:

Vad betyder personuppgift skyddad på Swish?

Innehållsförteckning:

 1. Vad betyder personuppgift skyddad på Swish?
 2. Vad är skyddade personuppgifter?
 3. Vad kan man använda istället för Swish?
 4. Kan man bli lurad när någon betalar med Swish?
 5. Hur blir man av med skyddad identitet?
 6. Hur vet jag om jag har skyddade personuppgifter?
 7. Vad krävs för att få skyddade personuppgifter?
 8. Kan jag dölja mitt namn när jag använder Swish?
 9. Kan man kapa BankID via Swish?
 10. Kan man bli hackad på Swish?
 11. Kan man bli Scammad via Swish?
 12. Kan man ha BankID om man har skyddad identitet?
 13. Hur lätt är det att få skyddad identitet?
 14. När upphör skyddade personuppgifter?
 15. Kan man ha Swish utan personnummer?

Vad betyder personuppgift skyddad på Swish?

Vi använder kakor (cookies) som på olika sätt gör det lättare att använda våra sidor och för att vi ska förstå hur webbplatsen används.

En kaka är en liten textfil som består av bokstäver och siffror som den webbplats du besöker sparar på din enhet. Kakan fungerar som ett tekniskt stöd som på olika sätt underlättar din användning av webbplatsen. Kakorna på vår webbplats skickas från SEB, eller tredje parter och sparas på olika sätt beroende på vad det är för typ av kaka. Du kan ange dina inställningar för kakor nedan eller ta reda på hur du kan ändra dem via länken nedan.

Vad är skyddade personuppgifter?

Om du har en sekretessmarkering är dina personliga uppgifter i databasen hos Skatteverket och andra myndigheter markerade med sekretess vilket innebär att de ska vara försiktiga med att lämna ut uppgifterna. Det är som en hemlighetsstämpel på dina papper. Vanligtvis är allas personuppgifter, så som namn, personnummer och adress offentliga (öppna för allmänheten) och alla har tillgång till dem, men inte om man har en sekretessmarkering. Vid en sekretessmarkering ska Skatteverket och andra myndigheter pröva om uppgifterna kan lämnas ut utan att du riskerar att råka illa ut.

Sekretessmarkering kan du ansöka om hos Skatteverket och det brukar omprövas en gång om året. Exempel på när man kan få sekretessmarkering är om man är utsatt för våld eller hot. Det brukar krävas intyg från socialtjänst eller polis.

Vad kan man använda istället för Swish?

Du hittar aktuell driftinformation på

Första gången du skickar eller tar emot en förfrågan visas en förklaring tillsammans med möjligheten att aktivera funktionen, vilket krävs för att både kunna skicka eller ta emot en förfrågan. Du behöver aktivera funktionen med en BankID-signering.

Kan man bli lurad när någon betalar med Swish?

En bedragare swishar pengar till en privatperson och meddelar sedan att de swishat fel och ber personen att swisha tillbaka till ett annat nummer.

Helt utan att du vet om det kan du ha utsatts för att vara penningtvättsmålvakt. Även om du inte förstått att pengarna kommer från en brottslig verksamhet, kan det anses vara en brottslig handling.

Hur blir man av med skyddad identitet?

Skyddad folkbokföring ger ett starkare skydd än sekretessmarkering. När du har en markering för skyddad folkbokföring får du vara folkbokförd i den gamla kommunen trots att du har flyttat därifrån, eller i en annan kommun som du inte har haft någon anknytning till. De gamla adressuppgifterna tas bort och den nya adressen registreras inte i folkbokföringen, och sprids därmed aldrig till andra myndigheter. En adress till Skatteverket registreras dit du får din post.

Uppgifterna om att du har skyddad folkbokföring skickas till andra myndigheter och annan samhällsservice som du har kontakt med, till exempel sjukvården, Försäkringskassan och kommunen. Det betyder att dessa instanser kan se att du har skyddad folkbokföring.

Hur vet jag om jag har skyddade personuppgifter?

Hej och tack för att du vänder sig till Lawline med din fråga!

I Sverige kan man leva under skyddad identitet på tre olika nivåer och därmed blir "skyddad identitet" ett samlingsnamn för åtgärder att skydda personer som av någon anledning inte ska kunna hittas av personer som hotar dem. Här nedan kommer därför en presentation av de tre typer av skyddade personuppgifter som finns och som sedan tillämpas utifrån vad som anses bäst för dig, utifrån just ditt fall.

