:

Hur räknar man ut löneväxling?

Innehållsförteckning:

 1. Hur räknar man ut löneväxling?
 2. Hur mycket är rimligt att Löneväxla?
 3. Hur beräknas semesterersättning vid löneväxling?
 4. Vad kostar det arbetsgivaren att Löneväxla?
 5. Hur räknar man ut ett bruttolöneavdrag?
 6. Hur mycket extra ger löneväxling?
 7. När är det värt att Löneväxla 2023?
 8. Hur mycket kan man Löneväxla per år?
 9. Hur mycket förlorar man på att Semesterväxla?
 10. Vad är Bruttolöneavdrag löneväxling Hur fungerar det?
 11. Hur räknar man ut Nettolöneavdrag?
 12. Hur många tjänar över 50 000?
 13. Hur mycket pengar bör man ha sparat vid 50?
 14. När lönar det sig inte att Löneväxla?
 15. Hur mycket är 5 extra semesterdagar värt?

Hur räknar man ut löneväxling?

Löneväxling innebär att arbetsgivaren erbjuder en anställd att minska sin lön i utbyte mot någon sorts förmån – exempelvis extra tjänstepension.

Ska den anställde löneväxla till extra tjänstepension är det fördelaktigt att göra det via Collectum eftersom avgifterna för den anställde är låga, och ni får all rapportering på ett ställe och därmed enklare administration.

Hur mycket är rimligt att Löneväxla?

Vill du rådgöra med ett proffs innan du bestämmer dig? Ledarnas chefsrådgivare pratar gärna om löneväxling och andra utmaningar som du har i din roll som chef, egenföretagare eller anställd. Alla våra rådgivare har egen chefserfarenhet och vet hur du har det på jobbet. Kontakta oss via kontaktformuläret.

Inte medlem ännu? Läs om allt som ingår i medlemskapet. Välkommen med din medlemsansökan.

Hur beräknas semesterersättning vid löneväxling?

Om du inte fått betalt för alla dagar du arbetat, kan du beräkna lön per dag genom att ta månadslön x 12 / 365 = din lön per dag

Sedan tar du lön per dag x dagar du inte fått lön för = ditt lönekrav

Observera att det finns ett fåtal kollektivavtal där man räknar arbetade dagar och inte 365 dagar för att få fram lön per dag.

Vad kostar det arbetsgivaren att Löneväxla?

Löneväxling innebär att arbetsgivaren erbjuder en anställd att minska sin lön i utbyte mot någon sorts förmån – exempelvis extra tjänstepension.

Ska den anställde löneväxla till extra tjänstepension är det fördelaktigt att göra det via Collectum eftersom avgifterna för den anställde är låga, och ni får all rapportering på ett ställe och därmed enklare administration.

Hur räknar man ut ett bruttolöneavdrag?

Avdrag på lönen kan göras på bruttolönen och på nettolönen. De låter förvillande lika, men är faktiskt väldigt olika i vilket effekt de får och när man använder dem.

Vi måste ha ett exempel att arbeta med – vi tar en person med månadslön 24000 kr och ett skatteavdrag på 25%. Personens normala lön skulle alltså vara:

Hur mycket extra ger löneväxling?

Du som har en lite högre lön kan tjäna på att omvandla en del av din lön till pension och därmed få lite extra i pension.

Löneväxling innebär att du byter en del av din bruttolön mot tjänstepension. Din skatt blir lägre eftersom du slipper betala inkomstskatt på den delen du sparar till pensionen. Skatten dras i stället när du får ut pengarna i pension, och den blir oftast lägre. 

När är det värt att Löneväxla 2023?

Om du vill och har råd att spara extra utöver den ordinarie tjänste­­pension­en, kan löneväxling vara ett bra alternativ för dig som:

 • Har en lön över 48 000 kr/månaden efter löneväxlingen.
 • Om du löneväxlar kan andra ersättningar och förmåner påverkas. Det kan till exempel gälla sjukpenning och tillfällig föräldrapenning från Försäkringskassan, allmän ålderspension från Pensionsmyndigheten och ITP Sjukpension från Alecta. För att inte riskera att få sämre ersättning, bör du ha en månadslön efter löneväxlingen på minst cirka 48 000 kronor (8,07 inkomst­basbelopp). Skulle din lön sjunka under den gränsen bör du avsluta eller ändra löneväxlingen.

