:

Får egenföretagare pension?

Innehållsförteckning:

 1. Får egenföretagare pension?
 2. Hur mycket bör man pensionsspara som egen företagare?
 3. Hur beskattas eget pensionssparande?
 4. Hur mycket pensionssparande bör man ha?
 5. Hur mycket borde man pensionsspara i månaden?
 6. Hur mycket ska företaget betala in i pension?
 7. Hur betalar man in tjänstepension som egenföretagare?
 8. Måste företag betala pension?
 9. Vilka avgifter betalar man som egen företagare?
 10. Är pensionssparande skattefritt?
 11. Hur långt räcker 5 miljoner i pension?
 12. Hur länge räcker 1 miljon i pension?
 13. Hur mycket pengar har en 40 åring?
 14. Hur mycket ska man tjäna som egenföretagare?
 15. Hur mycket sätter arbetsgivaren av till pension?
 16. Vad är ett pensionssparande i en pensionsförsäkring?
 17. Vad är en utbetalning från ett pensionssparande?
 18. Vad är långsiktigt pensionssparande?
 19. Hur länge ska utbetalningarna göras från en pensionsförsäkring eller pensionssparkonto?
 20. Vad är ett pensionssparande i en pensionsförsäkring?
 21. Vad är en utbetalning från ett pensionssparande?
 22. Vad är långsiktigt pensionssparande?
 23. Hur länge ska utbetalningarna göras från en pensionsförsäkring eller pensionssparkonto?

Får egenföretagare pension?

Att starta eget företag kommer vanligtvis med massvis av frågor. Några av de vanligaste rör pensionen. Allmän pension och eget sparande är två stora delar av pensionen, men för egenföretagare blir tjänstepension en extra viktig del. Genom ett fördelaktigt avtal för tjänstepension är det enkelt för dig att uppnå samma trygghet som en anställd – både nu och i framtiden.

När du ska starta eget företag har massvis av idéer säkerligen flugit genom ditt huvud och kanske har du landat i en som passar dig. Att driva eget företag kommer ur många aspekter med större frihet – så även din pension.

Hur mycket bör man pensionsspara som egen företagare?

Utöver att välja hur mycket pengar som ska sättas av till din tjänstepension och kanske ett vanligt privat pensionssparande, har du som egen företagare även möjlighet att pensionsspara i ditt företag. Många företagare föredrar detta sätt att pensionsspara eftersom det är både enkelt och flexibelt.

Det enklaste sättet att ha ett långsiktigt sparande i ett aktiebolag är att placera pengarna i en kapitalförsäkring som företaget äger. Genom kapitalförsäkringen får man då fördelen att betala en låg, årlig schablonskatt på beloppet istället för att betala bolagsskatt på vinsterna.

Hur beskattas eget pensionssparande?

Bland minPensions nästan fyra miljoner användare är det drygt 800 000 som har någon typ av privat sparande. Med det menas sparande som är tänkt som pension och öronmärkt för det. Du hittar uppgifter om ditt eventuella privata sparande under Intjänad pension och Privat pension när du loggat in. Det privata pensionssparande som bolagen levererar till minPension är privata pensionsförsäkringar och IPS, individuellt pensionssparande. Alla bolag levererar ännu inte uppgifter om IPS, så egentligen är det ännu fler av våra användare som har den här sparformen.

I det här fallet handlar det om ett avdragsgillt sparande med vissa regler. Du kan antingen har en privat pensionsförsäkring eller en IPS, ett individuellt pensionssparande. I båda fallen handlar det om att du har fått ett skatteavdrag när pengarna satts in, att pengarna inte går att ta ut förrän tidigast från 55 års ålder och att pengarna beskattas på samma sätt som pension när du tar ut dem.

Hur mycket pensionssparande bör man ha?

Du kan logga in på Mina sidor för att få en snabb och enkel överblick över alla delar i din framtida pension. Då blir det lättare att ta ställning till om du vill eller behöver spara extra till pensionen. Där får du flera tips på hur du kan påverka din framtida pension. 

 • Investeringssparkonto (ISK) innebär att du sparar i aktier eller fonder och det du har på kontot ägs direkt av dig. 
 • Kapitalförsäkringen innehåller nästan alltid någon typ av försäkring. De aktier eller fonder du har där ägs inte av dig, utan av ett försäkringsbolag.
 • Amortera på bolån kan vara ett alternativ i kombination med eget sparande.

Hur mycket borde man pensionsspara i månaden?

Tjänstepensionen är en av de viktigaste delarna i ditt pensionssparande. Oftast består den av flera olika pensionssparanden från olika arbetsgivare som dessutom placerats hos olika pensionsbolag. Det gör att många sparare upplever att det är svårt att få överblick över just tjänstepensionen.

Vi ska här försöka gå igenom några av de vanligaste frågorna om tjänstepensionen:

 • Hur stor del av pensionen är tjänstepensionen?
 • Hur mycket är “normalt” att ha i tjänstepension?
 • Hur kan jag placera min tjänstepension?
 • Vad kan jag göra för att förbättra min tjänstepension?

