:

Hur deklarera försäljning av utländska aktier?

Innehållsförteckning:

  1. Hur deklarera försäljning av utländska aktier?
  2. Hur mycket betalar man i skatt vid försäljning av aktier?
  3. Hur beskattas utländska aktier i ISK?
  4. Hur får man tillbaka utländsk källskatt?
  5. Hur undviker man skatt på aktier?
  6. Vad händer om man inte deklarerar försäljning av aktier?
  7. Måste man betala skatt när man säljer aktier?
  8. Får man tillbaka utländsk källskatt på ISK?
  9. Vad händer om man inte deklarerar utländsk inkomst?
  10. Måste man deklarera utländsk inkomst?
  11. Hur kommer man undan vinstskatt?
  12. Måste man skatta när man säljer aktier?
  13. Hur mycket kan jag sälja utan att betala skatt?
  14. Vad händer om jag inte deklarerar utländsk inkomst?
  15. När är ISK bättre än depå?

Hur deklarera försäljning av utländska aktier?

Så här på våren brukar den stora utdelningssäsongen vara i gång. Kommer utdelningen från en svensk aktie har det för skatten betydelse på vilken sorts konto aktien sparas. Är det en vanlig depå så betalas 70 % av utdelning in på kontot och 30 procent i skatteavdrag. Den slutliga skatten fastställs sedan efter att inkomstdeklarationen granskats året efter, då Skatteverket ger besked om att det finns över- eller underskott på deklarantens skattekonto. Sparas aktien däremot på ett ISK betalas utdelningens bruttobelopp till investeringssparkontot vilket sedan beskattas enligt schablon.

Så här långt brukar de flesta tycka att beräkningen av skatt är relativt enkelt och hanterbart. Men det räcker med att lägga till en utländsk aktie för att även den som är mer erfaren inom skatter behöver stanna upp och tänka efter vad nettobehållningen av utdelningen blir för aktieägaren.

Men innan vi fördjupar oss i utländsk källskatt, skatteavtal, avräkning, restitution, CRS och TRACE, med mera, ska sägas att för svensk kapitalförsäkring och pensionsförsäkring är detta frågor som inte hanteras i innehavarens deklaration – i stället är det försäkringsbolaget som tillhandahåller försäkringen som får hantera detta.

Hur mycket betalar man i skatt vid försäljning av aktier?

Hur dina aktier beskattas beror på vilket konto du har dina aktier i. På ett aktie- & fondkonto betalar du 30 % i skatt varje gång du säljer med vinst eller vid utdelningar (kapitalvinstskatt), medan på ISK och kapitalförsäkring betalar du en procentsats per år som är baserad på kontots värde (schablonskatt), det vill säga inte vid varje försäljning du gör.

Läs om beskattning för respektive konto i följande avsnitt:

  • 1 Beskattning för VP-konto, depå och aktie- och fondkonto
  • 2 Beskattning för ISK
  • 3 Beskattning för kapitalförsäkring

Hur beskattas utländska aktier i ISK?

Det finns tre olika sparformer att välja mellan för privat aktiesparande; traditionell aktiedepå, Investeringssparkonto (ISK) och kapitalförsäkring (KF).

Den traditionella aktiedepån har vissa generella fördelar jämfört med de två ”nya” sparformerna ISK och KF. Främst handlar det om att förluster är avdragsgilla i inkomstslaget kapital, och kan därmed användas för att kvitta bort vinster.

Hur får man tillbaka utländsk källskatt?

Vad är utländsk källskatt?

När du får aktieutdelning från bolag som har sitt legala säte i ett annat land än Sverige så drar ursprungslandet en skatt (utländsk källskatt). Den skatten ligger oftast på 15% av utdelningsbeloppet men kan variera från land till land. Här nedan kan du läsa hur det funkar om du har aktierna i en Kapitalförsäkring. (Gäller också dig som har aktierna i en Tjänstepension, Privat pensionsförsäkring eller Kapitalpension)

Hur undviker man skatt på aktier?

