:

När får man tillbaka på elen 2022?

Innehållsförteckning:

  1. När får man tillbaka på elen 2022?
  2. Vem har rätt till Elpriskompensation?
  3. När får man tillbaka pengarna för elen?
  4. Vilka får Elprisstöd 2023?
  5. Vilka får tillbaka på elräkningen?
  6. Hur mycket får man i Elprisstöd?
  7. Hur mycket kommer jag få i Elstöd?
  8. Får man Elstöd oavsett förbrukning?
  9. Hur mycket kommer jag att få i Elstöd?
  10. Hur vet jag om jag får Elprisstöd?
  11. Hur räknas Elstödet ut 2023?
  12. Hur länge gäller Elpriskompensation?
  13. Hur stort Elstöd får jag?
  14. När kommer Elstödet betalas ut 2023?
  15. Hur stort blir Elstödet 2023?

När får man tillbaka på elen 2022?

Stödet för perioden oktober-september började att betalas ut den 20 februari, till alla i elområde 3 och 4. Stödet betalas utan att man behöver ansöka om det. Stödet för perioden november-december 2022, som gäller alla elområden, betalas ut senast den 9 juni. Om du som står på elnätsavtalet inte redan registrerat dina kontouppgifter i Swedbanks kontoregister uppmanar Försäkringskassan, som ansvarar för utbetalning av elstödet, att det görs senast den 10 maj. Det gäller oavsett om du är kund hos Swedbank eller inte. Läs mer om utbetalning av elstöd hos Försäkringskassan 

Vem har rätt till Elpriskompensation?

Elpriset steg snabbt under den andra halvan av fjolåret. Regeringen strävar efter att stöda konsumenterna genom sitt lagförslag om elpriskompensation som betalas retroaktivt, eftersom en del av finländarna befinner sig i en ekonomiskt utmanande situation på grund av de höga elpriserna.

Enligt lagen har konsumenterna rätt till retroaktiv elpriskompensation om vissa förutsättningar uppfylls. I praktiken kompenserar elbolaget automatiskt det belopp som fastställts i lagen på kundens elräkning. Kompensationen behöver endast sökas aktivt i vissa undantagsfall. Dessutom måste elbolagen beviljar extra tid för att betala elräkningen till konsumenter och företag på begäran.

När får man tillbaka pengarna för elen?

För att ha rätt till elpriskompensation så ska ditt hushåll:

Kompensationen per månad under perioden december 2021 till februari 2022 kan uppgå till mellan 100 kronor och 2 000 kronor beroende på hur stor din elförbrukning varit. Eftersom kompensationen kan fås för var och en av de aktuella månaderna kan den som mest uppgå till 6 000 kronor.

Ersättningstrappan börjar vid 700 kWh per månad och slutar vid 2000 kWh. Du hittar trappan här, (under rubriken Vilka kan få kompensation?).

Vilka får Elprisstöd 2023?

New York-börsen backade brett på tisdagen. Wall Streets samtliga elva branschindex gick ned, och bland förlorarna fanns it-jättar som Apple och Microsoft, ned 2,3 respektive 1,7 procent.

En ny rapport om konsumentförtroendet bland amerikanerna visade att det var lägre än analytikerna hade spått. Det är illavarslande eftersom de amerikanska hushållen hittills visat sig villiga att sätt sprätt på sina pengar – något som motverkat de många förutsägelserna om att USA varit på väg in i en recession.

Vilka får tillbaka på elräkningen?

De rekordhöga priserna har slagit hårt mot många – i synnerhet de med eluppvärmda villor – men att staten nu går in och kompenserar ekonomiskt för ett högt marknadspris är väldigt ovanligt.

– Regeringen tar den här situationen på största allvar och avsätter därför sex miljarder för att kompensera de hushåll som fått höga elräkningar. Det är en exceptionell åtgärd i en exceptionell tid, säger Mikael Damberg.

