:

Kan man besöka Pensionsmyndigheten?

Innehållsförteckning:

  1. Kan man besöka Pensionsmyndigheten?
  2. Hur mycket höjs pensionen med 2023?
  3. Hur blir skatten för pensionärer 2023?
  4. Hur kontaktar jag Pensionsmyndigheten?
  5. När ska man kontakta Pensionsmyndigheten?
  6. Hur mycket får en pensionär i månaden?
  7. Vilka får inte höjd pension 2023?
  8. När kommer besked om pension för 2023?
  9. Hur mycket höjs pensionerna 2024?
  10. Vilken månad sänks skatten för pensionärer?
  11. Vem ska jag kontakta när jag ska gå i pension?
  12. Hur mycket får man ha i pension för att få bostadsbidrag?
  13. Vad har en fattigpensionär i pension?
  14. Hur mycket pengar får en invandrare i pension?
  15. När kommer pensionen i januari 2023?

Kan man besöka Pensionsmyndigheten?

När du bor i Sverige kan du ha rätt till garantipension. Men när du flyttar kan du inte längre få garantipension eftersom det är en bosättningsbaserad förmån och endast betalas ut till bosatta i Sverige.

Du kan ha rätt att behålla garantipensionen när du flyttar till Kanada om du bott i Sverige och Kanada minst 20 år totalt.

Har du garantipension till omställningspension gäller samma regler som för garantipensionen till den allmänna pensionen.

Din inkomstpension, premiepension och tilläggspension får du behålla oavsett vilket land du flyttar till. 

Hur mycket höjs pensionen med 2023?

Din pension består av flera delar och under december varje år räknas alla delar om. Det är viktigt att känna till att det inte är samma regler för olika pensionsförmåner.

Inkomstpensionen och tilläggspensionen följer inkomstutvecklingen i samhället. För 2023 betyder det att din inkomstpension och tilläggspension ökar med 3 procent.

Garantipensionen följer prisutvecklingen i samhället och räknas om med förändringen av prisbasbeloppet. För 2023 betyder det att din garantipension ökar med upp till 8,7 procent.

Hur blir skatten för pensionärer 2023?

Skatteverket har en bra beräkningssnurra där det går att räkna ut vad just din skatt blir. 

Obs! Tänk på att Skatteverkets tabeller gäller i dag. Skatteuttaget kan vara annorlunda den dag du går i pension.

Skriv in ditt födelseår, vilken kommunal skatt du har där du bor (titta på din senaste deklaration) och vilken pension du förväntas få, räknat på helår. Tänk på att det är viktigt att skriva in summan i rätt kolumn eftersom lön och pension beskattas olika. Vill du veta vilken skatt som gäller i din kommun, kolla skatten där du bor.

Din ålder spelar roll för hur stor skatten på pensionen blir. För pensioner som du tar ut före det år du fyller 66 år är skatten högre än när du blir äldre. Skälet är att grundavdragen är olika. År 2023 är det personer som är födda 1956 och tidigare som omfattas av den lägre skatten. Om du fortsätter att arbeta så sänks din skatt från det år du fyller 66 år. Är du född 1957 gäller särskilda regler. Läs mer om dem här: 

Hur kontaktar jag Pensionsmyndigheten?

När du bor i Sverige kan du ha rätt till garantipension. Men när du flyttar kan du inte längre få garantipension eftersom det är en bosättningsbaserad förmån och endast betalas ut till bosatta i Sverige.

Du kan ha rätt att behålla garantipensionen när du flyttar till Kanada om du bott i Sverige och Kanada minst 20 år totalt.

Har du garantipension till omställningspension gäller samma regler som för garantipensionen till den allmänna pensionen.

Din inkomstpension, premiepension och tilläggspension får du behålla oavsett vilket land du flyttar till. 

När ska man kontakta Pensionsmyndigheten?

Lär dig mer om hur pensionen fungerar, vad som påverkar pensionen och hur du gör en pensionsprognos.

Lär dig mer om hur pensionen fungerar, vad som påverkar pensionen och hur du gör en pensionsprognos.

Hur mycket får en pensionär i månaden?

Om du bara har bott och arbetat i Sverige så kan du ta reda på hur mycket du tjänat in till din pension på minPension. Här finns alla dina uppgifter samlade på ett och samma ställe. Du loggar in med din e-legitimation, till exempel BankID.

minPension är ett samarbete mellan staten och pensionsbolagen, till exempel försäkringsbolag, tjänstepensionsförvaltare och banker, som förvaltar dina pensionspengar. Det kostar inget att logga in och minPension fungerar som en slags samhällstjänst för alla som vill veta mer om sin framtida pension.

När du loggat in får du snabbt svar på hur mycket du tjänat in till din pension hittills. De flesta bolagen skickar informationen om dina pensioner till minPension inom fem minuter. Du får även en prognos som visar vilken månadsutbetalning du kan räkna med att få som pensionär om du fortsätter att jobba som idag fram till pensionsuttaget.

Hos minPension får du uppgifter om de olika pensioner du har. Här finns uppgifter både om den allmänna pensionen (den som redovisas i det orange kuvertet), om dina tjänstepensioner som du har och har haft på andra jobb och om eventuellt privat pensionssparande.

Vilka får inte höjd pension 2023?

Idag är riksdagens pensionsgrupp inte överens om formerna för ökade pensionsavgifter. Samtidigt visar Pensionsmyndighetens senaste prognoser på ett finansiellt överskott på 8 procent år 2022 (motsvarande 800 miljarder kronor), 10 procent år 2024 och 16 procent år 2032. I väntan på en avgiftshöjning skulle man kunna låta pensionärer och pensionssparare ta del av det stigande finansiella överskottet. Läs mer om TCO:s förslag om en gas i pensionssystemet.

När kommer besked om pension för 2023?

Pensionerna påverkas i praktiken av två olika index: arbetspensionsindexet och lönekoefficienten.

  • Arbetspensionsindexet höjer löpande arbetspensioner årligen. Indexet bygger till 20 procent på förändringen i löntagarnas inkomstnivå och till 80 procent på konsumentprisindexet. Det vill säga ju högre arbetspensionsindex, desto mer har priserna stigit.
  • Lönekoefficientens syfte är att bevara värdet på de inkomster man samlat under sin arbetskarriär. Lönekoefficienten bygger till 20 procent på konsumentpriserna och till 80 procent på förändringen i löntagarnas inkomstnivå, det vill säga motsatsen till arbetspensionsindexet.

När du ansöker om pension höjs dina löneinkomster under hela din arbetskarriär till pensioneringsårets nivå med lönekoefficienten, och utifrån det beräknas din intjänade pension. När din pension börjar betalas ut används det årliga arbetspensionsindexet i stället för lönekoefficienten. I tabellen nedan ser du hur exceptionell situationen ser ut inför 2023. Arbetspensionsindexet är högre än lönekoefficienten. 

Hur mycket höjs pensionerna 2024?

För de som är föräldralediga eller får sjukpenning finns det ett inkomsttak, som i nuläget ligger på cirka 44 000 kronor i månaden. Tjänar man mer än det får man inte mer i ersättning.

Men nu höjs taket, vilket innebär att den högsta ersättningsnivån höjs med 102 kronor per dag.

– För en som är föräldraledig och tjänar mer än inkomsttaket motsvarar det ungefär 3 000 kronor mer i månaden.

Vilken månad sänks skatten för pensionärer?

Hur mycket skatt du behöver betala på din pension är individuellt, men generellt ser det ut så här:

  • När du tar ut din allmänna pension betalar du skatt på den precis som du gör på lön. Pensionsmyndigheten drar den kommunalskatt som gäller i den kommun där du bor.
  • När det gäller tjänstepensionen drar de flesta pensionsbolag automatiskt 30 procent vid utbetalning.
  • Du som har sparat privat till din pension via en kapitalförsäkring eller ISK, har redan betalat skatt genom den årliga schablonskatten. Då tillkommer alltså ingen extra skatt när pensionen betalas ut. Får du däremot pension från ett individuellt pensionssparkonto (IPS), eller en privat pensionsförsäkring, drar de flesta pensionsbolag automatiskt 30 procent vid utbetalning.

