:

Hur mycket alkohol får man ta med sig in i Sverige?

Innehållsförteckning:

 1. Hur mycket alkohol får man ta med sig in i Sverige?
 2. Hur mycket alkohol tullen?
 3. Hur mycket alkohol får man ta in i Sverige utanför EU?
 4. Hur mycket alkohol går det åt på en fest?
 5. Hur mycket sprit får man ta in i Sverige från Tyskland för eget bruk?
 6. Hur många flak är 110 liter öl?
 7. Hur mycket alkohol får man ta in i Sverige från Tyskland 2023?
 8. Vad händer om man blir stoppad i tullen med alkohol?
 9. Får man ta med sig alkohol i bagaget?
 10. Finns det en gräns för hur mycket man får köpa på Systembolaget?
 11. Hur många glas får man ut på en flaska vin?
 12. Hur mycket sprit får man ta med från bordershop?
 13. Hur mycket öl får man ta med sig från Tyskland?
 14. Får man ta in 80% sprit i Sverige?
 15. Hur mycket starksprit får man ta in från Tyskland?

Hur mycket alkohol får man ta med sig in i Sverige?

När ekonomin sviktar väljer allt fler att hämta hem alkohol från utlandet där det i många fall blir billigare. Men du får bara köpa med dig en viss mängd annars riskerar du att hamna i tullen. Martin Petersson, sakkunnig Tullverket, reder ut vad som menas med ”privat bruk”.

Martin Petersson på Tullverket berättar att det inte är alla som har koll på vad det är som gäller när du köper med dig alkohol från ett annat land.

Hur mycket alkohol tullen?

När ekonomin sviktar väljer allt fler att hämta hem alkohol från utlandet där det i många fall blir billigare. Men du får bara köpa med dig en viss mängd annars riskerar du att hamna i tullen. Martin Petersson, sakkunnig Tullverket, reder ut vad som menas med ”privat bruk”.

Martin Petersson på Tullverket berättar att det inte är alla som har koll på vad det är som gäller när du köper med dig alkohol från ett annat land.

Hur mycket alkohol får man ta in i Sverige utanför EU?

Om du reser in i EU från ett land utanför unionen kan du ta med dig varor för eget bruk utan att betala moms och punktskatter om du respekterar de begränsningar som anges nedan. Samma regler gäller om du reser in från Kanarieöarna eller andra områden där EU:s regler för moms och punktskatter inte gäller.

Hur mycket alkohol går det åt på en fest?

I mångas ögon är vi väldigt åldersfixerade. Och vi kan bara hålla med. Att be om legg är en del i vårt arbete med att skydda unga från alkohol.

Den här webbplatsen innehåller information om alkohol. För att besöka den eller handla måste du ha fyllt 20 år.

Hur mycket sprit får man ta in i Sverige från Tyskland för eget bruk?

I regel ska du betala punktskatt i det land där du konsumerar alkoholen eller tobaken. Det finns dock undantag för privatpersoner som reser mellan olika EU-länder. Undantaget gäller om du har köpt varorna för eget bruk och inte för att sälja dem vidare. Skatter (moms och punktskatter) ingår i priset du betalar för en vara i inköpslandet, så du behöver inte betala något mer i ett annat EU-land.

För att fastställa om de varor du köpt är för eget bruk kan tullmyndigheterna kontrollera om du t.ex. äger eller arbetar för ett företag och hur varorna är förpackade och transporteras. De tittar också på hur mycket du har med dig. Varje EU-land får självt bestämma hur stora mängder tobaksvaror och alkoholhaltiga drycker du får ta in i landet. Följande mängder är dock alltid tillåtna:

Hur många flak är 110 liter öl?

Tjänstevikten är den sammanlagda vikten av fordonet där man inkluderar förare, reservdäck, att bilen är fulltankad etc. Man räknar med att bilen är i fullt körbart skick när man pratar om tjänstevikt. Alla andra lösa föremål räknas inte med i tjänstevikten.

Hur mycket alkohol får man ta in i Sverige från Tyskland 2023?

Tänk på att det finns alkoholbestämmelser som säger att bara den som har fyllt 20 år får föra in sprit, vin, starköl eller andra jästa alkoholdrycker till Sverige.

Även om du följer skattebestämmelserna kan det alltså i vissa fall vara otillåtet att föra in alkohol till Sverige. Kontakta Folkhälsomyndigheten om du undrar vad som är tillåtet enligt alkohollagen.

Vad händer om man blir stoppad i tullen med alkohol?

Hej, Min sedelärande historia handlar om ett polskt par (ytliga bekantar) som nyligen blev stoppad av tullen i Nynäshamn trotsa att de hade god marginal till 10 liter sprit och 110 liter öl för två personer, befanns skyldiga till smuggling och fick böter på 22 300 kr. Som de enligt egna uppgifter skriftligen måste erkänna/godta för att inte bli satta i fängelse av tullen. Då jag kontaktade tullen och deras rättsavdelning så uppgav man att volymerna gäller ”per hushåll”, och hänvisar till nedanstående sida där det står ”ditt eller din familjs1 privata bruk”. //Conny

Handla alkohol på din resa 1 Familj avser närmast anhörig som du bor i samma hushåll med (till exempel hustru eller man). Tullverket hänvisar till en dom från Hovrätten över Skåne och Blekinge från den 20 april 2006 (mål nummer B2328-04). I avsaknad av dom från Högsta domstolen betraktas den som prejudicerande.

