:

Varför har jag fått anstånd med deklaration?

Innehållsförteckning:

 1. Varför har jag fått anstånd med deklaration?
 2. Hur länge har man anstånd med deklarationen?
 3. Vad händer om man lämnar in deklarationen för sent?
 4. Hur ansöker man om anstånd?
 5. Hur fungerar anstånd?
 6. Vad menas med att begära anstånd?
 7. När kan man begära anstånd?
 8. Kan man deklarera i efterhand?
 9. När är sista dagen att skicka deklaration?
 10. Hur begär man anstånd med deklarationen?
 11. Hur begära anstånd deklaration?
 12. Hur söka anstånd deklaration?
 13. Hur får man anstånd med deklarationen?
 14. Har inte fått skatteåterbäringen 2023?
 15. Hur mycket kan du tjäna utan att betala skatt?

Varför har jag fått anstånd med deklaration?

I den här artikeln går vi bland annat igenom vem som ska lämna inkomstdeklaration och sammanfattar de viktigaste tidpunkterna för årets deklarationsarbete. Vi fokuserar på vad som gäller för deklarationen för fysiska personer och dödsbon.

Det börjar närma sig deklarationstider för fysiska personer. Det första datumet att hålla reda på är den 5 mars, senast då bör man skaffa en digital brevlåda för att få deklarationen digitalt. Då kommer deklarationen redan i början av mars och den 14 mars kan man deklarera Inkomstdeklaration 1. De som inte har digital brevlåda får deklarationen med posten mellan 15 mars och 15 april. Senaste dagen att deklarera är den 2 maj.

Hur länge har man anstånd med deklarationen?

Har du enskild firma och det känner att du inte hinner deklarera i tid? Då kan du söka om anstånd hos Skatteverket och få uppskov med hela inkomstdeklarationen. Här berättar vi hur du ska göra och vilka förutsättningar som krävs för att du ska få uppskov med deklarationen.

Alla som behöver extra tid för att lämna in deklarationen kan få anstånd fram till 1 juni. Beskedet får du direkt redan vid ansökan. Har du redan tidigare fått anstånd så förlängs det automatiskt fram till 1 juni och du behöver inte göra något mer. Det finns särskilda fall där Skatteverket kan ge ännu längre uppskov, men detta är inget du kan räkna med.

Vad händer om man lämnar in deklarationen för sent?

deklarera -r -de -t : fylla i ett papper om hur mycket pengar man har tjänat och skicka det till Skatteverket

straffavgift -en -er = pengar som man måste betala som straff för något, till exempel att man är försenad med något

Hur ansöker man om anstånd?

De senaste ändringarna innebär att anstånd kan sökas för ytterligare tre månader, april-juni 2022. Sedan tidigare kan tillfälligt anstånd sökas för redovisningsperioder som infallet januari 2020-januari 2021 och oktober-december 2021. Anstånd kan nu sökas för högst tolv i stället för nio redovisningsperioder vardera för dels avdragen preliminär skatt på lön och arbetsgivaravgifter, dels mervärdesskatt som redovisas månadsvis. När det gäller mervärdesskatt som redovisas kvartalsvis ska anstånd kunna beviljas för högst fyra redovisningsperioder. Alla perioder har passerat, men anstånd kan beviljas retroaktivt.  

Hur fungerar anstånd?

Skatteverket gör en bedömning från fall till fall, och beviljar det belopp de anser vara skäligt givet omständigheterna. Normalt sett beviljar Skatteverket inte belopp som är högre än underskottet på skattekontot.

De tillfälliga anstånden är uppdelade i två led. I det första ledet kan du få anstånd upp till tolv månader från den dag Skatteverket beviljar ditt anstånd, men som längst till och med den 12 mars 2022 (17 januari 2023 om du redovisar moms per helår). Detta innebär att anståndstiden kan variera beroende på när du ansöker.

När den maximala anståndstid i första ledet är utnyttjad kan du ansöka om en förlängning av det tidigare anståndet med maximalt 12 månader. Den bortre tidsgränsen blir då 12 mars 2023 (17 januari 2024 om du redovisar moms per helår). Även här kan din anståndstid variera beroende på när du ansöker.

Vad menas med att begära anstånd?

Den som behöver mer tid för att exempelvis komma in med en komplettering kan begära anstånd. Domstolen ska svara på en sådan begäran. Om och hur mycket anstånd som kan ges beror bland annat på måltyp och hur gammalt målet är.

När kan man begära anstånd?

Du kan skjuta upp dina studier i högst 18 månader om det inte finns särskilda skäl för en längre tid.

Kan man deklarera i efterhand?

- Sista dagen att deklarera är den 2 maj, men för att få eventuell skatteåterbäring redan i april behöver du deklarera tidigare än så. Du kanske också behöver kolla upp och stämma av en del uppgifter och då kan det vara skönt att vara ute i god tid för att undvika att hamna i tidsnöd sista dagen, säger Arturo Arques, Swedbank och Sparbankernas privatekonom.

Den som godkänner sin deklaration digitalt senast den 30 mars, utan att göra tillägg eller ändringar, får sin eventuella skatteåterbäring mellan den 5 april och den 6 april. Som ändring räknas till exempel avdrag för resor till och från arbetet eller redovisning av bostadsförsäljning.

När är sista dagen att skicka deklaration?

5 mars: Sista dagen att skaffa digital brevlåda för att få deklarationen elektroniskt.

6-10 mars: Du som har digital brevlåda får din deklaration som en pdf-fil dit.

14 mars: Den digitala deklarationen öppnar. Kräver e-legitimation och inloggning på Skatteverkets sajt.

Det viktigaste att tänka på är att vara ute i god tid. Vissa uppgifter, som försäljning av bostad, går att förebereda redan innan Skatteverkets e-tjänster öppnar. Då sparas de på ”mina sidor” och kan hämtas in när det är dags att deklarera.

Det kan vara krångligt att själv räkna ut hur mycket man ska deklarera och vilka avdrag man ska göra.

– Då rekommenderar jag våra e-tjänster, säger Emelie Köhn på Skatteverket.

Det vanligaste avdraget är resor till och från arbetet. I inkomstdeklarationen för 2021 gjorde cirka 780 000 människor reseavdrag med över 21 miljarder kronor, uppger Skatteverket.

– Vi vet att det ofta blir fel när man gör det avdraget, säger Emelie Köhn. 

Viktigt att komma ihåg är att man bara kan göra avdrag om man har resekostnader över 11 000. Ska man göra avdrag för resor med egen bil måste avståndet vara minst fem kilometer och man behöver också göra en tidsvinst på minst två timmar per dag jämfört med att åka kollektivt.

– Om man har fått en deklaration så ska man deklarera, säger Emelie Köhn.

Om man skulle glömma att deklarera skickas det ut en påminnelse om att man ska skicka in en deklaration.

Kommer det ändå inte in någon deklaration till Skatteverket kommer de att besluta om skatten ändå, enligt uppgifter myndigheten fått in från exempelvis banken och arbetsgivaren.

Huruvida man får pengar tillbaka eller inte beror på bland annat på hur mycket skatteavdrag som har gjorts från inkomsterna under året. Ibland är det så enkelt som att den avdragna skatten under året är större än den skatt man slutligen ska betala.

Det kan också vara så att man till exempel redovisar kapitalförluster eller har stora ränteutgifter som man får dra av i kapital.

Hur begär man anstånd med deklarationen?

Förtryckt inkomstdeklaration/alla uppgifter online

Du som senast den 5 mars hade en digital brevlåda (minmyndighetspost.se, Kivra eller liknande) får din deklaration dit i början av mars, som pdf-fil. Om du inte hunnit skaffa digital brevlåda får du din deklaration på papper mellan 15 mars och 15 april.

Hur begära anstånd deklaration?

Har du enskild firma och det känner att du inte hinner deklarera i tid? Då kan du söka om anstånd hos Skatteverket och få uppskov med hela inkomstdeklarationen. Här berättar vi hur du ska göra och vilka förutsättningar som krävs för att du ska få uppskov med deklarationen.

Alla som behöver extra tid för att lämna in deklarationen kan få anstånd fram till 1 juni. Beskedet får du direkt redan vid ansökan. Har du redan tidigare fått anstånd så förlängs det automatiskt fram till 1 juni och du behöver inte göra något mer. Det finns särskilda fall där Skatteverket kan ge ännu längre uppskov, men detta är inget du kan räkna med.

Hur söka anstånd deklaration?

Det finns tre olika sätt att få anstånd med deklarationen hos Skatteverket. Här går vi igenom vilka datum som gäller för respektive sätt och ser vad som är aktuellt för dig.

Hur får man anstånd med deklarationen?

Det finns tre olika sätt att få anstånd med deklarationen hos Skatteverket. Här går vi igenom vilka datum som gäller för respektive sätt och ser vad som är aktuellt för dig.

Har inte fått skatteåterbäringen 2023?

Du som har e-legitimation kan anmäla kontonummer på något av dessa sätt:

 • på Mina sidor
 • i e-tjänsten Skattekonto
 • i samband med att du deklarerar i e-tjänsten Inkomstdeklaration 1 eller appen Skatteverket. Om du redan har deklarerat kan du anmäla ditt bankkonto på Mina sidor eller i e-tjänsten Skattekonto.

Du hittar mer information om hur du anmäler ett konto i en utländsk bank på sidan Anmäla konto:

Hur mycket kan du tjäna utan att betala skatt?

Som sommarjobbare finns det dock anledning att titta över hur mycket man kommer tjäna under året. I Sverige behöver man inte betala skatt på inkomst under 22 208 kronor per år (gäller för 2023). Det betyder att om du till exempel tjänar 22 000 kronor på ditt sommarjobb så kommer du inte behöva betala någon skatt utan du kan få hela beloppet utbetalt på ditt bankkonto. Läs mer hos Skatteverket.

Du måste fylla i blanketten intyg för utbetalning av lön utan skatteavdrag och lämna till din arbetsgivare. Annars kommer arbetsgivaren automatiskt att dra av cirka 30% av din lön i skatt. Dessa pengarna får du då först tillbaka i samband med att man gör en deklaration cirka ett år senare. Var därför mycket noga med att lämna in denna blankett så att du får hela lönen du har förtjänat direkt!