Om du funderar på att sälja ditt företag är det klokt att tänka igenom hur du vill att din skattesituation ska se ut. Beroende på vad du planerar att göra efter försäljningen och hur du vill använda det kapital du får ut så kan nämligen olika skattekonsekvenser uppstå. Här går Tobias Lundstedt, skatterådgivare på PwC, igenom transaktionsprocessen ur ett skatteperspektiv.

Fundera vad du vill uppnå med försäljningen och om den ska ske privat eller genom bolag och ta sedan reda på vilka skattekonsekvenser som kan uppstå.

Vad händer om man inte deklarerar försäljning av aktier?

De flesta värdepapper redovisar du på bilaga K4, men det finns några undantag. I tabellen ser du vilken bilaga och vilket avsnitt som gäller för olika värdepapper.

Värdepapper

Måste man betala skatt när man säljer aktier?

Juridik vid dödsfall

Hej Har en kvinnlig vän som förlorade sin make 2016. Hon har sålt Volvo-aktier som hon ärvde efter sin make. Nu har hon fått en kvarskatt på 13.000.-. Är hon skyldig att betala denna ?

Får man tillbaka utländsk källskatt på ISK?

De senaste åren har intresset för att handla med utländska aktier fullkomligt exploderat. Aktier från Norge, Finland och inte minst USA återfinns bland de mest populära hos spararna. Trots det är det gissningsvis många som missat att såväl Norge som Finland höjde skatten på utdelning så sent som i fjol.

De mest ägda aktierna på utländska börser bland Avanzas kunder.

Vad händer om man inte deklarerar utländsk inkomst?

Har du fått betala ett mindre årsbelopp med hänsyn till din inkomst? Vi kontrollerar dina inkomster i Sverige och utomlands i efterhand för att se om du har betalat rätt årsbelopp.

Måste man deklarera utländsk inkomst?

Om du inte deklarerar på nätet ska du deklarera inkomsterna på pappersblankett 16A Utredning av utlandsinkomster, förvärvsinkomster.

Hur kommer man undan vinstskatt?

Bostadsrättsföreningar myllrar av skattesnack. Vill man slippa reavinstskatt kan det ibland vara smart att slå ut väggen till grannlägenheten hellre än att flytta. Men nu väcks kraven på ny bostadsrättslag.

Måste man skatta när man säljer aktier?

Hur dina aktier beskattas beror på vilket konto du har dina aktier i. På ett aktie- & fondkonto betalar du 30 % i skatt varje gång du säljer med vinst eller vid utdelningar (kapitalvinstskatt), medan på ISK och kapitalförsäkring betalar du en procentsats per år som är baserad på kontots värde (schablonskatt), det vill säga inte vid varje försäljning du gör.

Läs om beskattning för respektive konto i följande avsnitt:

  • 1 Beskattning för VP-konto, depå och aktie- och fondkonto
  • 2 Beskattning för ISK
  • 3 Beskattning för kapitalförsäkring

Hur mycket kan jag sälja utan att betala skatt?

Det finns inga gränser för hur mycket skrot man får sälja som privatperson i Sverige. Men även om det inte finns några gränser för hur mycket skrot man får sälja, så finns det däremot regler för i vilka fall det går att sälja skrot utan att betala skatt. Det får du veta mer om här nedan.

Vad händer om jag inte deklarerar utländsk inkomst?

Det finns inga EU-regler om var EU-medborgare som bor, arbetar eller vistas utomlands ska skatta för sin inkomst.

Men det land där du anses vara skattskyldig kan beskatta hela din inkomst, inklusive inkomst från andra länder (både i och utanför EU). Du kan behöva betala skatt på lön, pensioner, förmåner, inkomst av kapital eller andra källor eller kapitalvinster från försäljning av egendom i hela världen.

När är ISK bättre än depå?

ISK och KF förenklar

Fördelarna med att ha sina placeringar på ett schablonbeskattat konto, såsom nämnda ISK och KF, är flera. Dels behöver du själv inte spara allt underlag för deklarationen, då din bank/mäklare gör detta åt dig samt skickar den till Skatteverket, dels är det en förmånlig skatt.