:

Vad brukar traktamente ligga på?

Innehållsförteckning:

  1. Vad brukar traktamente ligga på?
  2. Hur mycket får man i traktamente Byggnads?
  3. Hur mycket får man för traktamente?
  4. När höjdes traktamentet?
  5. När har man rätt till traktamente Byggnads?
  6. Är arbetsgivaren skyldig att betala traktamente?
  7. Hur stort är traktamentet?
  8. Har man alltid rätt till traktamente?
  9. Hur redovisar man traktamente?
  10. När får man inte traktamente?
  11. Vad krävs för att få traktamente?
  12. Är traktamente obligatoriskt?
  13. Måste en arbetsgivare betala traktamente?

Vad brukar traktamente ligga på?

Traktamente är formellt sett skattepliktigt från första kronan. Men eftersom den anställde har rätt till schablonavdrag för ökade levnadskostnader vid tjänsteresor görs en tyst kvittning, vilket innebär att arbetsgivaren kan betala ut skattefritt traktamente, förutsatt att tjänsteresan:

Observera att 50-kilometerskravet även gäller övernattningen!

Hur mycket får man i traktamente Byggnads?

none id="readability-page-1" class="page">

Traktamente är formellt sett skattepliktigt från första kronan. Men eftersom den anställde har rätt till schablonavdrag för ökade levnadskostnader vid tjänsteresor görs en tyst kvittning, vilket innebär att arbetsgivaren kan betala ut skattefritt traktamente, förutsatt att tjänsteresan:

Hur mycket får man för traktamente?

none id="readability-page-1" class="page">

Traktamente är formellt sett skattepliktigt från första kronan. Men eftersom den anställde har rätt till schablonavdrag för ökade levnadskostnader vid tjänsteresor görs en tyst kvittning, vilket innebär att arbetsgivaren kan betala ut skattefritt traktamente, förutsatt att tjänsteresan:

När höjdes traktamentet?

Det skattefria traktamentet har legat och stampat under decennier. Men nu när priset på det mesta rusar så hoppar även traktet upp en bit. Nästa år blir höjningen 20 kronor till 260 kronor per dag.

Bygg 2 september 2022 kl 14:14

När har man rätt till traktamente Byggnads?

Huvudregeln vid alla ersättningar som arbetsgivaren betalar ut för att täcka levnadskostnader är att de är skattepliktiga. Men den anställda har rätt till avdrag för ökade levnadskostnader enligt en schablon. Och för att det då ska bli enklare för den anställda medges en så kallad tyst kvittning. Med det menas att den anställda inte ska redovisa ersättningen i deklarationen och hen inte heller får göra något avdrag. Det skattefria beloppet ligger för år 2014 på 330 kronor per dygn. Där 220 kronor är heldagstraktamente och 110 kronor är natt-traktamente. Traktamente för natten betalas ut när arbetsgivaren inte betalar de faktiska kostnaderna, exempelvis hotell, utan då den anställda ordnar eget boende, exempelvis husvagn. Kravet är att arbetsplatsen måste ligga minst 7 mil från hemorten. Enligt Byggnads avtal finns det även rätt till ett så kallat förrättningstillägg om det inte finns en överenskommelse om boende. Den som måste ordna sitt eget boende, exempelvis husvagn, har rätt till tillägget. Förrättningstillägget betalas med 35 procent av traktamentsbelopp för varje dag då arbetstagare utfört arbete under de första 90 kalenderdagarna på arbetsplatsen. Därefter sjunker tillägget till 20 procent.

Är arbetsgivaren skyldig att betala traktamente?

Exempel på ökade levnadskostnader som kan uppkomma under en tjänsteresa är utgifter för logi, högre måltidskostnader än vanligt och diverse småutgifter som telefonsamtal till familjen.

Hur stort är traktamentet?

Traktamente betalas ut i samband med tjänsteresor för att täcka de ökade kostnaderna som tjänsteresor innebär för anställda. Traktamente är en ekonomisk ersättning som gäller kostnader för mat, övernattning och mindre reseutgifter. Traktamente kan betalas ut vid tjänsteresor som görs både i Sverige och utomlands. Storleken på traktamentet beror på resans omfattning.

I många fall kan du göra avdrag för traktamente. Tjänsteresan måste uppfylla tre krav för att arbetsgivaren ska kunna betala ut det skattefritt:

  • Minst en övernattning ingår i tjänsteresan. Resan ska pågå mellan klockslagen 00.00 och 06:00.
  • Tjänsteresan ska vara förlagd på en ort som ligger längre än 50 kilometer från verksamhetsorten.
  • Du måste styrka tjänsteresan med ett underlag, såsom en reseräkning. I reseräkningen ska det framgår vem som var på tjänsteresan, vart den gick samt när den började och slutade.

