:

Kan man legitimera sig med mobilt BankID?

Innehållsförteckning:

  1. Kan man legitimera sig med mobilt BankID?
  2. Var kan man använda BankID som leg?
  3. Hur kan man identifiera sig utan leg?
  4. Kan man legitimera sig utan id-kort?
  5. Hur kan jag signera med BankID?
  6. Kan man ha leg på mobilen?
  7. När gäller inte körkort som ID handling?
  8. Hur identifierar jag mig utan giltig legitimation?
  9. Vad kan man använda istället för id-kort?
  10. Kan man använda BankID som leg på apoteket?
  11. Hur signera digitalt?
  12. Kan man ha sitt pass digitalt?
  13. Kan man använda körkort som ID-handling 2023?
  14. När slutar körkortet gälla som ID-handling 2023?
  15. Vad ska man göra om man inte har legitimation?

Kan man legitimera sig med mobilt BankID?

Bank-id är en e-legitimation och utfärdas av ett antal banker. En e-legitimation kan jämföras med en fysisk id-handling som till exempel id-kort eller körkort. Den enda skillnaden är att du använder e-legitimationen för att legitimera dig digitalt till exempel på internet.

Bank-id är den absolut vanligast förekommande e-legitimationen i Sverige. De allra flesta privata och offentliga företag och organisationer som har digitala tjänster med krav på inloggning och identifiering använder sig av bank-id.

Var kan man använda BankID som leg?

Säkerheten bygger på samma stabila grund som identifiering och underskrift med BankID, med några tillägg för fysisk miljö. När en person vill visa sitt digitala ID-kort identifierar hen sig först i BankID-appen. På så sätt verifieras personens identitet varje gång. Ett digitalt ID-kort som inte längre är giltigt kan inte visas, vilket minskar riskerna att företag och butiker av misstag godtar utgångna ID-handlingar.

Hur kan man identifiera sig utan leg?

Hej och stort tack för du vänder dig med din fråga till oss på Lawline!

Hämta ut paket och liknande utan id-handling

Kan man legitimera sig utan id-kort?

Med en e-legitimation kan du legitimera dig online på ett smidigt och säkert sätt. Vi har flera olika BankID för mobilen och datorn, där Mobilt BankID och BankID på fil är kostnadsfria. Ta del av den aktuella prislistan på olika legitimationer. Ett fysiskt ID-kort skaffar du hos Skatteverket.

Hur kan jag signera med BankID?

Första dokumentet är påväg om 2 minuter. Effektivitet på riktigt, alltid med BankID.

Du har ett dokument som behöver skrivas under. Med e-signering kan du göra det helt papperslöst. Om två minuter har du bjudit in alla parter och skapat ditt dedikerade signeringsrum.

Via Zigned har du alltid tillgång till avancerade elektroniska signaturer via Mobilt BankID för att hålla hög integritetsnivå på dina signerade dokument.

Att skicka ett dokument för signering ska inte vara en komplicerad process.

Kan man ha leg på mobilen?

Det digitala id-kortet kan användas istället för ett fysiskt id-kort, till exempel för att hämta ut ett paket. Foto: Bank-id/TT

LEGITIMATION

När gäller inte körkort som ID handling?

Peter Göransson, expert på operativa risker och säkerhet på Bankföreningen

I Sverige utfärdas varje år tre miljoner id-handlingar från fyra olika utfärdare. De största utfärdarna är Transportstyrelsen (körkort) och Polisen (nationellt id-kort och pass) som tillsammans står för omkring 90 procent. Skatteverket (id-kort för folkbokförda) och bankerna (SIS-kort) står för cirka 5 procent vardera. Kraven för att utfärda en id-handling varierar mellan utfärdarna. Möjligheterna att kontrollera id-handlingarna har även varit begränsade.

Hur identifierar jag mig utan giltig legitimation?

Följande id-handlingar räknas som godkända id-handlingar för att du ska kunna styrka din identitet:

  • id-kort utfärdat av Skatteverket
  • svenskt pass med vinröd pärm
  • svenskt nationellt id-kort
  • svenskt körkort
  • svenskt SIS-märkt id-kort utfärdat av till exempel en bank, ett företag eller en myndighet
  • svenskt tjänstekort utfärdat av en statlig myndighet.

Vad kan man använda istället för id-kort?