Hur mycket får man i Elprisstöd?

Stödet för perioden oktober-september började att betalas ut den 20 februari, till alla i elområde 3 och 4. Stödet betalas utan att man behöver ansöka om det. Stödet för perioden november-december 2022, som gäller alla elområden, betalas ut senast den 9 juni. Om du som står på elnätsavtalet inte redan registrerat dina kontouppgifter i Swedbanks kontoregister uppmanar Försäkringskassan, som ansvarar för utbetalning av elstödet, att det görs senast den 10 maj. Det gäller oavsett om du är kund hos Swedbank eller inte. Läs mer om utbetalning av elstöd hos Försäkringskassan 

Hur mycket kommer jag få i Elstöd?

Varken vi på Göteborg Energi, Försäkringskassan, din bank, Svenska kraftnät eller någon annan kommer att kontakta dig för att be dig logga in någonstans eller lämna ut personliga koder, i samband med utbetalningen av elstöd. Om någon kontaktar dig på det sättet kan det handla om ett bedrägeriförsök. Avsluta därför sådana kontakter direkt.

Får man Elstöd oavsett förbrukning?

Här följer frågor och svar för dig som hyresgäst:

Titta på ­elräkningarna hur många kilowat­timmar du har förbrukat ­under ­oktober 2021 till ­september 2022. Multiplicera med 0,5 om du bor i ­elprisområde 3 och med 0.79 om du bor i elprisområde 4. Du får ­också stöd för eventuell förbrukning i ­fritidshus.

Hur mycket kommer jag att få i Elstöd?

För att få det första elstödet måste du uppfylla tre kriterier:

  • Du ska vara en elanvändare, som köper el för eget bruk i Sverige. Det kallas att du är en ”elslutskund”, och i den gruppen ingår inte bara privatpersoner utan även exempelvis företag, föreningar och samfälligheter.
  • Du ska ett eget avtal med ett elnätsföretag för en så kallad uttagspunkt vid en viss tidpunkt, som kallas brytpunkt. Stödet kommer att gå till det personnummer, samordningsnummer eller organisationsnummer som stod på elnätsavtalet den 17 november 2022. Vad är uttagspunkten då? Jo, uttagspunkten är anslutningen mellan din elanläggning och ditt elnätsföretag elnät.
  • Din elanläggning ska vara ansluten till elnätet i södra Sverige, i elområde SE3 eller SE4.

Det finns tre grupper som inte får något elstöd enligt den första modellen:

  • Elanvändare i de två norra elområdena SE1 och SE2 blir utan. Stödet beräknas utifrån användarens förbrukning från 1 oktober 2021 till 30 september 2022 i elområden där medelpriset var högre än ett så kallat ”nationellt referenspris” på 75 öre per kWh. Och elens medelpris var inte ”tillräckligt högt” i norra Sverige under den perioden. I SE1 och SE2 låg medelpriset på 43 respektive 46 öre per kWh. (Se fråga om nationellt referenspris.)
  • Om el ingår i din hyra kommer inga stödpengar att betalas direkt till dig. Du har ju inget eget elnätsavtal. Men din hyresvärd eller bostadsrättsförening, som får stödet, kan naturligtvis välja att dela ut pengarna till dig och dina grannar.
  • Personer på EU:s sanktionslista får inga stödpengar.

Regeringen meddelade 9 januari att det ska tas fram ytterligare ett elprisstöd. Det ska gå till hushåll i hela Sverige, alltså i alla fyra elområden. Stödet ska baseras på elförbrukning och elpris under november och december 2022.

Svenska kraftnät fick i uppdrag att utforma en modell, och den 30 januari lämnade Svenska kraftnät in en ansökan till Energimarknadsinspektionen, Ei. Den tredje februari gav Ei grönt ljus. Maximalt 10 miljarder kronor får betalas ut till den fysiska person som hade ett eget elnätsavtal den 31 december 2022 för den uttagspunkt där el förbrukades under november-december 2022.

