:

När är moms inte avdragsgill?

Innehållsförteckning:

  1. När är moms inte avdragsgill?
  2. Vad är inte avdragsgillt?
  3. Får man dra moms på ej avdragsgill representation?
  4. Vad är avdragsgill moms?
  5. Varför är momsen ingen kostnad för ett företag?
  6. Är arbetslunch avdragsgill?
  7. Vad är bokförda kostnader som inte ska dras av?
  8. Hur redovisas ej avdragsgilla kostnader?
  9. Vad är avdragsgill och ej avdragsgill?
  10. Vad menas med avdragsgill och ej avdragsgill?
  11. Hur fungerar det med avdragbar moms?
  12. Får man tillbaka moms företag?
  13. Är omsättning inklusive moms?
  14. Får jag bjuda mina anställda på lunch?
  15. Får man bjuda sina anställda på middag?

När är moms inte avdragsgill?

Undvik misstag med moms: Bedriver ert bolag momspliktig verksamhet får ni i de allra flesta fall också avdrag för ingående moms på inköp i bolaget. Men se upp för fällorna!

Det finns tillfällen då den ingående momsen inte får dras av fullt ut eller överhuvudtaget. Felaktigt hanterad ingående moms kan leda till skattetillägg.

Vad är inte avdragsgillt?

När du startar ett företag har du kanske kostnader för tiden fram till och med den dag du kör igång officiellt. Du har då avdragsrätt för de utgifter som skulle ha varit avdragsgilla om de uppkommit efter företagsstarten. Du får dra av utgifter från och med kalenderåret innan företaget startade.

Om du börjar verksamheten 16 april 2023 får du dra av startkostnader från och med 1 januari 2022.

Får man dra moms på ej avdragsgill representation?

Idag finns det två typer av representation som kan godkännas för avdrag. Enklare förtäring och förfriskningar samt upplevelser som teater, spel och underhållning. Enkel förtäring inkluderar alkoholfri dryck, kaffe och te, fika såsom kakor, bullar eller frukt samt enklare smörgås som inte ersätter en måltid.

För upplevelser eller underhållning gäller sådana utgifter som inte är enkel förtäring men som är i direkt anslutning till den egna näringsverksamheten.

Vad är avdragsgill moms?

Moms – mervärdesskatt eller mervärdesomsättningsskatt – är en skatt som ska betalas till staten vid köp av varor och tjänster. 

Både privatpersoner och företag betalar moms, men det är du som driver företag som märker av att den existerar. För privatpersoner är momsen alltid inkluderad i priset och man behöver inte göra någonting mer än att betala totalsumman för sin vara eller tjänst.

Själva momsinbetalningen – och hur stor den blir – tar nämligen du som företagare, eller näringsidkare, hand om i samband med din momsdeklaration. Företagare kan nämligen kvitta momsen på sina inköp mot momsen på sin försäljning. Därför brukar man ofta presentera priset exklusive moms när man vet att det är företag som ska handla.

I Sverige använder vi oss av olika momssatser beroende på vilken typ av vara eller tjänst som avses. På de allra flesta varor eller tjänster gäller 25 % moms, det vill säga att du som näringsidkare lägger på 25 % på ditt pris. Det finns dock undantag.

För till exempel livsmedel, restaurangbesök, hotell samt konstverk som köps direkt från konstnären gäller istället 12 % moms, medan tidningar, böcker, konserter samt  taxi-, buss-, flyg- och tågresor inom Sverige enbart beläggs med 6 % moms. 

Vissa branscher är dessutom undantagna från momsplikt helt och hållet. För sjukvård, tandvård, social omsorg, skolverksamhet och bank- och försäkringstjänster betalas exempelvis ingen moms alls.‍

Varför är momsen ingen kostnad för ett företag?

Beroende på vilken typ av vara eller tjänst som mervärdesskatten ska gälla för, gäller också olika momssatser. De olika satserna är 25, 12 och 6 procent där normalmomssatsen är 25 procent. 12 procent gäller för livsmedel, restaurang- och cateringtjänster, camping och rumsuthyrning samt försäljning och import av konstverk.