Värnplikt kan hindra utfärdande av identitetskort eller förkorta giltighetstiden för identitetskort som beviljas. En värnpliktig beviljas identitetskort högst till utgången av det år då hen fyller 28 år, om hen inte visar att skyldigheten att försvara landet inte utgör något hinder för att utfärda identitetskortet. 

Hinderlöshet: Hinderlöshet innebär att du har fullgjort din värnplikt eller civiltjänst, eller att du är befriad från tjänstgöring. Granskningen av detta blir gradvis automatisk och därför behövs inte alltid ett separat intyg.

Kan man använda BankID som leg på apoteket?

Vi levererar hem, till närmaste apotek, ombud och olika utlämningsställen. Allt för att du ska få dina läkemedel när du behöver dem. Se våra leveransalternativ här

Hur signera digitalt?

Om du vill signera ett PDF-dokument eller ett PDF-formulär kan du skriva, rita eller infoga en bild av din handskrivna signatur. Du kan även lägga till text, till exempel ditt namn, företag, titel eller datumet. När du sparar dokumentet blir underskriften och texten en del av PDF-filen.

Du kan även fotografera signaturen med mobilen och mobilappen Adobe Acrobat Reader och spara signaturen i Adobe Document Cloud så att den synkroniseras och är tillgänglig för användning på andra datorer och mobilenheter. Mer information finns i Läs in din signatur på mobilen och använd den överallt.

Kan man ha sitt pass digitalt?

  • Passet ditt er både et reisedokument og legitimasjon. Det kan du bruke for å dokumentere hvem du er i alle situasjoner og overalt hvor du reiser. 
  • Nasjonalt ID-kort med reiserett er gyldig som reisedokument når du skal reise til EU-/EØS-landene og Sveits, samt enkelte andre land.

Du må selv sjekke hva som gyldig reisedokumentasjon for landet du skal reise til. Se Utenriksdepartementets reiseinformasjon for aktuell informasjon.

  • Passet ditt er både et reisedokument og legitimasjon. Det kan du bruke for å dokumentere hvem du er i alle situasjoner og overalt hvor du reiser. 
  • Nasjonalt ID-kort med reiserett er gyldig som reisedokument når du skal reise til EU-/EØS-landene og Sveits, samt enkelte andre land.

Du må selv sjekke hva som gyldig reisedokumentasjon for landet du skal reise til. Se Utenriksdepartementets reiseinformasjon for aktuell informasjon.

Du skal ikke ha med eget bilde til pass eller ID-kort. Vi tar bilde av deg når du møter opp til timen din. Det gjelder alle, også barn. 

Det er alderen din som avgjør varigheten på passet og ID-kortet. I passet og ID-kortet står datoen for når det går ut.

Kan man använda körkort som ID-handling 2023?

Om du i ditt arbete behöver göra en identitetskontroll kan du använda dig av den kontrollprocess som beskrivs i De sju stegen. Broschyren ”De sju stegen” produceras och distribueras av Kronan Säkerhet på uppdrag av Svenska Bankföreningen.

Som ett steg i kontrollprocessen kan du med hjälp av uppgifter på körkortet ringa vår tjänst på telefonnummer 0771-50 25 70. Tjänsten är automatisk och är öppen dygnet runt.

När slutar körkortet gälla som ID-handling 2023?

Pass kan användas vid samtliga resor, och vid resa ut från Sverige kräver passlagen att svenska medborgare medför ett giltigt pass vid resor utanför Schengenområdet. Detta är oberoende av inreselandets regler. Vissa länder kräver att passet måste vara giltigt i minst 6 månader efter hemresedatum. Kontakta landets ambassad för att veta vad som gäller.

Vad ska man göra om man inte har legitimation?

  • din maka, make eller registrerade partner
  • ditt barn eller barnbarn som fyllt 18 år
  • din förälder/vårdnadshavare
  • ditt hel- eller halvsyskon som fyllt 18 år
  • din mor- eller farförälder
  • din sambo.

För att du och din intygsgivare ska räknas som sambor måste alla följande villkor vara uppfyllda:

  • ni bor tillsammans stadigvarande eller har gemensamma barn. Ett riktmärke är att ni har bott ihop minst sex månader
  • ni har ett parförhållande
  • ni har gemensamt hushåll, vilket innebär att ni delar på sysslor och utgifter.