:

Vad är ett Likvidbelopp?

Innehållsförteckning:

 1. Vad är ett Likvidbelopp?
 2. Kan man ta ut pengar på likviddagen?
 3. Vad betyder det att en aktie är likvid?
 4. Hur mycket pengar behövs för att leva på utdelning?
 5. Hur räknas Likviddagar?
 6. Vad är 4 %- regeln?
 7. Hur mycket utdelning på 1 miljon?
 8. Vad menas med Likviddatum?
 9. Hur mycket pengar behöver man för att bli ekonomiskt fri?
 10. Hur mycket pengar behövs för att leva på utdelningar?
 11. Är utdelning skattefritt?
 12. Hur mycket pengar måste man ha för att leva på utdelningar?
 13. Vad är rimligt att leva på i månaden?
 14. Är utdelningar skattefria?
 15. Är utdelning bättre än lön?

Vad är ett Likvidbelopp?

Den här webbplatsen använder cookies.

Vi använder cookies för att anpassa innehållet och annonserna till användarna, tillhandahålla funktioner för sociala medier och analysera vår trafik. Vi vidarebefordrar information om din användning av vår webbplats till de sociala medier och annons- och analysföretag som vi samarbetar med. Dessa kan i sin tur kombinera informationen med annan information som du har tillhandahållit eller som de har samlat in när du har använt deras tjänster. Mer information

Kan man ta ut pengar på likviddagen?

Hej! Jag fick precis en notis från Avanza att en försäljning av en fond gått igenom och nu har jag lite pengar på mitt ISK att köpa något roligare för. Kan jag handla nya fonder direkt eller blir det någon avgift som slås på då? Har sett folk skriva att de fått minus på kontot efter försäljning av aktier när de varit för snabba på att köpa nytt (eller kanske ta ut pengarna? Är osäker…), gäller det även vid försäljning av fonder? Tack på förhand!

mar '21

Vad betyder det att en aktie är likvid?

När man investerar på finansmarknaderna är likviditet en viktig faktor att ta hänsyn till. Enkelt uttryckt är likviditet hur lätt en tillgång kan omvandlas till likvider utan att priset påverkas negativt. Det finns dock olika aspekter på likviditet, som alla bör beaktas när man gör en investering. I den här artikeln diskuteras dessa aspekter, sätt att mäta likviditet och likviditetsrisk.

Likviditet är som sagt den grad i vilken en tillgång kan köpas eller säljas utan att priset påverkas. I ett investeringssammanhang kan tillgångar, marknader och företag själva vara mer likvida än andra.

Hur mycket pengar behövs för att leva på utdelning?

Den vinst som företag gör kan antingen återinvesteras i företagets verksamhet eller delas ut som aktieutdelning till aktieägarna. Det är vanligt att tillväxtbolag återinvesterar hela beloppet för att på detta sätt kunna expandera. Hos storbolag är det däremot vanligare med en kombination där exempelvis 30 – 50 % av vinsten delas ut i aktieutdelning och resterande återinvesteras.

Hur räknas Likviddagar?

Funderar du på att sälja fonder? Här har vi samlat information om fondförsäljning. Vi förklarar bland annat hur du säljer fonder, vilken kurs du får och när du får pengarna från fondförsäljningen. Du får också tips hur du kan tänka kring när det är läge att sälja fonder.

Vad är 4 %- regeln?

För att räkna ut när du är ekonomiskt oberoende och har tillräckligt mycket pengar för att sluta jobba tar du bara dina totala årliga kostnader och multiplicerar med 25.

Exempel: 240.000 x 25 = 6.000.000 (Årliga totala kostnader x 25 = kapital som krävs för ekonomisk frihet)

I exemplet ovanför har vi utgått från att du gör av med 20.000kr i månaden vilket blir 240.000kr per år. Sedan multiplicerar vi 240.000kr med 25, då får vi fram kapitalet som krävs för att bli ekonomiskt fri. I det här exemplet är det 6 miljoner kronor.

