:

När upphör körkortet som ID-handling?

Innehållsförteckning:

  1. När upphör körkortet som ID-handling?
  2. Kan man använda körkort som ID-handling 2023?
  3. Är svenskt körkort godkänd ID-handling?
  4. Vad kan man använda istället för id-kort?
  5. Varför gäller inte körkort som ID-handling?
  6. Är ett svenskt körkort en giltig ID-handling inom hela Europa?
  7. Kan jag använda mitt körkort som legitimation?
  8. Kan man ha sitt körkort digitalt?
  9. Vad är en giltig ID handling?
  10. Är ett svenskt körkort en giltig ID handling inom hela Europa?
  11. Kan man använda körkort som ID i Europa?
  12. Kan man använda körkort som ID till Danmark?
  13. Vad är en giltig ID-handling?
  14. Kan man inte använda körkort som ID?
  15. Kan man ha körkort i mobilen?

När upphör körkortet som ID-handling?

– Körkortet är en av de mest osäkra id-handlingar vi har. Det är ingen id-handling, det är en handling för behörighet. Det har väldigt lång giltighetstid (tio år) och man kan få det utan att personligen inställa sig, säger Askersjö.

Hon tillägger att granskningar av hur falska id används har visat att det är just körkort och id från företag och banker som är lättast att förfalska och därmed också används vid bedrägerier.

Kan man använda körkort som ID-handling 2023?

– Körkortet är en av de mest osäkra id-handlingar vi har. Det är ingen id-handling, det är en handling för behörighet. Det har väldigt lång giltighetstid (tio år) och man kan få det utan att personligen inställa sig, säger Askersjö.

Hon tillägger att granskningar av hur falska id används har visat att det är just körkort och id från företag och banker som är lättast att förfalska och därmed också används vid bedrägerier.

Är svenskt körkort godkänd ID-handling?

Utfärdande av legitimationshandling har i Sverige fram till 2009 aldrig varit en ren myndighetsuppgift, eftersom det inte funnits uttryckliga lagkrav på att ha legitimationshandling. Dåvarande Postverket (då ett statligt verk) och bankerna tog på sig uppgiften att ansvara för legitimationshandlingar, eftersom de hade intresse av att deras kunder hade sådana handlingar. Svenska pass utfärdades enligt internationella regler och de godtogs inte som svensk legitimation, eftersom de inte följde svenska regler. Senare omvandlades Postverket till ett statligt vinstinriktat företag. De fick då möjlighet att följa sina egna regler emedan det inte fanns lagar om legitimationshandlingar, endast direktiv till Postverket som inte gällde mer.

I Sverige fanns det före 2005 inte ett nationellt identitetskort enligt EU:s definition (utfärdat av statlig myndighet och innehållande uppgifter om medborgarskap). Till följd av det fick svenska medborgare medföra pass när de reste i andra EU-länder för legitimering vid bland annat gränskontroller; för andra angelägenheter fordrades i vissa länder dock annan legitimationshandling än pass. När Sveriges inträde i Schengensamarbetet från och med 2001 samt Rörlighetsdirektivets införande förbereddes uppmärksammades frågan, varför ett nationellt identitetskort togs fram som började utfärdas från och med den 1 oktober 2005.

Bankerna och Posten/Svensk Kassaservice valde att höja säkerheten omkring 2005–2007 gällande bevis på identiteten hos den som sökte identitetskort. De krävde giltig svensk legitimationshandling för att utfärda identitetskort, varför många, särskilt invandrare, inte kunde få legitimationshandling. Därför stiftades en lag som ålade Skatteverket att utfärda identitetskort, vilket kom igång i juni 2009. Vissa banker utfärdar sedan dess identitetskort åt befintliga kunder med giltig svensk legitimationshandling och deras barn, andra inte alls.[2]

