:

Hur mycket alkohol får man köpa på Tax Free?

Innehållsförteckning:

 1. Hur mycket alkohol får man köpa på Tax Free?
 2. Hur mycket alkohol får man ta in i Sverige från EU land?
 3. Vad krävs för att importera alkohol?
 4. Är det lagligt att beställa alkohol från utlandet?
 5. Hur mycket alkohol får man ta in i Norge 2023?
 6. Hur mycket alkohol från EU?
 7. Hur blir man importör av alkohol?
 8. Får man importera vin själv?
 9. Hur mycket alkohol får man ta in i Sverige från Tyskland 2023?
 10. Får man köpa alkohol på taxfree i Sverige?
 11. Kan man beställa från Alko till Sverige?
 12. Kan man beställa sprit från Tyskland till Sverige?
 13. Hur mycket alkohol kan man ta med till Sverige?
 14. Vad kostar en öl på krogen i Norge?
 15. Kan man ta med sig alkohol från Danmark till Sverige?

Hur mycket alkohol får man köpa på Tax Free?

Då gäller dels tullfrihet på varor som sammanlagt inte är värda mer än  700 kronor, dels den så kallade resanderansonen: – En liter sprit eller två liter starkvin. – Två liter vin. Starköl ingår inte i ransonen. Men det totala värdet av ölen man köper med sig får inte överstiga 1 700 kronor tillsammans med de övriga varorna.

För att klassas som spritdryck ska alkoholprocenten vara högre än 22 volymprocent. Starkvin har en volymprocent på mellan 15 och 22 volymprocent medan vin ligger mellan 3,5 och 15.

Vill du föra in mer än resanderansonen tillåter går det att betala tull och punktskatt för varorna. I så fall väljer du den röda ingången dit det aldrig är kö när du passerar tullen.

Hur mycket alkohol får man ta in i Sverige från EU land?

Om du reser till Sverige från ett annat EU-land eller från ett land utanför EU skiljer sig reglerna åt, men det finns tre saker som alltid gäller:

 • Du har fyllt 20 år.
 • Du transporterar eller bär alkoholen själv.
 • Alkoholen är för ditt eller din familjs personliga bruk.

Vad krävs för att importera alkohol?

Det är mycket att hålla reda på när man ska börja importera vin och andra alkoholhaltiga drycker för försäljning. För att underlätta har vi på WH Group har tagit fram en checklista för dig som vill bli vinimportör. Flera av punkterna kan vi även hjälpa dig med. Vi har lång erfarenhet av att stötta såväl nya som erfarna vinimportörer med lager, distribution, ekonomi, och systemstöd. Du är välkommen att höra av dig om du vill veta mer.

Det första du behöver göra är att starta ett företag för din vinimport. Du behöver först upprätta ett bolag för att därefter kunna ansöka om de tillstånd som behövs för att kunna importera vin och annan alkoholhaltig dryck för försäljning. Det finns många bra guider för hur man startar ett företag. Vi brukar tipsa våra nystartande kunder om följande sidor:

Eftersom alkoholhaltiga drycker omfattas av punktskatter krävs ett antal godkännande från Skatteverket om du vill slippa betala skatten direkt vid importen (se punkter 3–4).

Med rätt godkännanden kan du som importör få uppskov att betala alkoholskatten tills varorna säljs. En förutsättning är att du har en lagerlösning som uppfyller Skatteverkets krav på säkerhet för att lagra oskattad alkoholhaltig dryck (skatteupplag, mer om det i punkt 4).

Om du inte har en egen lösning för lager och distribution kan du avtala med extern part. WH Group / Liquid Logistics erbjuder en kostnadseffektiv paketlösning, där våra kunders produkter lagras på våra 3PL-partners lager.

Är det lagligt att beställa alkohol från utlandet?

 • 10 liter starksprit
 • 20 liter starkvin
 • 90 liter vin (120 flaskor)
 • 110 liter öl (333 burkar=14 flak (24x0,33 liter)

Vid samköp, då kvoten för införsel överstigs, rekommenderar vi att ni meddelar oss namnen på samtliga beställare. Skicka ett e-post till [email protected] med beställningens ordernummer samt namnen på beställarna.