Ersättningen går till hushåll där elpriset i snitt har legat över 75 öre per kWh under de två månaderna. Därmed inkluderas hushåll i hela Sverige, alltså i alla fyra elområden. Detta eftersom snittpriset låg över 75 öre per kWh i hela landet.

I förslaget finns inget tak för stora elförbrukare, något som tidigare har diskuterats.

Så här beräknas stödet för de olika elområdena:

Hur vet jag om jag får Elprisstöd?

Torsdagen den 27 oktober 2022 presenterade regeringen tillsammans med Svenska Kraftnät detaljer kring elprisstöd (3) som är till för att hjälpa hushåll och företag som drabbats av höga elpriser under perioden oktober 2021 till september 2022.. I förslaget som presenterades ingår endast stöd till elkunder i södra Sverige, norra delarna av landet kommer inte kunna att ansöka om elpriskompensation. Ersättningsnivåerna elprisbidraget skiljer sig åt beroende på elområde som illustreras i bilden nedan.

Hur räknas Elstödet ut 2023?

Det är Försäkringskassan som betalar ut stödet och du behöver ha ditt konto anmält hos Swedbanks kontoregister senast den 10 maj. Det gäller oavsett vilken bank du har. Har du anmält ditt konto sedan tidigare behöver du inte anmäla det på nytt.

Hur länge gäller Elpriskompensation?

Försäkringskassan planering är att utbetalningarna av elstödet ska starta i slutet av maj så att de allra flesta hushållen ska ha pengarna på kontot senast den 9 juni 2023.

För att snabbare få pengarna ska man registrera sitt konto hos Swedbank före den 10 maj om man inte redan gjort det. Har man konto hos Pensionsmyndigheten eller Försäkringskassan kommer pengarna dit.

Läs mer: Elstöd för privatpersoner i hela landet - Försäkringskassan (forsakringskassan.se)

Hur stort Elstöd får jag?

Om du inte har fått någon utbetalning kan det bero på att du tidigare har anmält ett konto till Swedbanks kontoregister, till exempel ett lönekonto. Det kan också vara ett konto som du tidigare har anmält till Försäkringskassan eller Pensionsmyndigheten. Kontrollera om fått en utbetalning märkt ”elstöd” eller ”insättning” till ett sådant konto.

Att du inte fått någon utbetalning kan också bero på att elnätsföretaget inte har lämnat de uppgifter om dig som vi behöver för att betala ut elstödet. Kontrollera med elnätsföretaget vilka uppgifter de har lämnat till oss, (namn, adress, personnummer eller samordningsnummer och elförbrukning). Om något saknas måste de skicka nya uppgifter till oss.

Vi har skickat en förfrågan till dig som bor utomlands om vi inte hittat något konto att betala elstödet till. Om du inte har fått något brev kan du behöva kontakta oss.

När kommer Elstödet betalas ut 2023?

Anmäl ditt konto till Swedbanks kontoregister före den 10 maj för att få elstödet insatt på kontot när utbetalningarna påbörjas i slutet av maj. Det går att anmäla sitt konto även efter den 10 maj för att snabba på processen och undvika en aviutbetalning. Du som får pension eller har ett bankkonto registrerat hos Pensionsmyndigheten eller Försäkringskassan behöver inte göra någonting utan kommer få pengarna automatiskt. 

Hur stort blir Elstödet 2023?

Försäkringskassan planering är att utbetalningarna av elstödet ska starta i slutet av maj så att de allra flesta hushållen ska ha pengarna på kontot senast den 9 juni 2023.

För att snabbare få pengarna ska man registrera sitt konto hos Swedbank före den 10 maj om man inte redan gjort det. Har man konto hos Pensionsmyndigheten eller Försäkringskassan kommer pengarna dit.

Läs mer: Elstöd för privatpersoner i hela landet - Försäkringskassan (forsakringskassan.se)