:

Vad har hänt med Kinnevik?

Innehållsförteckning:

 1. Vad har hänt med Kinnevik?
 2. Är Kinnevik köpvärd?
 3. Vilka bolag ingår i Kinnevik?
 4. Hur deklarera Kinnevik inlösen?
 5. Vilket är det bästa investmentbolaget?
 6. Vem ägde Kinnevik?
 7. Vilka aktier går dåligt?
 8. Varför faller Kinnevik aktien?
 9. Vem äger Kinnevik AB?
 10. Har Kinnevik utdelning?
 11. Måste man deklarera aktier isk?
 12. Är det värt att investera i Investor B?
 13. Vilken är bäst Investor A eller B?
 14. Hur mycket äger Stenbeck i Kinnevik?
 15. När kommer utdelningen från Kinnevik?

Vad har hänt med Kinnevik?

För prenumerationsärenden, ring 08-573 651 00 · Tillhandahållare av innehåll: Dagens industri, 105 16 Stockholm, org.nr: 556221-8494 · Ansvarig utgivare: Peter Fellman · di.se

Innehållet på denna webbplats är upphovsrättsligt skyddat. Ange källa vid citering. Dagens industri är en del av Bonnier News.

Är Kinnevik köpvärd?

För prenumerationsärenden, ring 08-573 651 00 · Tillhandahållare av innehåll: Dagens industri, 105 16 Stockholm, org.nr: 556221-8494 · Ansvarig utgivare: Peter Fellman · di.se

Innehållet på denna webbplats är upphovsrättsligt skyddat. Ange källa vid citering. Dagens industri är en del av Bonnier News.

Vilka bolag ingår i Kinnevik?

För att skapa en hållbar framtid krävs det banbrytande idéer, nya lösningar och människor som kan förverkliga dem. Med The Next Awards vill SEB hylla dem som kan skapa bestående förändring och bidra till en bättre värld.

– För att lösa de miljö- och samhällsutmaningar vi står inför krävs det innovation och engagemang. Genom priset vill vi lyfta fram entreprenörer som har nya idéer, driver omställning och verkar för ett bättre samhälle, säger Hans Beyer, hållbarhetschef på SEB.

Hur deklarera Kinnevik inlösen?

”Clearstream” avser den tyska värdepapperscentralen Clearstream Banking Aktiengesellschaft

”Direktregistrerad Aktieägare” avser en aktieägare som har sina Kinnevikaktier på ett VP-konto direktregistrerade hos Euroclear

Vilket är det bästa investmentbolaget?

Han är fondförvaltaren som är expert på investmentbolag.

Nu tipsar Peter Lindvall om de bästa investmentbolagen att köpa och ha i portföljen på lång sikt.

Vem ägde Kinnevik?

Jan Stenbeck var yngste son till affärsadvokaten Hugo Stenbeck (1890–1977) och dennes hustru fil. kand. Märtha Stenbeck, född Odelfelt (1906–1992). Efter studentexamen vid Östra Real och en jur kand vid Uppsala universitet tog Stenbeck också en MBA vid Harvard Business School i USA 1970.[5] Han var anställd på investmentbanken Morgan Stanley & Co Inc. 1970-1976[6] och därefter tog hans karriär i affärslivet fart på allvar i och med bildandet av mobiltelefonbolaget Millicom.[5]

Under sin studietid i Uppsala på 1960-talet inledde Stenbeck sin affärsbana med att sälja amerikainspirerade skoltröjor genom sitt bolag Catco AB, som blev Sveriges i särklass största skoltröjeföretag.[7]

1977 köpte Stenbeck det amerikanska bolaget Miltope, leverantör av skrivare och bandstationer till USA:s armé, och snappade upp idén till mobiltelefoni, som redan då fanns i USA. Miltope höll sig framme och tog hem en av de tre första amerikanska licenserna för mobiltelefoniforskning. När det lyckades startade Stenbeck Millicom 1979.[7]

I början av 1980-talet hade Catco AB leverantörsskulder på nästan 3,5 miljoner kronor till Suomen Trikoo Oy AB, känt för varumärket Finnwear. För att ta sig ur den besvärliga situationen och avsluta sina affärer inom textilbranschen genomförde Stenbeck 1982 en så kallad inkråmsaffär, då han överlät allt utom Catcos bolagsbildning och organisationsnummer till Suomen Trikoo Oy AB. Stenbeck namnändrade sedan bolaget till Förvaltnings AB Confidentia som blev en viktig byggsten i hans fortsatta imperiebyggande.[7]

Vilka aktier går dåligt?

Som nybörjare kan man lätt få för sig att utgå från själva priset på aktien (till exempel 1, 25 eller 100 kronor) när man ska avgöra om aktien är billig eller inte. Detta med motiveringen att ett lägre aktiepris innebär att aktien i sig är billigare. Detta resonemang är förvisso inte helt fel i sak, då man kan argumentera för att ett lägre pris innebär att något är billigare, men om man därefter utgår från att billigt = bättre så bör man tänka om. Nedan kommer vi att utveckla mer varför.