Begreppet fyraprocentsregeln kom fram i samband med en amerikansk studie som heter ”Trinitystudien”. Enkelt förklarat kan man säga att de forskade i hur stor sannolikheten var att man skulle kunna leva på ett visst sparkapital i förhållande till sina kostnader.

Man tog hänsyn till börskrascher, inflation och andra saker som hänt historiskt och kollade alltså hur det skulle sett ut om man hade levt på sitt kapital. De man kom fram till var att ett kapital på 25 gånger en persons totala årskostnader skulle räcka i minst 30 år genom alla tidigare tidsperioder i historien.

Självklart är det ingen garanti för framtiden men det är en hyffsat bra utgångspunkt om du vill räkna på din ekonomiska frihet.

Hur mycket utdelning på 1 miljon?

Du behöver en utdelningsportfölj – det vill säga en aktieportfölj som består av ett flertal olika utdelningsaktier som ger en hyfsat hög direktavkastning (förklaring till dessa begrepp finner du nedan).

Vad menas med Likviddatum?

Jag har sålt marknadsnoterade aktier. När och hur ska jag deklarera försäljningen?

Kapitalvinster beskattas och kapitalförluster dras av vid försäljningstidpunkten, vanligtvis fondnotans (avräkningsnotans) affärsdatum/avslutsdatum.

Hur mycket pengar behöver man för att bli ekonomiskt fri?

Livsstilen och internetrörelsen FIRE – Financial Independence, Retire Early – har fått mycket uppmärksamhet de senaste åren. Grundtanken är att inte behöva arbeta utan ha möjlighet att gå i tidig pension genom att spara flitigt i vardagen och investera sitt kapital på aktiemarknaden. Drömmen om finansiell frihet anses fullbordad när ens passiva inkomster från utdelningar och kursuppgångar täcker de löpande utgifterna.

Uttrycket FIRE myntades ursprungligen av den kanadensiske bloggaren Peter Adeney, även känd som Mr Money Mustache, och har fått spridning under 2010-talet som har präglats av starka börsuppgångar världen över. Föreläsaren, sparprofilen och civilingenjören Sandra Bourbon – också känd under namnet Framtidsfeministen – är en av dem som fascineras av FIRE-livsstilen. Sedan åtta år tillbaka jobbar hon för att uppnå finansiell frihet i tidig ålder, och nu delar hon med sig av sina tips i boken Frihetsmaskinen – så skapar du ett finansiellt fritt liv.

Hur mycket pengar behövs för att leva på utdelningar?

1. Investera i lån till företag, privatpersoner, inkassoportföljer & fakturaköpPå Savelend.se får du avkastning genom att investera i lån till företag, privatpersoner, fakturaköp och inkassoportföljer. Du får en hög avkastning och bra riskspridning.Minsta insättning = 500 kr.

3. Investera på börsenSnittavkastningen på börsen är ca 8 % per år om man ser över 100 års tid. Sprid dina investeringar på många olika företag/aktier och fonder. Det ger dig en stabil avkastning och mindre risk. Om du hittar aktier med hög utdelning så får du ett kassaflöde från utdelningarna varje år som du kan betala din ”lön” med.

Tips:Öppna konto gratis hos Avanza.se och Etoro.com/sv så kan du handla aktier courtagefritt (gratis). Hos Avanza får du ha max 50 000 kr på ditt konto för att handla aktier courtagefritt men hos Etoro är det obegränsat. Hos Etoro kan du dessutom handla med & utan hävstång i råvaror, index, valutor osv på nästan hela världens marknader.

Är utdelning skattefritt?

Själva aktiebolaget betalar skatt på vinsten från verksamheten. Från 2021 är bolagsskatten 20,6%. På den lön eller utdelning som du som delägare tar ut från bolaget blir det lönebeskattning/utdelningsbeskattning.

Aktiebolaget är ett självständigt skattesubjekt. Det betyder bland annat att bolaget självt skattar för sin vinst och lämnar en egen deklaration (inkomstdeklaration 2).

Hur mycket pengar måste man ha för att leva på utdelningar?

