:

Är skidåkning friskvård?

Innehållsförteckning:

 1. Är skidåkning friskvård?
 2. Är liftkort avdragsgillt?
 3. Vad är godkänt som friskvård?
 4. Vad räknas inte som friskvård?
 5. Kan man köpa liftkort med friskvårdsbidrag?
 6. Är SkiPass och liftkort samma sak?
 7. Vad kostar liftkort i Tänndalen?
 8. Får man gå på spa för friskvårdsbidrag?
 9. Kan man använda friskvårdsbidrag till cykel?
 10. Kan man ta fotvård på friskvårdsbidrag?
 11. Vad kostar det att ta liftkort?
 12. Är slalom friskvårdsbidrag?
 13. Är SkiPass liftkort?
 14. Vad händer om man inte har liftkort?
 15. Är skipass och liftkort samma sak?

Är skidåkning friskvård?

Hur maximerar man kombinationen nöje, njutning och förbättrad hälsa? Ett säkert tips är utförsåkning i fjällen. De positiva hälsoeffekter är många - du missar väl inte att skidåkning nu är godkänt som skattefri friskvårdsförmån?

SkiStar är inte ansluten till några friskvårdsnätverk utan du köper och betalar ditt SkiPass som vanligt och ansöker sedan i efterhand om bidraget hos din arbetsgivare.

Är liftkort avdragsgillt?

Skidåkare kan få friskvårdsbidrag för liftkort och säsongskort på en skidanläggning. Det är arbetsgivaren som bestämmer storleken på bidraget, som dock får vara max 5000 kronor per år. Du kan också få friskvårdsbidrag för skidskola, i grupp eller enskilt, med ett maxbelopp på 1 000 kronor per tillfälle/dag och max 5 000 kronor per år). Du kan däremot inte få friskvårdsbidrag för köp eller hyra av skidutrustning, för medlemsavgift i skidklubb eller startavgift i tävling.

En del arbetsgivare har särskilda riktlinjer för vad som ingår i friskvårdsbidrag på deras arbetsplats, och det är arbetsgivaren som bestämmer om den godkänner skidåkning som friskvårdsförmån. Skidåkaren måste alltså stämma av med sin arbetsgivare vad som gäller för utförsåkning.

Vad är godkänt som friskvård?

Det framgår inte av lagtexten vilka aktiviteter som är godkända som skattefri motion och annan friskvård, men av rättspraxis framgår att vissa förutsättningar ska vara uppfyllda.

För att ett friskvårdsbidrag ska kunna betalas ut skattefritt ska det användas till aktiviteter som innehåller inslag av motion, eller annan enklare friskvård som inte innehåller inslag av motion men som till exempel är avstressande eller avslappnande.

Vad räknas inte som friskvård?

Från och med 2023 gäller denna lista med godkända friskvårdsaktiviteter. Däremot kommer skatteverket inte fylla på listan under 2023. Detta då nya godkända aktiviteter tillkom i högre takt än skatteverket hade tid att ta ställning till dem. Aktiviteter som inte finns på denna listan men uppfyller regler för friskvårdsbidrag får godkännas av arbetsgivaren.

A

Kan man köpa liftkort med friskvårdsbidrag?

 • Domen räknar skidåkning som ”motion eller friskvård av enklare slag”, vilket är grundregeln för friskvårdsbidrag.
 • Friskvårdsbidraget innebär att företag/organisationer kan erbjuda alla anställda ersättning för utgifter i samband med fysisk aktivitet.
 • Det är arbetsgivaren som bestämmer om den godkänner utförsåkning och skidskola (eller annan aktivitet) som friskvårdsförmån.
 • Det maximala skattefria beloppet är 5 000 kronor per år. Det är dock arbetsgivaren som bestämmer beloppet för sin arbetsplats, som därmed kan vara lägre än maxbeloppet.
 • En förutsättning är att all personal inom företaget/organisationen erbjuds förmånen, det vill säga möjligheten att åka skidor.
 • Reglerna gäller från och med 1 januari 2018.

Är SkiPass och liftkort samma sak?

Skipass, Skidpass, Liftkort – här kallar vi det för Fjällpass Lift. När du köper Fjällpass Lift får du hur mycket åkning du vill i Tänndalen, Tänndalsvallen, Ramundberget, Funäsdalsberget, Tännäskröket och Kappruet – totalt sex olika skidområden här i Funäsfjällen. Du köper ditt liftkort hos din anläggning.

Ingen annan skandinavisk vinterdestination erbjuder fler nedfarter på ett och samma liftkort än Funäsfjällen. Dessutom ingår kvällsskidåkning – med eller utan disco, skidbuss och härlig offpiståkning.

