:

Finns företaget registrerat?

Innehållsförteckning:

  1. Finns företaget registrerat?
  2. Hur kollar jag ett företag?
  3. Var kan jag ta reda på vem som äger ett företag?
  4. Hur äger man ett företag?
  5. Hur kan man kolla om ett företag är seriöst?
  6. Hur ser man om ett bolag är aktivt?
  7. Hur vet man om ett företag är seriöst?
  8. Hur vet man om ett företag är bluff?
  9. Hur får jag reda på att ett företag är seriöst?
  10. Hur kan man se om någon har F-skatt?
  11. Vad är bäst enskild firma eller aktiebolag?
  12. Måste man ta ut lön i ett aktiebolag?
  13. Hur kan man kolla upp om ett företag är seriöst som säljer sina varor på nätet?
  14. Varför syns inte mitt företag?
  15. Hur kollar man ett företags kreditvärdighet?

Finns företaget registrerat?

, handelsbolag, kommanditbolag, ekonomisk förening och bostadsrättsförening måste registreras hos Bolagsverket. För enskild näringsverksamhet gäller att man kan registrera sig hos Bolagsverket om man vill skydda företagsnamnet. Registreringsavgiften ska alltid betalas till Bolagsverket samtidigt som anmälan skickas in. Avgiftens storlek beror på företagsformen.

Om ett ärende inte registreras på grund av att det avskrivs eller avslås är registreringsavgiften förbrukad. Registreringsavgiften återbetalas inte om du återkallar ditt ärende efter det att handläggningen har påbörjats. Du kan i dessa fall överklaga Bolagsverkets slutliga beslut till Förvaltningsrätten i Härnösand.

Hur kollar jag ett företag?

När du vill hitta ett företag på Upplysning.se söker du snabbt och enkelt på företagsnamn, organisationsnummer eller telefonnummer i sökrutan "Vem". Du kan kombinera sökningen med "Var" genom att också skriva in t.ex. gata, postnummer eller ort.

Du kan självklart också enbart söka på "Var" för att till exempel få fram alla företag på en speciell gata.

Var kan jag ta reda på vem som äger ett företag?

Mattecentrum och våra samarbets­partners sparar information på din enhet för att kunna erbjuda anpassad funktionalitet och samla in besöks­statistik. Du väljer vilka typer av cookies som du accepterar utöver de nödvändiga som behövs för att webbplatsen ska fungera.

Besöksstatistik

Hur äger man ett företag?

bolag måste du ha minst 25 000 kronor i aktiekapital. Aktiekapitalet motsvarar de aktier som aktieägarna har som bevis för att de äger bolaget. Aktiekapitalet kan bestå av kontanter eller egendom som är till nytta för verksamheten. En revisor måste värdera egendomen för att du ska kunna använda den som aktiekapital. 

Hur kan man kolla om ett företag är seriöst?

Företag som FI eller tillsynsmyndigheter i andra länder varnar för.

Varningar utfärdas när företag försöker verka på en marknad utan att ha nödvändiga tillstånd eller utan att vara registrerade hos tillsynsmyndigheten i landet. "(Clone)" efter företagsnamnet innebär att ett existerande företags namn utnyttjas till bedrägerier.

Hur ser man om ett bolag är aktivt?

Ibland är den beslutade arbetsgivaravgiften noll kronor. Företag som är registrerade som arbetsgivare måste lämna en arbetsgivardeklaration även om de inte har betalat ut några ersättningar, exempelvis löner. Då ska företaget lämna uppgiften 0 kronor.

Det kan finnas flera förklaringar till att ett företag inte har betalat ut någon lön. Du som ska anlita ett företag kan fråga företaget om de har egen anställd personal som kan utföra arbetet.

Hur vet man om ett företag är seriöst?

Dels kan man använda sig av all den gratisinformationen som finns på allabolag.se där man enkelt får upp årsredovisningar, bokslut och resultat.

Men för att vara på den säkra sidan så kan det även vara bra att ta kreditupplysning på företaget som du ska anlita, något som du enkelt kan göra direkt på företagets sida på allabolag.se. I kreditupplysningen får en översikt över företagets förmåga att betala fakturor, eventuella betalningsanmärkningar eller skulder som ger en bra indikation på om det är en pålitlig partner. Företaget som du gör upplysningen på får inte veta att du tagit en upplysning.

Hur vet man om ett företag är bluff?

  • Sök på nätet och läs vad andra skriver om företaget.      

  • Kontrollera att det finns ordentliga kontaktuppgifter till företaget. 

  • Kolla upp totalpris, leveransvillkor och betalningsvillkor innan du handlar.      

  • Var alltid försiktig innan du lämnar ut dina kortuppgifter. 

  • Tänk på att du inte alltid har ångerrätt om du handlar utanför EU.

Hur får jag reda på att ett företag är seriöst?

Dels kan man använda sig av all den gratisinformationen som finns på allabolag.se där man enkelt får upp årsredovisningar, bokslut och resultat.

Men för att vara på den säkra sidan så kan det även vara bra att ta kreditupplysning på företaget som du ska anlita, något som du enkelt kan göra direkt på företagets sida på allabolag.se. I kreditupplysningen får en översikt över företagets förmåga att betala fakturor, eventuella betalningsanmärkningar eller skulder som ger en bra indikation på om det är en pålitlig partner. Företaget som du gör upplysningen på får inte veta att du tagit en upplysning.

Hur kan man se om någon har F-skatt?

Du ska registrera din näringsverksamhet hos Bolagsverket eller Skatteverket, eller i vissa fall hos båda beroende på vilken bolagsform verksamheten har. Näringsverksamhet kan bedrivas i olika former. De vanligaste är enskild firma och aktiebolag, men vanligt förekommande är även handelsbolag, kommanditbolag, stiftelser och ekonomiska föreningar.

Ibland måste du söka tillstånd för din verksamhet. Var tillstånd ska sökas beror på vilken verksamhet det rör. Som exempel kan nämnas att alkoholtillstånd söks hos kommunen och tillstånd att bedriva yrkesmässig trafik (taxirörelse) söks hos Transportstyrelsen.

Vad är bäst enskild firma eller aktiebolag?

Den vanligaste bolagstypen i Sverige är aktiebolag. Både mindre företag som endast drivs av en person och stora börsnoterade företag med många anställda kan registreras som aktiebolag. För att du ska kunna starta ett aktiebolag måste du gå in med ett eget kapital. Publika aktiebolag kräver en insättning på som minst 500 000 kronor medan privata aktiebolag kräver en insats på minst 25 000 kronor. Den egna insättningen kan du använda till att köpa aktier i företaget.

Ett aktiebolag måste alltid ha en styrelse. Den behöver bestå av som minst en ordinarie ledamot och en suppleant. Det är styrelsen som företräder bolaget. Vem som sitter i styrelsen väljs under bolagsstämman. Alla som äger aktier har rätt att rösta. Om det inte är önskvärt att ha en styrelse som företräder företaget går det istället att välja att ha en verkställande direktör. VD:n ska ändå alltid utses av aktiebolagets styrelse. En grundregel är att även fast det bara är en person som startar aktiebolaget måste styrelsen minst ha två ledamöter varav en ska vara ordinarie och en ersättande.

Om ett aktiebolag går i konkurs är det inte aktieägarna som blir skuldsatta personligen utan skulden tillfaller konkursboet. Det innebär att aktieägarna och bolaget behandlas separat. Detta gör att det är lätt att skilja på företagets pengar och de privata i ett aktiebolag.

Att starta en enskild firma är ett väldigt lätt sätt att börja verka som företagare. För att starta en enskild firma krävs endast att man lämnar in en ansökan om antingen FA- eller F-skatt till Skatteverket. Det som skiljer de formerna åt är om man endast tänker verka som företagare eller om man också kommer ha inkomst från en anställning. Har man inkomst både från anställning och företaget ska man ansöka om FA-skatt. 

I en enskild firma tillfaller alla pengar som tjänas in dig själv. De ska alltså ses som din egen ekonomi snarare än företagets. De pengar du tjänar kommer räknas som tjänsteinkomst och därför kommer de också beskattas på samma sätt som om de kom från en anställning. Den stora skillnaden är att du själv som egenföretagare har ansvar för att betala in skatter, moms och sociala avgifter på de pengar du har tjänat. 

I en enskild firma är det viktigt att tänka på:

Måste man ta ut lön i ett aktiebolag?

De regler som styr hur du som delägare i fåmansföretag blir beskattad på den utdelning som du tar ut ur bolaget kallas 3:12-reglerna. Reglerna bestämmer hur stor del av en utdelning, som får tas upp som kapitalinkomst och hur mycket som måste tas upp som tjänsteinkomst. Här gäller det att hålla tungan rätt i munnen, eftersom skattesatsen för fåmansföretagare varierar mellan 36,5 och 62,3 procent inklusive bolagsskatt.

När du tar ut lön från bolaget kan du göra både jobbskatteavdrag och grundavdrag i deklarationen. Dessutom är lönen både pensionsgrundande och sjukpenningsgrundande, samt ligger till grund för eventuell föräldrapenning. Så är icke fallet vid utdelning. För att premierna för avtalspension ska vara avdragsgilla, krävs det att du tagit ut lön. Dessutom krävs det att du tagit ut lön för att t.ex. premier till tjänstepension ska vara avdragsgilla för ditt aktiebolag och för att du ska kunna använda lönebaserat utrymme vid beräkning av årets gränsbelopp enligt huvudregeln.

Hur kan man kolla upp om ett företag är seriöst som säljer sina varor på nätet?

Du kommer långt med goda rutiner. Det gör att du och dina medarbetare kan minimera risken att bli lurade. Här är säkerhetsexpertens grundtips.

 Skapa starka lösenord för inlogg på datorn och administrativa system. Återanvända INTE samma lösenord i fler olika system och använd tvåfaktorsautentisering, d v s att en identitetskontroll görs med hjälp av två skilda former av information, där det går.

 När någon ringer och vill sälja något, be att få återkomma.

Varför syns inte mitt företag?

Du kanske har märkt att ditt företag inte visas vid relevanta sökningar i ditt område. För att ditt företag ska synas så ofta som möjligt i lokala sökresultat bör du se till att företagsinformationen i Företagsprofil är korrekt, fullständig och engagerande.

Tips! Om du vill redigera företagsinformation för tio platser eller fler samtidigt kan du skapa ett kalkylblad för massuppladdning.

Hur kollar man ett företags kreditvärdighet?

These cookies are necessary for the website to function and cannot be switched off in our systems. They are usually only set in response to actions made by you which amount to a request for services, such as setting your privacy preferences, logging in or filling in forms. You can set your browser to block or alert you about these cookies, but some parts of the site will not then work. These cookies do not store any personally identifiable information.

These cookies allow us to count visits and traffic sources so we can measure and improve the performance of our site. They help us to know which pages are the most and least popular and see how visitors move around the site. All information these cookies collect is aggregated and therefore anonymous. If you do not allow these cookies we will not know when you have visited our site, and will not be able to monitor its performance.