:

Hur lång tid tar det att få hem nationellt id?

Innehållsförteckning:

 1. Hur lång tid tar det att få hem nationellt id?
 2. Kan man hämta id-kort utan legitimation?
 3. Måste man ha kvitto för att hämta ut pass?
 4. Hur kan jag bevisa min identitet?
 5. Hur hämtar man ut id-kort?
 6. Hur länge kostar nationellt id-kort 100 kr?
 7. Kan någon annan hämta ut mitt ID?
 8. Hur hämtar jag ut mitt pass?
 9. Vad är skillnad på pass och nationellt id?
 10. Kan man ha digitalt id-kort?
 11. Vad kan man använda istället för id-kort?
 12. Vad händer om man inte hämtar ut sitt id-kort?
 13. När får jag mitt id-kort?
 14. När får jag mitt nationellt id-kort?
 15. Kan man ha id på mobilen?

Hur lång tid tar det att få hem nationellt id?

För att få pass eller nationellt id-kort måste du vara svensk medborgare. Detta gäller även provisoriska pass. Alla som ansöker måste personligen komma till polisens passexpedition, det gäller även barn och ungdomar. Pass/nationellt id-kort är de enda handlingar som kan styrka ditt medborgarskap.

Kan man hämta id-kort utan legitimation?

Hej! och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Nationella ID-kort som identitetshandling regleras i Förordning om nationellt identitetskort. Det är den förordningen jag kommer hänvisa till i mitt svar nedan.

Måste man ha kvitto för att hämta ut pass?

Tillverknings- och leveransprocessen för ett svenskt vanligt pass/nationellt id-kort påbörjas från dess att en komplett ansökan lämnats in till ansökningsstället. Denna process kan inte på något sätt påskyndas.

När ett pass/nationellt id-kort anländer till Sveriges ambassad i Canberra, Australien, skickas ett automatiskt genererat e-post eller SMS från svenska Polisen till den sökande, enligt de kontaktuppgifter som angavs vid ansökningstillfället. I meddelandet framgår att handlingen finns redo att hämtas ut på ambassaden. Leveranstiden är vanligtvis cirka 2-4 veckor från dess att en komplett ansökan lämnats in till ansökningsstället. Observera att förseningar kan uppstå.

Hur kan jag bevisa min identitet?

Vilka legitimationshandlingar som kan godtas är inte reglerat i lag. Som utgångspunkt gäller att det är den socialnämnd som en identitetshandling visas upp för som måste ta ställning till om den aktuella handlingen kan godtas som bevis för en persons identitet.

I betänkandet Ett säkert statligt ID-kort – med e-legitimation, SOU 2019:14 nämns fem svenska identitetshandlingar som allmänt accepteras som bevis på innehavarens identitet. Mer om dessa fem identitetshandlingar kan du läsa via länken nedan.

Hur hämtar man ut id-kort?

När du hämtar Paket, Rekommenderade brev eller Brevpostförskott måste du visa en giltig legitimation.

 • Namnet på din legitimation måste överensstämma med namnet på försändelsen. Om en uppgift på försändelsen behöver ändras, kontakta kundservice.
 • Legitimationens giltighetstid får inte ha passerat.
 • Legitimationen måste vara hel och i originalskick.

Hur länge kostar nationellt id-kort 100 kr?

Du ska inte ta med fotografiutan de fotograferar dig hos polisen.

Har du ett giltigt pass eller nationellt id-kortska du lämna tillbaka det senastnär du hämtar ett nytt.

Kan någon annan hämta ut mitt ID?

När ditt körkort är tillverkat skickas det ut med rekommenderad post (REK) till ett av Postnords ombud. Du måste hämta ut ditt tillverkade körkort personligen.

När du hämtar ut ditt körkort måste du kunna identifiera dig med en godkänd och giltig legitimation. Observera att Postnord inte accepterar e-legitimation vid utlämning av rekommenderad post (REK).

Hur hämtar jag ut mitt pass?

We use cookies from other companies in order to show you ads off of our Products, and provide features like maps, payment services and video.

We use cookies from other companies in order to show you ads off of our Products, and provide features like maps, payment services and video.

Vad är skillnad på pass och nationellt id?

Endast fysiska id-handlingar är giltiga när du ska ansöka om pass eller nationellt id-kort. Det digitala id-kort som går att ladda ned via BankID gäller för närvarande inte som id-handling för någon typ av identifiering hos Polismyndigheten. 

Som giltig resehandling gäller även fortsättningsvis fysiska pass och nationella id-kort som utfärdats av Polismyndigheten.

Kan man ha digitalt id-kort?

När du identifierar dig med din e-legitimation kan du få tillgång till uppgifter som finns om dig själv eller ditt företag från Skatteverkets register. Du kan även uträtta dina ärenden över internet hos Skatteverket.

Skatteverkets id-kort innehåller en e-legitimation. Det innebär att när du ansöker om ett id-kort hos Skatteverket får du samtidigt en e-legitimation som du kan använda när du vill logga in på olika myndigheters tjänster.

Vad kan man använda istället för id-kort?

När du ska ansöka om nytt pass eller nationellt id-kort måste du kunna legitimera dig med giltig id-handling.

Vad händer om man inte hämtar ut sitt id-kort?

Kan någon annan än jag hämta ut mitt id-kort?

Nej, du behöver själv hämta ut ditt id-kort då vi endast kan lämna ut id-kortet till dig personligen.

När får jag mitt id-kort?

Om du har ansökt om id-kort efter den 1 september 2017 ska du ta med dig ”Kvittensen för ansökan om id-kort med e-legitimation” som du fick när du ansökte. Du kommer även få ett brev med koder till den e-legitimation som finns med på ditt nya id-kort.

Om du inte kan hämta ditt id-kort inom två månader behöver du kontakta Skatteverket.

Om du inte fått något brev kan du kontakta Skatteupplysningen. Tänk på att alltid göra en flyttanmälan hos Skatteverket om du flyttar, så att ditt brev kommer fram till dig.

När får jag mitt nationellt id-kort?

För inpassering krävs dels personnummer, dels nummer (=ID-nummer) på den godkända handling som man använder för att styrka sin identitet. Detta innebär

Om du inte är svensk medborgare (krävs inte för besök på Ledningsregementet) kan du styrka din identitet med Skatteverkets ID-kort. Detta har ett 19-siffrigt (!) kortnummer som då skall anges.

Kan man ha id på mobilen?

Det digitala id-kortet kan användas istället för ett fysiskt id-kort, till exempel för att hämta ut ett paket. Foto: Bank-id/TT

LEGITIMATION