:

Får man ta med alkohol från England?

Innehållsförteckning:

 1. Får man ta med alkohol från England?
 2. Vad får man ta med sig från England till Sverige?
 3. Vad gäller vid köp från England?
 4. Hur mycket alkohol får man ta in i Sverige med flyg?
 5. Hur mycket alkohol får man ta med sig från Storbritannien?
 6. Hur mycket sprit får man ta in från London?
 7. Vilka varor måste man deklarera i tullen?
 8. Vad är billigt att köpa i England?
 9. Kan man handla taxfree i London?
 10. När måste man betala tull från England?
 11. Hur mycket alkohol får man ta in i Sverige från England?
 12. Hur mycket alkohol får man ha i resväskan?
 13. Hur mycket tull från England?
 14. Hur mycket sprit får man ta in i Sverige från UK?
 15. Hur mycket alkohol får man ta med genom tullen?

Får man ta med alkohol från England?

Den vanliga resenären kommer inte omedelbart märka att Storbritannien lämnat EU.

– Det innebär att det inte blir någon dramatik den 1 februari eftersom det ska råda buisness as usual under övergångsperioden, säger Lena Gustafsson, biträdande stabschef på Tullverket.

Vad får man ta med sig från England till Sverige?

Avtalet mellan EU och Storbritannien innebär att det är tull- och kvotfrihet i handeln mellan EU och Storbritannien. För att en produkt ska omfattas av denna tullfrihet krävs dock att den lever upp till de ursprungsregler som gäller i avtalet, det vill säga att den kan klassificeras som en produkt som kommer ifrån antingen EU eller Storbritannien. Kommerskollegium har samlat övergripande information om dessa på sin webbplats.

 • Läs mer om ursprungsregler i handels- och samarbetsavtalet mellan EU och Storbritannien (kommerskollegium.se)

Vad gäller vid köp från England?

Storbritannien gick ur EU i januari 2021. Det var detta som kallades för Brexit och som förändrade reglerna för leveranser och konsumentskydd om du köper online från en butik i UK. För svenskar så är det viktigt att förstå skillnaderna efter Brexit vad gäller köp online från brittiska hemsidor. Det finns ju brittiska butiker som vänder sig till svenska konsumenter men som numera inte ingår under de regler för tull som gäller inom EU.

När en brittisk webbutik är på svenska och den har priser i SEK så kommer du att få svenska regler vad gäller konsumentskydd. Det betyder till exempel 14 dagars ångerrätt och 3 års reklamationsrätt. Om webbutiken är på engelska och vänder sig till brittiska konsumenter så är det brittisk lagstiftning som gäller.

Hur mycket alkohol får man ta in i Sverige med flyg?

Från länder utanför EU (området utanför EU:s skatteområde) är mängden avsevärt mer begränsad. Det som gäller är 16 liter öl, 4 liter vin samt 1 liter spritdryck eller 2 liter starkvin (inklusive mousserande vin).

När det gäller införsel från EU-länder gäller dock förbehållet att alkoholen ska vara för din eller din familjs privata bruk. Men familj avses de av dina närmast anhöriga som du bor i samma hushåll med (till exempel hustru eller man). Det är ytterst den enskilde tulltjänstemannen som avgör vad som är rimligtvis kan betraktas som en mängd för privat bruk. De angivna mängderna är bara riktmått, det vill säga referensmängder.

Också när du överstiger det angivna ovan (110 liter starköl och så vidare) måste du kunna visa att mängden är rimlig för din eller din familjs privata bruk.

Hur mycket alkohol får man ta med sig från Storbritannien?

Du kan också ta med antingen: sprit och andra sprit över 22% alkohol - 4 liter. berikat vin (till exempel port, sherry), mousserande vin och alkoholhaltiga drycker upp till 22% alkohol - 9 liter.

Enligt nya utsläppsrätter kan resenärer som kommer till Storbritannien ta in 42 liter öl, 18 liter stillvin och fyra liter sprit ELLER nio liter mousserande vin, berikat vin eller någon alkoholhaltig dryck mindre än 22% ABV utan att betala tull i Storbritannien. Tobaksbidrag kommer att vara: 200 cigaretter ELLER.

Tullar är en avgift som läggs på gåvor eller varor som skickas till Storbritannien utanför EU. Detta betalas endast om din beställning är över £ 135. Budet kommer att betala detta till HMRC för dina räkning men du kommer sannolikt att betala tillbaka det när du får ditt köp.

Hur mycket sprit får man ta in från London?

Hur mycket vin, sprit, öl och cigaretter får jag ta in i Sverige utan att betraktas som en smugglare? En klassisk fråga, som har flera svar. Det beror på om du reser från ett land i eller utanför EU.

Vilka varor måste man deklarera i tullen?

