:

Vad är en Riskkapitalsedel?

Innehållsförteckning:

 1. Vad är en Riskkapitalsedel?
 2. Måste man betala tillbaka riskkapital?
 3. Hur mycket startkapital UF?
 4. Hur fungerar ett UF-företag?
 5. Är riskkapital en kostnad?
 6. Hur bokför man riskkapital?
 7. Kan man startar ett företag utan pengar?
 8. Får man göra UF själv?
 9. Måste UF-företag betala skatt?
 10. Måste man deklarera UF-företag?
 11. Hur fungerar det med riskkapital?
 12. Vilka är de 4 Kontotyperna?
 13. Hur mycket får man tjäna utan att ha eget företag?
 14. Vad är bäst enskild firma eller aktiebolag?
 15. Vad får man inte göra i UF?

Vad är en Riskkapitalsedel?

Att driva ett UF-företag innebär att du i samarbete med andra elever startar, driver och avvecklar ett företag under ett läsår. Ni är oftast fyra ungdomar som tillsammans tar fram en affärsidé, genomför marknadsundersökningar och skaffar startkapital genom försäljning av riskkapitalsedlar.

Som UF-ungdom får du stöd och hjälp av lärare och rådgivare från näringslivet. Under verksamhetsåret får alla UF-ungdomar flera tillfällen att delta på regionala, nationella och internationella arrangemang.

Måste man betala tillbaka riskkapital?

Det är ofta en utmaning att hitta externa pengar till företagets investeringar. Följ med på en tur bakom kulisserna där företagare berättar om hur jakten på kapital fungerar i verkligheten.

Niclas Söör i Linköping har precis offentliggjort att han har lyckats få in 7,8 miljoner kronor i riskkapital. Han är grundare och vd för Dospace, en kedja med sju coworkingkontor i fyra städer. Från Gävle i norr till Jönköping i söder. Affärsidén är att flera olika företag delar på samma kontor, en trend som har vuxit i styrka under pandemin. Niclas och en medgrundare drog igång företaget 2017 med hjälp av banklån och ett så kallat investeringslån från Almi.

Hur mycket startkapital UF?

Det är privat kapital som du själv eller utomstående lånar ut till ditt företag. Långivaren [riskkapitalisten] önskan är att återfå sitt utlånade kapital efter företagets årsstämma i slutet av maj. Helst med en viss ränta [avkastning].

Med företagets riskkapital får du ett större handlingsutrymme och kan köpa in varor, tjänster, marknadsföring eller annat som företaget har behov av.

Du behöver inte ta in riskkapital från utomstående [externa] personer. Men, du måste själv låna ut [teckna] riskkapital, på minst 10 kr, till ditt eget företag.

Det innebär att ett företag med 5 medarbetare ska ha erhållit minst 50 kr från sina medarbetare. Detta kapital kan du därefter se i företagets bokföring när skriver ut en balansräkning [BR].

För närvarande finns tyvärr en gräns på 15 000 kr.

En individuell riskkapitalist får satsa max. 300 kr per företag.

Hur fungerar ett UF-företag?

I år (februari 2023) har 37.054 gymnasieelever i Sverige drivit ett UF-företag!

Vill du vinna en SM-medalj i Ung Företagsamhet? Det kan du göra, om du deltar i Svenska mästerskapet (SM) i Ung Företagsamhet. Är du intresserad av att i framtiden starta ditt eget företag och bli egenföretagare/entreprenör? Eller är du "bara" nyfiken på hur det fungerar att vara en entreprenör och vill lära dig mer om det? Då kanske en gymnasieskola som samarbetar med Ung Företagsamhet är något för dig.

Är riskkapital en kostnad?

Riskkapital är lämpligt för speciellt riskfyllda företag/projekt med hög tillväxtpotential och goda vinstmöjligheter. Riskkapital förutsätter också att investeraren engagerar sig aktivt i företaget, till exempel genom representation i styrelsen. Investeringen brukar också vara tidsbegränsad. Investeraren kan ha som målsättning att inom tre till fem år sälja sitt aktieinnehav.