Det finns olika tillfällen då det enligt lag krävs identitetskontroll, till exempel vid körkortsprov, universitetstentamen, i vallokal, hos Arbetsförmedlingen och på bankkontor[3]. Det står inte i lagen hur det ska gå till, utan det överlämnas till respektive organisation. I praktiken krävs fullgod svensk legitimationshandling.[1] Inom skyddsobjekt, till exempel flygplatser, är det i praktiken full rättighet för vakt att kräva legitimationshandling. Det står inte uttryckligen så i Skyddslagen, men vakt har rätt att fråga om identitet och omhänderta den som kan antas uppge falskt namn. Bilförare behöver ha körkort. Polisen kan kräva det i samband med andra kontroller. Ibland, t.ex. efter grövre rån, sätter polisen upp vägspärrar maskerade som nykterhetskontroll.

Ett annat tillfälle då det i många andra länder är lagkrav (med straff) på att man ska ha legitimationshandling, är vid brottsmisstanke. Ett sådant krav är det formellt inte i Sverige, men polisen har ändå krav på att identifiera misstänkta.[4] En person utan legitimationshandling kommer då att frihetsberövas, tills polisen fått tag på en kopia av en legitimationshandling (det underlättar om personen uppgett rätt namn och födelsedatum eller personnummer), men inte bötfällas för den saknade handlingen. Den som behöver betala något men inte kan, men lovar skriftligen att göra det, kan bli skyldig att visa legitimationshandling, och annars bli misstänkt för bedrägeri eller bedrägligt beteende (misstanken gäller då uppgivande av falskt namn), som i båda fallen kan ge frihetsberövande. Exempelvis på restaurang eller om man inte har giltig biljett i kollektivtrafiken.[5] Det är dock endast polis som äger rätt att frihetsberöva baserat på misstanke, men biljettkontrollanter och vakter får kvarhålla i väntan på polis.[5]

En utländsk medborgare behöver normalt pass i Sverige[6]. Om det inte behövs måste denne kunna styrka att passfrihet gäller för denne, till exempel genom innehav av ett permanent uppehållstillstånd (numera särskilt kort, förr inklistrat i det utländska passet). En svensk medborgare behöver formellt inte styrka medborgarskapet[7], (utom vid gränskontroll), men kan misstänkas vara utlänning och då ändå behöva pass. Den som inte behöver pass kan ha godkänd svensk legitimation och då görs en kontroll, som dock kan kräva besök på polisstation.

I Sverige ansöker man som svensk medborgare om ett nationellt identitetskort hos polisen.[10] Ansökan görs på samma sätt som för pass. Identitetskortet utfärdas med hjälp av en så kallad passmaskin.

Sverige krävde fram till den 1 juli 2015 att alla inhemska medborgare skulle bära pass för utresa från Sverige till EU-länder som inte ingår i Schengensamarbetet, som en följd av passlagen; nationellt identitetskort godtogs inte. Vid inresa godtogs nationellt identitetskort eftersom passlagen inte kräver pass om svenskt medborgarskap kan styrkas på annat sätt. Europeiska kommissionen konstaterade i sin utvärdering år 2008 att den svenska lagstiftningen inte var förenlig med rörlighetsdirektivet, men några rättsliga åtgärder vidtogs då inte mot landet. 2013 påpekade kommissionen (efter många klagomål från allmänheten) återigen Sveriges brott mot rörlighetsdirektivet, vilket fick regeringen att agera.

Den 1 juli 2015 ändrades passlagen för att anpassas till rörlighetsdirektivet och ger numera svenska medborgare rätten att resa med nationellt identitetskort inom hela unionen, även medlemsstater som inte är en del av Schengenområdet. Däremot tillåts inte direkta resor till övriga länder som godtar svenska nationella identitetskort (Cefta-staterna samt Georgien och Tunisien)

Vad kan man använda istället för id-kort?

