:

Vad är det för skillnad på enskild firma och aktiebolag?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är det för skillnad på enskild firma och aktiebolag?
  2. Vad är aktiebolag bra för?
  3. Vilka företag är aktiebolag?
  4. Vad är skillnaden mellan aktiebolag och företag?
  5. Vad är nackdelen med aktiebolag?
  6. Är AB bättre än enskild firma?
  7. Vad är nackdelar med aktiebolag?
  8. Hur mycket kostar ett aktiebolag?
  9. Vad kostar det att ha ett aktiebolag?
  10. Måste man ta ut lön i ett aktiebolag?
  11. Kan man ta ut pengar från sitt aktiebolag?
  12. Hur mycket lön ska man ta ut aktiebolag?
  13. Får man ta ut pengar från aktiebolag?
  14. Vad kostar en lön på 25000?
  15. Vad kostar det att ta ut lön i aktiebolag?

Vad är det för skillnad på enskild firma och aktiebolag?

För att starta ett aktiebolag krävs att du kan lägga in ett aktiekapital på minst 25 000 kronor. Aktiekapitalet kan du betala kontant eller genom att låta företaget äga egendomar som bilar, fastigheter, patent, maskiner eller varulager till ett motsvarande värde. Om du startar enskild firma behöver du inte någon kapitalinsats.

Vad är aktiebolag bra för?

bolag måste du ha minst 25 000 kronor i aktiekapital. Aktiekapitalet motsvarar de aktier som aktieägarna har som bevis för att de äger bolaget. Aktiekapitalet kan bestå av kontanter eller egendom som är till nytta för verksamheten. En revisor måste värdera egendomen för att du ska kunna använda den som aktiekapital. 

Vilka företag är aktiebolag?

  • Företagsregistret innehåller 1 674 052 företag och 1 324 079 arbetsställen. 
  • 42 procent av företagen bedrivs som enskild firma och 37 procent som aktiebolag.
  • 99,7 procent av företagen är privatägda.
  • 1 946 aktiebolag, av 617 710 aktiebolag totalt, ägs av kommuner.

Det är smart att vårda sitt register därför att varje år:

  • ändrar cirka 180 000 företag och arbetsställen adressuppgifter
  • byter cirka 15 000 företag namn
  • nyaktiveras cirka 100 000 företag (registrerade med moms, F-skatt eller som arbetsgivare)
  • avaktiveras cirka 76 000 företag (upphör med moms, F-skatt eller som arbetsgivare).

Vad är skillnaden mellan aktiebolag och företag?

I OP Lättföretagare har man gjort det så enkelt som möjligt att bilda ett företag. Olika rutiner, såsom bokföring, fakturering och många skattefrågor sköts direkt i tjänsten OP Lättföretagare.

Egenanställning lämpar sig för företagande på deltid och heltid. Mest nytta av tjänsten och de skattelättnader den medför har företagare som säljer sitt kunnande.

Vad är nackdelen med aktiebolag?

I ett aktiebolag kan du både ta ut lön till dig själv och utdelning. Utdelningen har en lägre skattesats, endast 20%, vilket gör den väldigt förmånlig. Hur mycket utdelning du kan ta på ett år baseras på hur mycket lön du betalat ut till dig själv och anställda under året. Principen för detta kallas 3:12-reglerna och du kan läsa mer om utdelning i aktiebolag här.

När du startar ett aktiebolag sätter du in ett aktiekapital i företaget som ett grundkapital. För privata aktiebolag är lägsta summan 25 000 SEK. Tillförseln av aktiekapitalet är det som gör att du tillåts driva aktiebolaget utan personligt ansvar. Aktiekapitalet kan sedan används för att köpa inventarier och utrustning.

Är AB bättre än enskild firma?

Då kan enskild firma vara att föredra. Den är lätt att starta och du behöver inte satsa något aktiekapital. Kostnaden för att dra igång stannar vid runt tusen kronor i registreringsavgift. I regel är det enda kravet en godkänd F-skattsedel, vilket kan ta några veckor hos skatteverket.

Fundera på aktiebolag. Om företaget går i konkurs förlorar så slipper ägarna ta hela smällen utan förlorar bara det satsade aktiekapitalet på som lägst 25 000 kronor.

I praktiken är villkoren ofta tuffare. Bankerna kräver ofta personlig borgen av ägaren för att låna pengar ut till nystartade aktiebolag. Företagare som inte följt lagen riskerar också personligt betalningsansvar.

Vad är nackdelar med aktiebolag?

Det finns tydliga fördelar med att välja aktiebolag framför enskild firma. I ett aktiebolag kan du normalt bara förlora de pengar “du gått in med” i företaget, medan du i en enskild firma är personligt ansvarig för bolagets skulder.

Många hävdar också att ett aktiebolag känns mer seriöst, och i spåren av coronakrisen har det höjts många röster om att aktiebolag har fått mer hjälp än enskilda firmor.

– Men när en kund frågar om de ska växla över till aktiebolag är min första fråga alltid varför. Det är inte så att företaget automatiskt går bättre bara för att man byter bolagsform. Om bolaget är riktigt lönsamt, kan aktiebolag vara att föredra. Det kan till exempel ur skattehänseende vara lättare att bygga och spara kapital i aktiebolag, berättar Ulf.

Hur mycket kostar ett aktiebolag?

Det tar egentligen inte så lång tid att starta ett AB, om man räknar att starta företag som synonymt med att registrera det. Sedan är det en annan sak att komma igång med själv företagandet. 

Om du startar ett aktiebolag från grunden behöver du först skicka in en anmälan om att registrera aktiebolaget. Sedan ansöker du om att företaget ska bli godkänt för F-skatt. Detta kan du göra på verksamt.se och själva registreringen är gratis.

Registreringen kräver att du skriftligen beslutar att starta aktiebolaget i ett dokument som kallas stiftelseurkunden. När du har registrerat företaget är namnet skyddat i hela landet. Den genomsnittliga handläggningstiden hos Bolagsverket för att registrera ett aktiebolag är, när detta skrivs, cirka två veckor.

Ett annat sätt att starta aktiebolag är att köpa ett redan registrerat aktiebolag utan verksamhet, ett så kallat lagerbolag. Då är arbetet med att bilda och registrera företaget redan gjort. Det måste dock ändå göras en del ändringar i aktiebolaget du köper. Vanligtvis hjälper företaget som sålt lagerbolaget till med detta.

Du måste noga kontrollera att det inte har pågått någon verksamhet i lagerbolaget eftersom eventuella skulder följer med till dig som ny ägare. Undersök också företagets räkenskapsår.

Fördelen med att köpa ett lagerbolag är att det går snabbare än att registrera ett helt nytt men å andra sidan får du en kostnad för själva lagerbolaget utöver aktiekapitalet. Den extra kostnaden brukar ligga runt 2000-3000 kronor.

Vad kostar det att ha ett aktiebolag?

De flesta som vill driva egen verksamhet väljer att starta ett aktiebolag. Det är den vanligaste företagsformen av många anledningar, bland annat för att man som aktieägare inte är personligt ansvarig för företagets skulder. Det betyder att du som driver företaget inte behöver ta av dina egna besparingar för att betala tillbaka skulder om aktiebolaget skulle gå i konkurs. 

Med andra ord är det en stor trygghet att driva sin verksamhet i ett aktiebolag. För andra företagsformer ser det annorlunda ut. Om du driver din verksamhet i handelsbolag eller enskild firma är företagets ekonomi nära sammankopplad med din egen privatekonomi. Om du vill läsa mer om fördelar och nackdelar med andra bolagsformer kan du klicka här. 

Måste man ta ut lön i ett aktiebolag?

Med rätt löneuttag under 2022 kan du nyttja möjligheten att ta ut lågbeskattad utdelning s.k. normalutdelning (dvs utdelning inom gränsbeloppet). Detta gäller om dina aktier är s.k. kvalificerade aktier i ett fåmansföretag. Regelverket som reglerar detta kallas i dagligt tal 3–12 reglerna. 

Kan man ta ut pengar från sitt aktiebolag?

Tar du ut varor eller inventarier från handelsbolaget utan att betala marknadsvärdet så ska uttaget beskattas precis som om du hade sålt sakerna på vanligt sätt. I de flesta fall ska bolaget dessutom redovisa moms på uttaget. Det kan även vara så att du gör uttag till familjemedlemmar, vänner och liknande.

Hur mycket lön ska man ta ut aktiebolag?

  • I en enskild firma är du personligen ansvarig för allt som händer, medan ett aktiebolag är en egen juridisk person och du är inte personligen ansvarig ifall bolaget går i konkurs.
  • I ett aktiebolag räknas du som anställd (trots att du driver det helt själv) och tar ut lön precis som vilken anställd som helst. I en enskild firma gör du istället egna uttag precis när du vill och betalar istället något som heter egenavgifter i slutet av året. Egenavgifterna är istället för arbetsgivaravgifter och sociala avgifter som betalas på lönen om du är anställd i ett aktiebolag.
  • Får man ta ut pengar från aktiebolag?

    Att hålla koll på regler kring vad företagare får och inte får göra är inte alltid enkelt – om du har tagit ut pengar från ditt företag utan att se det som ett lån (det vill säga utan avsikt att betala tillbaka pengarna) räknas det som lön eller som en värdeöverföring (till exempel utdelning). Värdeöverföringen i sig kan vara otillåten om det saknas utdelningsbara medel i företaget. Med utdelningsbara medel menar jag bolagets intjänade och beskattade vinstmedel, där det så kallade fria egna kapitalet dessutom har fastställts av ägarna på en bolagsstämma. Om du (eller någon i den förbjudna kretsen) har tagit ett förbjudet lån beskattas du som inkomst av tjänst (lön) och du riskerar dessutom att behöva betala skattetillägg för ej deklarerad lön. Om det har förekommit förbjudet lån i din verksamhet finns krav på revisorn att anmärka om detta i revisionsberättelsen, vilket är negativt för din verksamhet eftersom revisionsberättelsen blir så kallat oren. I värsta fall riskerar du att straffas med böter eller fängelse enligt aktiebolagslagen, även om den påföljden är ganska ovanlig.

    Vad kostar en lön på 25000?

    Mellan anställd och arbetsgivare finns ett avtal som säger avtalad lön. Men förutom lönen – vad kostar det egentligen att ha en anställd? Här listar jag de kostnader du bör ha med i kalkylen om du funderar på att anställa.

    Semesterlön ska beräknas på semesterlönegrundande lön med 12 procent. Finns det kollektivavtal så kan ni ha en annan procentsats eller beräkning, men villkoren kan aldrig vara sämre än semesterlagen.

    Vad kostar det att ta ut lön i aktiebolag?

  • I en enskild firma är du personligen ansvarig för allt som händer, medan ett aktiebolag är en egen juridisk person och du är inte personligen ansvarig ifall bolaget går i konkurs.
  • I ett aktiebolag räknas du som anställd (trots att du driver det helt själv) och tar ut lön precis som vilken anställd som helst. I en enskild firma gör du istället egna uttag precis när du vill och betalar istället något som heter egenavgifter i slutet av året. Egenavgifterna är istället för arbetsgivaravgifter och sociala avgifter som betalas på lönen om du är anställd i ett aktiebolag.