Att leva på aktieutdelningar från en välkonstruerad utdelningsportfölj ger oss möjligheten att:

 • Planera inkomsterna och göra en budget
 • Investera i bra bolag med bevisad förmåga att skapa förmögenhet hos sina ägare
 • Skapa en portfölj som kräver lite tid och insats från oss – Vi har en passiv investering
 • Utdelningarna varierar långsammare och mindre än börsens värdering av bolagen vilket ger stabilare och tryggare inkomster

Vi kan dessutom investera via ISK eller Kapitalförsäkring och på så vis skapa en lösning som är smidig och gynnad i skattehänseende.

Det finns nackdelar, eller ska vi kanske säga faror, förknippade med utdelningsinvestering:

 • Yield Chasing – utdelningsjakt till varje pris – lurar oss att tro att högre utdelning alltid är bättre.
 • Urvalet av bolag kan bli begränsat och tillväxtbolag och tillväxtmarknader får ofta inte plats i portföljen när vi vill leva på en utdelningsportfölj.

Det som lurar oss till att investera i mindre bra bolag, bara för att de har hög utdelning, är ofta målet att nå en viss utdelningsnivå i kronor och ören innan ett visst datum.

Forskning visar, genom den så kallade fyraprocentsregeln, att det är rimligt att anta att det går att ta ut 3-5% av sitt kapital på årsbasis.

Det innebär att vi kan ta ut 30 000 – 50 000 kronor årligen, för varje miljon vi har i kapital. De riktlinjerna är generella och bryr sig inte om huruvida man lever på utdelningar eller aktiernas värdeökning.

Den som vill bygga en utdelningsportfölj bör därför leta aktier som ger en avkastning i området 3-5%. Går vi lägre så tar det sannolikt för lång tid – vi måste investera mycket kapital – för att nå rätt utdelningsnivå.

Vad är rimligt att leva på i månaden?

Genom att ha en medlåntagare ökar den sammanlagda betalningsförmågan, eftersom två personer är ansvariga för lånet. Därmed minskar risken för långivaren och du blir därför en mer attraktiv kund. 

Genom att räkna på dina utgifter, se över ditt sparande och hitta sätt som hjälper dig att sänka dina månadskostnader, kan du få mer pengar över och sluta leva från lön till lön.  

Beroende på hur du bor, vad du får in i lön och vilka utgifter du har, är det faktiskt olika vad du behöver för att klara av månaden. Genom att räkna ut ditt KALP värde kan du se hur mycket just du behöver varje månad. 

Är utdelningar skattefria?

Fråga: Jag undrar hur mycket utdelning jag kan ta ut ur mitt företag enligt fåmansföretagsreglerna?

Svar från juristen: Du vill förmodligen bara ta ut så mycket utdelning att det beskattas som inkomst av kapital. Utdelning från fåmansföretag upp till en viss nivå beskattas som inkomst av kapital med 20 procent i skatt och utdelning därutöver som inkomst av tjänst med 30–58 procent i skatt.

Är utdelning bättre än lön?

Äger du aktier i ett fåmansföretag som går med vinst har du i huvudsak två olika alternativ för att plocka ut ersättning från bolaget – utdelning och lön. Vad du väljer kommer bland annat påverka hur mycket skatt du får betala samt din framtida pension, varpå det kan vara viktigt att fundera igenom beslutet noga. Svaret på vilket alternativ som är mest fördelaktigt är inte svart eller vitt, utan det är flera olika aspekter som behöver vägas in. Vi går igenom de två alternativen på djupet så att du enklare kan anpassa ersättningen efter just din situation.

Den stora skillnaden mellan att plocka ut ersättning i form av utdelning eller lön ligger i beskattningen samt i olika tryggheter och förmåner. Utdelning är möjligt att plocka ut lågbeskattat upp till en viss gräns, ett så kallat gränsbelopp, till en skattesats på 20%. Hur stort gränsbeloppet är varierar och bestäms av 3:12-reglerna, som är ett regelverk för hur ägare av fåmansföretag blir beskattade vid utdelning och kapitalvinst från det egna bolaget.