:

Måste man betala skatt på Bitcoin?

Innehållsförteckning:

  1. Måste man betala skatt på Bitcoin?
  2. Kan Skatteverket se mina Bitcoin?
  3. Vad händer om man inte deklarerar krypto?
  4. Är det lagligt att mina Bitcoin i Sverige?
  5. Har Skatteverket koll på krypto?
  6. Hur får man ut sina pengar från Bitcoin?
  7. Hur mycket skatt betalar man på Bitcoin?
  8. Kan man sälja Bitcoin och få pengar?
  9. Hur mycket pengar får man ta emot utan att skatta?
  10. Kan man ta ut Bitcoin i kontanter?
  11. Hur får jag ut mina Bitcoin i pengar?
  12. Var kan man växla Bitcoin till svenska kronor?
  13. Kan man växla Bitcoin till svenska kronor?
  14. Har Skatteverket koll på Crypto?
  15. Hur mycket måste man skatta på bitcoin?

Måste man betala skatt på Bitcoin?

  • 14 mars 2023 - Skatteverket öppnar upp för att deklarera.
  • 2 maj 2023 - Sista dagen att deklarera.

Om du behöver mer tid för att deklarera kryptoskatter kan du ansöka om en skatteförlängning som sträcker sig fram till den 16 maj 2023. Du kan ansöka om förlängning i Skatteverkets onlineportal.

Kan Skatteverket se mina Bitcoin?

Han hade sedan tidigare haft kontakt med Skatteverket om sin deklaration, men visste inte att de skulle komma och göra en så kallad betalningssäkring.

– Det är absurt. Jag ska betala 300 procent av vinsten istället för 30 procent, det borde inte vara lagligt, säger Linus Dunkers.

Skatteverket har aldrig beslutat om en skatt på 300 procent, men Linus Dunkers menar att det blir resultatet av myndighetens sätt att räkna.

Vad händer om man inte deklarerar krypto?

Har du handlat med bitcoin eller andra kryptovalutor under året så måste du ta upp detta i din deklaration. Specifikt så gäller det när du avyttrat dina bitcoin, alltså om du sålt dem men även om du betalat med bitcoin när du köpt saker eller om du växlat bitcoin mot andra kryptovalutor. Så länge du bara köpt bitcoin och sparat dem behöver du alltså inte fundera över deklaration men så fort du på något sätt gjort dig av med bitcoin så blir det aktuellt.

För varje avyttring så måste du räkna ut hur stor vinst/förlust just den avyttringen innebar och för att kunna göra detta på ett korrekt sätt måste du hålla löpande koll på det genomsnittliga omkostnadsbeloppet.

När du räknat ut vinst/förlust på alla dina avyttringar så kan du slå ihop alla vinster till en rad och alla förluster till en annan och sedan fylla i dessa på blankett K4 i din deklaration. En sak som är viktig att veta här är att man bara får dra av 70% av förlusterna, vilket kan ställa till det en del speciellt om köpt/sålt mycket fram- och tillbaks eftersom det kan innebära att du får betala skatt trots att du gått back totalt. Mer om det längre ned.

Det kan låta rätt krångligt det här men själva uträkningarna är egentligen inte så svåra att förstå, det svåra är att se till att man faktiskt hållit reda på alla köp/försäljningar och inte missar något. Om du gör mer än några enstaka köp/försäljningar så rekommenderar vi att du använder en tjänst som kan hålla reda på alla dina transaktioner och automatiskt skapa en K4-blankett åt dig. Två sådana tjänster hittar du nedan, nämligen Divly och Koinly. Vill du istället göra allting själv så går vi igenom exakt hur omkostnadsbelopp funkar lite längre ner på den här sidan.

Är det lagligt att mina Bitcoin i Sverige?

Vad är Bitcoin mining egentligen? Tjongar man igång en dator, och sen tjänar man pengar per automatik? Riktigt så enkelt är det inte, häng med en stund så ska vi förklara vad begreppet innefattar.

Bitcoin Mining kan betraktas som bitcoin-nätverkets stomme, och utförs av specialkonfigurerade datorer. De så kallade mining-datorerna säkerställer att transaktionerna förblir säkra genom att lösa matematiska problem. När transaktionerna väl genomförts får den som gräver bitcoin en del av transaktionsavgiften, som efter ett tag kan samlas på hög.

