:

Hur jämkar man bolån?

Innehållsförteckning:

  1. Hur jämkar man bolån?
  2. Är det värt att jämka?
  3. Kan man jämka ränteavdrag?
  4. Hur mycket kan man jämka?
  5. När ska man söka jämkning?
  6. Vad krävs för att få jämkning?
  7. När tror man att räntan går ner igen?
  8. Hur mycket får man tillbaka vid jämkning?
  9. Måste man jämka varje år?
  10. När kan man begära jämkning?
  11. Hur ansöker man om jämkning?
  12. Kan räntan stiga till 7 procent?
  13. Hur kommer räntorna se ut 2023?
  14. Hur länge gäller jämkning?
  15. Vad krävs för jämkning?

Hur jämkar man bolån?

Om du har bolån eller andra lån har du kanske hört att du kan göra ränteavdrag på deklarationen. Här beskriver vår privatmarknadschef Johan Rosengren allt om vad det innebär.

Ränteavdrag är ett avdrag på skatten för dig som har lån. Det innebär att staten ger tillbaka lite av de räntekostnader du betalat under året. Ränteavdraget infördes i slutet av 70-talet för att det skulle bli lättare för privatpersoner att låna pengar för att kunna köpa och äga sitt eget boende.

Ränteavdrag innebär att du får göra avdrag på den totala skatten med upp till 30% av räntekostnaden på dina lån upp till 100 000 kr. Har du räntekostnader över 100 000 kr får du dra av 21% på den del som överstiger 100 000 kr.

Är det värt att jämka?

Visste du att...

Har du bolån, flera arbetsgivare eller arbetar deltid? Då kan det vara värt att skattejämka för att slippa restskatt eller att dina pengar sitter låsta på ditt skattekonto helt utan ränta. Men hur fungerar skattejämkning egentligen?

Kan man jämka ränteavdrag?

  • När du har bolån kan du få avdrag på räntan
  • Ränteavdrag på bolån betalas ut i samband med skatteåterbäringen varje år
  • Om du skattejämkar får du istället avdraget utportionerat månadsvis under året
  • Att jämka skatten kan alltså leda till minskade månadsutgifter
  • Du skattejämkar enkelt via en blankett hos Skatteverket
  • Du måste skattejämka varje år, senast den 30 november
  • Skattejämkning handlar bara om när du får skatteavdrag, inte hur mycket du får

Att skattejämka innebär att du som privatperson får en skattereduktion och betalar mindre i skatt varje månad. Enkelt förklarat innebär det att den skatt du betalar på din lön justeras så att din arbetsgivare drar det rätta beloppet redan från början.

Hur mycket kan man jämka?

Det kan finnas motiv för att lämna jämkningsansökan om du:

  • har inkomst under endast en del av året, till exempel om du sommarjobbar eller har ränteutgifter
  • har avdragsgilla kostnader för resor mellan din bostad och ditt arbete.

Ovanstående är exempel som kan leda till att det skatteavdrag som din eller dina arbetsgivare gör på dina inkomster blir för högt för dig totalt sett. Den arbetsgivare som betalar ut den högsta inkomsten (huvudutbetalaren) ska göra skatteavdrag enligt skattetabell och där tas ingen hänsyn till ränteutgifter och avdragsgilla kostnader. En annan förutsättning är att du har jämna inkomster över året, varför det kan vara aktuellt att jämka om du endast har inkomst under en del av året.

När ska man söka jämkning?

Jämkning innebär att din huvudutbetalare gör ett lägre eller ett högre skatteavdrag från inkomsten än vad som ska göras enligt skattetabell. Syftet är att uppnå bättre överensstämmelse mellan preliminär skatt och din slutliga skatt. Du kan ansöka om jämkning av bland annat följande skäl:

  • Du har inkomst endast under en del av året.
  • Du har sidoinkomster som det inte görs skatteavdrag på, exempelvis kapitalvinster.
  • Du har höga kostnader för resor mellan bostad och arbetsplats.
  • Du har avdragsgilla utgifter för exempelvis ränteutgifter eller pensionsförsäkringspremier.

Vad krävs för att få jämkning?

Jämkning innebär att din huvudutbetalare gör ett lägre eller ett högre skatteavdrag från inkomsten än vad som ska göras enligt skattetabell. Syftet är att uppnå bättre överensstämmelse mellan preliminär skatt och din slutliga skatt. Du kan ansöka om jämkning av bland annat följande skäl:

  • Du har inkomst endast under en del av året.
  • Du har sidoinkomster som det inte görs skatteavdrag på, exempelvis kapitalvinster.
  • Du har höga kostnader för resor mellan bostad och arbetsplats.
  • Du har avdragsgilla utgifter för exempelvis ränteutgifter eller pensionsförsäkringspremier.

