:

Kan man ändra ett handelsbolag till aktiebolag?

Innehållsförteckning:

  1. Kan man ändra ett handelsbolag till aktiebolag?
  2. Vad är bäst aktiebolag eller handelsbolag?
  3. Hur ändrar man bolagsform?
  4. Varför aktiebolag och inte handelsbolag?
  5. När lönar det sig att ha aktiebolag?
  6. När är det mer lönsamt med aktiebolag?
  7. När lönar det sig att byta till aktiebolag?
  8. Vilka risker finns med handelsbolag?
  9. Hur mycket kostar det att registrera ett aktiebolag?
  10. Vad är nackdelar med aktiebolag?
  11. Vad är nackdelen med aktiebolag?
  12. Vad menas med 3 12 regeln?
  13. När bör man ombilda till aktiebolag?
  14. Vad kostar det per år att ha ett aktiebolag?
  15. Vad är nackdelar med handelsbolag?

Kan man ändra ett handelsbolag till aktiebolag?

När du tänker driva ditt företag vidare i en ny företagsform är det en överlåtelse. Det speciella med överlåtelsen är att du inte säljer ditt företag till någon utomstående. För att underlätta ombildningar finns det undantag i skattelagstiftningen vad det gäller framför allt uttagsbeskattning och återföring av fonder.

Reglerna skiljer sig åt beroende på vilken företagsform du har i dag och vilken som blir din nya företagsform.

Vad är bäst aktiebolag eller handelsbolag?

Aktiebolag är den ledande företagsformen och används av allt från stora börsnoterade bolag till små enmansföretag. En annan vanlig bolagsform är handelsbolag. Denna bolagsform skiljer sig mycket åt från aktiebolaget. Det finns knappt en halv miljon* registrerade aktiebolag i Sverige och omkring 43.000* handelsbolag. Enskild firma är en ytterligare vanlig bolagsform. Vi har drygt 300.000* enskilda firmor i Sverige. I denna blogg kommer vi dock att koncentrera oss på aktiebolag och handelsbolag.

Hur ändrar man bolagsform?

I Bokio byter du enkelt företagstyp genom att gå in på Kontaktuppgifter & företagstyp som du hittar i Inställningar i vänstermenyn.

Varför aktiebolag och inte handelsbolag?

är bolagsmännen alltid personligt och solidariskt ansvariga gentemot utomstående och det kan aldrig avtalas bort. Det personliga ansvaret innebär att bolagsmännen ansvarar med sin privata ekonomi för företagets skulder och ingångna avtal. Det solidariska ansvaret innebär att var och en av bolagsmännen personligen kan tvingas betala företagets alla skulder. Den som har betalat får i sin tur kräva de andra bolagsmännen på deras andel i skulden.

Även om ni är muntligt överens är det bra att skriva ett kompanjonavtal

. I kompanjonavtalet skriver ni ned allt det ni har kommit överens om. Kompanjonavtalet kan till exempel reglera hur ni ska fördela vinsten eller hur ni ska göra om en bolagsman vill gå ur bolaget. Bestämmelser i avtalet och ömsesidiga försäkringar kan bidra till att ge er som kompanjoner ett ekonomiskt skydd.

Det finns inga formella krav på kompanjonavtalet. Här nedan finns exempel på sådant som är vanligt att ha med. Ni har troligen fler punkter för just er verksamhet. Diskutera gärna med en utomstående rådgivare.

När lönar det sig att ha aktiebolag?

Du har säkert hört det flera gånger, men det kan aldrig betonas nog ofta. Den som driver en enskild firma är personligt ansvarig för alla företagets eventuella skulder. Om firman skulle krascha, med skulder som följd, kan dessa förfölja dig resten av livet och i värsta fall försätta dig i personlig konkurs.

Ett aktiebolag räknas däremot som en juridisk person, vilken per definition är skild från dig. Därför har du som ägare inget ansvar att betala företagets eventuella skulder utan riskerar bara att på sin höjd förlora ditt satsade aktiekapital och eventuella egna insättningar i bolaget (såvida bolaget inte låter bli att betala sina skatter – då kan du som vd eller styrelseledamot bli personligt betalningsskyldig).