Riskkapitalinvesteraren får sin ersättning för kapital- och arbetsinsats genom den värdeökning i bolaget som hen bidrar till att skapa. Hen får huvuddelen av sin ersättning när hen säljer sin andel i bolaget. Investeraren förväntar sig hög avkastning

, eftersom den ska täcka såväl ränta och riskpremie på kapitalet som ersättning för nedlagt arbete.

Hur bokför man riskkapital?

Hej!

När ni sålt riskkapital kan ni bokföra detta mot ett konto för ex. aktiekapital. Konto 2081 passar fint. Detta bokför ni då enligt 1930 D och 2081 K.

Kan man startar ett företag utan pengar?

Det är enkelt – om du inte har några pengar att investera i ditt företag behöver du hitta andra intäktskällor under tiden du startar eget. Det enklaste sättet är att behålla ditt jobb (eller kanske gå ner till 80 %). Ett annat alternativ är att fortsätta/börja plugga och starta företag vid sidan om.

Så här har 1 000-tals företagare gjort. Om andra kan, kan du!

Så snart du tjänar tillräckligt mycket på företaget för att kunna leva på företaget, går du över till fulltid. Enklast brukar vara att göra denna övergång stegvis. 80 %, 60 %, 40 % och så vidare.

Får man göra UF själv?

När man startar ett vanligt företag så gör man detta hos Bolagsverket. Man väljer bolagsform, betalar in en registreringsavgift, får ett organisationsnummer och måste därefter redovisa moms och betala skatt. Men för UF-företag är det annorlunda.

Eftersom UF-företag ses som ett övningsbolag sker ingen registrering hos Bolagsverket utan istället hos Ung Företagsamhet. Registrering kan göras mellan den 1/9 och den 1/12. .De punkter som måste vara klara för att kunna slutföra registreringen är::

 • vilka som skall vara med i företaget
 • vilka roller ni ska ha i UF-företaget
 • vad ert företag skall ha för företagsnamn
 • er godkända affärsidé (egenproducerad kosmetika och skins är tex. inte tillåtet)
 • namn och kontaktuppgifter till företagets rådgivare

Ett UF-företag redovisar inte moms vilket betyder att du köper och säljer varor precis som om företaget vore en privatperson. Glöm därför inte att alltid be era leverantörer att få prisuppgifter inkl. moms eftersom de ofta inte gör detta automatiskt till företag. Annars kan du få en faktura som blir 25 procent dyrare än vad du hade räknat med.

Eftersom UF-företaget som sagt är ett övningsföretag betalar företaget heller ingen skatt på vinsten. Istället kommer du och övriga företagsmedlemmar att deklarera er respektive del av inkomster och utgifter på en speciell blankett i deklarationen (T2- blanketten). Men detta gäller bara om din del av vinsten tillsammans med din ev. lön från extra- eller sommarjobb är mer än 20 431 kr (2022). Din UF-lärare kommer säkert att gå igenom mer om hur detta fungerar. Men det är klokt att redan nu läsa på hos Skatteverket.

Om du säljer en tjänst så kan du även behöva betala sociala avgifter. Så ta med detta i beräkningen när du sätter pris på din tjänst. Men ibland är det istället kunden som står för inkomstskatt och arbetsgivaravgifter så kolla noga upp reglerna hos Skatteverket innan du designar din affärsmodell.

Vid registreringen av ditt UF-företag behöver du ange minst en rådgivare. Detta är en person som du kommer att få stöttning av under hela UF-året och kommer därför vara en viktig resurs. Klokast är att ha fler än en så att du täcker in de områden som du till en början kanske inte kan så mycket om. Detta kan vara allt från branschkunskap eller bokföring till marknadsföring.

Smart är även att ha en rådgivare som nyligen drivit UF-företag och som vet hur det är att både driva företag och gå i skolan på samma gång. Vid UF-registreringen skall du både kunna ange rådgivarens namn och kontaktuppgifter så tänk på att ta denna kontakt tidigt vid läsårsstarten.

Du kommer därefter att träffa din rådgivare minst två gånger under året (krav från UF) men väldigt många framgångsrika företag har träffar varje månad. Är du osäker på hur du ska komma i kontakt med någon rådgivare finns det förslag på hur i inlägget; vill du ha tips på hur man väljer rådgivare.