  Hur mycket kan man Löneväxla per år?

  Löneväxling innebär att du kommer överens med din arbetsgivare om att byta en del av din bruttolön mot ett pensionssparande. Poängen är att du då får ut lite mer pengar i sparande än du skulle fått i lön, eftersom arbetsgivarens kostnad är lägre för pensionssparande.

  Löneväxling förknippas främst med pension. Men du kan ibland även löneväxla och få andra förmåner, som till exempel en tjänstebil.

  Hur mycket förlorar man på att Semesterväxla?

  Semesterväxling innebär att du byter ditt semestertillägg, det vill säga den extra ersättning du får när du har semester, mot fler lediga dagar. I dag har många av Visions medlemmar den möjligheten.

  Om du jobbar på en arbetsplats med kollektivavtal brukar ditt semestertillägg ligga på ungefär 0,8 procent av din aktuella månadslön per dag. Om du inte omfattas av kollektivavtal beräknas i stället ditt semestertillägg som 0,43 procent av din aktuella månadslön.

  När du semesterväxlar byter du bort detta tillägg mot fler lediga dagar. Hur många dagar det blir kan se olika ut, men ofta runt 5–6 dagar på ett år.

  Vad är Bruttolöneavdrag löneväxling Hur fungerar det?

  Ny teknik inom lön och förmåner gör det mycket lättare för arbetsgivare att integrera processen med sina lönesystem och externa leverantörer. Detta leder till att det också blir lättare för anställda att bläddra bland dessa förmåner och köpa dem via en personlig medarbetarportal.

  Hur räknar man ut Nettolöneavdrag?

  Avdrag på lönen kan göras på bruttolönen och på nettolönen. De låter förvillande lika, men är faktiskt väldigt olika i vilket effekt de får och när man använder dem.

  Vi måste ha ett exempel att arbeta med – vi tar en person med månadslön 24000 kr och ett skatteavdrag på 25%. Personens normala lön skulle alltså vara:

  Hur många tjänar över 50 000?

  För inkomståret 2022 är skiktgränsen 540 700 kronor. Skiktgränsen gäller den beskattningsbara förvärvsinkomsten, det vill säga den inkomst du har efter att grundavdraget har dragits bort.

  Hur mycket pengar bör man ha sparat vid 50?

  Anna kan också välja att sätta av en klumpsumma om hon inte vill eller kan månadsspara. I så fall behöver hon sätta av 317 800 kronor om hon har en månadslön på 25 000 kronor, eller 508 600 kronor om hon har en månadslön på 40 000 kronor.

  Lucas kan också välja att sätta av en klumpsumma om han inte vill eller kan månadsspara. I så fall behöver han sätta av 391 300 kronor om han har en månadslön på 25 000 kronor, eller 626 000 kronor om han har en månadslön på 40 000 kronor.

  När lönar det sig inte att Löneväxla?

  För den som har en sjukdom och vet att den inte kommer att leva så länge till kan också ett tidigt uttag av den allmänna pensionen vara en bra lösning.

  – Men då finns också andra lösningar än att placera pengarna i en ofta dyr kapitalförsäkring, säger Monika Zettervall, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten.

  Det du behöver vara medveten om är att det är en chansning. Och det är inte alltid rådgivarna, som ofta får provision om du gör det här valet, tydligt berättar om nackdelarna.

  Hur mycket är 5 extra semesterdagar värt?

  Att löneväxla till fler semesterdagar ger dig möjlighet till mer och längre ledighet, men sänkningen av bruttolönen har samma nackdelar som vid andra typer av löneväxlingar. Både lagstadgade och kollektivavtalade pensioner, försäkringar och ersättningar kan påverkas.

  Vanligtvis brukar värdet av en semesterdag beräknas enligt reglerna för . För arbetsplatser som omfattas av Unionens innebär detta att en semesterdag är värd 5,4 procent (0,054) av månadslönen.