Ansvarsfrågan kan vara extra viktig att ta hänsyn till om du till exempel ska binda upp dig på långvariga hyresavtal för kontorslokaler eller om du behöver göra stora inköp för lagervaror eller liknande, vilket innebär att du ligger ute med mycket pengar innan eventuella inkomster. Då är det alltid säkrare att driva aktiebolag.‍

När är det mer lönsamt med aktiebolag?

Att ha en enskild firma är kanske det lättaste valet du kan göra när du ska starta en småskalig verksamhet. Om du väljer att ha en enskild firma finns det ett par saker som är extra viktiga att du känner till:

  • I en enskild firma separeras inte din privata ekonomi från företagets. Det betyder att du kan bli personligen betalningsskyldig för skulder i företaget. 
  • Du behöver inte gå in med ett eget kapital för att du ska kunna starta en enskild firma. Vem som helst kan starta en och det är en process som går snabbt att utföra. 

När lönar det sig att byta till aktiebolag?

– Enskild firma är jättebra om du ska dra i gång en verksamhet och inte vet vad det blir av den.

Detsamma gäller om man driver verksamheten utan anställda och inte har så höga vinster.

Vilka risker finns med handelsbolag?

Ett handelsbolag är en företagsform där två eller flera personer delar på ansvaret och ägandet av företaget. Handelsbolaget är en så kallad passiv förening, vilket betyder att det är personerna i föreningen som bär det fulla ansvaret för företagets verksamhet och skulder.

Det finns flera skäl till varför man kan välja att starta ett handelsbolag. Ett handelsbolag kan vara fördelaktigt om man vill starta ett företag tillsammans med någon annan, eftersom man då delar både risker och vinst. En annan fördel är att handelsbolaget beskattas som en fysisk person, vilket kan innebära lägre skattesats för företaget.

Skillnaden mellan aktiebolag och handelsbolag är bland annat i ägarstrukturen. I ett aktiebolag ägs företaget av aktieägarna, medan i ett handelsbolag delar personerna i föreningen på ägandet av företaget. En annan skillnad är att ett aktiebolag har begränsat personligt ansvar, medan handelsbolaget har obegränsat personligt ansvar.

Hur mycket kostar det att registrera ett aktiebolag?

Funderar du på att starta aktiebolag och vill veta mer om kostnad, fördelar och regler? Då har du kommit rätt! Vi går bland annat igenom hur mycket det kostar att starta aktiebolag, fördelar med aktiebolag, hur du registrerar ditt aktiebolag och om bolaget har revisionsplikt eller inte.  

Det första många tänker på när de funderar på att starta aktiebolag är hur mycket det kommer kosta. Sedan 1 Januari 2020 behöver du som startar privat aktiebolag ha minst 25 000 kr i aktiekapital. Planerar du att starta ett publikt aktiebolag måste du ha minst 500 000 kr i aktiekapital. Största skillnaden mellan ett privat och ett publikt aktiebolag är att ett publikt aktiebolag kan sälja sin aktier på öppna marknaden. Antalet ledamöter i styrelsen samt kallelse till bolagsstämma skiljer sig även mellan privat och publikt aktiebolag.

Om du saknar pengar till att starta ett aktiebolag kan du använda dig av apportegendom vars värde uppgår till 25 000 kr. Kravet för att du ska kunna använda apportegendom är att det ska vara användbart i företaget. Det kan till exempel vara maskiner eller fordon du använder i företaget eller immateriella tillgångar som en patent. För att apportegendomen ska fungera som aktiekapital måste tillgången värderas och så måste en revisor styrka att allt går rätt till och att tillgången uppfyller sitt syfte i företaget.

Man kan också välja att ta lån för att finansiera aktiekapitalet som krävs för att starta aktiebolaget. När du tar ett lån av banken för finansiering kräver de oftast en säkerhet för att du ska få låna till ditt aktiekapital. En säkerhet kan vara att du själv går i borgen för ditt lån eller att du sätter din egendom, t.ex. bostad, som säkerhet för lånet. Det finns även statligt lån som du kan ta som är till för att främja företagande. Dock har dessa lån oftast högre ränta än om du väljer ett vanligt banklån. 

Vad är nackdelar med aktiebolag?

Att starta en enskild firma är förmodligen det enklaste och snabbaste sättet att starta företag. För att komma igång behöver du bara gå till Skatteverket och ansöka om F- eller FA-skattesedel. Du behöver inget startkapital för att starta bolaget.

