:

Är arvode avdragsgillt?

Innehållsförteckning:

  1. Är arvode avdragsgillt?
  2. Får man göra avdrag för mäklararvode?
  3. Vad är avdragsgillt vid Lägenhetsförsäljning?
  4. Vad kan man dra av på vinstskatten?
  5. Hur mycket avdrag får man göra?
  6. Hur mycket avdrag kan man göra?
  7. Är arvode en inkomst?
  8. Hur räknar man ut arvode mäklare?
  9. Hur mycket får jag behålla vid försäljning?
  10. Får man göra avdrag för Hemnet?
  11. Får man dra av flyttstädning vid försäljning?
  12. Hur beräknas avdrag?
  13. Hur många kronor per mil Skatteverket?
  14. Vad får man dra av vid försäljning av fastighet?
  15. Kan Skatteverket kolla privata bankkonton?

Är arvode avdragsgillt?

A är professionell ishockeyspelare. Han spelar i dagsläget för [en klubb i SHL]. För att spela ishockey på den aktuella nivån och kunna konkurrera om attraktiva klubbkontrakt har A liksom i princip samtliga andra spelare hjälp av en agent.

I den certifierade spelaragentens roll ingår bland annat att

Får man göra avdrag för mäklararvode?

Normalt sett ligger mäklararvodet någonstans mellan 0,50 – 7 procent av slutpriset i den grundläggande delen. Det vanligaste ersättningsmodellen bygger på provision i procent - men fasta mäklararvoden är också vanligt förekommande. Räkna lite på det och jämför olika mäklare och deras arvoden. Då är du trygg med vad som blir bäst för dig. 

Vad ingår i priset? När du jämför mäklare och deras pris ska du komma ihåg att också jämföra vad som ingår i tjänsten. Mäklararvodet är främst till för att täcka omkostnader för försäljningen av din bostad,  exempelvis marknadsföring och fotografering. Mäklarens arvode är alltså inte detsamma som mäklarens lön.  

En förhandling mellan mäklare och uppdragsgivare om priset (och vad som ska ingå) är positivt för dig som uppdragsgivare. Därför är det viktigt att jämföra och förhandla när du väljer mäklare.  

Vad är avdragsgillt vid Lägenhetsförsäljning?

För att räkna ut vad skatten blir på din försäljning börjar du med att ta försäljningspriset. Från försäljningspriset drar du av inköpspriset samt de utgifter du haft i syfte att öka försäljningspriset.

För att förklara det hela på ett enkelt sätt tänkte jag i det här blogginlägget ta ett exempel på en lägenhetsförsäljning.

Jag har försökt att göra det så kort- och enkelt som möjligt.

Ok, nu har vi typ gått igenom det hela. Dags för en summering, vi utgår från det exemplet jag har kört i inlägget.

Vad kan man dra av på vinstskatten?

Om en bostadsrätt anses vara en privatbostadsrätt, näringsbostadsrätt eller oäkta bostadsrätt beror både på den faktiska användningen av bostaden och på egenskaperna hos bostadsföretaget (till exempel bostadsrättsföreningen). Det i sin tur påverkar hur eventuell vinst beskattas och hur du ska deklarera försäljningen.

Med privatbostad menas en bostad vars yta till mer än 50 procent används eller är avsedd att användas av dig som ägare eller dina närstående för permanent boende eller som fritidsbostad. Uppfylls inte kraven är bostaden en så kallad näringsbostadsrätt. Bedömningen av om bostadsrätten är en privatbostad eller inte görs alltid på försäljningsdagen.

En privatbostadsrätt eller näringsbostadsrätt måste vara en del i ett privatbostadsföretag (till exempel en äkta bostadsrättsförening), annars är det en oäkta bostadsrätt, det vill säga en andel i ett oäkta bostadsföretag.

Om du har sålt en privatbostadsrätt kan du använda tjänsten för att beräkna vinst och förlust på din bostadsförsäljning samt hur mycket skatt du behöver betala för din eventuella vinst.

Du räknar ut vinst eller förlust så här:

Försäljningspris- försäljningsutgifter- inköpspris- förbättringsutgifter- kapitaltillskott- andel av inre reparationsfond vid försäljningen+ andel av inre reparationsfond vid köpet+ återföring av uppskovsbelopp= vinst eller förlust

Hur mycket avdrag får man göra?