Vad kostar liftkort i Tänndalen?

En skidresa till en av sveriges många skidbackar i Funäsdalen kostar cirka 15 000 kronor för två vuxna, så Funäsdalen utgör det minst påkostade alternativet i denna artikel. Men trots det är ett stort antal kostnadsposter förknippade med fjällresan såsom flygbiljetter tur och retur, transfer till flygplatsen, liftkort, skidhyra samt boende och mat.

Nedanstående kostnader beräknar vi gäller för två vuxna personer som åker skidor i Funäsdalen under en veckas tid.

Flygresa från Stockholm: 1 800 kronor tur och retur. Transfer till och från flygplats: 800 kronor. Dubbelrum i vandrarhem: 4 900 kronor för en veckas boende. Liftkort: 4 520 kronor för två veckokort. Skidhyra (inklusive kringutrustning): 1 400 kronor för två vuxna. 5 middagar i Funäsdalen: 2 000 kronor.

Får man gå på spa för friskvårdsbidrag?

Är du en av dem som inte nyttjar ditt friskvårdsbidrag? I så fall är det tid att tänka om. Listan över saker du kan göra för ditt friskvårdsbidrag är lång och det finns garanterat saker som passar dig. På Hagabadet har vi flera hälsosamma aktiviteter som är tillåtet att spendera sitt friskvårdsbidrag på.

Att få friskvårdbidrag från sin arbetsgivare är en förmån som ska ge möjlighet till hälsa och motion. Vad som gäller för ditt friskvårdsbidrag bestäms av din arbetsgivare som i sin tur utgår från skatteverkets regler för friskvårdsbidrag.

Kan man använda friskvårdsbidrag till cykel?

Det har blivit allt vanligare att anställda får en cykel som personalförmån. Det är en skattepliktig förmån om du som arbetsgivare betalat en cykel som den anställda använder privat, exempelvis till och från jobbet. Det skriver Swedbank.

Det betyder att du som arbetsgivare ska betala arbetsgivaravgifter och skatteavdrag för förmånen.

Kan man ta fotvård på friskvårdsbidrag?

Om du har friskvård som personalförmån på din arbetsplats så kan du använda det till fotvård för att förebygga fotproblem.

Vi är anslutna till Actiway och ePassi. Om din arbetsplats också har avtal med dem så anger du det bara vid ditt besök, så sköts all betalning via dem, och du behöver inte ligga ute med några pengar själv.

I annat fall betalar du för din fotvård vid besöket och tar med dig kvittot till din arbetsgivare, som sedan ersätter dig för utlägget.

Vad kostar det att ta liftkort?

En skidresa i Sverige kostar oftast mellan 15 000 och 20 000 kronor. Det är främst boendet och liftkortet som kostar mest pengar, men andra kostnader likt flygresa, transfer, middagar samt kostnader för nöje tillkommer även när du ska åka skidor i Sverige.

Är slalom friskvårdsbidrag?

Det går alltså alldeles utmärkt att använda friskvårdsbidraget till liftkortet eller till skidskolan under skidsemestern. Det spelar ingen roll om skidåkningen äger rum i Sverige eller utomlands. Det går alltså att använda friskvårdsbidraget till ett liftkort i t ex franska Alperna.

Det går också att använda friskvårdsbidaget till säsongskort på en skidanläggning.

Observera dock att det är själva skidåkningen som omfattas, d v s liftkortet, säsongskortet eller skidskolan. Om bidraget används till t ex hyra av skidutrustning är det skattepliktigt.

Är SkiPass liftkort?

Stöten i Sälen AB och våra samarbets­partners sparar information på din enhet för att kunna erbjuda anpassad funktionalitet, samla in besöks­statistik och möjliggöra personaliserad marknads­föring. Du väljer vilka typer av cookies som du accepterar utöver de nödvändiga som behövs för att webbplatsen ska fungera.

Besöksstatistik Marknadsföring

Vad händer om man inte har liftkort?

skippa liftkortet

Nån här som vet vad som händer om man blir ertappad i backen/liften, utan liftkort? Får man böter eller blir man bara avvisad från liftanlägningen?

Är skipass och liftkort samma sak?

Romme Alpin och våra samarbets­partners sparar information på din enhet för att kunna erbjuda anpassad funktionalitet, samla in besöks­statistik och möjliggöra personaliserad marknads­föring. Du väljer vilka typer av cookies som du accepterar utöver de nödvändiga som behövs för att webbplatsen ska fungera.

Besöksstatistik Marknadsföring