Om du uppfyller kraven ovan är det skattefritt att betala ut traktamente.

Har man alltid rätt till traktamente?

När anställda gör tjänsteresor med egen bil kan du som arbetsgivare betala ut skattefri bilersättning enligt schablonbelopp.

När anställda gör tjänsteresor med förmånsbil kan du som arbetsgivare bara betala ut skattefri bilersättning om den anställda betalat allt drivmedel själv.

Om den anställda bara delvis har betalat bilens drivmedel kan du som arbetsgivare inte betala ut skattefri milersättning vid tjänsteresor. Eventuell ersättning blir då lön. Det kan till exempel gälla en anställd som har en laddhybridbil och själv betalar laddning av el vid bostaden medan du som arbetsgivare betalar bensin till bilen eller laddning av el vid arbetsplatsen.

Hur redovisar man traktamente?

När man ska hantera och bokföra traktamenten är det viktigt att tänka på att det finns både skattefria och skattepliktiga traktamenten. De skattepliktiga traktamentena beräknas precis som den vanliga lönen medan man inte påför några sociala avgifter eller drar någon skatt på de skattefria traktamentena.

För att ett traktamente ska vara skattefritt så måste den anställde övernatta minst en natt under tjänsteresan. Den anställde måste även resa till en plats som ligger mer än 50 kilometer från den vanliga arbetsplatsen och mer än 50 kilometer från bostaden.

Vid skattefria traktamenten ska arbetsgivaren markera med ett kryss på kontrolluppgiften men den anställde behöver inte deklarera det skattefria traktamentet och får inte göra avdrag för det.

När får man inte traktamente?

Rent tekniskt är egentligen alla traktamenten skattepliktiga från första kronan. Samtidigt har arbetstagare rätt till att göra schablonavdrag för ökade levnadskostnader i samband med tjänsteresor. Och ur denna “intressekonflikt” går alltid arbetstagarens rätt till avdrag vinnande. Detta betyder alltså att arbetsgivare kan betala ut skattefria traktamenten.

Men för att arbetsgivare ska kunna betala ut skattefria traktamenten måste följande tre krav vara uppfyllda: 

  • Resan måste omfatta minst en övernattning
  • Resan måste gå till en plats som ligger minst 50 kilometer från både arbetsplatsen och den anställdes bostad.
  • Resan måste vara en tjänsteresa, vilket behöver styrkas med underlag där det framgår vem som har rest, till vart och när resan påbörjades och avslutades.

Vad krävs för att få traktamente?

Exempel på ökade levnadskostnader som kan uppkomma under en tjänsteresa är utgifter för logi, högre måltidskostnader än vanligt och diverse småutgifter som telefonsamtal till familjen.

Är traktamente obligatoriskt?

För att arbetsgivaren ska kunna betala ut skattefritt traktamente behöver tre krav uppfyllas:

  • Minst en övernattning måste ske, vilket innebär att resan sträcker sig mellan kl. 00.00 till 06.00. Om tjänsteresan inte innebär en övernattning räknas den som ett så kallad endagstraktamente.

  • Tjänsteresan är förlagd till en ort som ligger mer än 50 kilometer från den ordinarie arbetsplatsen eller bostaden (även kallat verksamhetsorten).

  • Tjänsteresan behöver styrkas med ett underlag, till exempel en reseräkning. Där framgår vem som har rest, vart den anställde har rest samt när resan påbörjades och avslutades.

Traktamentet för en hel dag inom Sverige under inkomstår 2023 är 260 kronor. Schablonbeloppen för skattefritt traktamente varierar, beroende på resans omfattning. Efter tre månader med traktamente på samma ort får den anställde 70 procent av normalbeloppet per hel dag, och efter två år 50 procent per hel dag.

Det finns brytpunkter som styr om det är ett helt eller halvt traktamente den anställde har rätt till.

  • Hel dag: Avresa före klockan 12.00 och hemkomst efter klockan 19.00

  • Halv dag: Avresa efter klockan 12.00 eller hemkomst före klockan 19.00

Måste en arbetsgivare betala traktamente?

Reser du i tjänsten? Då kan du få traktamente av din arbetsgivare. Traktamente är en ersättning som ska täcka de ökade levnadskostnaderna under tjänsteresan – utgifter som högre måltidskostnader, boende och diverse småutgifter. Så här funkar det.

Tre punkter måste uppfyllas för att din arbetsgivare ska kunna betala ut schablonbeloppen, skattefritt traktamente, till dig: