:

Vad är vitsen med ett holdingbolag?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är vitsen med ett holdingbolag?
  2. När ska man ha holdingbolag?
  3. Hur beskattas ett holdingbolag?
  4. Kan man ta ut lön från holdingbolag?
  5. Kan man ha anställda i ett holdingbolag?
  6. Vad menas med 3 12 regeln?
  7. Kan ett holdingbolag ha anställda?
  8. Varför ska man starta holdingbolag?
  9. Måste man ha f skatt i holdingbolag?
  10. Hur mycket kan man ta ut i vinst?
  11. Vad får man göra i ett bolag som ligger i träda?
  12. Vad är bäst lön eller utdelning?
  13. Vad innebär 5 25 regeln?
  14. Är utdelning skattefritt?
  15. Hur lägger man bolag i träda?

Vad är vitsen med ett holdingbolag?

Ett holdingbolag, även kallat förvaltningsbolag, är ett bolag som äger aktier i andra bolag. Syftet med ett holdingbolag är att kontrollera dotterbolag och andra företag som holdingbolaget äger aktier i och fungerar som en praktisk organisation för att optimera distribuerandet av vinster och för att finansiera andra företag.

Det vanligaste är att holdingbolaget äger majoriteten av aktierna i dotterbolag och alltså fungerar som ett moderbolag i en koncern. Även om det primära syftet med ett holdingbolag är att äga aktier i andra bolag, finns det inget hinder för holdingbolaget att bedriva egen verksamhet.

När ska man ha holdingbolag?

Holdingbolag, även kallat förvaltningsbolag, är ett aktiebolag som äger aktier eller andelar i flera andra bolag. Ett holdingbolag bedriver sällan egen operativ verksamhet, utan det brukar främst fungera som ett moderbolag till ett rörelsedrivande dotterbolag. De bolag man äger aktier i kallas för dotterbolag och tillsammans ingår de i en koncern. Utöver det är holdingbolag precis som ett vanligt aktiebolag. Många gånger innehåller holdingbolagets namn ordet “Holding”, men detta är inget krav.

Ofta förknippas holdingbolag med stora internationella företag som etablerar holdingbolaget i ett land med gynnsamma skatteregler. Holdingbolag förekommer dock bland alla typer av företag, både stora och små, och i alla branscher.

Hur beskattas ett holdingbolag?

Med holdingbolag avses i detta sammanhang bolag som äger andelar i andra företag. För att kunna bedöma avdragsrätten hos ett holdingbolag måste man först avgöra om bolagets innehav av andelar kan anses vara en ekonomisk verksamhet eller inte.

Ett holdingbolag kan ha som enda verksamhet att äga andelar i andra bolag utan att direkt eller indirekt delta i förvaltningen av dessa (ett passivt holdingbolag). Ett sådant holdingbolag är inte en beskattningsbar person och andelsinnehavet ingår inte i en ekonomisk verksamhet. Det innebär att avdragsrätt saknas för kostnader som har samband med denna icke-ekonomiska verksamhet.

Ett holdingbolag som däremot deltar i förvaltningen av de bolag som det äger andelar i anses bedriva en ekonomisk verksamhet (ett aktivt holdingbolag). Ett holdingbolag anses delta i förvaltningen om det utför skattepliktiga tjänster åt dotterbolagen och tar betalt för dessa tjänster. Enligt Skatteverkets uppfattning krävs det även att tjänsterna på något sätt innebär att holdingbolaget direkt eller indirekt tar aktiv del i förvaltningen av dotterbolaget. Ett aktivt holdingbolag har i normalfallet rätt till avdrag för ingående skatt på kostnader som har samband med denna verksamhet. Avdragsrätt finns dock inte till den del kostnaderna avser en skattefri eller icke-ekonomisk verksamhet.

Kan man ta ut lön från holdingbolag?

Stämmer något av nedan för dig? Om ja, så kan det vara värt att sätta upp ett holdingbolag!