Vad krävs för att få skyddade personuppgifter?

När man får skyddade personuppgifter flyttar man. Man byter skola och får inte berätta för sina gamla kompisar vart man har flyttat. Ibland måste man även byta namn. Om situationen är väldigt farlig kan man inte ha någon kontakt alls med sina gamla kompisar, sina gamla lärare eller sina släktingar. Om man har kontakt med dem finns det en risk att man inte längre är skyddad.

De flesta barn och ungdomar som har skyddade personuppgifter bor med minst en av sina föräldrar, men det finns också de som måste lämna hela sin familj. Då får de oftast bo hos en annan familj. Det kallas för ett familjehem.

Kan jag dölja mitt namn när jag använder Swish?

Vi använder kakor (cookies) som på olika sätt gör det lättare att använda våra sidor och för att vi ska förstå hur webbplatsen används.

Kan man kapa BankID via Swish?

Ett fåtal personer som sprider kedjebrevet vidare skriver uttryckligen att det inte är de själva som inlägget handlar om, medan andra bara delar texten som den är. Det lurar vänner och bekanta att tro att det här har drabbat just den personen.

Problemet med kedjebrev är att de sällan är aktuella eller korrekta.

Det är också problematiskt att folk kopierar och lägger upp kedjebreven utan att poängtera att det är en text från nätet. Facebook-vännerna kan få för sig att det inträffade dels hänt nu och dels hänt deras vän. Det gör att kedjebrevet får fart, eftersom människor tenderar att lita på sina vänner.

Kan man bli hackad på Swish?

I Sverige betalar vi preliminärskatt på våra inkomster varje år. Det innebär att en ungefärlig skatt dras baserat på hur mycket du kommer att tjäna under hela året. Vid deklarationen sammanställs sedan dina inkomster för hela året och Skatteverket kan räkna ut exakt hur mycket skatt du ska betala.

Vanligt är att du betalat för lite skatt och att du får pengar tillbaka genom skatteåterbäring. Men det motsatta kan också hända, alltså att du betalar för lite pengar i skatt under året. Då ska du i stället betala tillbaka pengar till staten – och det är det som kallas restskatt eller kvarskatt.

Restskatt och kvarskatt är olika ord för samma sak. I folkmun är nog restskatt det vanligaste ordet, men kvarskatt är det Skatteverket normalt använder. Det formella begreppet är nå “kvarstående skatt”.

Att få beskedet under våren att man ska betala ännu mer i skatt känns såklart inte så kul. Men förklaringen ligger då i att du skattat mindre än du egentligen skulle ha gjort tidigare under året.

Att du får betala restskatt kan ha flera förklaringar. Här är några vanliga.

Kan man bli Scammad via Swish?

Ett inlägg som varnar för Swish-bedrägerier har fått stor spridning senaste veckan. En mamma berättade om ett misstänkt bedrägeriförsök som hennes dotter råkat ut för och inlägget har delats över 6 500 gånger.

Så här står det:

Kan man ha BankID om man har skyddad identitet?

Du kan till exempel behöva skyddade personuppgifter om du är hotad och därför inte vill att andra ska veta var du bor.

Hur lätt är det att få skyddad identitet?

En sekretessmarkering gör det svårare för andra att ta del av dina personuppgifter i folkbokföringsregistret. Sekretessmarkering innebär att Skatteverket för in en markering vid dina personuppgifter i folkbokföringsregistret. Den anger att ingen får lämna ut uppgifterna utan tillstånd och säkerhetskontroll. Sekretessmarkeringen förs över till andra myndigheters register.

När upphör skyddade personuppgifter?

En sekretessmarkering gör det svårare för andra att ta del av dina personuppgifter i folkbokföringsregistret. Sekretessmarkering innebär att Skatteverket för in en markering vid dina personuppgifter i folkbokföringsregistret. Den anger att ingen får lämna ut uppgifterna utan tillstånd och säkerhetskontroll. Sekretessmarkeringen förs över till andra myndigheters register.

Kan man ha Swish utan personnummer?

Getswish AB, 2023

Getswish AB, org 556913-7382, is a Swedish FinTech company behind the mobile payment service Swish. The corporate domicile is Stockholm, Sweden.