Vem ska jag kontakta när jag ska gå i pension?

Frågorna om pension är många och skiftande. I våra artiklar hittar du svaren på de vanligaste. För att du enkelt ska hitta det du söker har vi kategoriserat artiklarna i rubriker ovan.

Så går du i pension

Hur mycket får man ha i pension för att få bostadsbidrag?

Alla har inte rätt till bostadsbidrag i Sverige. Det finns olika livssituationer som gör att du har rätt att ansöka om bostadsbidrag. Välj den livssituation som passar dig nedan och se om du har rätt till bostadsbidrag i Sverige.

Du måste vara bosatt och folkbokförd i Sverige för att få bostadsbidrag eller bostadstillägg. Reglerna för hur mycket du kan få ser lite olika ut för de olika förmånerna och kan bland annat bero på dina inkomster, hur många barn som bor hemma, vad ditt boende kostar och hur stor din bostad är.

Bostadsbidrag är ett skattefritt bidrag från det offentliga. Det är ett bidrag som du kan få för att kunna betala hyran eller månadsavgiften. Bostadsbidraget ska inte kunna täcka hela beloppet, utan ska fungera som ett komplement till din månadshyra eller månadsavgift.

Vad har en fattigpensionär i pension?

Det finns ca 300 000 fattigpensionärer i Sverige. Antalet kvinnor som är fattiga pensionärer är procentuellt sett fler än männen, men även antalet män ökar. För att man ska ha en bra livsnivå behöver man ha tillräckligt mycket pengar kvar att leva på efter att man har betalat för sitt boende. Även pensionärer ska ha en skälig månadsinkomst. I Sverige anser man att det för ensamstående krävs dryga 5 900 kronor, medan det för den som lever i ett samboförhållande, äktenskap eller som registrerad partner krävs 4 800 kronor för att ekonomin ska gå ihop.

EU har fastställt en fattigdomsgräns för Sverige. Den låg på 12 300 kronor i månaden år 2020, efter skatt. Om man är pensionär och har mindre att leva på än 12 300 kronor per månad räknades man således som en fattigpensionär. Värt att tänka på är att i 12 300 kronor ingår inte bara själva pensionen utan också sociala bidrag och eventuella bostadstillägg.

Hur mycket pengar får en invandrare i pension?

Personer som har fått uppehållstillstånd, som asylsökande och deras anhöriga, omfattas av etableringslagen. Det innebär att de har rätt att få etableringsinsatser utifrån en etableringsplan i högst två år. Nyanlända som medverkar till upprättande av en etableringsplan, eller deltar i aktiviteter enligt en etableringsplan, har rätt till ersättning. För att få full ersättning krävs deltagande på heltid i svenskundervisning, arbetsförberedande insatser och samhällsorientering.  Syftet med detta är att integrera de nyanlända i samhället.

Etableringsersättningen varierar beroende på i vilken utsträckning den nyanlända deltar i etableringsplanen. Vid deltagande på heltid ligger ersättningen på 308 kr per dag, fem dagar i veckan.

När kommer pensionen i januari 2023?

Garantipension och förmånsbestämda pensioner räknas upp med 8,7 procent. I och med riksdagens beslut i somras att höja garantipensionen kommer ytterligare 127 000 personer att omfattas av den, totalt 912 000 personer.

Samtidigt minskar antalet personer som enbart har inkomstpension från 1 011 000 till 889 000.

Pensionsmyndighetens analyschef Ole Settergren kritiserar i en tidigare TN-artikel grundskyddets träffsäkerhet och kallar det för ett lapptäcke av förmåner som inte träffar målet. Han varnar för att kopplingen mellan arbete och pension är på väg att försvinna.