Deklarationstips 14 avdrag inför deklarationsdagen. Det är det många som stressar upp sig inför 2 maj. Accountors skatteexperter har tagit fram några tips på avdrag att uppmärksamma, avdrag som kan påverka den slutliga skatten.

Om din arbetsgivare inte betalar för ett arbetsredskap som du anser att du behöver för att kunna utföra ditt jobb, till exempel en mobiltelefon, kan du få avdrag i deklarationen om du själv köper in det.

En av förutsättningarna för avdrag är dock att arbetsredskapet är nödvändigt för jobbet. Det ställs i detta fall högre krav än om arbetsgivaren istället hade köpt redskapet. Då krävs bland annat att redskapet är av väsentlig betydelse för att du ska kunna göra ditt jobb. I skattesammanhang är detta en gradskillnad till individens nackdel vid eget inköp.

Är förutsättningarna för avdrag uppfyllda kan du få direktavdrag för anskaffningsutgiften, under förutsättning att denna inte överstiger ett halvt prisbasbelopp (24 150 kr för inkomståret 2022).

Om du har betalat trängselskatt för egen bil som avser inkomståret 2022 och dessutom uppfyller reglerna för avdrag för resor till och från arbetsplatsen kan du få avdrag för trängselskatten. Du får avdrag för den del av dina sammanlagda utgifter för resor och trängselskatt som överstiger 11 000 kr. För hjälp att räkna ut se här. 

Du får dock inget avdrag om du har förmånsbil och fått betala trängselskatt kontant eller via nettolöneavdrag. Arbetsgivaren ska här istället ha reducerat bilförmånsvärdet med det belopp som du har betalat.

Om du kör minst 3 000 mil i tjänsten under ett år kan byte av arbetsgivare medföra att du inte kör fullt antal mil hos respektive arbetsgivare, men att du sammanlagt gör det under kalenderåret. Vardera arbetsgivaren har då redovisat fullt förmånsvärde på kontrolluppgifterna.

I ett sådant fall kan du i inkomstdeklarationen yrka justering av det sammanlagda förmånsvärdet till 75 %. Denna begäran gör du under övriga upplysningar på deklarationen.

Hur mycket avdrag kan man göra?

Reseavdraget är ett skatteavdrag du kan göra för resor till och från arbetet och för resor i tjänsten. För att ha rätt till reseavdraget 2023 krävs att dina resekostnader överstiger 11 000 kronor per år och att sträckan du reser till och från jobbet är minst fem kilometer.

Reseavdraget är en skattereduktion för resor till, från och i jobbet och finns i ett flertal länder. Hur reseavdraget är utformat skiljer sig mellan olika länder. Det svenska reseavdraget gäller resor till och från arbetet och för tjänsteresor och kan göras om den totala kostnaden för resorna överstiger 11 000 kronor per år. Du ansöker om avdrag för resor i samband med din årliga inkomstdeklaration till Skatteverket.

Är arvode en inkomst?

Ett mäklararvode brukar ligga på 25 000 kr och uppåt, beroende på bostadens värde. Hur mycket mäklarna tar betalt för sin tjänst varierar mellan olika fastighetsmäklare, orter och mäklarföretag. I tabellen listar vi ungefärliga nivåer på mäklararvoden som du kan räkna med att behöva betala för att hitta en duktig mäklaren som hjälper dig med försäljningen.

Ungefärliga nivåer på mäklararvoden för bostadsrätter i Sverige:

Tänk på! När du säljer ett fristående hus, såsom en villa eller ett fritidshus, brukar provisionerna vara cirka 30–50 procent högre än för bostadsrätter. Det beror på att det innebär mer jobb och större ansvar för mäklaren.

Oftast tar mäklaren antingen ett fast pris för sitt arbete eller en provision som baseras på bostadens slutpris. Vissa mäklare tar dessutom ersättning för vissa tillägg, som till exempel annonskostnader och fotografering men det är väldigt ovanligt.

Hur räknar man ut arvode mäklare?