När tror man att räntan går ner igen?

Rörlig ränta innebär att räntan kan gå både upp och ner. Den ändras var tredje månad.

Bunden ränta innebär istället att räntan är fast, vilket innebär att räntan stadigt håller sig på samma nivå. 

Skillnaden kan bli ganska stor beroende på om du väljer fast eller rörlig ränta på ditt bolån. Det kan skilja så mycket som tusenlappar mellan den lägsta och högsta räntan. Räntan faller dock i takt med amorteringarna, men under många år är det en betydande skillnad.

Bakåt i tiden så har rörlig ränta varit det bästa alternativet, då det har varit billigast över tid. Det innebär dock inte att det är säkert att rörlig ränta alltid är det bättre valet. Generellt sett är rörlig ränta det bästa alternativet när nivåerna antingen går ner, eller står still. Fast ränta är istället bättre när räntorna går upp.

Hur mycket får man tillbaka vid jämkning?

Att skattejämka innebär helt enkelt att du justerar ditt skatteavdrag under året och betalar mindre i skatt varje månad under det aktuella inkomståret, i stället för att deklarera skatteavdraget efterföljande inkomstår. Jämkningen påverkar med andra ord egentligen inte hur mycket avdrag du får, utan snarare när du får det.  

Tänk på att inte skattejämka för stora belopp. Då kan du nämligen få kvarskatt, vilket innebär att du måste betala tillbaka det du har jämkat för.

Måste man jämka varje år?

Jämkning betyder att din arbetsgivare gör ett lägre eller högre avdrag för skatt än vad som framgår av skattetabellen. För att det preliminära skatteavdraget enligt skattetabell ska stämma med den slutliga skatten krävs att din inkomst är lika stor hela året, att du endast får lön från en arbetsgivare och att du inte har några avdrag utöver grundavdraget.

Om du har inkomster från fler än ett håll (till exempel Försäkringskassan eller ytterligare arbetsgivare), endast jobbar en del av året tex om du är student eller föräldraledig eller har lån som du får göra ränteavdrag på (eller andra avdrag såsom arbetsresor med egen bil och kapitalvinster/förluster) riskerar dina skatteinbetalningar att bli fel. Genom att jämka kan du se till att skatten som dras under året stämmer överens med den slutliga skatten. Rätt skatt dras direkt och du får varken kvarskatt eller pengar tillbaka - skatten regleras istället varje månad.

I slutändan betalar du samma summa i skatt, men jämkning kan göra att du slipper kvarskatt alternativt att låna ut pengar till staten gratis. Får du kvarskatt har du betalat för lite skatt under året, och får du tvärtom tillbaka på skatten har du betalat onödigt mycket skatt. Handlar det om stora summor är det smartare att jämka.

Om din jämkning gör att du betalar mindre skatt varje månad kan du ta hand om pengarna själv och få ränta på dem under året istället för att de sitter låsta på ditt skattekonto med noll procent i ränta. Du kan använda pengarna, placera dem på ett sparkonto med ränta, köpa aktier eller fonder, amortera på lån eller placera pengarna på något annat sätt.

När kan man begära jämkning?

Skattejämkning innebär att en förbetald preliminär skatt justeras till att vara högre eller lägre än enligt skattetabellen. Det är vanligt att personer som har flera arbetsgivare eller en lön som varierar kraftigt under årets lopp väljer att jämka. Genom att jämka slipper du riskera kvarskatt eller att betala för mycket skatt under året.

Hur ansöker man om jämkning?

Skattejämkning innebär att en förbetald preliminär skatt justeras till att vara högre eller lägre än enligt skattetabellen. Det är vanligt att personer som har flera arbetsgivare eller en lön som varierar kraftigt under årets lopp väljer att jämka. Genom att jämka slipper du riskera kvarskatt eller att betala för mycket skatt under året.

Kan räntan stiga till 7 procent?

Historiskt har rörliga boräntor följt Riksbankens styrränta ganska väl och man bör därmed räkna med att boräntorna höjs i takt med att styrräntan höjs.