Först och främst är det viktigt att understryka att priset på själva aktien i sig egentligen är helt oväsentligt, och att det viktiga snarare är priset i relation till det värde man betalar för (i form av delägarskap, dvs. andelen av den underliggande verksamheten).

"Om du äger 100 aktier som kostar 1 krona styck, eller 1 aktie som kostar 100 kronor i samma bolag spelar i sig alltså ingen roll, utan snarare vad det är du faktiskt köper i relationen till prislappen."

Vi har nu ovan rett ut att det nominella priset på själva aktien i sig inte är det man bör kika på när man letar efter billiga aktier med potential. Så om inte priset i sig inte är det som avgör om en aktie är billig eller ej, hur ska man då avgöra det?

Som vi beskrev ovan i inledningen av denna guide, finns det egentligen ingen enhetlig benämning av hur man ska definiera vad som är en billig aktie, utan snarare en uppsjö av olika så kallade nyckeltal som traditionellt används för att avgöra om aktier är lågt värderade. När man som investerare är på jakt efter billiga aktier brukar man oftast använda sig av värderingsmått som exempelvis P/E-tal, P/S-tal eller P/B-tal, eller en kombination av dessa.

När vi nu fortsättningsvis pratar om "billiga aktier" så menar vi alltså lågt värderade aktier (och inte nödvändigtvis aktier som har ett lågt nominellt pris).

Varför faller Kinnevik aktien?

Fredagens inledande nedåtrörelse kommer i spåren av att börserna generellt stigit och räntor sjunkit efter signaler tidigare i veckan från den amerikanska centralbanken om en dämpad räntehöjningstakt.

Det svenska storbolagsindexet OMXS30 var vid 9.50-tiden nära noll procent vid 2.125. Aktier för 1,5 miljarder kronor omsattes på Stockholmsbörsen under den första halvtimmen.

Vem äger Kinnevik AB?

Vi har våra rötter i 1900-talets Sverige och investeringar i järn-, pappers- och träindustrin. Efterföljande framsynta investeringar inom telekom, media och ny teknik bidrog till att lägga grunden för dagens blomstrande svenska tech-scen. Idag är vi en viktig aktör i den globala digitala konsumentmarknaden. Genom ny disruptiv teknik och i nära samarbete med våra entreprenörer bygger vi ledande och långsiktigt hållbara bolag.

Visa mer +mindre -

Har Kinnevik utdelning?

För att skapa en hållbar framtid krävs det banbrytande idéer, nya lösningar och människor som kan förverkliga dem. Med The Next Awards vill SEB hylla dem som kan skapa bestående förändring och bidra till en bättre värld.

– För att lösa de miljö- och samhällsutmaningar vi står inför krävs det innovation och engagemang. Genom priset vill vi lyfta fram entreprenörer som har nya idéer, driver omställning och verkar för ett bättre samhälle, säger Hans Beyer, hållbarhetschef på SEB.

Måste man deklarera aktier isk?

Vill du köpa aktier eller spara i fonder långsiktigt? Då rekommenderar jag att du öppnar ett ISK-konto på Avanza. (investeringssparkonto)

 • Ett ISK-konto är det bästa valet för dig som vill ha ett aktiekonto eller fondkonto för ett långsiktigt sparande
 • Ett investeringssparkonto passar dig som vill slippa att deklarera dina aktier & fonder till Skatteverket – det sker automatiskt!
 • Du kan köpa utländska aktier
 • Väldigt låg skatt (0.882% 2023)

Att investera och spara pengar på ett ISK-konto är det lättaste och smidigaste sättet. Du behöver inte deklarera dina affärer till Skatteverket utan banken sköter detta, och skatten dras automatiskt i deklarationen.

Ska du börja med aktier så är det ett ISK-konto som du alltid ska handla aktier på.

Vill du veta mer hur du börjar med aktier så läs min guide om hur du börjar med aktier här.

Att spara i en kapitalförsäkring är liknande som på en ISK, du behöver inte deklarera dina affärer, nackdelen är att banken står som ägare på dina värdepapper.

Är det värt att investera i Investor B?

Investmentbolag har som affärsidé att äga aktier i andra aktiebolag. De förvaltar och utvecklar andra företag och är ofta långsiktiga ägare. Investmentbolagen syftar primärt till att åstadkomma bästa möjliga utveckling för sina ägare på sikt. En del investmentbolag, som till exempel Industrivärden och Investor, är maktbolag som tillkommit för att kontrollera andra företag.

Här är de investmentbolag som ägs av flest antal personer i Sverige just nu på Avanza:

Investor B, Kinnevik B, Latour B, Industrivärden, Svolder B, Bure Equity

Samuelssons Rapport startade en portfölj med köpvärda investmentbolag 2012 (Lat men smart). Den har slagit index med råge genom åren. Denna typ av investmentbolagsportfölj passar även som nybörjarportfölj. Här är några av de långsiktiga aktier som ingår i portföljen idag.