För de allra flesta som är äldre än 25 år och är fast anställda betalar arbetsgivaren in runt 4,5 procent av bruttolönen till tjänstepensionen. Detta gäller för inkomster upp till 44 375 kronor (år 2022). Tjänar du mer än så kan avsättningen på överskjutande inkomst vara hela 30 procent.

Den totala avsättning till din pension illustreras ofta som en pyramid.

Hur mycket ska företaget betala in i pension?

Fyll i din månadslön, så ser du som har ITP 1 hur mycket din arbetsgivare betalar in varje månad. Från månadsbeloppet drar Collectum en administrationsavgift på 0,8125 procent varje månad (max 450 kronor per år).

Belopp (ITP-premie) 0 kr/mån

Hur betalar man in tjänstepension som egenföretagare?

Vi har digitala möten för dig med eget företag som vill veta mer om pension. Mötena är gratis och du behöver inte anmäla dig eller registrera dig för att delta. Delta på ett informationsmöte

När du driver ett aktiebolag måste du ta ut lön och betala pensionsavgifter för att få allmän pension.

Måste företag betala pension?

Du som företagare har det yttersta ansvaret för dina anställdas tjänstepension. Hur villkoren för tjänstepension ser ut beror på hur anställningsavtalen är utformade. Om företaget omfattas av kollektivavtal finns tydliga ramar för hur pensionsavtalet ska se ut. Saknas kollektivavtal kan dina anställda få en individuell tjänstepension. För dessa finns inga ramar, utan beror på hur du förhandlat med pensionsbolaget.

Marknaden för tjänstepension kan upplevas vara stor och krånglig. Faktum är att den är stor, det finns massvis av alternativ att välja på beroende på ditt företags utformning. Men krånglig behöver den inte vara. I denna artikel går vi igenom vad som är viktigt att tänka på vad gäller dina anställdas tjänstepension.

Vilka avgifter betalar man som egen företagare?

I Sverige finns det runt 800 000 företagare som driver enskild firma, trots det är det många som inte vet vilka skatteregler som gäller för enskild firma och de flesta skatteexperter är också inriktade på aktiebolag. Urban Rydin, skattechef på skogsfastighetskonsulten Ludvig & Co, är dock specialiserad på skatter för enskild firma och svarar här på några frågor.

Först och främst, hur uppstår ett resultat i enskild firma? Du startar din verksamhet och får intäkter för uppdrag som du fakturerar och du har även lite kostnader. Intäkterna minus kostnaderna blir ditt resultat och det är det du som utgångspunkt skattar för om du inte använder dig av de planeringsinstrument som skattereglerna fullt lagligt ger.

Är pensionssparande skattefritt?

Som pensionär får du pension från flera olika håll och det är ditt eget ansvar att se till att det dras rätt skatt. Därför kan det vara bra att sätta sig in i sin pension så att du inte betalar för lite skatt. Vad du ska betala i skatt är individuellt men rent generellt fungerar det såhär:

 • Allmän pension. Den allmänna pensionen från Pensionsmyndigheten drar den kommunalskatt som gäller i den kommun du bor i, precis så som det fungerar med lön.
 • Tjänstepension. De flesta pensionsbolag drar automatiskt av 30% i skatteavdrag vid utbetalning. Har du utbetalningar från flera bolag kan det därför bli att du betalar för lite skatt.
 • Eget pensionssparande. Om du sparat till din pension i en kapitalförsäkring eller ett ISK har du redan skattat på pengarna när du tar ut dem. Du är därför inte skyldig att betala skatt på det egna pensionssparandet när du tar ut det. 

Hur långt räcker 5 miljoner i pension?

FRÅGA: Hej, tack för en fantastisk sida! Det var så bra tajming att jag hittade den precis nu när jag har stora funderingar över hela min ekonomiska framtid och skulle verkligen behöva lite goda råd. Så här är situationen: Jag är 53 år, f.n. sjukskriven pga stress, vill inte tillbaka till jobbet och har nog svårt att skaffa ett annat. Funderar allvarligt på om det skulle vara möjligt att säga upp mig och leva på mina sparade tillgångar fram tills jag kan ta ut pension vid 61 (statligt anställd sedan ca 30 år). Har aldrig haft särskilt hög lön (f.n. drygt 29 000 för heltid) och har dessutom ca 12 år jobbat deltid så jag inser att pensionen blir låg.

Men – jag har hyfsade tillgångar och undrar om det räcker för att fundera i sådana banor:

Hur länge räcker 1 miljon i pension?

Så här får du ett rikt liv som pensionär - sluta pensionsspara

Ovanstående är titeln på min nya bok som lanserades i förra veckan. Redan 1998 skrev jag debattinlägget ”Slopa avdragsrätten på pensionsförsäkringar” och jag har sedan dess blivit alltmer upprörd över hur pensionsförsäkringsbranschen har höga och ofta dolda avgifter samt hur de krånglar till informationen om pensioner så att de flesta svenskar har ångest för sin pension.

Hur mycket pengar har en 40 åring?

Är du i 40-årsåldern är det en bra tid att skaffa dig lite djupare koll på din pension. Har du ännu inte börjat spara är det hög tid att komma igång nu.