6 procent gäller för böcker, tidningar noter, broschyrer, persontransport som buss-, flyg- och taxiresor, transport i skidliftar, vissa entréavgifter och idrotts-, musei- och biblioteksverksamhet samt försäljning av vissa rättigheter.

Är arbetslunch avdragsgill?

Fråga: Mitt företag har köpt lunch till mina anställda. Är det en kostförmån?

Svar från juristen: När du som arbetsgivare bjuder dina anställda på lunch uppstår normalt en skattepliktig förmån, men det finns undantag. 

Vad är bokförda kostnader som inte ska dras av?

Av resultaträkningen framgår företagets redovisade vinst (p. 3.26) eller förlust (p. 3.27). För att komma fram till företagets skattemässiga överskott eller underskott som ligger till grund för skatteberäkningen bör man i vissa fall även beakta de skattemässiga justeringarna.

Bilagan är en del av Inkomstdeklaration 2.

Hur redovisas ej avdragsgilla kostnader?

Privata levnadskostnader och liknande utgifter får inte dras av (9 kap. 2 och 3 §§ IL).

I 12 kap. IL finns det ett antal undantag från regeln om att privata levnadskostnader inte får dras av. Man kan under vissa förutsättningar få avdrag för t.ex. utgifter för arbetsresor, hemresor samt ökade levnadskostnader vid tjänsteresor, tillfälligt arbete och dubbel bosättning.

Följande privata levnadskostnader får inte dras av oavsett inkomstslag:

Svenska allmänna skatter är inte avdragsgilla. Som sådana skatter räknas bland annat kommunal och statlig inkomstskatt och kupongskatt (9 kap. 4 § IL).

Däremot är särskilda skatter och avgifter som gäller näringsverksamhet avdragsgilla. Som exempel kan nämnas fastighetsskatt, fastighetsavgift, särskild löneskatt, socialavgifter m.m. (16 kap. 17 § IL).

Vad är avdragsgill och ej avdragsgill?

Böter och viten är två exempel som tillhör de ej avdragsgilla kostnaderna. Ett vite är en summa pengar som en myndighet, exempelvis en domstol, kan föreskriva en deltagande att betala. Detta görs när en part inte har följt besluten som myndigheten tagit.

Det kan alltså vara svårt att hålla koll på skillnaderna mellan avdragsgilla och ej avdragsgilla kostnader. Avdragsgilla kostnader innefattar alltså de kostnader som reducerar det skattemässiga resultatet.

Vad menas med avdragsgill och ej avdragsgill?

Böter och viten är två exempel som tillhör de ej avdragsgilla kostnaderna. Ett vite är en summa pengar som en myndighet, exempelvis en domstol, kan föreskriva en deltagande att betala. Detta görs när en part inte har följt besluten som myndigheten tagit.

Det kan alltså vara svårt att hålla koll på skillnaderna mellan avdragsgilla och ej avdragsgilla kostnader. Avdragsgilla kostnader innefattar alltså de kostnader som reducerar det skattemässiga resultatet.

Hur fungerar det med avdragbar moms?

Det går att avveckla en verksamhet på olika sätt, till exempel genom likvidation eller konkurs. Eller bara genom försäljning av tillgångar och avregistrering för moms och att företaget blir vilande.

Tar vi det sista exemplet så är det flera kostnader som kan komma efter att företaget lagts ner och blir vilande. Det kan vara kostnader för redovisningskonsulter och revisorer för att upprätta deklarationer, revision, bokslut och liknande. Eller juristkostnader för olika juridiska frågor vid avvecklingen, processer med mera. Det kan också vara olika typer av kontrakt och abonnemang som företaget sitter fast i under en period – till exempel hyreskontrakt, telefon- och bredbandsabonnemang.

Får man tillbaka moms företag?

Hur fungerar momsavdrag för egenföretagare? När får avdraget göras? Görs avdraget direkt vid köpet eller får man tillbaka pengarna t ex vid månadsskiftet? Hur ska detta bokföras?

