:

Vad ska man säga upp när man flyttar?

Innehållsförteckning:

 1. Vad ska man säga upp när man flyttar?
 2. Hur mycket kostar det att anlita en flyttfirma?
 3. Hur fungerar flytthjälp?
 4. Vad kostar det att flytta 60 mil?
 5. Vad är viktigt att tänka på när man flyttar hemifrån?
 6. Vad ska man tänka på vid flyttstädning?
 7. Får man göra avdrag för flyttfirma?
 8. Får man dra av för flyttfirma?
 9. Vad kostar Packhjälp vid flytt?
 10. Hur mycket kostar en flyttfirma per timme?
 11. Hur mycket pengar bör man ha för att flytta hemifrån?
 12. Får man betalt om man ska flytta?
 13. Vilken ålder flyttar flest hemifrån?
 14. Vad får man inte glömma när man flyttar hemifrån?
 15. Vad ingår inte i flyttstädning?

Vad ska man säga upp när man flyttar?

Det finns för- och nackdelar både med att anlita flyttfirma och att flytta själv. Att bära och flytta möbler och kartonger själv är tungt, men det blir å andra sidan billigare. Ofta kan du behöva hjälp från vänner eller familj, men tänk då på att fråga i god tid innan och glöm inte bort att ta hand om dem på flyttdagen. Väljer du att styra flytten för egen maskin, behövs sannolikt släp eller flyttbil. Även här gäller det att vara ute i god tid eftersom flyttbilar och släp snabbt blir uppbokade. Tillgänglighet och pris kan du kolla upp hos bensinmackar i närområdet.

Att anlita en flyttfirma är bekvämt, men kostar mer. Det kan vara bra att i god tid ta in offerter och kontrollera att de är tillgängliga ditt flyttdatum. Oftast tar flyttfirman betalt per timme och för antalet personer på plats samt storleken på flyttbil. Vissa erbjuder även uthyrning eller lån av flyttkartonger, samt packning. Glöm inte att kolla upp vad som gäller kring försäkring under flytten, om något skulle gå sönder eller försvinna. Jämför olika erbjudanden för att hitta det som passar dig bäst och tänk på att aldrig betala en flytt innan den gått av stapeln.

Ett gott råd, börja flyttpacka i god tid! Du kan alltid börja med att packa ned de saker som finns i källaren eller på vinden, kläder och skor som inte är i säsong och sådant som du till vardags inte använder. Och samtidigt som du börjar med din packning, ta dig tiden att rensa ut och försök att sälja, skänka och slänga sådant som du inte vill ha med till ditt nästa hem.

Om du anlitar en flyttfirma ingår det i många fall lån av flyttkartonger. Om det inte gör det eller om du valt att flytta på egen hand så är det upp till dig om du vill köpa nya kartonger eller om du vill låna/hyra/köpa begagnade. Grundregeln är att du behöver en flyttlåda per kvadratmeter. Men flytten blir både enklare och säkrare om du inte packar för tungt. Skaffa därför gärna några extra flyttkartonger.

Hur mycket kostar det att anlita en flyttfirma?

 • Skapa en gratis offertförfrågan på dorunner.se.
 • Jämför och välj bland flera leverantörer. Du får upp till 5 offerter.
 • Få jobbet utfört av ett kvalitetssäkrat proffs.

Flyttfirmans pris beräknas utifrån hur lång tid flytten kommer ta. Enligt en grov uppskattning är priset på en flytt ungefär:

 • 1 RoK 30 kvm med 30 min transport ca 3 500 kr. Efter rut-avdrag innebär det ca 2000 kronor
 • 2 RoK 50 kvm med 1 h transport ca 6 000 kr. Efter rut-avdrag innebär det ca 3500 kronor
 • 3 RoK 75 kvm med 1 h transport ca 8 500 kr. Efter rut-avdrag innebär det ca 4750 kronor

Hur fungerar flytthjälp?

Att hitta bra flytthjälp för sin flytt kan vara en utmaning, särskilt om du inte har erfarenhet av att anlita en sådan firma tidigare. Men med rätt information och verktyg kan du enkelt hitta en firma som kan hjälpa dig att flytta dina tillhörigheter säkert och smidigt.

En av de viktigaste faktorerna att tänka på när du söker efter en flyttfirma är att hitta en firma som är erfaren och pålitlig. Du vill vara säker på att dina tillhörigheter hanteras med omsorg och att de kommer fram till din nya bostad säkert och i god tid. Se till att välja en firma som har ett gott rykte och som har erfarenhet av att hantera liknande flyttar.