En bra ”reality check” är att gå in på minpension.se för att se vad du kan komma att räkna med för inkomst som pensionär. Stämmer det inte överens med hur du skulle önska att du kunde leva som pensionär kan du gå in på swedbank.se/pension och se hur mycket du behöver spara utifrån vad du vill leva på. De flesta svenskar får räkna med att leva på runt 70 procent av sin inkomst som pensionär.* Kommer det att funka för dig? Bra! Om inte, är det läge att börja anpassa sparandet.

Hur mycket ska man tjäna som egenföretagare?

Oavsett hur mycket lön du plockar ut ur bolaget kommer du att behöva betala skatt på den. Du kan dock påverka om du betalar mycket eller mindre skatt, beroende på vilka önskemål du har.

Du som är ägare i ett fåmansaktiebolag och som har haft ett positivt klirr i kassan under åren har rätt att plocka ut en aktieutdelning upp till ett visst belopp – ett så kallat gränsbelopp – som bara beskattas med 20 %. På så sätt kan du maxa din privata ekonomi utan att höja lönen så att den går över brytpunkten för statlig skatt. 

Hur mycket sätter arbetsgivaren av till pension?

Nya bestämmelser från januari 2023 gör att du tidigare kan ha tillhört ett annat avtal.

Det nya pensionsavtalet heter AKAP-KR och ersätter de nuvarande AKAP-KL, KAP-KL och PA-KFS och omfattar i princip samtliga anställda i kommuner, regioner och kommunala bolag. Det finns undantag för vissa grupper som fortsätter tillhöra KAP-KL. Mer om de nya bestämmelserna på Offentliganställdas förhandlingsråds webbplats (Länk till annan webbplats)

Du kan själv välja vem som ska förvalta din tjänstepension. Väljer du inte alls placeras dina pengar hos KPA i en traditionell försäkring med garanti och återbetalningsskydd. KPA för privatpersoner (Länk till annan webbplats)

Du kan anpassa sparandet så att det passar just dig beroende på hur din familjesituation ser ut, hur engagerad du vill vara i sparandet och hur mycket du vill betala i avgift.

Vad är ett pensionssparande i en pensionsförsäkring?

Ett pensionssparande i en pensionsförsäkring eller ett pensionssparkonto IPS är ett bundet sparande. ... Din bank eller ditt försäkringsföretag drar av 30 procent i preliminär skatt, men den slutliga skatten kan bli högre eftersom summan läggs på dina övriga löne- och pensionsinkomster.

Vad är en utbetalning från ett pensionssparande?

En utbetalning från ett pensionssparande räknas som pension och är därmed skattepliktig. Din bank eller ditt försäkringsföretag drar av 30 procent i preliminär skatt, men den slutliga skatten kan bli högre eftersom summan läggs på dina övriga löne- och pensionsinkomster.

Vad är långsiktigt pensionssparande?

Om du är anställd och har tjänstepension från din arbetsgivare, men ändå vill spara privat till din framtida pension, finns det olika sätt att spara på. Två exempel på långsiktigt pensionssparande är att sätta undan pengar i ett investeringssparkonto (ISK) eller i en kapitalförsäkring.

Hur länge ska utbetalningarna göras från en pensionsförsäkring eller pensionssparkonto?

Utbetalningarna från en pensionsförsäkring eller pensionssparkonto IPS får tidigast börja göras från det du fyller 55 år och utbetalningstiden ska vara minst fem år. Huvudregeln är att du inte kan återköpa din pensionsförsäkring eller avsluta ditt pensionssparkonto IPS och få ut ditt pensionssparande i förtid.

Vad är ett pensionssparande i en pensionsförsäkring?

Ett pensionssparande i en pensionsförsäkring eller ett pensionssparkonto IPS är ett bundet sparande. ... Din bank eller ditt försäkringsföretag drar av 30 procent i preliminär skatt, men den slutliga skatten kan bli högre eftersom summan läggs på dina övriga löne- och pensionsinkomster.

Vad är en utbetalning från ett pensionssparande?

En utbetalning från ett pensionssparande räknas som pension och är därmed skattepliktig. Din bank eller ditt försäkringsföretag drar av 30 procent i preliminär skatt, men den slutliga skatten kan bli högre eftersom summan läggs på dina övriga löne- och pensionsinkomster.

Vad är långsiktigt pensionssparande?

Om du är anställd och har tjänstepension från din arbetsgivare, men ändå vill spara privat till din framtida pension, finns det olika sätt att spara på. Två exempel på långsiktigt pensionssparande är att sätta undan pengar i ett investeringssparkonto (ISK) eller i en kapitalförsäkring.

Hur länge ska utbetalningarna göras från en pensionsförsäkring eller pensionssparkonto?

Utbetalningarna från en pensionsförsäkring eller pensionssparkonto IPS får tidigast börja göras från det du fyller 55 år och utbetalningstiden ska vara minst fem år. Huvudregeln är att du inte kan återköpa din pensionsförsäkring eller avsluta ditt pensionssparkonto IPS och få ut ditt pensionssparande i förtid.