Vid köpet betalar du momsen som vanligt, likaså när du betalar en faktura. Därefter har du att välja på när du registrerar ditt företag för moms hos Skatteverket om du vill redovisa din moms varje månad eller en gång om året. Vid varje redovisningstillfälle beräknar du ingående moms (på dina inköp) och utgående moms (på din försäljning) - därefter utbetalar Skatteverket om den ingående momsen är större än den utgående, annars är det du som skall betala. Väljer du redovisning en gång i månaden så skall den så kallade skattedeklarationen skickas in till Skatteverket cirka 40 dagar efter slutet på varje månad. Ex moms för oktober redovisas ungefär den 12 december och sen tar det någon vecka innan Skatteverket gör utbetalningen. Vad gäller bokföringen så redovisas detta på ett ingående respektive ett utgående momskonto för att därefter varje månad flyttas över till ett momsredovisningskonto.

Är omsättning inklusive moms?

  • 25 procent är den normala momsnivån. Den gäller de flesta varor och tjänster som säljs. Kulturmoms på 25 procent är det bland annat på bio, restaurangunderhållning och entréavgifter till en danstillställning där publiken dansar. Det är även 25 procent moms på förmedlingsprovision av till exempel artistframträdanden och försäljning av cd-skivor.
  • 12 procent moms är det på livsmedel, restaurang, hotell och camping. Inom kulturområdet gäller denna momssats vid försäljning av vissa konstverk som görs av konstnären eller konstnärens dödsbo. När du importerar konstverk är det 12 procents moms oavsett säljare.
  • 6 procent moms är det på böcker, e-böcker, talböcker, tidningar, noter, persontransporter och inträde till teater, konserter, opera-, balett- och musikalföreställningar. Momssatsen är också 6 procent när du upplåter eller överlåter upphovsrätten till litterära eller konstnärliga verk.
  • Konstverk är en momspliktig vara. Säljaren av ett konstverk ska därför lägga på moms på konstverkets pris (det finns dock ett viktigt undantag, se nedan). Det är dock slutkonsumenten, köparen, som ska betala momsen (det enda som påverkar dig som säljare är arbetet med att redovisa momsen). 
  • Om det är konstnären själv eller dennes dödsbo som säljer konstverket är momssatsen 12 %.
  • Du som konstnär kan sälja dina egna konstverk momsfritt om försäljningen under ett beskattningsår är lägre än 336 000 kronor. Om din försäljning blir högre än 336 000 kronor för beskattningsåret måste du redovisa och betala moms från första kronan. Du ska då redovisa moms med 12 procent på all försäljning av konstverk under året. Det gäller även de försäljningar där du inte tagit ut moms av kunden. Reglerna om en konstnärs försäljning gäller även om konstnärens dödsbo är säljare.
  • Frigränsen på 336 000 kronor gäller inte om du säljer konsten genom ditt bolag, då är skattesatsen 25 procent. Frigränsen gäller inte heller om du säljer rättigheten till ditt konstverk, då är skattesatsen 6 procent. 
  • Du kan begära så kallad frivillig skattskyldighet om du inte når gränsen på 336 000 kronor. Skatteverkets beslut om frivillig skattskyldighet gäller då till utgången av andra året efter beslutsåret. Ett beslut som fattas under 2018 gäller därför till utgången av 2020.

Får jag bjuda mina anställda på lunch?

Forskare samlas från olika institutioner till ett möte. Det bjuds på enklare lunch. Förmånsbeskattas?  Svar: Arbetslunch med förmånsbeskattning. Kostförmån ska registreras direkt i Primula.

Ett möte inleds med lunch. Deltagarna är både anställda vid GU och externa personer. Extern representation? Är det tillåtet och hur ofta?Svar: Beror på syftet med mötet – omedelbart samband, inleda och utveckla förbindelser som är viktiga för verksamheten/led i marknadsföring. Ej regelbundet – mindre än en gång per månad.

Får man bjuda sina anställda på middag?

Fråga: Mitt företag har köpt lunch till mina anställda. Är det en kostförmån?

Svar från juristen: När du som arbetsgivare bjuder dina anställda på lunch uppstår normalt en skattepliktig förmån, men det finns undantag.