:

Kan man skydda sitt personnummer?

Innehållsförteckning:

 1. Kan man skydda sitt personnummer?
 2. Vad händer om någon får tag i mitt personnummer?
 3. Har Folksam id-skydd?
 4. Är id-skydd värt det?
 5. Hur gör jag om någon tagit lån i mitt namn?
 6. Kan någon stjäla mitt BankID?
 7. Kan någon ta kredit i mitt namn?
 8. Kan BankID bli hackat?
 9. Vad innebär id stöld?
 10. Har Länsförsäkringar id-skydd?
 11. Vad kostar ett id-skydd?
 12. Kan bankid bli hackat?
 13. Hur vanligt är identitetsstöld?
 14. Kan någon ta ut pengar från mitt bankkonto?
 15. Kan hackare komma åt BankID?

Kan man skydda sitt personnummer?

Det svenska personnumret är en offentlig handling, vilket innebär att vem som helst med enkla medel kan komma över ditt personnummer. Detta är en bidragande faktor till varför ID-kapningar är ett så utbrett problem. Så ofta som var tredje minut utsätts någon för ID-kapning i Sverige (Sifo 2019), och det får ofta allvarliga konsekvenser för den drabbade. Har du mySafetys ID-skyddsförsäkring och misstänker att du blivit utsatt för en ID-kapning så hjälper vi dig.

Det enda som behövs för att stjäla din identitet är att ha tillgång till ditt personnummer. En bedragare kan till exempel ha fått tag på det via en myndighet, kommit åt det genom din post, noterat det när du sagt det högt i en butik för att registrera ett kundklubbsköp, när en sajt blir hackad eller genom att ditt fysiska pass eller legitimation blivit stulet.

Vad händer om någon får tag i mitt personnummer?

Några saker du själv kan göra för att minska risken att bli utsatt för id-kapning är:

 • Spärra obehörig adressändring på skatteverket.se . När spärren är aktiverad godkänns bara adressändringar som görs med e-legitimation i Skatteverkets e-tjänster.
 • Spärra möjligheten att ändra din postadress hos adressandring.se .
 • Skaffa en digital brevlåda. I din digitala brevlåda får du post från myndigheter och kreditupplysningsbolag, vilket gör att du snabbare lägger märket till om någon annan exempelvis tagit en kreditupplysning i ditt namn.
 • Om du tappat bort en identitetshandling, anmäl det till utgivaren, polisen och kreditupplysningsföretag.
 • Var försiktig med var du sparar dina inloggningsuppgifter till olika konton. Använd starka, unika lösenord.

ID-kapning, även kallat ID-stöld, innebär använda någon annans personliga uppgifter i syfte att begå ett brott. Det kan handla om namn och personnummer, ID-handling, inloggningsinformation eller e-post. När kriminella kommer över dessa uppgifter kan de beställa prylar eller teckna avtal och abonnemang i någon annans namn.

Har Folksam id-skydd?

Som medlem i Handels har du ett bra och omfattande skydd när det gäller id-stöld som inkluderar:

 • Tillgång till telefonassistans 24 timmar om dygnet för att förebygga, upptäcka och begränsa skadeomfattningen vid id-stöld.
 • Hjälp att avvisa oriktiga pengakrav och radera oriktiga betalningsanmärkningar.
 • Juridisk assistans upp till 100 000 kronor per identitetsstöldshändelse i de fall det behövs.
 • Noll kronor i självrisk när vi hjälper dig vid id-stöld.

Vid en misstänkt id-stöld ska du direkt kontakta polisen och göra en polisanmälan och höra av dig till oss på Folksam. 

Är id-skydd värt det?

Ett id-skydd ingår i många hemförsäkringar. Det är i regel lika omfattande som de separata id-skydd som många specialförsäkringar erbjuder.

Id-stölder och id-kapningar är ett fenomen som har ökat i takt med att vi blir allt mer digitala i vår vardag. Det är ett brott där förövaren stjäl eller kapar din identitet för att använda den i obehörigt syfte.

Hur gör jag om någon tagit lån i mitt namn?

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Som jag förstått det har din sambos mamma tagit lån i din sambos namn. Ni undrar nu vad ni kan göra åt detta. Inledningsvis kommer jag att redogöra för ett antal brottstyper som kan bli aktuella för att sedan ge er konkreta råd på vad ni kan göra.

Kan någon stjäla mitt BankID?

Det är viktigt att du aldrig ger någon annan person tillgång till ditt BankID.

Använd aldrig ditt BankID när någon som kontaktar dig ber dig göra det. De myndigheter, banker, polis eller företag som erbjuder BankID kontaktar dig aldrig via telefon, mail eller liknande för att uppmana dig att logga in på eller ladda ner nytt BankID.

Kan någon ta kredit i mitt namn?

Guide

En typ av id-kapning är när bedragare har köpt varor, handlat på avbetalning eller tecknat abonnemang i ditt namn. Om du har drabbats av en sådan id-kapning är det viktigt att du vidtar följande åtgärder omgående, även om du inte har gjort något fel. Annars är risken stor för att ärendet går vidare till inkasso och i värsta fall till Kronofogden. Ju längre tid som går, desto svårare blir det att reda ut id-kapningen.

Kan BankID bli hackat?

Att få sin identitet kapad är både obehagligt och jobbigt. Om det händer behöver du agera snabbt för att minska problemen en ID-stöld medför. Dessutom finns det en hel del du kan göra i förebyggande syfte också.

Vad innebär id stöld?

En ID-kapning är när en person utger sig för att vara dig och exempelvis köper varor, tar lån, signar upp sig för månadstjänster eller tar saker på faktura/kredit i ditt namn. 

Det är enkelt att komma över någons identitet och därefter är det minst lika enkelt att inleda ett bedrägeri mot personen. Många ID-kapare arbetar strukturerat och det finns en mängd olika tillvägagångssätt, men ofta går det att se ett mönster där ID-kapningen går igenom ett antal faser.

Har Länsförsäkringar id-skydd?

ID-skydd innebär att du kan få hjälp om du skulle drabbas av en ID-stöld, det vill säga när någon använder dina personuppgifter utan att du vet om det, exempelvis för att ta lån eller köpa saker i ditt namn.

Ett ID-skydd kan inte förhindra en ID-stöld, men om du har ett ID-skydd kan du få råd och juridiskt stöd om du har blir utsatt för en ID-stöld.

Vad kostar ett id-skydd?

Det sägs att det var bättre för. Och när det gäller tjuvarnas knep är vi beredda att hålla med. Modern teknik gör det ständigt möjligt för tjuvarna att slå till mot våra plånböcker på nya sätt, och id kapning är verkligen inget undantag.

Id kapning är när någon annan än du själv handlar produkter eller tar krediter i ditt namn. För att göra detta använder tjuvarna ditt personnummer, namn, hemadress samt bank- och kreditkort för att beställa varor på internet. Majoriteten av bedrägeribrotten är inte på så stora belopp som riskerar att haverera din privatekonomi, men det finns undantag: I de mer allvarliga fallen kan tjuven komma över dina id handlingar och ansöka om banklån och krediter i ditt namn. Därför gäller det att vi ständigt är vaksamma över nya och okända kreditupplysningar, mejl som ser konstiga ut samt våra lösenord.

Det bästa sättet att skydda sig mot id kapning är att hålla koll på dina uppgifter, lösenord och PIN-koder. Dvs ska du ALDRIG lämna ut dessa i meddelanden, e-mail eller på sociala medier. Visst kommer kanske en vän behöva låna ditt kort någon gång och då går det bra att ge denna, men muntligt. Det är nämligen online som alla våra chattar och meddelanden sparas och finns tillgängliga för eventuella tjuvar och hackare. 

Du ska även hålla koll på dina brev och se till att endast du läser dessa. Ett bra sätt är att koppla dessa till din digitala brevlåda, så att du alltid får dessa på din smartphone. En fördel med detta är att du direkt får en notis när det har tagits en kreditupplysning i ditt namn. 

Kan bankid bli hackat?

Bedragarna ringer upp människor från ett fejkat telefonnummer, som ser ut att komma från deras bank, och förmår dem att logga in med hjälp av sitt mobila Bank-id.

– Men när offret gör det har bedragarna redan förberett en inloggning på bankens hemsida, vilket gör att det är de som släpps in på kontot, säger Lars-Ove Wessberg på Polisens bedrägerisektion region Väst.

Hur vanligt är identitetsstöld?

Med id-kapning menas att någon köper varor eller tar krediter i ditt namn. Ha kontroll på dina id-handlingar och var försiktig med dina inloggningsuppgifter. Var vaksam om någon tar en kreditupplysning på dig och polisanmäl så snart som möjligt.

Id-kapning handlar om att någon använder ditt namn, personnummer och hemadress för att beställa varor på internet. Bedragaren går sedan till ett utlämningsställe, visar upp en id-handling – som kan vara falsk – och hämtar ut varan.

Id-kapning kan också handla om att dina personuppgifter används för att få ut bank- eller kreditkort, lån, speltjänster eller för att köpa varor på kredit i butiker.

Kan någon ta ut pengar från mitt bankkonto?

Varje år drabbas i snitt drygt 400 000 personer av kort- och kreditbedrägerier i Sverige. Av dessa är kortbedrägeri med fysiskt kort genom skimming ett av de vanligaste tillvägagångssätten. Skimming betyder att någon stjäl dina kortuppgifter. Det kan ske både manuellt och trådlöst.

Skimming, eller skimning som det också kallas, sker på avstånd och ofta märker du inte när det händer, utan ser det först efteråt när pengar försvinner från ditt konto. Som tur är finns det sätt att skydda sig mot skimning.

Varje år drabbas i snitt drygt 400 000 personer av kort- och kreditbedrägerier i Sverige. Av dessa är kortbedrägeri med fysiskt kort genom skimming ett av de vanligaste tillvägagångssätten. Skimming betyder att någon stjäl dina kortuppgifter. Det kan ske både manuellt och trådlöst.

Skimming, eller skimning som det också kallas, sker på avstånd och ofta märker du inte när det händer, utan ser det först efteråt när pengar försvinner från ditt konto. Som tur är finns det sätt att skydda sig mot skimning.

Kan hackare komma åt BankID?

TV4 gick i december 2016 ut med att bedragare kan komma åt ens bankkonton och andra privata uppgifter genom Mobilt Bank-id genom att det finns en ett säkerhetshål i det som gör säkerheten sämre. Experten Jan Olsson som kommer ifrån Bedrägericentrum har efter att anonymt tips gått ut med att olika bedragare kan lyckas komma in på ett antal olika konton med hjälp av mobilt bank-id. Några av dessa konton är bankkonton, försäkringskassan och skatteverket. Detta är på grund av att det finns brister i koden som Mobilt Bank-id använder samtidigt som utvecklingen inom teknik går framåt och så kallade ”hackers” lär sig allt mer om hur man ska kunna hacka sig in på nätet.