Vad kostar det att flytta 60 mil?

För att vi ska kunna ge dig bästa möjliga service är det bra för oss att veta när din flytt ska äga rum, lastvolym, sträcka och eventuella tilläggstjänster som du önskar. Skicka oss en prisförfrågan så återkommer vi till dig med en offert så snart vi kan.

När du har läst igenom din offert och vill boka din flytt med oss, svarar du på mejlet med offerten att du/ni önskar boka. Vår transportledare kommer då att skicka dig en bokningsbekräftelse.

Avbeställning som sker tidigare än femton (15) dagar innan uppdraget ska påbörjas kan avbokas utan kostnad. Vid avbeställning därefter men innan uppdraget påbörjas har Norrland Express rätt till ersättning för faktiska kostnader och förluster som därmed uppkommit, dock högst tio (10) procent av det avtalade priset

Vad är viktigt att tänka på när man flyttar hemifrån?

Vi kan alla längta efter den där första egna lägenheten där vi bor helt ensamma och inte har någon att ta hänsyn till. Att bo ensam kan dock vara svårare och tråkigare än vad man kan tro. Vad behöver du köpa vs. ha med dig? Köpa billigt vs. lägga pengar på? Vi guidar dig!

Vad ska man tänka på vid flyttstädning?

I de flesta fall måste städningen utföras enligt det avtal du signerat oavsett om det gäller en villa, en bostadsrätt eller en hyresrätt.

Som säljare av en bostad kan du försöka förhandla bort ansvaret för flyttstädningen om du vill. Du kan erbjuda köparen en snabbare inflyttning eller prisavdrag för att slippa städningen. Det är dock lika enkelt att anlita en duktig städfirma och det blir oftast billigare för dig än att krångla med avtalet.

Om du ska flytta ifrån en hyresrätt finns det sällan några möjligheter att komma undan flyttstädningen.

Får man göra avdrag för flyttfirma?

Vid en bostadsförsäljning så finns det vissa kostnader som du har möjlighet att dra av, som är avdragsgilla. Det kan handla om grundförbättringar eller renovering och underhåll av bostaden. Avdragsgilla kostnader kan även handla om kostnader relaterade till flytten, som exempelvis mäklararvoden eller homestaging.

En fråga vi ofta får är om det går att dra av flyttstädning eller flytthjälp för att minska skatten, alltså får du göra avdrag för flyttkostnader? Tyvärr är flyttstädning inte avdragsgillt vid husförsäljning. Det finns vissa undantag där flytthjälp kan vara avdragsgillt men det handlar om specifika fall. Exempel på detta är att du ska ha blivit uppsagd från din nuvarande tjänst och att det enda sättet att få behålla jobbet är att flytta till en annan ort. 

Skatteverket har många bra guider för hur du ska beräkna de flyttrelaterade avdrag du får göra. Du kan till exempel göra avdrag för hela utgiften om du har byggt ett nytt hus, byggt ut ett hus, installerat en tvättmaskin där det saknats en sedan tidigare eller om du gjort om ett garage till ett badrum. Utöver detta så finns det kostnader där du får göra avdrag för delar av utgifterna. Det kan exempelvis handla om att du bytt ut en plastmatta mot ekparkett, bytt tak från papp till plåt, bytt handfat eller tapetserat om väggar. Om du är osäker på vilken typ av avdrag du får göra rekommenderar vi dig alltid att kolla med Skatteverket.

Får man dra av för flyttfirma?

Får jag skattereduktion för att packa och forsla bort saker i samband med flyttning?

Ja, du får skattereduktion för flytt av bohag mellan bostäder samt till och från magasinering. Du kan även få rutavdrag för transport av bohag i ditt hushåll till försäljning för återanvändning. Du får dock inget rutavdrag för att forsla bort skräp och gamla möbler till en återvinningsstation eller liknande.

Vad kostar Packhjälp vid flytt?

Var i landet du bor är en aspekt som påverkar flyttfirma pris. Om du exempelvis ska beställa en flytt i en liten kommun i Norrland är konkurrensen väldigt liten och därför går kostnaden för flytthjälp upp. Som jämförelse är flytthjälp i  Stockholm pris mycket lägre eftersom det finns många aktörer på marknaden och flyttarna normalt sker inom kortare avstånd inom samma kommun.