Du måste vara 20 år för att få handla hos oss. Ditt inköp ska endast vara för enskilt bruk och får inte säljas vidare. Det är endast den person som står uppgiven som mottagare av varorna som kan lösa ut dem, detta gäller oavsett vilken transportör man anlitar för sin leverans. Mottagaren måste vara minst 20 år och legitimera sig vid leveranstillfället.

Hur mycket alkohol får man ta in i Norge 2023?

Inom EU sker beskattning enligt huvudprincipen att skatten skall tas ut i det land där varan konsumeras. Det betyder att för en kommersiell införsel (för företag) av alkohol och tobak skall den svenska alkohol- respektive tobaksskatten betalas. De kan dra av det andra landets skatt.

För privatpersoners inköp för eget bruk gäller i stället regeln att skatten skall betalas i det land där varan köpts. En privatperson som köper alkohol och/eller tobak för privat bruk betalar alkohol/tobaksskatt vid inköpstillfället i det land personen handlar.

Det är liknande regler för införsel till andra EU-länder från ett EU-land. Man får vanligen köpa alkohol via postpaket och liknande frakt.

Hur mycket alkohol från EU?

När det gäller alkohol får man inte föra in hur mycket som helt till Sverige om det inte finns grund för det. Hur mycket man får ta med sig är egentligen lite luddigt och de regler som gäller är inte helt enkla att tolka. Det är inte bara mängden alkohol som styr alkoholsort eller procent har inverkan på hur mycket man får ha med sig efter en utlandsresa. Den som tolkar hur mycket alkohol man har med sig, samt om mängden är rimlig är det svenska tullverket som håller till vid de svenska gränserna. De kan stoppa införseln av alkohol om de anser att mängden är för stor eller om de tror att det finns en avsikt att sälja alkoholen. Då kan den som transporterar den straffas på flera olika sätt.

Hur blir man importör av alkohol?

För att få tillverka sprit, vin, folköl, starköl, andra jästa alkoholdrycker och teknisk sprit krävs att du som näringsidkare är godkänd som upplagshavare eller skattebefriad förbrukare för sådana varor. Det är Skatteverket som beslutar om sådana godkännanden.

Med tillverkning av sprit avses varje förfarande varigenom sprit framställs eller utvinns. Det likställs även med bland annat rening eller återvinning av sprit, samt borttagning eller försvagning av denaturering i syfte att anpassa spriten för förtäring.

Det är förbjudet att tillverka sprit för eget behov. Det finns inte heller någon möjlighet att få tillstånd att tillverka sprit för sådant ändamål. Vin, folköl, starköl och andra jästa alkoholdrycker får däremot tillverkas i hemmet för eget behov utan krav på godkännande.

Du som tillverkar sprit får enbart förfoga över den i den egna rörelse eller för försäljning enligt alkohollagen.

Får man importera vin själv?

 • Mousserande viner från alla världens hörn
 • Vita viner från Central Coast
 • Röda viner från Los Carneros

Hur mycket alkohol får man ta in i Sverige från Tyskland 2023?

När ekonomin sviktar väljer allt fler att hämta hem alkohol från utlandet där det i många fall blir billigare. Men du får bara köpa med dig en viss mängd annars riskerar du att hamna i tullen. Martin Petersson, sakkunnig Tullverket, reder ut vad som menas med ”privat bruk”.

Martin Petersson på Tullverket berättar att det inte är alla som har koll på vad det är som gäller när du köper med dig alkohol från ett annat land.

Får man köpa alkohol på taxfree i Sverige?

I regel ska du betala punktskatt i det land där du konsumerar alkoholen eller tobaken. Det finns dock undantag för privatpersoner som reser mellan olika EU-länder. Undantaget gäller om du har köpt varorna för eget bruk och inte för att sälja dem vidare. Skatter (moms och punktskatter) ingår i priset du betalar för en vara i inköpslandet, så du behöver inte betala något mer i ett annat EU-land.

För att fastställa om de varor du köpt är för eget bruk kan tullmyndigheterna kontrollera om du t.ex. äger eller arbetar för ett företag och hur varorna är förpackade och transporteras. De tittar också på hur mycket du har med dig. Varje EU-land får självt bestämma hur stora mängder tobaksvaror och alkoholhaltiga drycker du får ta in i landet. Följande mängder är dock alltid tillåtna:

Kan man beställa från Alko till Sverige?

Danmark har den mildaste regleringen där både öl, vin och sprit får säljas i matbutikerna – dock med åldersgräns. Numera är Finland näst minst reglerad med sin nya alkohollag som trädde i kraft i januari och i mars i år. Därefter följer Norge med tidsrestriktioner, Sverige med monopol fram till 3,5 volymprocent och hårdast reglerad lagstiftning har Island. Än så länge.

Man kunde tro att Sverige har den snävaste lagstiftningen i norden vad gäller försäljning av öl i butik där maxgränsen ligger på 3,5 volymprocent. Men det finns ett land som har hårdare reglering och det är Island med en toppgräns på 2,25 volymprocent.

Kan man beställa sprit från Tyskland till Sverige?

Här kan du som privatperson handla dryckesvaror online för att sedan göra en privatimport av alkohol. Det betyder att du själv ombesörjer frakt av dina varor samt att du betalar in den Svenska alkoholskatten. Du hittar utvalda drycker som öl, vin, rom, whisky, cognac och dagligvaror som du kan beställa direkt hem till dig.

Hur mycket alkohol kan man ta med till Sverige?

I regel ska du betala punktskatt i det land där du konsumerar alkoholen eller tobaken. Det finns dock undantag för privatpersoner som reser mellan olika EU-länder. Undantaget gäller om du har köpt varorna för eget bruk och inte för att sälja dem vidare. Skatter (moms och punktskatter) ingår i priset du betalar för en vara i inköpslandet, så du behöver inte betala något mer i ett annat EU-land.

För att fastställa om de varor du köpt är för eget bruk kan tullmyndigheterna kontrollera om du t.ex. äger eller arbetar för ett företag och hur varorna är förpackade och transporteras. De tittar också på hur mycket du har med dig. Varje EU-land får självt bestämma hur stora mängder tobaksvaror och alkoholhaltiga drycker du får ta in i landet. Följande mängder är dock alltid tillåtna:

Vad kostar en öl på krogen i Norge?

Titta på all data för att veta hur mycket det kostar att bosätta sig i Norge (Norge). Huruvida du reser för jobb, för livsupplevelse, lov eller för nyfikenhet. I denna text har vi utarbetat en komplett data lista baserat på kostnaden för varierande produkter, varor och tjänster.

Hur mycket kostar det att fylla en köpkorg i Norge? Här kan du hitta priser för kött, frukter, grönsaker, baljväxter, laktos, flingor, alkoholdrycker och icke-alkoholdrycker:

Hur mycket kostar det att äta i Norge? Här kan du hitta priser av kaffe, vatten, läsk, dagliga menyer, burgare samt resturanger. :

Kan man ta med sig alkohol från Danmark till Sverige?

 • Registrera dig i förväg både i Sverige och i det EU-land som alkoholen ska skickas från.
 • Betala in en säkerhet för alkoholskatten i förväg till Skatteverket.
 • Utfärda ett flyttningsdokument i ett elektroniskt transportkontrollsystem som kallas EMCS – Excise Movement and Control System – och få ett ARC-nummer.
 • Lämna ARC-numret till den person eller företag som ska transportera alkoholen till dig.
 • Lämna en mottagningsrapport i EMCS när du har tagit emot alkoholen.
 • Lämna en deklaration till Skatteverket när du har tagit emot alkoholen.

Tänk på att det finns alkoholbestämmelser som säger att bara den som har fyllt 20 år får föra in sprit, vin, starköl eller andra jästa alkoholdrycker till Sverige.

Även om du följer skattebestämmelserna kan det alltså i vissa fall vara otillåtet att föra in alkohol till Sverige. Kontakta Folkhälsomyndigheten om du undrar vad som är tillåtet enligt alkohollagen.