:

Hur mycket får man per dag i lumpen?

Innehållsförteckning:

 1. Hur mycket får man per dag i lumpen?
 2. Får man betalt när man går lumpen?
 3. Får man ha skägg i lumpen?
 4. Hur mycket fritid har man i lumpen?
 5. Hur ofta är man ledig i lumpen?
 6. Hur mycket får man betalt i militären?
 7. Får man ha örhängen i lumpen?
 8. Måste man snagga sig i lumpen?
 9. När är man för gammal för lumpen?
 10. Måste man gå lumpen om man klarar mönstringen?
 11. Hur jobbigt är lumpen?
 12. Hur mycket tjänar en SOG soldat?
 13. Är det skatt på lumpen?
 14. Hur duschar man i lumpen?
 15. Får man använda vapen i lumpen?

Hur mycket får man per dag i lumpen?

Inför din grundutbildning finns det en del som är viktigt att känna till, exempelvis att du får dagersättning och att du är försäkrad. Utbildningen är både fysiskt och psykiskt krävande.

Under utbildningen har du rätt till flera förmåner. Du får till exempel cirka 4 400 kronor per månad och en utbildningspremie när du genomfört utbildningen. Du får också boende, mat och de kläder du behöver för att genomföra utbildningen.

Får man betalt när man går lumpen?

Eftersom att värnplikten i Sverige har återinförts är det ett tvång att göra lumpen om man blir inkallad. Varje år får män och kvinnor som fyller 18 år fylla i information om sig själva och skicka in till Försvarsmakten. Det är flera personliga frågor om hälsa, vikt, sjukdomar, och mycket annat. Det är sedan bland dessa ungefär 4000 personer som väljs ut för att göra sin militära grundutbildning. I dag är det dock än så länge som så att man kan ange om man är intresserad eller inte av utbildningen. Om man inte är intresserad slipper man i regel bli inkallad eftersom det brukar vara tillräckligt många som är intresserade. På så sätt slipper man kalla in de personer som inte vill. Om läget blir ett annat och antalet intresserade krymper, eller om Sverige får ett större hot mot sig kan än fler kallas in och då även de som inte vill.

Får man ha skägg i lumpen?

I somras väckte översergeant Juho Pylvänäinen uppmärksamhet då han deltog i pride-paraden i Helsingfors iklädd uniform. Försvarsmakten konstaterade först att det inte är lämpligt att delta i pride-evenemanget i uniform, men lindrade sin åsikt senare.

Kommunikationschef Jan Engström konstaterade då att Försvarsmaktens uttalande var onödigt strängt och att det är vars och ens sak att besluta om man deltar i pride-paraden i uniform eller inte.

Halonen säger att det nya tillägget i tjänstereglementet har att göra med såväl pride-paraden som andra evenemang som kan ha att göra med till exempel politik eller jämlikhet.

Hur mycket fritid har man i lumpen?

Är du mellan 15-20 år och intresserad av en spännande och utvecklande fritidssysselsättning. Då finns det mycket att välja emellan. Du kan gå med i verksamheten från det år du fyller 15 år. En del verksamhet pågår över hela landet och året om men det finns även kurser som genomförs under skolloven. Du lär dig mer om Försvarsmakten och blåljusmyndigheter. Det finns även verksamhet som är särskilt riktad mot tjejer.

Du kan gå in på respektive organisations hemsida för att få veta mer.

Hur ofta är man ledig i lumpen?

På www.lumpen.nu finns det tonvis med information om just förmåner (som resor) man har under sin värnplikt. Titta där och lär dig mer!

Om resor står bland annat:

Hur mycket får man betalt i militären?

Som militär kan du arbeta i armén, marinen, flygvapnet eller tjänstgöra i hemvärnet. Man arbetar på förband som finns på flera platser i Sverige, exempelvis Stockholm, Göteborg, Skövde, Karlsborg och Boden. De soldater och gruppbefäl som anställs i Försvarsmakten har en statlig anställning.

Får man ha örhängen i lumpen?

Förra året gjorde Isabelle och några kompisar ”minilumpen” i stället för en vanlig praktikvecka på nåt företag. De fick vara med under en utbildningsvecka med värnpliktiga i Enköping och det gav mersmak.

Nu väntar Isabelle på att kallelsen till mönstring ska dyka upp. Under tiden går hon i skolan och spelar fotboll i Högbo på fritiden. Träningssäsongen har knappt satt i gång, men Isabelle tränar själv på gymmet fyra-fem gånger i veckan.

Måste man snagga sig i lumpen?

Du betalar ingen skatt på ersättningen du får under grundutbildningen. Som anställd betalar du skatt som vanligt.

När är man för gammal för lumpen?

Alla personer mellan 16 och 70 år, som är bosatta i Sverige, är totalförsvarspliktiga. Läs mer om vad det innebär här.

Måste man gå lumpen om man klarar mönstringen?

– Jag skulle aldrig vilja vara med i ett krig såklart, säger 17 år gamla Uno Werske.

Han står utanför gymnasieskolan Södra Latin på Södermalm. De allra flesta ungdomar i Sverige behöver inte göra ”lumpen”, som värnplikten kallas i vardagligt tal. Men allt fler ska in i det militära då landet nu rustar upp.

Hur jobbigt är lumpen?

Genom månader har du tränat på att använda så många som möjligt av dygnets 24 timmar till att lösa uppgifter. Du vet att när tillfälle ges, oavsett när och var, är det smart att sova. Goda sovvanor är bra att ha med sig in i studentlivet. Trött kropp + trött hjärna = trötta resultat.

Hur många förkortningar har du lärt genom grundutbildningen? BRAK, TTT, SARA och O-plats är vanliga, men du kommer kanske också ihåg tpplut, lufor och slpbrsgr? Förkortningskompetens passar perfekt på högskolan där lärarna bland annat pratar om AI, VR, AR, UX, UI och MVA.

Hur mycket tjänar en SOG soldat?

Under tio år levde hon ett dubbelliv som operatören Pam och privata Petra. Hon lärde sig att hantera att utåt upprätthålla en fasad och samtidigt följa sin inre röst. För i hjärtat kände hon att hon gjorde rätt.

– Jag skulle vara tillgänglig 24/7. Det kunde hända att jag under en familjemiddag en lördagskväll fick ett samtal, och sedan var det bara att packa allt och lämna hemlandet för ett nytt uppdrag.

Hon berättar om de två mobiltelefonerna, en privat och en som var operatören Pams.

Är det skatt på lumpen?

Dagpenningen är 90 procent av din inkomst, men högst 1 295 kronor per dag. Har du ingen eller mycket låg inkomst får du 130 kronor per dag.

Kontrollera att vi har rätt inkomstuppgifter genom att logga in på Mina sidor och gå till Min profil.

Om uppgiften om din inkomst är högst 18 månader gammal och fortfarande aktuell, när du börjar din tjänstgöring behöver du inte göra något.

Hur duschar man i lumpen?

To view this video please enable JavaScript

Mönstringen tar en till två dagar och består av olika tester, undersökningar, bedömningar och intervjuer. Varje moment har specifika krav och för att bli inskriven till grundutbildning med värnplikt krävs att kraven uppfylls.

Får man använda vapen i lumpen?

Soldater på lunchpaus!

När du gör lumpen lär du dig att bli soldat. Då får du till exempel lära dig att använda vapen, hur du tar hand om människor som skadat sig och andra saker om Sveriges militär och försvar. Under utbildningen övar du på krig. Det gör du för att veta hur du kan hjälpa till att skydda Sverige och alla som bor här om det blir krig på riktigt.