Kan man ha anställda i ett holdingbolag?

Ett holdingbolag, även kallat moderbolag, är ett bolag som äger aktier eller andelar i andra företag (kallade dotterbolag) och bedriver sällan egen verksamhet. Tillsammans bildar dessa bolag en koncern, där holdingbolaget äger majoriteten av dotterbolagens aktier. Holdingbolaget är annars som vilket aktiebolag som helst, men det skiljer sig från vanliga bolag genom att i bolagsordningen anges att bolaget ska äga aktier eller andelar i andra företag. Ofta innehåller holdingbolagets namn ordet "Holding", men det är inte ett krav.

Vad menas med 3 12 regeln?

3:12-reglerna är skatteregler som gäller för dig som är delägare i ett fåmansbolag. Alltså dig som driver ett företag som maximalt ägs av fyra personer. Du som har kvalificerade aktier i detta fåmansbolag omfattas av dessa 3:12-reglerna.

Dags att deklarera? Utdelning och kapitalvinst på kvalificerade aktier i fåmansföretag ska deklareras på din K10-blankett: Hur fungerar K10-blanketten – skaffa överblicken du behöver

Kan ett holdingbolag ha anställda?

Ett holdingbolag, även kallat moderbolag, är ett bolag som äger aktier eller andelar i andra företag (kallade dotterbolag) och bedriver sällan egen verksamhet. Tillsammans bildar dessa bolag en koncern, där holdingbolaget äger majoriteten av dotterbolagens aktier. Holdingbolaget är annars som vilket aktiebolag som helst, men det skiljer sig från vanliga bolag genom att i bolagsordningen anges att bolaget ska äga aktier eller andelar i andra företag. Ofta innehåller holdingbolagets namn ordet "Holding", men det är inte ett krav.

Varför ska man starta holdingbolag?

Uppdaterat: 16 dec. 2022

Det finns väldigt många olika anledningar till att det kan vara fördelaktigt att starta holdingbolag.

Måste man ha f skatt i holdingbolag?

Om du inte deklarerar eller betalar dina skatter kan ditt godkännande för F-skatt återkallas. Det kan innebära problem för dig att få nya uppdrag. Många företag anlitar bara uppdragstagare med F-skatt. Även kreditgivare kan kolla F-skatten i samband med låneansökningar eftersom den visar att man skött sina skattebetalningar.

När det gäller verksamhet som bedrivs av en fysisk person

ska tre villkor vara uppfyllda för att det ska vara näringsverksamhet. Villkoren är självständighet, vinstsyfte och varaktighet. Om något av dessa villkor inte är uppfyllt är det i stället fråga om inkomst av tjänst i form av uppdragsinkomster eller hobby.

Hur mycket kan man ta ut i vinst?

Om du som företagare ska ta ut lön eller utdelning beror på en mängd olika faktorer. Det kan låta lockande att ta utdelning med 20 procent och betala 20 procent i skatt, men det är inte alltid fördelaktigast.

Som företagare kan du påverka hur hög lönen från ditt AB ska vara för ditt arbete och därmed årets resultat i ditt AB. Lönen (arbetsinkomsten) är grunden för rätt till och beräkning av sjukpenning, föräldrapenning, a-kassa m.m. och du tjänar in till din allmänna pension på arbetsinkomsten. Dessutom krävs det att du tagit ut lön för att t.ex. premier till tjänstepension ska vara avdragsgilla för ditt AB och du ska få använda lönebaserat utrymme vid beräkning av årets gränsbelopp enligt huvudregeln. 

Eftersom grundavdraget (som gör att du inte betalar skatt på första delen av din arbetsinkomst) blir högre med inkomst upp till viss nivå och den statliga inkomstskatten börjar tas ut vid viss högre inkomst är beskattningen av arbetsinkomster progressiv [1]. Detta gör att för låginkomsttagare (särskilt pensionärer som har ett högre grundavdrag) eller den som inte har arbetsinkomster från annat håll kan ha fördel av att ta ut lön både för att det ger mer kvar i handen och för att förmåner tjänas in socialförsäkringssystemet. 

