man slänga sitt gamla pass?
 13. Kan man ha id på mobilen?
 14. Kan man skaffa id-kort digitalt?
 15. Får man id-kort direkt?

Hur får jag ett nytt id-kort?

Värnplikt kan hindra utfärdande av identitetskort eller förkorta giltighetstiden för identitetskort som beviljas. En värnpliktig beviljas identitetskort högst till utgången av det år då hen fyller 28 år, om hen inte visar att skyldigheten att försvara landet inte utgör något hinder för att utfärda identitetskortet. 

Hinderlöshet: Hinderlöshet innebär att du har fullgjort din värnplikt eller civiltjänst, eller att du är befriad från tjänstgöring. Granskningen av detta blir gradvis automatisk och därför behövs inte alltid ett separat intyg.

Hur lång väntetid för att få sitt pass?

På Sundsvalls passexpedition kan man nu få sitt nya pass i handen inom ett par arbetsdagar från det att man har lämnat in sin ansökan.

I fjol var det vanligt att behöva vänta minst två månader på grund av alla långa köer.

Hur lång väntetid på pass 2023?

17 jul 2023

På helgfria måndagar klockan 09:00 publicerar ambassaden extra passtider för nästkommande vecka. Klockan 09:00 måndagen den 3 juli publiceras extra passtider för 10–14 juli, måndagen den 10 juli publiceras extra passtider för 17–21 juli, etc. Klockan 12:00 torsdagen den 1 juni publicerades de ordinarie tiderna för oktober-december 2023. Klicka på rubriken för att läsa hela nyheten.

Är mitt pass färdigt?

Ett vanligt pass ansöker man enklast om i polisens elektroniska tjänst. Ansökan kan även göras vid polisinrättningen eller polisens serviceställe.

 • Gå och få ditt foto taget vid en fotograf som skickar ditt passfoto elektroniskt till polisen.
 • Fyll i ansökan i polisens elektroniska tjänst. Bifoga bildkoden som du fick hos fotografen till din ansökan. Betala ansökan i nätbanken.
 • Hur kan jag få mitt pass snabbare?

  Om du fyllt 18 år krävs normalt följande när du ansöker om provisoriskt pass vid en ambassad utomlands:

  • På vissa ambassader och konsulat behöver du ha en tidsbokning.
  • Personlig närvaro.
  • Om ambassaden eller konsulatet inte har en fotostation behöver du fylla i en blankett som finns på myndigheten. Du måste också ta med två passfoton som får vara högst sex månader gamla.
  • Om ambassaden eller konsulatet har en fotostation behöver du inte fylla i någon ansökningsblankett eller ta med foto.
  • Polisrapport om passet är stulet eller förlorat. Du kan spärra ditt pass hos Polisen i Sverige på telefon 114 14.
  • Giltig fotolegitimation.
  • Om ambassaden så kräver: personbevis som inte är äldre än en månad.
  •  Betala avgiften på 1 800 SEK i lokal valuta med betalkort eller kontant.

  Måste man ha med sig gammalt pass?

  I USA kan du ansöka om/förnya pass och/eller nationellt ID-kort vid Sveriges ambassad i Washington DC eller på Sveriges generalkonsulat i New York. Läs noggrant igenom anvisningarna nedan och boka sedan en tid.

  Observera att en medborgarskapsprövning sker varje gång du ansöker om ett svenskt pass. Anvisningar för passansökan gäller alltså oavsett om du söker svenskt pass för första gången, eller om du vill förnya ditt nuvarande pass. Om ditt svenska pass gått ut så måste du visa upp annan giltig foto-ID men annars gäller samma regler som när du förnyar ett giltigt pass.

  Hur får man snabbast ett id-kort?

  Här får du veta hur du ansöker om pass och nationellt id-kort.

  Polisens passexpeditioner utfärdar pass och nationellt id-kort till svenska medborgare. Du kan ansöka om och hämta ditt nya pass eller id-kort på vilken passexpedition som helst i landet. Nationellt id-kort kan användas som resehandling inom EU.

  Hur mycket kostar ett nytt id-kort?

  Priset på nationella id-kort kan från och med årsskiftet vara tillbaka på den ursprungliga nivån 400 kronor. Det rabatterade priset som infördes i våras för att stävja passkaoset bedöms ha spelat ut sin roll.

