:

Vad är Milersättningen per mil 2023?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är Milersättningen per mil 2023?
  2. Vad ligger Milersättningen på 2023 Skatteverket?
  3. Vad blir reseavdraget 2023?
  4. Vad är rimligt att ta ut i milersättning?
  5. När höjs milersättning 2023?
  6. När höjs milersättning?
  7. Hur länge har det varit 18 50 i milersättning?

Vad är Milersättningen per mil 2023?

Skatteverket har meddelat att milersättningen för 2023 är 25 kronor per mil; 2,5 kronor per kilometer.

Milersättningen för 2023 är den du behöver använda för att beräkna din arbetsgivares återbetalning av skatteavdrag från januari 2023 för din företagsrelaterade körning.

Vad ligger Milersättningen på 2023 Skatteverket?

Milersättningen har legat på 18,50 kronor sedan 2009 och många har ifrågasatt varför avdraget inte justerats då kostnaderna för tjänstebil har ökat rejält de senaste åren. Men nu har det alltså kommit en höjning av skattefri milersättning - till slut.

För dig som kör din privata bil när du jobbar i företaget kan ta ut en skattefri reseersättning från ditt bolag. Denna milersättning är för att täcka en del av kostnaderna för drivmedel, värdeminskning, däck, slitage och service.

Vad blir reseavdraget 2023?

Riksdagen har röstat ja till regeringens förslag om ett nytt reseavdrag, som ska börja gälla den 1 januari 2023. De största förändringarna är att avdraget blir färdmedelsneutralt och baseras på avstånd snarare än kostnad. Dessutom gäller särskilda avståndskriterier för pendlare i storstadsregionerna.

Dagens reseavdrag beräknas på kostnaden för resan, och skiljer på resor med eget fordon och resor gjorda med kollektivtrafik. Det har kritiserats för att gynna bilister mer än kollektivtrafiksresenärer och för att vara föremål för utbrett fusk, vilket innebär stora kostnader för staten – 2,4 miljarder kronor per år enligt Skatteverket.

Vad är rimligt att ta ut i milersättning?

Skattefri bilersättning och maxavdrag betalas per mil, förutsatt att du som anställd själv betalar drivmedlet.

Ersättningens storlek varierar också beroende på om du äger bilen själv eller om det är en förmånsbil.

När höjs milersättning 2023?

Då har du kanske tänkt både en och två gånger att ersättningarna vi har idag, inte riktigt följt med verkligheten. 

De skattefria milersättningar som finns i dagsläget har vi haft sedan 2007 och på dessa 15 år har våra omkostnader och drivmedelspriser ändrats markant, uppåt.

När höjs milersättning?

Sedan den nya regeringens budget trädde i kraft den 1 januari gäller nya regler för reseavdraget – regler som kan bli ett bakslag för de som kör en eldriven förmånsbil.

För de som använder sin egen, privata bil i tjänsten har den skattefria milersättningen höjts från 18,5 till 25 kronor per mil – oavsett vilken biltyp det gäller.

Hur länge har det varit 18 50 i milersättning?

Äntligen har de skattefria beloppen för milersättningen höjts! Beloppen har legat på samma nivå sedan 2009 (18,50 kronor per mil), trots att drivmedelspriserna har gått upp mycket sedan dess. De höjda drivmedelspriserna har gjort användningen av egen bil i jobbet till en förlustaffär. Att beloppet för milersättning inte hängt med i utvecklingen har förstås varit ett problem, och många har engagerat sig för att snabba på höjningen av beloppen. 

Nivåerna för ersättningsbeloppen ser olika ut beroende på om tjänstebil eller egen bil används.

  • För tjänsteresor med egen bil kan arbetsgivare betala ut ett skattefritt schablonbelopp på 25 kronor per mil.
  • För tjänsteresor med tjänstebil där medarbetaren betalar drivmedlet privat, kan arbetsgivare betala ut ett skattefritt schablonbelopp på 12 kronor per mil (diesel, bensin eller etanol). 
  • Ingen förändring har skett vad gäller avdragsrätten för förmånsfordon som drivs med el. Beloppet står kvar vid 9,50 kronor per mil.
  • Egenföretagare kan ta ut ovan nämnda skattefria schablonbelopp som privat ersättning.