Vad får man göra i ett bolag som ligger i träda?

“Karensbolag” eller “trädabolag” är andra vanliga namn på 5:25 regeln. 5:25 regeln kan gälla för dig som driver fåmansbolag och kan tillämpas om man väljer att inte vara verksam i bolaget i 5 år. D.v.s avkvalificera ditt aktieinnehav. Beskattningen blir efter 5 hela kalenderår 25%. 

För att räknas som icke verksam i bolaget får man inte utföra något jobb i verksamheten. Du får inte heller bedriva en liknande verksamhet i ett annat bolag. Närstående personer som äger minst 30% av aktierna får inte heller vara aktiva i verksamheten för att aktierna ska vara avkvalificerade. 

Under tiden (5 år) som bolaget är i “träda”, eller vilande som det också heter, kan man som ägare lyfta utdelning med schablonbelopp som kommer att beskattas med 20%. Schablonbeloppet för utdelningen är 2,75 inkomstbelopp. Inkomstbeloppet för 2022 är 187 550 kr. Kom ihåg att schablonbeloppet utgår från ägarens andel i bolaget.

Det första du måste göra för att kunna använda dig av 5:25 regeln vid företagsförsäljning är att starta ett nytt bolag, ett holdingbolag. Nästa steg är att sälja aktierna från fåmansbolaget till holdingbolaget. Som aktieägare har du rätt att sälja dina aktier för ett underpris till ditt holdingbolag. Holdingbolaget kan sedan sälja aktierna i rörelsebolaget vilket gör utdelning och vinster på näringsbetingade aktier skattefria för holdingbolaget. När holdingbolaget har varit i träda i 5 år kan du sedan tillgodogöra dig vinsten och betala 25% skatt.

Om man planerar att lägga sitt bolag i träda måste man vara uppmärksam så man inte gör några misstag och måste betala en högre skatt på vinsten som gjorts i bolaget. Den största fallgropen är att man är aktiv i verksamheten genom att man startar ett nytt företag inom samma bransch. Det är inte bara du som aktieägare som kan hamna under paraplyet och måste akta sig för att inte vara aktiv i bolaget. Närstående får inte heller under perioden bolaget ligger i träda starta ett liknande bolag. Pengar får inte heller föras över från bolaget som ligger i träda till en ny verksamhet.

 Bästa sättet att undvika fallgropar är att vända sig till en revisor eller skattejurist som kan hjälpa dig besvara frågor relaterade vilande bolag.

Vad är bäst lön eller utdelning?

Om du som företagare ska ta ut lön eller utdelning beror på en mängd olika faktorer. Det kan låta lockande att ta utdelning med 20 procent och betala 20 procent i skatt, men det är inte alltid fördelaktigast.

Som företagare kan du påverka hur hög lönen från ditt AB ska vara för ditt arbete och därmed årets resultat i ditt AB. Lönen (arbetsinkomsten) är grunden för rätt till och beräkning av sjukpenning, föräldrapenning, a-kassa m.m. och du tjänar in till din allmänna pension på arbetsinkomsten. Dessutom krävs det att du tagit ut lön för att t.ex. premier till tjänstepension ska vara avdragsgilla för ditt AB och du ska få använda lönebaserat utrymme vid beräkning av årets gränsbelopp enligt huvudregeln. 

Eftersom grundavdraget (som gör att du inte betalar skatt på första delen av din arbetsinkomst) blir högre med inkomst upp till viss nivå och den statliga inkomstskatten börjar tas ut vid viss högre inkomst är beskattningen av arbetsinkomster progressiv [1]. Detta gör att för låginkomsttagare (särskilt pensionärer som har ett högre grundavdrag) eller den som inte har arbetsinkomster från annat håll kan ha fördel av att ta ut lön både för att det ger mer kvar i handen och för att förmåner tjänas in socialförsäkringssystemet. 