Måste UF-företag betala skatt?

Hej och välkommen till den femte filmen i vår serie för övningsföretag. Kanske har företaget gått med vinst under förra året och då kan det vara så att du behöver lämna in en inkomstdeklaration. Alla som har inkomster över ett visst belopp ska lämna in en deklaration. Det är för att skatten ska bli korrekt utifrån de lagar vi har och som riksdagen har beslutat.

I den här filmen vänder vi oss till dig som har sålt tjänster. Har du sålt varor, ja då ska du göra lite annorlunda och då får du istället titta på den film som handlar om det. Jag heter Helena och är en av föreläsarna i den här filmen.

Måste man deklarera UF-företag?

Men hur skall man kunna starta företag om man inte får låna pengar kanske du undrar? Det finns flera olika sätt och det vanligaste är att sälja riskkapitalsedlar som finns i valörerna 10 till 300 kr. Men det finns fler möjligheter, vet du vad?

Man kan till exempel sälja en startup-produkt som kan vara allt från färska frallor som levereras till kundernas dörr till chokladbollar. Förra hösten var det en hel del av företagen på Bäckängsgymnasiet som valde att sälja kaffe genom en före detta UF-elev Mathilda från Success by Health. Ett av företagen drog in tusentals kronor på detta sätt vilket gjorde att de inte behövde sälja något externt riskkapital alls.

Hur fungerar det med riskkapital?

Riskkapital är, precis som namnet antyder, en riskfylld investering. Både privatpersoner och företag kan erbjuda riskkapital. De kallas då riskkapitalister eller riskkapitalistbolag och i utbyte mot sin investering får de en del i bolaget, exempelvis 15 procent. 

Normalt sett investerar riskkapitalbolag främst i startups med stor potential och hög risk, helt enkelt eftersom de vill få så stor avkastning på sitt investerade kapital som möjligt. Riskkapitalinvesteringar är nämligen oftast tidsbegränsade, vilket innebär att investeraren inom en viss period kommer att sälja sin andel i företaget. 

När det är dags för försäljning vill riskkapitalbolaget att affären ska bli lönsam. Återigen handlar detta dock om en riskfylld investering, vilket betyder att investeraren lika gärna kan gå med förlust. 

Vilka är de 4 Kontotyperna?

I företagets bokföring ska du registrera olika slags affärshändelser på olika konton, till exempel kundfordringar på kontot för just kundfordringar. Ett bokföringskonto är alltså ett konto där du registrerar (bokför) en viss slags affärshändelser.

När du registrerar olika slags affärshändelser på olika konton blir affärshändelserna bokförda i systematisk ordning, detta kallas för huvudbokföring

Hur mycket får man tjäna utan att ha eget företag?

är att den utövas på fritiden av hobbyidkaren själv och att vinstsyfte saknas.

Hemslöjd, biodling, trädgårdsodling, djuruppfödning, jakt, fiske, hästsport och kulturell verksamhet är exempel på möjliga hobbyverksamheter. Det handlar om något som

Vad är bäst enskild firma eller aktiebolag?

Då kan enskild firma vara att föredra. Den är lätt att starta och du behöver inte satsa något aktiekapital. Kostnaden för att dra igång stannar vid runt tusen kronor i registreringsavgift. I regel är det enda kravet en godkänd F-skattsedel, vilket kan ta några veckor hos skatteverket.

Fundera på aktiebolag. Om företaget går i konkurs förlorar så slipper ägarna ta hela smällen utan förlorar bara det satsade aktiekapitalet på som lägst 25 000 kronor.

I praktiken är villkoren ofta tuffare. Bankerna kräver ofta personlig borgen av ägaren för att låna pengar ut till nystartade aktiebolag. Företagare som inte följt lagen riskerar också personligt betalningsansvar.

Vad får man inte göra i UF?

Som företagare är det viktigt att ha koll på vilka regler som finns att förhålla sig till och vad som gäller för specifika affärsidéer och produkter. Detsamma gäller för dig som UF-företagare.