:

Vad blir skatten på ISK 2023?

Innehållsförteckning:

  1. Vad blir skatten på ISK 2023?
  2. Vad blir ISK-skatten 2024?
  3. Vad händer med ISK konto 2023?
  4. När ändras ISK-skatten?
  5. När lönar sig ISK 2023?
  6. Hur mycket skatt på 100 000 ISK?
  7. Vad är nackdelen med ISK?
  8. När slutar ISK vara lönsamt?
  9. När lönar det sig inte att ha ISK?
  10. När ska man inte ha pengar på ISK?
  11. När ska man inte ha ISK?
  12. Hur många har en miljon på ISK?
  13. Kan man förlora allt på ISK?

Vad blir skatten på ISK 2023?

Nästa år kommer skatten på ISK mer än fördubblas. Det är därmed hög tid att rulla tillbaka tidigare års försämringar som infördes i en tid med låg inflation, låga räntor och stigande börs. Skatten 2023 landar på 0,882% jämfört med 0,375% som vi haft senaste två kalenderåren.

Statslåneräntan (SLR) som ligger till grund för schablonbeskattningen på investeringssparkonto (ISK) och kapitalförsäkring (KF) fastställts och nivån landade på 1,94%. Det är en bra bit över golvnivån om 1,25% som infördes för ett antal år sedan. Som lök på laxen dras vi fortfarande med 1%-enhet pålaga från en svunnen tid då politikerna ville säkerställa skatteintäkterna, fullt rimligt.

Vad blir ISK-skatten 2024?

Efter att Riksgälden på torsdagen fastställt den så kallade statslåneräntan per den 30 november så står det klart att skatten på ISK höjs med 135 procent nästa år.

Statslåneräntan per den 30 november 2022 har av Riksgälden fastställts till 1,94 procent.

Vad händer med ISK konto 2023?

Investeringssparkontot, ISK, infördes i Sverige den 1 januari 2012. Sparformen erbjöds till privatpersoner och skulle stimulera sparande i aktier och fonder. Med ett ISK sköts deklarationen automatiskt, och framför allt har skatten på investeringssparkontot varit väsentligt lägre än för en traditionell aktiedepå. 

Sedan införandet av ISK har sparformen seglat upp i popularitet bland spararna. Hela hälften av alla svenskar sparar på ISK, och framför allt är det för det långsiktiga pensionssparandet. 

Under ISKs tioåriga liv har flertalet förändringar gjort att beräkningsunderlaget för skattenivån ändrats. Det har resulterat i att trots att statslåneräntan inte är på en rekordnivå landar ändock ISK-skattenivån för 2023 rekordhögt. Mer om detta kan du läsa här. 

När ändras ISK-skatten?

Över tre miljoner svenskar sparar i så kallade ISK-konton. ISK är schablonbeskattat, vilket innebär att du betalar en årlig skatt på det sammanlagda värdet av tillgångarna på kontot, oavsett hur mycket du handlar. Det kan jämföras med aktie- och fondkonton där man betalar 30 procent på vinsten.

Nu rapporterar DI att skattehöjningen på sparande i ISK och kapitalförsäkringar mer än dubbleras nästa år. Detta efter att Riksgälden fastställde statslåneräntan under torsdagen, till 1,94 procent.

När lönar sig ISK 2023?

Rent matematiskt finns en enkel tumregel att gå efter. Om du placerat i tillgångar som du tror kommer ge högre avkastning än statslåneräntan plus påslaget så har du med fördel tillgångarna på ISK/KF. Det vill säga, om du tror att din portfölj kommer att avkasta mer än 2,94 procent (statslåneräntran + 1 procentenhet) så lönar det sig att ha dina värdepapper på ISK. Det gäller ju även om du investerar i aktier som ligger stilla men där utdelningen överstiger 2,94 procent.

Det gör att ISK inte lämpar sig för tillgångar och värdepapper som förväntas avkasta mindre än så, som korta räntefonder. De passar bättre att ha på en vanlig depå. Där får du dessutom kvitta vinst mot förlust i deklarationen, och sedan skatta 30 procent på det som blir kvar efter kvittning.

Till saken ska dock tilläggas att ISK ju är en bra sparform fortfarande, framför allt för dess enkelhet. Du slipper deklarationskrångel. Men den högre skatten kräver att vi tänker till allt mer kring lågrisksparande.

Hur mycket skatt på 100 000 ISK?

Med ett investeringssparkonto betalar du ingen skatt på de vinster du gör när du säljer aktier, fonder och andra tillgångar, och inte heller på räntor och utdelningar. Du kan inte heller göra avdrag i deklarationen om du gör förlust när du säljer värdepapper. Istället betalar du en schablonskatt på hela kapitalet varje år. Schablonskatten baseras på statslåneräntan och för 2023 är schablonskatten 0,882 %. 