Hur många kilometer det är till ditt nya boende från det gamla är också något som påverkar ett flyttfirma pris. Vi på Excellent Moving utför även utlandsflytt och dessa är av naturliga skäl betydligt dyrare än en flytt inom Stockholm kommun. Det är inte bara bensinen som gör att detta transportsträckan påverkar ditt flytthjälp pris, utan även tiden flyttpersonalen jobbar med din flytt.

Vanligtvis beräknas storleken på bohaget genom att göra en schablonuppskattning genom uppgifterna om din nuvarande bostads storlek. Offert för flyttfirma pris via Excellent Moving baseras på vår erfarenhet av hur mycket bohag som behöver flyttas vid exempelvis motsvarande en etta på 25 kvadrat eller en villa på 250 kvadrat. Vi gör gärna en besiktning av din bostad för att ge ett exakt flytthjälp pris till dig.

Hur mycket kostar en flyttfirma per timme?

En flytt kostar givetvis olika beroende på om det är ett mindre bohag som ska flyttas, eller om det är ett företag med hundra arbetsplatser. Detta är också viktigt att vara tydlig med när du diskuterar med en flyttfirma - exakt hur mycket ska flyttas (tala då helst i antal personer, alltså till exempel "Två personer ur lägenhet" eller "Tio personer ur arbetsplats/kontor".

Hur mycket pengar bör man ha för att flytta hemifrån?

När du flyttar hemifrån är det mycket att tänka på. Här har vi samlat praktiska tips och hjälp så att du inte missar det viktigaste när det gäller bank- och försäkringsfrågor.

När du flyttar hemifrån är det viktigaste att du skaffar en hemförsäkring och rätt banktjänster så att du kan betala räkningar. Det gäller oavsett om du flyttar till en hyresrätt, ska bo som inneboende eller i studentboende, eller köper en bostad. Det här är också ett bra tillfälle att se över dina andra försäkringar och din budget.

Får man betalt om man ska flytta?

Att flytta är ofta stressigt och kräver tid och planering. Ofta finns inte möjlighet att flytta under helger och röda dagar, vilket innebär att det i vissa fall kan behövas att ta ledigt från jobbet.

För att få en bättre förståelse för hur ledighet vid flytt fungerar, går vi igenom vad som gäller för olika fackförbund, samt möjligheten att beviljas permission, tjänstledighet eller semesterdagar.

Som anställd har man inte lagstadgad rätt till ledigt från jobbet när man ska flytta. Det är upp till arbetsgivaren att godkänna ledighet vid flytt, och om man har rätt till betalt eller ej skiljer sig mellan olika arbetsgivare och kollektivavtal.

För att öka chansen att få ledighet vid flytt är det därför viktigt att ansöka om ledighet i god tid och informera chefen om att du ska flytta.

Vilken ålder flyttar flest hemifrån?

Andelen unga som bor kvar hemma har ökat de senaste 25 åren, enligt Hyresgästföreningen. Det blir inte heller lättare att flytta utan ännu svårare, rapporterar Dagens Nyheter.

I en artikel skriver Dagens Nyheter (DN) att man i Sverige i genomsnitt flyttar hemifrån när man är 19 år gammal. Detta enligt statistik från Eurostat. Det kan låta ungt men samtidigt visar siffror från Hyresgästföreningen att allt fler yngre bor kvar hemma trots att de vill flytta. År 2021 bodde 24 procent av de unga fortfarande hemma, vilket kan jämföras med 1997 då motsvarande siffra var 15 procent.

Vad får man inte glömma när man flyttar hemifrån?

Kontraktet är påskrivet och din först egna bostad är inom räckhåll, förmodligen är det en hyreslägenhet eller rentav en bostadsrätt som du antingen köpt eller hyr i andrahand som du snart ska flytta in i. Hur som helst så ska bostaden inredas, men vad behöver man egentligen när man flyttar hemifrån? Använd vår flytta-hemifrån-lista för att inte missa något du kan behöva när du flyttar till ditt första egna boende.

Vad ingår inte i flyttstädning?

När du säljer din bostad skrivs det vanligtvis in i köpekontraktet att du har skyldighet att flyttstäda bostaden. En flyttstädning innebär betydligt mer än en vanlig veckostädning. I flyttstädningen ingår även områden som förråd utanför bostaden och röjning av eventuell tomt.

Detta bör ingå i flyttstädningen: