:

När ska skatten betalas in 2021?

Innehållsförteckning:

 1. När ska skatten betalas in 2021?
 2. När kommer pengarna tillbaka på skatten?
 3. Vilket datum betalas skatten ut?
 4. När börjar skatten betalas ut 2023?
 5. När ska skatten betalas privatperson?
 6. Var kan jag se mitt slutskattebesked?
 7. Varför har jag inte fått mina skattepengar?
 8. När blir min deklaration godkänd?
 9. Hur mycket får jag ut efter skatt 2023?
 10. Varför har jag inte fått mitt slutskattebesked?
 11. När kan man se sitt slutskattebesked?
 12. Varför har jag inte fått tillbaka på skatten?
 13. Hur många tjänar över 50000 i månaden i Sverige?
 14. Hur många tjänar över 40000 i månaden?
 15. Hur kan jag se mitt slutskattebesked?

När ska skatten betalas in 2021?

I Sverige betalar vi preliminärskatt på våra inkomster varje år. Det innebär att en ungefärlig skatt dras baserat på hur mycket du kommer att tjäna under hela året. Vid deklarationen sammanställs sedan dina inkomster för hela året och Skatteverket kan räkna ut exakt hur mycket skatt du ska betala.

Vanligt är att du betalat för lite skatt och att du får pengar tillbaka genom skatteåterbäring. Men det motsatta kan också hända, alltså att du betalar för lite pengar i skatt under året. Då ska du i stället betala tillbaka pengar till staten – och det är det som kallas restskatt eller kvarskatt.

Restskatt och kvarskatt är olika ord för samma sak. I folkmun är nog restskatt det vanligaste ordet, men kvarskatt är det Skatteverket normalt använder. Det formella begreppet är nå “kvarstående skatt”.

Att få beskedet under våren att man ska betala ännu mer i skatt känns såklart inte så kul. Men förklaringen ligger då i att du skattat mindre än du egentligen skulle ha gjort tidigare under året.

Att du får betala restskatt kan ha flera förklaringar. Här är några vanliga.

När kommer pengarna tillbaka på skatten?

Beroende på vilken sorts skuld du har kan vi antingen avräkna eller utmäta överskottet för att betala dina skulder.

Skatteåterbäringen går i första hand till dina skulder

Vilket datum betalas skatten ut?

I den här artikeln går vi bland annat igenom vem som ska lämna inkomstdeklaration och sammanfattar de viktigaste tidpunkterna för årets deklarationsarbete. Vi fokuserar på vad som gäller för deklarationen för fysiska personer och dödsbon.

Det börjar närma sig deklarationstider för fysiska personer. Det första datumet att hålla reda på är den 5 mars, senast då bör man skaffa en digital brevlåda för att få deklarationen digitalt. Då kommer deklarationen redan i början av mars och den 14 mars kan man deklarera Inkomstdeklaration 1. De som inte har digital brevlåda får deklarationen med posten mellan 15 mars och 15 april. Senaste dagen att deklarera är den 2 maj.

När börjar skatten betalas ut 2023?

Om du har betalat in för mycket skatt under året betalas den överbetalda delen tillbaka till ditt konto efter att du deklarerat. Detta kallas för skatteåterbäring. I de fall du betalat för lite skatt under året behöver du betala in det återstående beloppet, även kallat kvarskatt.

Som privatperson har du möjlighet att göra avdrag på en rad olika kostnader. På så vis sänks den inkomst din skatt beräknas på och det betyder att du kommer betala mindre i skatt. De flesta avdragsgiltiga kostnaderna redovisas automatiskt i din deklaration men flera kostnader behöver du själv deklarera. Genom att göra avdrag kan du påverka den summa du får tillbaka i skatteåterbäring.

När ska skatten betalas privatperson?

För största delen av privatpersonerna infaller förfallodagarna för kvarskatt i augusti och oktober eller i september och november. Betalningsraterna är två om kvarskatten är 170 euro eller mera.

Kvarskatt påförs inte om beloppet är mindre än tio euro.

Om du eller din make eller maka gjorde ändringar i skattedeklarationen ändras förfallodagarna för kvarskatten. Även kvarskattebeloppet kan ändras. Vi skickar dig ett nytt beskattningsbeslut med nya betalningsuppgifter före utgången av oktober.

Var kan jag se mitt slutskattebesked?

Missa inga viktiga datum för årets inkomstdeklaration för ditt företag.

För att Skatteverket ska kunna fastställa den slutliga skatten måste alla företag och privatpersoner årligen lämna in en inkomstdeklaration.

Varför har jag inte fått mina skattepengar?

Om du som fysisk person lämnar in din inkomstdeklaration innan den 30 mars så har du möjlighet att få tillbaka skatten redan i april. Pengarna kommer att betalas ut den 5-6 april om du uppfyller förutsättningarna.

Det är tre villkor som ska vara uppfyllda för att du ska kunna får pengarna tidigt:

När blir min deklaration godkänd?

Du som har e-legitimation kan anmäla kontonummer på något av dessa sätt:

 • på Mina sidor
 • i e-tjänsten Skattekonto
 • i samband med att du deklarerar i e-tjänsten Inkomstdeklaration 1 eller appen Skatteverket. Om du redan har deklarerat kan du anmäla ditt bankkonto på Mina sidor eller i e-tjänsten Skattekonto.

Du hittar mer information om hur du anmäler ett konto i en utländsk bank på sidan Anmäla konto:

Hur mycket får jag ut efter skatt 2023?

För att kunna räkna ut lön efter skatt, se vilken skattetabell du tillhör och mycket annat skickar vår lönekalkylator frågor till Skatteverket via ett API. Skatteverket svarar sedan på detta anrop med olika uppgifter om skattesatser och avdrag. Sedan räknar Allapengars lönekalkylator samman allt detta och presenterar det för dig direkt på skärmen.

För att kunna beräkna din nettolön, alltså lönen efter alla skatter dragits, behöver vi veta din bruttolön. Bruttolönen är din lön före skatteavdrag.

Kommunalskatt och landstingsskatt betalar bland annat för sjukvård och kollektivtrafik.

I Sverige finns det idag 21 län och 290 kommuner. Varenda en av Sverige 290 kommuner har sin egen skattesats för kommunalskatten. Kommunalskatten betalas av alla personer som har en beskattningsbar förvärvsinkomst och går till kommunen och landstinget.

Den kommunala inkomstskatten ligger vanligen runt 30 procent beroende på var du bor. Men mellan kommunerna med högst respektive lägst kommunal inkomstskatt kan det skilja mer än 6 procent vilket gör stor skillnad i plånboken. Om du tjänar 35 300 kr i månadslön före skatt så är din nettolön hela 1 572 kr högre i den kommun med lägst kommunal inkomstskatt än i den med högst.

Varför har jag inte fått mitt slutskattebesked?

Nu är det snart dags igen! Skaffa Kivra senast 5 mars så kommer deklarationen mellan 6-10 mars. Vill du ha återbäringen så snart som möjligt? Vi berättar hur.

Rätt snart, faktiskt. Goda nyheten är att du ofta själv kan påverka hur tidigt du får din skatteåterbäring. För att få den så tidigt det går, det vill säga 5-6 april, behöver du ha godkänt din deklaration utan ändringar eller tillägg senast den 30 mars. Kom ihåg att du behöver ha registrerat bankkonto på Skatteverket eller i appen så pengarna har någonstans att landa.

När kan man se sitt slutskattebesked?

Från och med 1 januari 2021 har man slopat räntebeläggningen av både gamla och nya bostadsuppskov. Eftersom det med det inte längre kostar något att skjuta upp beskattning av vinst vid försäljning av bostad kan det vara lönsamt att ansöka om uppskov. Detta kan även göras i efterhand. Om du har sålt din bostad mellan 2017 och 2021 utan att begära uppskov med vinsten kan du begära omprövning. Noteras bör dock att du då också får betala uppskovsränta retroaktivt för de år som uppskovet fanns.

Tänk på att den uppskjutna vinsten är en latent skatteskuld och när du säljer den nya bostaden (den så kallade ersättningsbostaden) måste vinsten återföras till beskattning med den vid tillfället gällande skattesatsen. Skatten på kapital är 30 procent men eftersom det endast är 22/30 av vinsten som är skattepliktig blir den effektiva skatten 22 procent.

Kom ihåg att du kan ta fram hela eller delar av gamla uppskov även om du inte säljer din bostad. Minsta belopp för återföring är 20 000 kronor per år. Om du exempelvis inte har tillräckligt med skatt för att kunna få skattereduktion för till exempel husarbete och samtidigt har bostadsuppskov kan du återföra en del av vinsten till beskattning. På så sätt skattar du av en del av vinsten samtidigt som du kan utnyttja hela din skattereduktion.

Du kan få skattereduktion på hushållsnära tjänster (rut) på 75 000 kronor per år. Rotavdraget (arbetskostnad vid reparation, underhåll och till- och ombyggnationer) är på maximalt 50 000 kronor per person och år. För dig som privatperson är det sammanlagda rot- och rutavdraget 75 000 kronor per år. Dessa skattereduktioner bör vara förtryckta i deklarationen, men tänk på att se över att avdraget stämmer.

Om du under 2022 haft stora rot- eller rutavdrag och har haft en relativt låg inkomst kan det vara så att dina inkomster inte räcker till alla skattereduktioner och att du därför måste betala tillbaka en del av redan mottagna skattereduktioner. I din skatteuträkning finns det då en pluspost som heter ”Skattereduktion (rot-/rutavdrag) som du inte kan utnyttja”. Det är dock möjligt att rädda en sådan situation genom att som angetts i punkt ett (i en situation där du sedan tidigare har fått uppskov med en kapitalvinst när du sålt en bostad) frivilligt återföra uppskovet, eller i vart fall en del av det.

Det går också att omfördela skattereduktionen till en make/maka eller sambo. Gällande rotarbete måste den som reduktionen förs över till äga del i bostad där arbetet utförts.

Varför har jag inte fått tillbaka på skatten?

Du som har e-legitimation kan anmäla kontonummer på något av dessa sätt:

 • på Mina sidor
 • i e-tjänsten Skattekonto
 • i samband med att du deklarerar i e-tjänsten Inkomstdeklaration 1 eller appen Skatteverket. Om du redan har deklarerat kan du anmäla ditt bankkonto på Mina sidor eller i e-tjänsten Skattekonto.

Du hittar mer information om hur du anmäler ett konto i en utländsk bank på sidan Anmäla konto:

Hur många tjänar över 50000 i månaden i Sverige?

Sverige är ett land utan rika, om vi får säga det själva. De med höga inkomster tror att de tjänar sämre än de gör jämfört med andra, medan de fattiga inbillar sig att de är rikare än de är. Alla tenderar att se sig själva som mitt emellan.

Det visar en undersökning av ekonomiforskarna Mounir Karadja, Johanna Möllerström och David Seim, där de bad 1 500 personer att uppskatta var i inkomsthierarkin de skulle placera sig själva. Tillhör du de 20 procenten rikaste? De 40 procenten? De ställde också frågor om politisk inställning, utbildning med mera.

Hur många tjänar över 40000 i månaden?

I Sverige har vi något som kallas progressiv skatt, vilket förenklat innebär att man betalar en högre andel av sin lön i skatt ju mer man tjänar. Tanken med detta skattesystem är att de som tjänar mer har råd att till större del bidra till samhällets kostnader såsom skola, sjukvård, militär, bidrag och myndigheter än de som har lägre inkomster.

Hur kan jag se mitt slutskattebesked?

Skatteverket skickar slutskattebesked den 4–8 juni till dig som deklarerade senast den 2 maj.

Du som har skatt att få tillbaka (skatteåterbäring) får pengarna utbetalda den 7-9 juni. Det gäller både dig som deklarerade digitalt och dig som deklarerade på papper.