Skatten på ISK baseras på en så kallad schablonintäkt. Det är en tänkt årlig avkastning som redovisas med automatik i deklarationen. Schablonintäkten beräknas genom att ett kapitalunderlag räknas fram (läs mer nedan) som sedan multipliceras med statslåneräntan den 30 november året innan, plus ett tillägg. Schablonintäkten får inte vara lägre än 1,25 % av kapitalunderlaget.

Vad är nackdelen med ISK?

06 dec 2022

Skatt på ISK för 2023 – hur ser det ut? När investeringssparkontot (ISK) lanserades som sparform i Sverige i början av 2012 blev det snabbt populärt, då själva syftet med ISK är att göra det både enklare och billigare att spara långsiktigt i aktier och fonder.

När slutar ISK vara lönsamt?

Debatten om ISK har lyfts av finansministern. Hur detta slutar vet vi inte. Det är ju en form av problem (politiskt) som är lika oförutsägbart som börsutvecklingen. Ofta beskrivs ISK som mycket förmånligt och det är lätt att hålla med om. Men det beror förutom på börsutvecklingen på villkor (som ändrats två gånger redan), statslåneräntan (som tycks vara på väg upp) och sparhorisonten (som är olika för olika sparare). Det borde vara enkelt för en ekonom (föreställer jag mig) att beskriva detta med en formel. Genom att låsa t ex villkoren och börsutvecklingen får man ju en given sparhorisont där ISK inte lönar sig längre. Dvs när de årliga avgifterna äter upp reavinstskatt på ett vanligt konto. Ett förhållande som inte så ofta belyses är att avgifterna sammanlagt blir höga efterhand som kapitalet växer.

jun '21

När lönar det sig inte att ha ISK?

Investeringssparkontot (ISK) gjorde entré med buller och bång i januari 2012 och firar i år 10 år. Aktiespararna var initiativtagare till ISK. Ambitionen var att stimulera till ökat sparande genom att göra det enklare och billigare att spara långsiktigt.

I stället för en fast skatt på realiserade vinster kunde man nu utgå från en fast schablon som är baserad på kontots genomsnittliga värde.

När ska man inte ha pengar på ISK?

Ett investeringssparkonto (ISK) passar dig som är aktiv i ditt sparande och gör många affärer eftersom du slipper deklarera när du handlar värdepapper och fonder. Du kan ha flera ISK och även spara till barn, i deras namn eller i ditt namn.

Som kund med Investeringssparkonto får du tillgång till våra analyser och marknadsinformation med kurser i realtid. 

När ska man inte ha ISK?

ISK och KF förenklar

Fördelarna med att ha sina placeringar på ett schablonbeskattat konto, såsom nämnda ISK och KF, är flera. Dels behöver du själv inte spara allt underlag för deklarationen, då din bank/mäklare gör detta åt dig samt skickar den till Skatteverket, dels är det en förmånlig skatt.

Hur många har en miljon på ISK?

Nedan bedömer jag som de viktigaste punkterna som är väl värda att komma ihåg.

Denna artikel berör eller kan beröra information om att placera pengar i finansiella instrument. Historiskt har ett långsiktigt sparande enligt forskningen varit ett bra sätt att få sina pengar att växa. Det finns mycket som talar för att det kommer vara så även i framtiden, men ingen kan förutsäga framtiden och det finns tyvärr inga garantier.

Allt sparande innebär en risk och du kan både tjäna och förlora pengar. I värsta fall är det inte ens säkert att du får tillbaka pengarna du satt in. Därför vill vi, för undvikande av missförstånd, påminna om att:

  • investeringar kan och kommer i perioder att både öka och minska i värde,
  • i värsta fall kan du förlora det hela placerade kapitalet,
  • investera därför aldrig mer än du har råd att förlora,
  • historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning,
  • det är viktigt att själv sätter dig in i det som du investerar i och inte investerar i något du inte förstår, och
  • ta kontakt med en oberoende finansiell rådgivare (lista här) om du är osäker och vill ha tips kring din egen personliga situation.

I RikaTillsammans-forumet finns det en specifik tråd där vi diskuterar det här avsnittet. Där kan du läsa andras kommentarer och funderingar till avsnittet samt naturligtvis dela med dig av dina egna.

I forumet kan du även ställa en fråga, få svar, hjälpa andra och träffa likasinnade. Välkommen. 🙂

Precis som vanligt så kan du lyssna på hela den här artikeln som ett poddavsnitt via din poddspelare. Avsnittet finns där poddar finns t.ex. iTunes, Acast, Spotify eller SoundCloud. Du kan även titta på den tillhörande videon via Youtube.

Kan man förlora allt på ISK?

På ett investeringssparkonto (ISK) kan du kombinera olika sparprodukter, exempelvis fonder, aktier och obligationer.

Sparandet på ett ISK är inte bundet. Det innebär att du kan sälja eller byta sparprodukt, utan att det utlöser någon skatt. Däremot betalar du en årlig skatt på värdet av sparandet.