Har Skatteverket koll på krypto?

Ja, Skatteverket jagar krypto-handlare som aldrig förr, rapporterar Dagens Industri. Och om bitcoin-kursen går starkt under ett specifikt år kan ni räkna med att de är på hugget. Deras regler är solklara:

”Om du har sålt, bytt eller betalat med en kryptovaluta behöver du redovisa detta till Skatteverket i samband med att du deklarerar. Har du gjort vinst ska du betala skatt på din vinst, och om du har gjort förlust får du dra av en del av den.”

Hur får man ut sina pengar från Bitcoin?

Huvudsakliga fördelar

Sälj-till-kort är ett omedelbart och bekvämt sätt för användare att sälja och ta ut pengar på sina krypto.

Hur mycket skatt betalar man på Bitcoin?

Sitter du med årets deklaration och funderar hur du ska betala skatt på dina kryptotransaktioner för 2022? Vi har tagit fram en snabbguide som hjälper dig att betala skatt för bitcoin. Läs vår guide nedan!

I denna artikel besvarar vi några av de vanligaste frågorna om skatt och deklaration avseende krypto.

Kan man sälja Bitcoin och få pengar?

Det finns många anledningar till att du skulle vilja sälja dina krypto. Mellan att timea marknaden och håva in vinster, finns ett myller av tjänster för att växla dina kryptovalutor mot verkliga kontanter. En del börshandlare säljer för att återinvestera i andra tillgångar. Andra säljer för att de behöver pengarna – snabbt.

Oavsett om du vill ha dem överförda till ditt bankkonto, växlad till fysisk valuta, eller till och med mot Amazon-presentkort – sök och du skall finna. Blockkedjerymden är full av projekt med målet att göra börsupplevelsen bättre, men överflödet av alternativ kan förvirra även erfarna börshandlare.

Även om det finns flera sätt för att växla dina kryptovalutor, har vart och ett sina egna fördelar och begränsningar, så det är viktigt att ha ett mål framför sig, för att få ut det mesta av att sälja dina tillgångar. Se även till att läsa på ditt lands lagar gällande växling av kryptovalutor mot inhemska valutor och dess skattemässiga påföljder.

Att sälja är, när det görs korrekt, en konstform som tar tid. Dina tillgångar har ett värde och du vill inte sälja dem för för lite. Detta är enklare sagt än gjort, särskilt när du är desperat, men att ha alla verktyg tillhanda kan göra processen mindre långdragen.

Om du tänker använda en börs för att sälja dina mynt så kom ihåg att skapa ett konto och koppla det till de KYC- och AML-protokoll som finns i ditt land. Det är också viktigt att se till att mynten du säljer är handelsbara på den börs du väljer.

Om det handlar om några tusen mynt från en utgivning för flera år sedan är de antagligen inte värda nåt längre. Om du inte tänker gå till närmaste Bitcoin-bankomat behöver du även ett bankkonto, för att växla krypto mot inhemsk valuta. Det kan låta uppenbart, men det finns sätt att spendera kryptovalutor, utan ett bankkonto. I vissa fall det kan det till och med vara ett bättre alternativ.

Hur mycket pengar får man ta emot utan att skatta?

  • den ska vara överlämnad, eller traderad som det heter på juristspråk.
  • det ska finnas en gåvoavsikt, alltså att man ger utan att kräva något tillbaka. 
  • det ska vara en förmögenhetsöverföring från givaren, det vill säga gåvotagaren ska bli berikad. 

Kan man ta ut Bitcoin i kontanter?

Köp ett presentkort på Bitrefill för dina Bitcoins hos din Bitcoinmäklare.

Gör ett uttag på dina Bitcoin från Binance till en svensk kryptomäklare som Trijo eller Safello. Därifrån kan du sedan växla pengarna till svenska kronor eller EUR och föra över dem till Swedbank eller annan bank.

Ta ut pengar från Binance, Coinbase, eller annan Bitcoinmäklare till Advcash och för över dessa från Advcash vidare till din vanliga bank.

Hur får jag ut mina Bitcoin i pengar?