Får man ta med sig alkohol i bagaget?

De flesta inslagna julklapparna som innehåller godkända föremål är godkända i handbagaget. Men om något ser misstänkt ut är risken att personalen kan tvinga dig att öppna paketen för kontroll. Se därför till att antingen checka in dina julklappar eller att ha dem i en presentpåse som är enkel att öppna.

– Under jul och nyår kommer antalet resenärer troligtvis öka jämfört med tidigare år. Det är en kort och intensiv reseperiod och naturligtvis viktigt att man följer reglerna som gäller på flygplatsen, säger Robert Pletzin, presschef på Swedavia.

Finns det en gräns för hur mycket man får köpa på Systembolaget?

Vi svarar på de vanligaste frågorna kring vad som gäller när du handlar alkohol i ett annat land och tar med dig det hem till Sverige.

Jag ska åka till Tyskland och undrar hur mycket sprit jag får ta med mig när jag kommer hem till Sverige?

Hur många glas får man ut på en flaska vin?

Fördrink: Till fördrink bjuds det ofta på champagne eller mousserande vin alternativt en drink med 2-4 cl sprit. Beräkna ett glas per person, eventuellt mer om ni vet att drinkminglet håller på en bra stund.

Förrätt: Beräkna ett glas vin, eller en flaska öl/vatten/läsk (33 cl) per person.

Huvudrätt/Varmrätt: Beräkna två glas vin per person, eller en halv flaska. En till två flaskor öl brukar räcka till de som inte önskar vin. Om vinet inte serveras av personal utan står ute på borden brukar det ofta gå åt en halv flaska per person. Blanda upp med många flaskor vatten och öl på borden, både mellanöl och starköl.

Champagne och mousserande vin: En flaska champagne räcker till cirka 6 glas om du är generös och serverar 12 cl per person. Med 9 cl räcker en flaska champagne till 8 glas.

Vin: Hur långt en box med vin räcker beror på vinglasen och då även typ av vin. En box med rött vin räcker till cirka 22 glas. En box med vitt vin räcker till cirka 25 glas. En flaska med rött vin räcker till 5-6 glas och en flaska med vitt vin räcker till 6-7 glas.

Avec: ”Det lilla glaset” som ofta serveras till kaffet. En flaska rom/cognac/punch räcker till cirka 17 glas.

Hur mycket sprit får man ta med från bordershop?

När du är i färd med att plocka på dig billig alkohol på Bordershop, Calles Grenz Shop eller Fleggaard i norra Tyskland kan det vara bra att tänka på vilka införselregler (vilken införselkvot) som gäller för privatinförsel av alkohol. Risken är nämligen att du kan tvingas tulla in varorna eller överlämna dem till tullpersonalen i Sverige om du inte kan visa på att den överstigande delen är för eget bruk. Det kan till exempel handla om en 30-årsfest eller ett bröllop. Att så är fallet bör dock kunna bevisas, t.ex. genom födelsedatum på legitimation eller gästlistor. Det är däremot inte tillåtet att ta betalt för alkoholen, även om det bara skulle täcka de kostnader du haft för inköpet.

Det finns ingen egentlig övre gräns för hur mycket alkohol du får föra in, men det ska vara för ditt eget eller din familjs behov. De siffror som presenteras nedan är tullverkets riktlinjer. Dessa är dock, av EU, de fastslagna införselkvoterna som Sverige måste rätta sig efter. Håller man sig under dessa är man i stort sett helt säker på att få ta med sig varorna in i Sverige. Det är dock den enskilde tulltjänstemannen som gör bedömningen vid gränspassagen, om det är troligt att alkoholen är för eget bruk eller är att anse som kommersiell införsel. Det går med andra ord inte att få något förhandsbesked från Tullverket om en alkoholinförsel är att anse som införsel för eget eller kommersiellt bruk.

Hur mycket öl får man ta med sig från Tyskland?

Vi svarar på de vanligaste frågorna kring vad som gäller när du handlar alkohol i ett annat land och tar med dig det hem till Sverige.

Jag ska åka till Tyskland och undrar hur mycket sprit jag får ta med mig när jag kommer hem till Sverige?

Får man ta in 80% sprit i Sverige?

I mångas ögon är vi väldigt åldersfixerade. Och vi kan bara hålla med. Att be om legg är en del i vårt arbete med att skydda unga från alkohol.

Den här webbplatsen innehåller information om alkohol. För att besöka den eller handla måste du ha fyllt 20 år.

Hur mycket starksprit får man ta in från Tyskland?

Från länder utanför EU (området utanför EU:s skatteområde) är mängden avsevärt mer begränsad. Det som gäller är 16 liter öl, 4 liter vin samt 1 liter spritdryck eller 2 liter starkvin (inklusive mousserande vin).

När det gäller införsel från EU-länder gäller dock förbehållet att alkoholen ska vara för din eller din familjs privata bruk. Men familj avses de av dina närmast anhöriga som du bor i samma hushåll med (till exempel hustru eller man). Det är ytterst den enskilde tulltjänstemannen som avgör vad som är rimligtvis kan betraktas som en mängd för privat bruk. De angivna mängderna är bara riktmått, det vill säga referensmängder.

Också när du överstiger det angivna ovan (110 liter starköl och så vidare) måste du kunna visa att mängden är rimlig för din eller din familjs privata bruk.