Vill du se hela vårt urval av de bästa investmentbolagen?

Hur fungerar ett investmentbolag?Investmentbolag är ett aktiebolag eller en ekonomisk förening som investerar i aktier i andra bolag. Ibland kallas investmentbolag för investeringsbolag.Det finns enligt Skatteverket tre kriterier för att ett bolag ska kunna vara ett investmentbolag:

 • Altor Equity Partners privat onoterat
 • Bure Equity börsnoterat
 • Creades, som kontrolleras av Sven Hagströmer med familj
 • East Capital börsnoterat
 • EQT (Inblandade parter: Investor AB) onoterat, indirekt via Investors delägande
 • Healthcap som investerar i bolag inom Life Sciences , onoterat
 • Industrivärden, med LE Lundbergföretagen som största ägare
 • Öresund, som kontrolleras av Mats Qviberg med familj
 • Investor B som kontrolleras av familjen Wallenberg.
 • Kinnevik B som växte under Jan Stenbecks ledning under 1980 -och 1990-talen.
 • KTH Chalmers Capital som investerar i bolag i tidiga skeden.
 • Latour B som kontrolleras av Gustav Douglas med familj via det privata bolaget Wasatornet
 • Lundbergforetagen B kontrolleras av Fredrik Lundberg m familj
 • Melker Schörling AB kontrolleras av Melker Schörling m familj
 • NAXS AB, börsnoterat
 • Nordic Capital privat, onoterat
 • Northzone privat, onoterat
 • PEQ, privat, onoterat
 • Proventus (Inblandade parter: Robert Weil), privat onoterat
 • Ratos, börsnoterat
 • Svolder B, börsnoterat
 • Segulah ,privat, onoterat
 • Traction, börsnoterat

Substansvärde visar det verkliga värdet på det egna kapitalet. Det är ett det nyckeltal som är vanligast vid värdering av investmentbolag.För att beräkna substansvärde tar du investmentbolagets eget kapital (d.v.s. tillgångar minus skulder) och dividerar med antalet aktier som finns i bolaget.Så här:Substansvärde = Eget kapital (tillgångar – skulder) / antal aktierTänk på att det är det verkliga (uppskattade) värdet på tillgångar och skulder som används, inte det bokförda värdet. Därför är det lättare att bedöma värdet i investmentbolag som endast har börsnoterade aktier i sin portfölj. Substansvärdet är då lika med marknadsvärdet på innehaven i portföljen. När investmentbolaget har onoterade innehav i portföljen kan du bara förlita dig till bolagets egen rapportering.De flesta investmentbolag i Sverige redovisar sitt substansvärde kvartalsvis. Genom att följa investeringsbolagens substansvärden kan du bilda dig en uppfattning om hur bra de presterar. De bästa investmentbolagen kan förväntas ha ett substansvärde som stiger mer över tid procentuellt sett än i andra investeringsbolag.Här är en video från Avanza som beskriver vad substansvärde i investmentbolag är:

De investmentbolag som handlas på börsen handlas ofta med så kallad substansrabatt. Ibland får man dock istället betala en premie på substansvärdet för att köpa aktien. Så här hänger det ihop:

Förvaltningskostnader är de omkostnader som ett investmentbolag har för sin verksamhet. Eftersom investmentbolag nästan uteslutande ägnar sig åt investeringar kan förvaltningskostnaderna jämföras med den förvaltningsavgift som finns i aktivt förvaltade fonder. I en sådan jämförelse är det tydligt att investmentbolag är mycket billiga jämfört med de flesta fonder.Förvaltningkostnad i några svenska investmentbolag:

Vilken är bäst Investor A eller B?

A- och B-aktier ger olika röstvärde i ett bolag, men handlas ungefär till samma kurs och ger lika mycket i utdelning. Så vilken aktietyp är bäst? Ska man köpa A- eller B-aktier?

Huruvida man ska köpa aktier av A- eller B-typ i ett bolag som har bägge delarna är inte alltid så lätt att veta. I synnerhet inte om man är nybörjare inom aktiehandel och inte vet vad skillnaden mellan de båda aktieslagen är.

Hur mycket äger Stenbeck i Kinnevik?

Flytten ägde rum ”i tysthet”, enligt SvD:s reporter Jan Almgren som tillsammans med producenten Adam Svanell har gjort podden ”Dynastin” som ett SvD-samarbete med produktionsbolaget Banda.

Detta till skillnad från när hon flyttade från London till Stockholm 2015. Då berättade hon utförligt i medier att hon skaffat bostad på Östermalm och att hon ville att barnen skulle växa upp i Sverige. 

Den gången såg bedömare flytten som en symbolhandling – som markerade Kinneviks ställning som svenskt företag.

När kommer utdelningen från Kinnevik?

Det blåser upp till ägarstrid på Kinneviks årsstämma: En storägare och del av grundarfamiljen Klingspor vill återgå till den kontantutdelning som bolaget slopade för ett par år sedan.

Från huvudägarhåll håller man inne med sin ståndpunkt.