En viktig sak som du bör veta om innan du startar enskild firma är att ditt företags ekonomi ses som en förlängning av din privata ekonomi, Skatteverket betraktar således det du tjänar i ditt företag som inkomst av tjänst.  

Enskild firma anses inte vara en egen juridisk person. Detta innebär att det är ditt egna personnummer som kommer agera organisationsnummer för ditt företag. Du är således personligt ansvarig för företaget.

Vad är nackdelen med aktiebolag?

Aktiebolag, ofta förkortat till AB, är en väldigt vanlig bolagsform i Sverige. Det finns två olika typer av aktiebolag, publika och privata. Publika aktiebolag kan erbjuda aktier på den öppna marknaden(köpas och säljas exempelvis på Stockholmsbörsen) vilket privata aktiebolag inte kan göra. Detta gör att publika aktiebolag har en viss fördel när det kommer till hur företaget ska finansieras då de kan vända sig till allmänheten för att sälja aktier i bolaget. När aktiebolaget startas ska grundarna själva välja om bolaget ska vara publikt eller privat, detta kan dock ändras även när företaget är igång efter beslut av bolagsstämman. Att ett aktiebolag är publikt ska alltid framgå av bolagets namn, det vanligaste är beteckningen ”publ” i slutet av namnet.

I samband med registrering hos Bolagsverket blir aktiebolaget en egen juridisk person. Det innebär bland annat att bolaget har möjlighet att ingå avtal, att det kan förvärva rättigheter och skyldigheter samt skulder och tillgångar. Det är alltså inte du som privatperson som ådrar dig dessa förpliktelser utan bolaget.

Vad menas med 3 12 regeln?

om du ombildar den enskilda näringsverksamheten till ett aktiebolag, om bolaget fortsätter att driva verksamheten. Överlåtelse av en hel verksamhet eller en verksamhetsgren är momsfritt.

Om du är frivilligt momsskyldig för uthyrning av lokal tar bolaget normalt över dina rättigheter och skyldigheter som är knutna till den frivilliga momsskyldigheten.

oberoende av när under året du avslutar verksamheten. Det innebär att det sista räkenskapsåret kan bli kortare än tolv månader.

När bör man ombilda till aktiebolag?

om du ombildar den enskilda näringsverksamheten till ett aktiebolag, om bolaget fortsätter att driva verksamheten. Överlåtelse av en hel verksamhet eller en verksamhetsgren är momsfritt.

Om du är frivilligt momsskyldig för uthyrning av lokal tar bolaget normalt över dina rättigheter och skyldigheter som är knutna till den frivilliga momsskyldigheten.

oberoende av när under året du avslutar verksamheten. Det innebär att det sista räkenskapsåret kan bli kortare än tolv månader.

Vad kostar det per år att ha ett aktiebolag?

Till att börja med – det kostar inte 25000 kronor att starta ett aktiebolag i den mån att du betalar dessa pengar till någon för att aldrig mer se dem. För att få starta ett aktiebolag behöver du investera 25000 kr i ditt egna bolag, och ha dessa pengar på ett företagskonto på banken. Denna summa ska finnas där när du ansöker om att starta ditt bolag, men är sedan dina att använda inom företaget.

Vad är nackdelar med handelsbolag?

Handelsbolag (HB) är en vanlig bolagsform. Handelsbolagformen används vanligtvis om två eller flera vill starta ett företag tillsammans. Den som är delägare kallas för handelsbolagsdelägare.

När man driver ett handelsbolag så behöver man registrera ett namn på sitt handelsbolag. En grundregel är att man behöver hitta på ett namn. Det kan vara svårt att finna något som man trivs med själv och samtidigt är säljande. Här tycker vi att man bör lägga lite tid. Ett företagsnamn ska du förhoppningsvis leva länge med och det ska helst berätta lite om vad ditt företag sysslar med. Det kanske är ett av dina viktigaste beslut som du behöver fatta, redan från början.

När du väl har beslutat dig för att starta ett företag som handelsbolag, så ska det registreras hos Bolagsverket. Det gör ni enklast genom att använda de blanketter som finns på Bolagsverkets hemsida eller den online-tjänst som Bolagsverket tillhandahåller. Här kommer en länk till Bolagsverkets hemsida(klicka här).