Köp ett presentkort på Bitrefill för dina Bitcoins hos din Bitcoinmäklare.

Gör ett uttag på dina Bitcoin från Binance till en svensk kryptomäklare som Trijo eller Safello. Därifrån kan du sedan växla pengarna till svenska kronor eller EUR och föra över dem till Swedbank eller annan bank.

Ta ut pengar från Binance, Coinbase, eller annan Bitcoinmäklare till Advcash och för över dessa från Advcash vidare till din vanliga bank.

Var kan man växla Bitcoin till svenska kronor?

Trijo är Sveriges enda renodlade kryptobörs. På deras plattform kan du växla dina bitcoin till svenska kronor.

För att göra detta behöver du först registrera dig på deras sajt genom din mejl och sedan verifiera din identitet, bland annat med hjälp av mobilt bankID.

När din användarprofil är godkänd kan du sälja (men också köpa) bitcoin direkt på plattformen. Har du bitcoin i en extern kryptoplånbok måste du först skicka över dem till Trijo. Här är en mer utförlig guide om hur du går till väga.

Även hos den svenska bitcoinväxlaren Safello kan du sälja bitcoin och få kronor. För att göra detta behöver du först skapa ett konto på deras sajt och sedan verifiera din identitet. Därefter måste du ansluta och verifiera ett bankkonto till din användare.

Har du dina bitcoin någon annanstans än hos Safello måste du först föra över dem till ditt konto på sajten.

Efter att du angett och skickat in hur många bitcoin du vill sälja behandlas sedan transaktionen automatiskt och så fort försäljning är godkänd överförs pengarna i form av svenska kronor till ditt bankkonto, skriver Safello på sin hemsida.

Kan man växla Bitcoin till svenska kronor?

Då det finns väldigt få enkla guider om hur man växlar in sina coins till att få in pengarna på kontot. Jag själv hade problem med detta, men tills nyligen fick jag klarhet i det hela. Jag räknar med att min pengar kommer in på onsdag (Den femte i andra), det skulle ta 3 bankdagar.

Detta är hur jag gjorde det. Notera att jag går från dogecoin -> btc -> sek. Andra kryptovalutor bör funka på samma sätt. Har du redan BTC och vill få ut dom i SEK, gå direkt till steg tre.

Har Skatteverket koll på Crypto?

Enligt ett förhandsavgörandet i högsta förvaltningsdomstolen har det klargjorts att handel med kryptovalutor, ur ett skatteperspektiv inte ska jämföras med utländsk valuta eller värdepapper. Kryptovalutor ska istället behandlas enligt bestämmelserna om andra tillgångar i 52 kap. inkomstskattelagen. Detta innebär att avyttring av bitcoin ska redovisas som kapitalvinst. En avyttring sker om du:

  • Säljer kryptovaluta mot en fiat valuta (Kronor, Euro, USD mm)
  • Nedan går vi igenom olika situationer och hur de beskattas.

    Du som privatperson ska alltid betala skatt på inkomster från mining av bitcoin och andra kryptovalutor. Normalt beskattas dessa som inkomst av tjänst (hobby) och i enskilda fall kan dessa inkomster beskattas som inkomst från näringsverksamhet.

    Kriterier för att det ska klassas som näringsverksamhet är att verksamheten drivs under en längre period på ett professionellt sätt med utrustning anpassad för mining. Samt att det förväntas att verksamheten ska generera vinst och att kapaciteten antas kunna generera 25 bitcoin eller mer årligen.

    Hur mycket måste man skatta på bitcoin?

    Privatpersoner som köper kryptovaluta behöver skatta och redovisa på eventuella vinster.

    I Sverige betraktas kryptovalutor som en tillgång vilket innebär att vinster som uppstår vid avyttring ska beskattas med 30 procent i kapitalvinstskatt.

    Om du har gjort förlust när du handlat med kryptovaluta får du göra avdrag upp till 70 procent. 

    Du kan dessutom räkna in avgifter du betalat vid köpestillfällen i omkostnadsbeloppet. 

    Du som tidigare har handlat med aktier på ett vanligt kapitalkonto och deklarerat kommer känna igen processen eftersom det fungerar på samma sätt.