Ett mäklararvode brukar ligga på 25 000 kr och uppåt, beroende på bostadens värde. Hur mycket mäklarna tar betalt för sin tjänst varierar mellan olika fastighetsmäklare, orter och mäklarföretag. I tabellen listar vi ungefärliga nivåer på mäklararvoden som du kan räkna med att behöva betala för att hitta en duktig mäklaren som hjälper dig med försäljningen.

Ungefärliga nivåer på mäklararvoden för bostadsrätter i Sverige:

Tänk på! När du säljer ett fristående hus, såsom en villa eller ett fritidshus, brukar provisionerna vara cirka 30–50 procent högre än för bostadsrätter. Det beror på att det innebär mer jobb och större ansvar för mäklaren.

Oftast tar mäklaren antingen ett fast pris för sitt arbete eller en provision som baseras på bostadens slutpris. Vissa mäklare tar dessutom ersättning för vissa tillägg, som till exempel annonskostnader och fotografering men det är väldigt ovanligt.

Hur mycket får jag behålla vid försäljning?

För att kunna besvara frågan kring hur mycket skatt som ska betalas vid försäljning av ett företag bör begreppet fåmansföretag först redas ut.

Fåmansbolag är ett aktiebolag där maximalt fyra personer eller färre äger mer än 50 % av rösterna inom företaget. Speciella skatteregler gäller för fåmansföretag enligt Skatteverket. Dessa regler gäller för delägarna beskattning, inte själva bolagets. Dessa speciella regler har tagits fram för att delägarna i ett fåmansföretag ska beskattas på liknande sätt som anställda när det kommer till deras inkomster från arbete.

När ett fåmansbolag ska säljas ska vinsten från försäljningen beskattas som en inkomst av tjänst. Denna skattesats för inkomst av tjänst kan uppgå till maximalt 52 %. När skatten ska fastställas vid försäljning av ett fåmansbolag har Skatteverkets blankett K10 en central roll och även gränsbeloppet som avgör hur stor lågbeskattad utdelning som kan tas ut. Om det finns ett gränsbelopp, inklusive ett sparat utdelningsutrymme, enligt blankett K10 ska den vinst som motsvaras av årets gränsbelopp, inklusive sparat utdelningsutrymme, beskattas som kapitalinkomst och inte som inkomst av tjänst. Då blir skattesatsen 20 % istället för de tidigare nämnda 52%. Den resterande vinsten som överstiger gränsbeloppet ska beskattas i inkomstslaget tjänst upp till ett visst takbelopp. Utdelning över takbeloppet beskattas återigen som inkomst av kapital med 30 % enligt Skatteverket.

De så kallade 3:12 reglerna reglerar hur investeringar i ett fåmansbolag ska beskattas. Dessa regler fastställer hur stor del av en avkastning från en utdelning, kapitalvinst eller investering som får benämnas som kapitalinkomst och hur stor del som måste tas upp som inkomst från arbete. Skattesatsintervallet sträcker sig från 36,5 till 62,3 %, med inkluderande bolagsskatt. 3:12 reglerna har en viktig betydelse för näringslivet då ungefär hälften inom privat sektor omfattas av detta regelverk. Små och växande företag är viktiga för ett lands ekonomiska tillväxt. Reglerna avgör hur lönsamma de investeringar som görs i dessa små och växande företag blir.

Initialt var 3:12 reglerna enbart begränsande. Syftet med dem var att ägare som också arbetade i sina bolag inte endast ska ha sin utdelning beskattad utifrån kapitalinkomst utan även tvingas dela upp den i tjänsteinkomst också, vilket har högre beskattningssatser. Sedan år 2006 har regelverket lättats upp lite för att främja sysselsättning och företagande, då det är ett risktagande att driva och äga mindre företag. Kapitalskattesatsen har bland annat sänkts från 30 % till 20 %.

Får man göra avdrag för Hemnet?

Om en bostadsrätt anses vara en privatbostadsrätt, näringsbostadsrätt eller oäkta bostadsrätt beror både på den faktiska användningen av bostaden och på egenskaperna hos bostadsföretaget (till exempel bostadsrättsföreningen). Det i sin tur påverkar hur eventuell vinst beskattas och hur du ska deklarera försäljningen.

Med privatbostad menas en bostad vars yta till mer än 50 procent används eller är avsedd att användas av dig som ägare eller dina närstående för permanent boende eller som fritidsbostad. Uppfylls inte kraven är bostaden en så kallad näringsbostadsrätt. Bedömningen av om bostadsrätten är en privatbostad eller inte görs alltid på försäljningsdagen.