Freja eID är en statligt godkänd e-legitimation som du kan använda för att logga in på offentliga och privata tjänster, bekräfta köp och göra e-underskrifter med. Med Freja eID kan du också kommunicera med dina kunder på ett säkert sätt.

Utvecklingen av digitala produkter och tjänster sker i allt snabbare takt. Under flera år har EU diskuterat om att ta fram en internationell elektronisk id-handling. I väntan på denna tjänst har det på nationell nivå arbetats fram andra initiativ. Ett sådant är Freja eID ‒ en svensk statligt godkänd e-legitimation som företaget Freja Group står bakom.

Varför gäller inte körkort som ID-handling?

Publicerad: 27 mar 2019, kl 15:24

Regeringens utredare anser att körkortet har för låg säkerhet som id-handling och vill därför att det inte längre ska vara giltigt som dokument för fastställande av identitet.

Är ett svenskt körkort en giltig ID-handling inom hela Europa?

För unionsmedborgare finns två typer av resehandlingar som, enligt rörlighetsdirektivet, kan användas vid resa och uppehåll inom hela Europeiska unionen: pass och nationellt identitetskort.[1][2] För tredjelandsmedborgare krävs i regel alltid pass.[3][4] Körkort kan användas som en giltig resehandling endast vid resa mellan vissa specifika medlemsstater. Alla typer av giltiga resehandlingar registreras i Fado-systemet.[5]

Innehav av en giltig resehandling krävs i regel alltid vid resa mellan Europeiska unionens medlemsstater. Vid resa till eller från de medlemsstater som står utanför Schengenområdet kontrolleras innehav av giltig resehandling alltid vid gränsen. Vid resa inom Schengenområdet kontrolleras innehav av giltig resehandling i regel inte vid gränsen, utom vid tillfälliga inre gränskontroller. Kontroller kan dock ske i andra sammanhang, till exempel i form av inre utlänningskontroller och poliskontroller som föranleds av brottsmisstanke.

För unionsmedborgare som utövar sin rätt till fri rörlighet är det tillräckligt att inneha en giltig resehandling för att passera medlemsstaternas gränser. Detta gäller även tredjelandsmedborgare som är familjemedlemmar till en unionsmedborgare, om de följer med eller ansluter sig till unionsmedborgaren när denna utövar sin rätt till fri rörlighet. Tredjelandsmedborgare som normalt omfattas av visumkrav kan dock behöva inneha ett giltigt visum om de inte innehar ett giltigt uppehållskort eller någon annan handling som beviljar visumfrihet.

Kan jag använda mitt körkort som legitimation?

Följande id-handlingar räknas som godkända id-handlingar för att du ska kunna styrka din identitet:

  • id-kort utfärdat av Skatteverket
  • svenskt pass med vinröd pärm
  • svenskt nationellt id-kort
  • svenskt körkort
  • svenskt SIS-märkt id-kort utfärdat av till exempel en bank, ett företag eller en myndighet
  • svenskt tjänstekort utfärdat av en statlig myndighet.

Kan man ha sitt körkort digitalt?

Det fysiska körkortet kan snart få sällskap av en digital version. Europeiska kommissionen har nämligen lagt fram ett nytt förslag om att digitalisera EU-medborgarnas körkort.

En fördel ska vara att utseendet på körkorten kan standardiseras helt och hållet inom EU:s medlemsstater. Det blir också enklare att ersätta eller förnya körkorten.

Vad är en giltig ID handling?

En upplagshavare är en aktör som är godkänd av Skatteverket, och som därmed får hantera vissa bränslen under ett uppskovsförfarande. Om du är godkänd som upplagshavare får du skjuta upp betalningen av energiskatt, koldioxidskatt och eventuell svavelskatt när du tillverkar, bearbetar eller förvarar så kallade uppskovsbränslen på särskilda godkända platser. Detsamma gäller när du flyttar uppskovsbränslen inom EU till särskilda godkända platser eller till särskilda platser som har anmälts i förväg. Bensin, dieselbrännolja och gasol är exempel på uppskovsbränslen.