Du måste veta om du handlar med varor eller tjänster för att göra rätt när det gäller moms och tull. Varor är vanligen saker man kan ta på. Frågan om det är en vara eller en tjänst som omsätts har betydelse för bland annat bedömningen av beskattningsland, skatteplikt och skattesats.

Vad är billigt att köpa i England?

Besök Westfield, ett av Europas största köpcentrum, som ligger i området Shepherd’s Bush i västra London. Med över 350 butiker och restauranger är Westfields utbud mer än tillfredställande. Några exempel på butiker är Miu Miu, H&M, Hollister, All Saints, Karen Millen, Dior och Missoni. Här finns något för alla familjemedlemmar, även de som inte gillar att shoppa. Om du föredrar att gå på bio, besöka ett bibliotek eller gymma kan du göra det istället, utan att ens lämna Westfield.

Kan man handla taxfree i London?

The government believes it could save more than €2 billion but tourism chiefs say the u-turn is a ‘hammer blow’ for the sector.

VAT-free shopping in the UK is gone for good, it has been announced. It was scrapped after Brexit at the start of 2021 and then brought back. But the UK’s Chancellor has now confirmed it will not return.

När måste man betala tull från England?

När du beställer varor från Storbritannien, ska du fr.o.m. 1.1.2021 förtulla alla försändelser som levereras från Storbritannien och betala mervärdesskatt som i allmänhet är 24 procent. Du kan också bli tvungen att betala en tullavgift för din försändelse. En tullavgift (s.k. allmän tull) uppbärs i regel för alla försändelser värda mer än 150 euro som skickas från områden utanför EU. 

Vid fastställandet av skatten och tullavgiften är det inte avgörande i vilket land nätbutiken är belägen, utan från vilket land varan levereras till dig, om varan levereras oförtullad och vilket som är varans verkliga ursprungsland. Med tullräknaren räknar du ut en uppskattning av kostnaderna för dina uppköp. 

Du kan förtulla försändelsen på nätet i Tullens förtullningstjänst eller köpa förtullningen som en tjänst av en speditionsfirma.

Hur mycket alkohol får man ta in i Sverige från England?

Från länder utanför EU (området utanför EU:s skatteområde) är mängden avsevärt mer begränsad. Det som gäller är 16 liter öl, 4 liter vin samt 1 liter spritdryck eller 2 liter starkvin (inklusive mousserande vin).

När det gäller införsel från EU-länder gäller dock förbehållet att alkoholen ska vara för din eller din familjs privata bruk. Men familj avses de av dina närmast anhöriga som du bor i samma hushåll med (till exempel hustru eller man). Det är ytterst den enskilde tulltjänstemannen som avgör vad som är rimligtvis kan betraktas som en mängd för privat bruk. De angivna mängderna är bara riktmått, det vill säga referensmängder.

Också när du överstiger det angivna ovan (110 liter starköl och så vidare) måste du kunna visa att mängden är rimlig för din eller din familjs privata bruk.

Hur mycket alkohol får man ha i resväskan?

Om du reser till Sverige från ett annat EU-land eller från ett land utanför EU skiljer sig reglerna åt, men det finns tre saker som alltid gäller:

 • Du har fyllt 20 år.
 • Du transporterar eller bär alkoholen själv.
 • Alkoholen är för ditt eller din familjs personliga bruk.

Hur mycket tull från England?

EU och Storbritannien har ett handels- och samarbetsavtal som innebär att om du har en ursprungsförsäkran för dina varor kan du slippa betala att tull.

Det gäller varor som har ett sammanlagt värde över 1 700 kronor. Observera att varan endast kan bli tullfri men aldrig momsfri.

Så gör du för att få din vara tullfri när du handlar på nätet från Storbritannien

Hur mycket sprit får man ta in i Sverige från UK?

Att köpa alkohol under en utlandsresa är ett av svenskarnas vanligaste sätt att köpa alkohol. Men hur mycket får man ta med utan att fastna i tullen? Vi har svaret.

År av strikt alkoholpolitik med höga kostnader och begränsad tillgänglighet har gjort svensken till en av de mindre alkoholkonsumenterna i Europa. Här dricker vi i snitt nio liter ren alkohol om året – eller närmare 350 öl eller 92 liter vin.

Bortsett från Systembolaget köper svenskar oftast sin alkohol i samband med en utlandsresa, enligt Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN). Men hur mycket får man ta in egentligen?

Hur mycket alkohol får man ta med genom tullen?

Vi svarar på de vanligaste frågorna kring vad som gäller när du handlar alkohol i ett annat land och tar med dig det hem till Sverige.

Jag ska åka till Tyskland och undrar hur mycket sprit jag får ta med mig när jag kommer hem till Sverige?