Vad innebär 5 25 regeln?

Om du som företagare ska ta ut lön eller utdelning beror på en mängd olika faktorer. Det kan låta lockande att ta utdelning med 20 procent och betala 20 procent i skatt, men det är inte alltid fördelaktigast.

Som företagare kan du påverka hur hög lönen från ditt AB ska vara för ditt arbete och därmed årets resultat i ditt AB. Lönen (arbetsinkomsten) är grunden för rätt till och beräkning av sjukpenning, föräldrapenning, a-kassa m.m. och du tjänar in till din allmänna pension på arbetsinkomsten. Dessutom krävs det att du tagit ut lön för att t.ex. premier till tjänstepension ska vara avdragsgilla för ditt AB och du ska få använda lönebaserat utrymme vid beräkning av årets gränsbelopp enligt huvudregeln. 

Eftersom grundavdraget (som gör att du inte betalar skatt på första delen av din arbetsinkomst) blir högre med inkomst upp till viss nivå och den statliga inkomstskatten börjar tas ut vid viss högre inkomst är beskattningen av arbetsinkomster progressiv [1]. Detta gör att för låginkomsttagare (särskilt pensionärer som har ett högre grundavdrag) eller den som inte har arbetsinkomster från annat håll kan ha fördel av att ta ut lön både för att det ger mer kvar i handen och för att förmåner tjänas in socialförsäkringssystemet. 

Är utdelning skattefritt?

Det finns även ett undantag i 57 kap 5 § inkomstskattelagen som kallas utomståenderegeln. Om utomstående, direkt eller indirekt, i betydande omfattning äger del i företaget och, direkt eller indirekt, har rätt till utdelning, ska en andel anses kvalificerad bara om det finns särskilda skäl. Vid bedömningen ska förhållandena under beskattningsåret och de fem föregående beskattningsåren beaktas.

Med utomstående avses någon som inte själv är eller har varit verksam i betydande omfattning i företaget. Enligt motiven till lagstiftningen ska dessutom en utomstående ha ägt minst 30 procent av aktierna under hela femårsperioden, för att den utomståendes ägande ska anses vara av betydande omfattning.

Här ska således likaså många förutsättningar vara uppfyllda för att utomståenderegeln ska kunna tillämpas. Först ska man avgöra om personen ifråga inte är eller har varit verksam i betydande omfattning i företaget. Vad som är betydande omfattning är som nämnt ovan en fråga som avgörs enligt rättspraxis/motiv till lagstiftningen. Den utomståendes ägande ska dessutom ha varit av betydande omfattning, vilket innebär 30 % ägande under en femårsperiod. Här finns dock speciella situationer i praxis. 

Hur lägger man bolag i träda?

Det finns även ett undantag i 57 kap 5 § inkomstskattelagen som kallas utomståenderegeln. Om utomstående, direkt eller indirekt, i betydande omfattning äger del i företaget och, direkt eller indirekt, har rätt till utdelning, ska en andel anses kvalificerad bara om det finns särskilda skäl. Vid bedömningen ska förhållandena under beskattningsåret och de fem föregående beskattningsåren beaktas.

Med utomstående avses någon som inte själv är eller har varit verksam i betydande omfattning i företaget. Enligt motiven till lagstiftningen ska dessutom en utomstående ha ägt minst 30 procent av aktierna under hela femårsperioden, för att den utomståendes ägande ska anses vara av betydande omfattning.

Här ska således likaså många förutsättningar vara uppfyllda för att utomståenderegeln ska kunna tillämpas. Först ska man avgöra om personen ifråga inte är eller har varit verksam i betydande omfattning i företaget. Vad som är betydande omfattning är som nämnt ovan en fråga som avgörs enligt rättspraxis/motiv till lagstiftningen. Den utomståendes ägande ska dessutom ha varit av betydande omfattning, vilket innebär 30 % ägande under en femårsperiod. Här finns dock speciella situationer i praxis.