För att du ska kunna godkännas som upplagshavare krävs att du

Är ett svenskt körkort en giltig ID handling inom hela Europa?

För unionsmedborgare finns två typer av resehandlingar som, enligt rörlighetsdirektivet, kan användas vid resa och uppehåll inom hela Europeiska unionen: pass och nationellt identitetskort.[1][2] För tredjelandsmedborgare krävs i regel alltid pass.[3][4] Körkort kan användas som en giltig resehandling endast vid resa mellan vissa specifika medlemsstater. Alla typer av giltiga resehandlingar registreras i Fado-systemet.[5]

Innehav av en giltig resehandling krävs i regel alltid vid resa mellan Europeiska unionens medlemsstater. Vid resa till eller från de medlemsstater som står utanför Schengenområdet kontrolleras innehav av giltig resehandling alltid vid gränsen. Vid resa inom Schengenområdet kontrolleras innehav av giltig resehandling i regel inte vid gränsen, utom vid tillfälliga inre gränskontroller. Kontroller kan dock ske i andra sammanhang, till exempel i form av inre utlänningskontroller och poliskontroller som föranleds av brottsmisstanke.

För unionsmedborgare som utövar sin rätt till fri rörlighet är det tillräckligt att inneha en giltig resehandling för att passera medlemsstaternas gränser. Detta gäller även tredjelandsmedborgare som är familjemedlemmar till en unionsmedborgare, om de följer med eller ansluter sig till unionsmedborgaren när denna utövar sin rätt till fri rörlighet. Tredjelandsmedborgare som normalt omfattas av visumkrav kan dock behöva inneha ett giltigt visum om de inte innehar ett giltigt uppehållskort eller någon annan handling som beviljar visumfrihet.

Kan man använda körkort som ID i Europa?

En annan viktig del av Europa Direkts verksamhet är att anordna seminarier, debatter och föreläsningar om EU-relaterade områden. Vi tar även gärna emot förslag och önskemål får er. De skickar ni enklast via e-post [email protected]

Kan man använda körkort som ID till Danmark?

Pass kan användas vid samtliga resor, och vid resa ut från Sverige kräver passlagen att svenska medborgare medför ett giltigt pass vid resor utanför Schengenområdet. Detta är oberoende av inreselandets regler. Vissa länder kräver att passet måste vara giltigt i minst 6 månader efter hemresedatum. Kontakta landets ambassad för att veta vad som gäller.

Vad är en giltig ID-handling?

Följande id-handlingar räknas som godkända id-handlingar för att du ska kunna styrka din identitet:

  • id-kort utfärdat av Skatteverket
  • svenskt pass med vinröd pärm
  • svenskt nationellt id-kort
  • svenskt körkort
  • svenskt SIS-märkt id-kort utfärdat av till exempel en bank, ett företag eller en myndighet
  • svenskt tjänstekort utfärdat av en statlig myndighet.

Kan man inte använda körkort som ID?

– Körkortet är en av de mest osäkra id-handlingar vi har. Det är ingen id-handling, det är en handling för behörighet. Det har väldigt lång giltighetstid (tio år) och man kan få det utan att personligen inställa sig, säger Askersjö.

Hon tillägger att granskningar av hur falska id används har visat att det är just körkort och id från företag och banker som är lättast att förfalska och därmed också används vid bedrägerier.

Kan man ha körkort i mobilen?

– Körkortet är en av de mest osäkra id-handlingar vi har. Det är ingen id-handling, det är en handling för behörighet. Det har väldigt lång giltighetstid (tio år) och man kan få det utan att personligen inställa sig, säger Askersjö.

Hon tillägger att granskningar av hur falska id används har visat att det är just körkort och id från företag och banker som är lättast att förfalska och därmed också används vid bedrägerier.