  Polismyndigheten har hemställt hos regeringen om att ansökningsavgiften för ett nationellt id-kort från och med den 1 januari 2023 ska återgå till de 400 kronor som gällde tidigare, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

  Kan jag se mitt pass online?

  Eftersom Australien inte är en del av Europeiska unionen krävs det naturligtvis ett pass för inresa, och ett enkelt identitetskort räcker inte för denna resa.

  Ett giltigt pass krävs också för eventuella minderåriga som reser med dig. Dessutom måste passet vara giltigt i minst 6 månader från det datum då du anländer till landet.

  Passet är inte bara ett obligatoriskt dokument för att besöka landet, utan det kommer också att behövas när du ansöker om visum eller eVisitor. Som vi kommer att se nedan kommer ditt obligatoriska uppehållstillstånd att vara elektroniskt kopplat till ditt passnummer.

  Måste man ta med sitt gamla pass?

  För att få pass eller nationellt id-kort måste du vara svensk medborgare. Detta gäller även provisoriska pass. Alla som ansöker måste personligen komma till polisens passexpedition, det gäller även barn och ungdomar. Pass/nationellt id-kort är de enda handlingar som kan styrka ditt medborgarskap.

  Kan man påskynda sitt pass?

  Ansökningsavgifter för pass och ID-kort hittar du under ambassadens avgiftssida.

  Om du vill hämta ut passet eller ID-kortet på ett konsulat i Tyskland tillkommer portoavgift som betalas vid ansökningstillfället. I detta fall tillkommer även en avgift för utlämning av ID-handlingen, som betalas kontant till konsulatet vid utlämningstillfället.

  Kan man slänga sitt gamla pass?

  Här får du veta hur du ansöker om pass och nationellt id-kort.

  Polisens passexpeditioner utfärdar pass och nationellt id-kort till svenska medborgare. Du kan ansöka om och hämta ditt nya pass eller id-kort på vilken passexpedition som helst i landet. Nationellt id-kort kan användas som resehandling inom EU.

  Kan man ha id på mobilen?

  Med ditt digitala ID-kort i din BankID-app kan du snart lämna legget hemma. Det digitala ID-kortet är lika tryggt och säkert som ditt Mobila BankID. Ditt BankID finns också kvar och fortsätter fungera precis som vanligt.

  Pass och körkort Ditt digitala ID-kort gäller inte som resehandling och går därför inte att använda som ett pass när du åker utomlands. Läs mer om polisens resehandlingar

  Ett körkort är en handling för att styrka behörighet att framföra olika typer av motorfordon. När du kör bil är du skyldig att kunna visa ditt körkort eller annan identitetshandling för att genast visa att du är du. Digitalt ID-kort från BankID bör uppfylla detta krav vid en kontroll, men vi avvaktar ännu besked från polisen hur körkortslagen kommer att tillämpas.

  Kan man skaffa id-kort digitalt?

  Identifiera dig digitalt med ditt svenska pass eller nationella ID-kort. Allt som behövs är du, din ID-handling och din mobil.

  Med digital ID-kontroll kan du utföra vissa bankärenden digitalt, utan att behöva besöka ett bankkontor. Du kan använda det för att identifiera dig, skaffa Mobilt BankID eller aktivera utökad användning som att lägga till betalningsmottagare eller öka Swish-gränsen.

  För ett starkare skydd mot bedrägerier kan du behöva bekräfta din identitet med ett pass eller nationellt ID-kort (ej körkort) när du beställer ett nytt BankID med säkerhetsdosa. Kontrollen görs i BankID appen, se till att ha din ID-handling nära till hands ifall du behöver den.

  För att se detta innehåll behöver du först godkänna cookies för Funktioner, prestanda och statistik.

  För att se detta innehåll behöver du först godkänna cookies för Funktioner, prestanda och statistik.

  Får man id-kort direkt?

  Svenska medborgare kan ansöka om ett nationellt id-kort hos svensk passmyndighet, både utomlands och i Sverige.

  Av det nationella id-kortet framgår att du är svensk medborgare. Det har en giltighetstid om fem år och är utfärdat på svenska och engelska. Det nationella id-kortet går att använda som identitetshandling i Sverige och inom Schengenområdet. Detta innebär att man kan resa till och vistas i följande länder och medförandes enbart det nationella id-kortet: Belgien, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Island, Italien, Lettland, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Norge, Polen, Portugal, Schweiz, Slovakien, Slovenien, Spanien, Tjeckien, Tyskland, Ungern och Österrike.