En privatbostadsrätt eller näringsbostadsrätt måste vara en del i ett privatbostadsföretag (till exempel en äkta bostadsrättsförening), annars är det en oäkta bostadsrätt, det vill säga en andel i ett oäkta bostadsföretag.

Om du har sålt en privatbostadsrätt kan du använda tjänsten för att beräkna vinst och förlust på din bostadsförsäljning samt hur mycket skatt du behöver betala för din eventuella vinst.

Du räknar ut vinst eller förlust så här:

Försäljningspris- försäljningsutgifter- inköpspris- förbättringsutgifter- kapitaltillskott- andel av inre reparationsfond vid försäljningen+ andel av inre reparationsfond vid köpet+ återföring av uppskovsbelopp= vinst eller förlust

Får man dra av flyttstädning vid försäljning?

Vid en bostadsförsäljning så finns det vissa kostnader som du har möjlighet att dra av, som är avdragsgilla. Det kan handla om grundförbättringar eller renovering och underhåll av bostaden. Avdragsgilla kostnader kan även handla om kostnader relaterade till flytten, som exempelvis mäklararvoden eller homestaging.

En fråga vi ofta får är om det går att dra av flyttstädning eller flytthjälp för att minska skatten, alltså får du göra avdrag för flyttkostnader? Tyvärr är flyttstädning inte avdragsgillt vid husförsäljning. Det finns vissa undantag där flytthjälp kan vara avdragsgillt men det handlar om specifika fall. Exempel på detta är att du ska ha blivit uppsagd från din nuvarande tjänst och att det enda sättet att få behålla jobbet är att flytta till en annan ort. 

Skatteverket har många bra guider för hur du ska beräkna de flyttrelaterade avdrag du får göra. Du kan till exempel göra avdrag för hela utgiften om du har byggt ett nytt hus, byggt ut ett hus, installerat en tvättmaskin där det saknats en sedan tidigare eller om du gjort om ett garage till ett badrum. Utöver detta så finns det kostnader där du får göra avdrag för delar av utgifterna. Det kan exempelvis handla om att du bytt ut en plastmatta mot ekparkett, bytt tak från papp till plåt, bytt handfat eller tapetserat om väggar. Om du är osäker på vilken typ av avdrag du får göra rekommenderar vi dig alltid att kolla med Skatteverket.

Hur beräknas avdrag?

Om du omfattas av så finns det regler för hur avdraget beräknas. Du kan ta hjälp av den här beräkningsfunktionen för att få reda på hur stort avdraget blir.

Samma regler används ofta även om du inte omfattas av . Det betyder att även du kan använda beräkningsfunktionen. Det kan finnas andra sätt att räkna på, men avdraget ska då motsvara den lön du skulle ha haft för de dagar du tagit ut semester.

Hur många kronor per mil Skatteverket?

Riksdagen har fattat beslut om att behålla det nuvarande reseavdraget. Beslutet innebär att den tidigare beslutade lagändringen om skattereduktion för arbetsresor från den 1 januari 2023 inte gäller längre.

Riksdagen har också beslutat att höja de schablonbelopp som får dras av avseende arbetsresor, tjänsteresor och hemresor. De nya schablonbeloppen gäller från och med beskattningsåret 2023, vilket innebär att det är först i inkomstdeklarationen 2024, som avdrag kan yrkas med de högre schablonbeloppen.

Använd gärna vår beräkningshjälp för hur du räknar ut avdraget. Där har vi också samlat alla regler som gäller.

För att få avdrag ska det vara minst två kilometer mellan din bostad och verksamhetslokalen.

Vad får man dra av vid försäljning av fastighet?

Vid ett villaköp tillkommer ofta stora kostnader i form av pantbrev och lagfart. Glöm inte bort att såväl lagfartskostnad som pantbrev är avdragsgillt. Bara detta kan spara dig många tusenlappar.

Kan Skatteverket kolla privata bankkonton?

En privat sajt med många skattetips och en guldgruva för dem som arbetar aktivt med skatter!

Denna webbplats administreras av Skattepunkten ABSkattepunkten AB ger Dig professionell skatterådgivning