Med dagens räntehöjning ligger den svenska styrräntan nu på 3 procent. Senast vi var uppe på de nivåerna var 2008. Bedömning är nu att räntan ska fortsätta att höjas under våren. Mest troligt, utifrån Riksbankens perspektiv, är i så fall en höjning med 0,25 procentenheter i april, med viss sannolikhet för ytterligare en höjning därefter.

– Det som avgör ifall Riksbankens ränteprognos kommer hålla är utvecklingen för inflationen under våren, säger vår makroekonom Johan Lundqvist. Läs hans kommentar om räntehöjningen här.

Som bolånetagare får man ha med sig att högre räntor hör till det nya ekonomiska landskapet. För bolånetagare blir det viktigt att förbereda sig genom att stresstesta den egna plånboken.

När du beviljas bolån kan du känna dig trygg med att banken alltid räknar med att låntagaren ska klara ett tuffare ränteläge. Osäkerhet kring ränteläget samt stora svängningar i energikostnader innebär att många behöver ta ställning till hur det påverkar ekonomin i övrigt, som fritidsaktiviteter och semestrar. Det kan vara en bra idé att redan nu börja rusta sig med en sparbuffert. Hitta rätt sparande för dig här.

Hur kommer räntorna se ut 2023?

Jämför bankerna & få den lägsta räntan på ditt bolån, lånelöfte eller privatlånPå Lånekoll.se kan du söka lånelöfte samt jämföra räntor på bolån och privatlån hos ett stort antal olika banker med en enda ansökan och kreditupplysning. Lånekoll presenterar bankernas erbjudanden för dig på en lista så att du kan välja själv om du vill acceptera något erbjudanden eller inte.

Lånekoll kan även hjälpa dig att få ner räntan på dina befintliga bo- och privatlån. Du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan och det är helt gratis.

När du binder bolåneräntan så bestämmer du tillsammans med banken en fast nivå på räntan som du förbinder dig att betala under en viss tid. De vanligaste bindningstiderna på bolån är 1, 2, 3, 5 eller 10 år

Det innebär att du skriver ett avtal med banken om att du skall betala till exempel 1,5% i ränta på lånet under kommande 5 år. Om räntan gå upp eller ner under de 5 åren spelar ingen roll, din ränta är densamma oavsett. Om du istället har rörlig ränta så blir ditt lån dyrare om räntan går upp och billigare om räntan går ner.

Vanligtvis är den bundna räntan högre än den rörliga räntan. Det beror på att du som låntagare betalar en liten premie för den tryggheten som bundna räntor innebär. Om räntan stiger kraftigt kan du ju faktiskt sova lugnt om natten eftersom din räntenivå är bunden/fast.

Bör man då binda räntan eller ej? Det är den stora frågan. Svaret på den frågan beror på vad du har för syn på räntans utveckling framöver. Om du tror på:

  • Stigande räntor under kommande år = bind räntan
  • Sjunkande räntor under kommande år = behåll rörlig ränta
  • Stillastående räntor under kommande år = behåll rörlig ränta

Hur länge gäller jämkning?

Det kan finnas motiv för att lämna jämkningsansökan om du:

  • har inkomst under endast en del av året, till exempel om du sommarjobbar eller har ränteutgifter
  • har avdragsgilla kostnader för resor mellan din bostad och ditt arbete.

Ovanstående är exempel som kan leda till att det skatteavdrag som din eller dina arbetsgivare gör på dina inkomster blir för högt för dig totalt sett. Den arbetsgivare som betalar ut den högsta inkomsten (huvudutbetalaren) ska göra skatteavdrag enligt skattetabell och där tas ingen hänsyn till ränteutgifter och avdragsgilla kostnader. En annan förutsättning är att du har jämna inkomster över året, varför det kan vara aktuellt att jämka om du endast har inkomst under en del av året.

Vad krävs för jämkning?

Du som brukar få en större summa kvarskatt eller skatteåterbäring kan justera det genom att ansöka om jämkning. Så funkar skattejämkning och därför ska du göra det.

Den skatt som du betalar på din lön varje månad är baserad på en preliminär uppskattning av vad du kommer att tjäna under året. Om den inte stämmer överens med den slutliga skatten kommer du att få kvarskatt eller skatteåterbäring året därpå.

Genom att jämka är det större chans att den preliminära skatteuträkningen kommer närmare den slutliga skatten. Du betalar alltså rätt skatt från början. Om du vill att din arbetsgivare drar mindre eller mer inkomstskatt än vad som gäller enligt skattetabellen, ansöker du om jämkning hos Skatteverket.