:

Hur loggar jag in på mitt skattekonto?

Innehållsförteckning:

  1. Hur loggar jag in på mitt skattekonto?
  2. Hur fungerar skattekontot företag?
  3. Hur registrera skattekonto företag?
  4. När dras skatten från skattekontot företag?
  5. Hur kan jag logga in på Skatteverket utan Bank-id?
  6. Varför går det inte att logga in på Skatteverket?
  7. Kan man se saldo på skattekonto?
  8. Hur får man ut pengarna från skattekontot?
  9. Kan man ta ut pengar från skattekontot företag?
  10. Hur skapar jag ett skattekonto?
  11. Måste man bokföra skattekontot?
  12. Hur kan jag identifiera mig utan ID?
  13. Har Skatteverket tillgång till mitt bankkonto?
  14. Kan jag logga in på Skatteverket utan Bank-id?
  15. Kan inte logga in på Skatteverket med Bank-id?

Hur loggar jag in på mitt skattekonto?

För att logga in på Skatteverkets tjänster måste du använda en elektronisk legitimation.

Den elektroniska identifieringen gör att du kan komma in på Internet på ett säkert sätt och komma åt de elektroniska tjänsterna som erbjuds av skattekontoret, bland annat underteckna och skicka din skattedeklaration.

För att få en elektronisk id måste du ha ett svenskt personnummer och ha uppnått den ålder som utfärdare av elektroniska id anger på sin respektive webbplats.

De typer av elektronisk identifiering som du kan använda för att logga in på Mina Sidor är:

Hur fungerar skattekontot företag?

På ditt skattekonto hos Skatteverket bokförs alla skatter och avgifter som omfattas av skattelagstiftningen. För dig som är enskild näringsidkare omfattar skattekontot både företagets och dina privata skatter och avgifter. Som företagets skatter och avgifter räknas till exempel:

  • Preliminärskatt för anställda
  • Arbetsgivaravgifter för anställda
  • Särskild löneskatt för anställdas pensionskostnader
  • Moms
  • Fastighetsskatt och fastighetsavgift för näringsfastigheter.

Som privata skatter och avgifter räknas till exempel inkomstskatter, egenavgifter och särskild löneskatt på det egna pensionssparandet.

I aktiebolag är det viktigt att man ser vilka transaktioner i bokföringen som påverkat skattekontot. Bokföringskontot som används i Bokio är 1630. Saldot på 1630 bör stämma överens med saldot på skattekontot hos Skatteverket. Skulle de inte stämma överens så saknas det förmodligen något i bokföringen. Läs här om hur du stämmer av bokföringen mot skattekontot.

I företaget behöver man i regel skilja mellan de olika skatte- och avgiftsbeloppen. Det görs enklast genom att bokföra på olika konton. Företaget ska därför ha separata skuld- eller avräkningskonton för arbetsgivaravgifter, personalskatt och moms. När du hanterar och bokför dina löner i Bokios lönefunktion samt använder de smarta bokföringsmallarna får du hjälp med både arbetsgivaravgifter, personalskatt och moms. Utöver dem vanliga formerna av skatt finns också så kallade punktskatter. Detta kan exempelvis vara alkohol- och tobaksskatt. Läs mer om punktskatter hos Skatteverket.

Inbetalning på skattekontot vid aktiebolag bokförs med mallen Insättning till skattekonto så här:

Hur registrera skattekonto företag?

Här kan du få fram viktiga datum för ditt företag. Då kan du lätt se när du behöver betala in skatter, deklarera eller när du får utbetalningar.

När dras skatten från skattekontot företag?

This website protects your privacy by adhering to the European Union General Data Protection Regulation (GDPR). You can grant your consent(s) to use your data for specific purposes below or by clicking "Agree to all".

Analytics

Hur kan jag logga in på Skatteverket utan Bank-id?

Nu är det dags att deklarera. I år har Skatteverket satsat extra på information bland annat i broschyren ”Dags att Deklarera” om hur man kan godkänna sin deklaration med telefon och sms. Detta för att så få som möjligt ska behöva bege sig ut och lämna deklarationen.

Årets deklaration öppnar den 16 mars och sista dagen att deklarera är den 3 maj. Förra året var det cirka en halv miljon personer som bara godkände sin deklaration som deklarerade på papper. Många av dem var 65+ och skulle kunna deklarera med telefon eller sms istället, hemma, med en vanlig mobiltelefon eller knapptelefon. En ytterligare fördel är att man då får kvittens direkt på att deklarationen är inlämnad, och att de kan få sin skatteåterbäring tidigare.

Varför går det inte att logga in på Skatteverket?

Många svenskar gör avdrag för resor till och från jobbet men närmare hälften av dessa blir fel. Här får du tips på hur du enkelt gör rätt reseavdrag i din deklaration.

Många utnyttjar rättigheten att göra avdrag för resor till och från jobbet. Avdraget är populärt men blir ofta fel. Så många som hälften av alla reseavdrag bedöms som felaktiga enligt Skatteverket.

Kan man se saldo på skattekonto?

Samer Majzou

Hallo iam Samir El Moussa last time sending masg to you i need ask You about money from our tax ?????

Hur får man ut pengarna från skattekontot?

Nu är det snart dags igen! Skaffa Kivra senast 5 mars så kommer deklarationen mellan 6-10 mars. Vill du ha återbäringen så snart som möjligt? Vi berättar hur.

Rätt snart, faktiskt. Goda nyheten är att du ofta själv kan påverka hur tidigt du får din skatteåterbäring. För att få den så tidigt det går, det vill säga 5-6 april, behöver du ha godkänt din deklaration utan ändringar eller tillägg senast den 30 mars. Kom ihåg att du behöver ha registrerat bankkonto på Skatteverket eller i appen så pengarna har någonstans att landa.

Kan man ta ut pengar från skattekontot företag?

Nej, ingen ansökan behövs. Du som arbetsgivare ska betala ut sjuklön till dina anställda precis som vanligt. Som arbetsgivare lämnar du varje månad in en arbetsgivardeklaration till Skatteverket och fyller i sjuklönekostnaden.

Skatteverket meddelar i sin tur Försäkringskassan om dina sjuklönekostnader och lönekostnader. Utifrån dessa uppgifter beslutar Försäkringskassan om din ersättning. Försäkringskassan betalar ut ersättningsbeloppet till ditt skattekonto hos Skatteverket. Du kan själv begära utbetalning av pengarna eller låta dem stå kvar för att täcka skatter och avgifter som ska betalas. Mer information om hur du begär utbetalning från skattekontot finns på Skatteverkets webbplats.

Utbetalning från skattekontoret — för dig som är företagare (skatteverket.se)

Hur skapar jag ett skattekonto?

Du kan inte få din skatteåterbetalning insatt på någon annans konto. Om utbetalningen sker från ett bolags skattekonto måste även bankkontot tillhöra bolaget.

Du kan anmäla antingen ett bankkonto, bankgiro, personkonto eller plusgirokonto som mottagande konto. Ett registrerat kontonummer gäller tills du avregistrerar kontot eller ändrar till ett nytt konto. Du som har fem siffror i ditt clearingnummer ska bara ange de fyra första siffrorna när du anmäler konto via e-tjänsten. Har du personkonto i Nordea anger du 3300 som clearingnummer. Om du vill anmäla plusgirokonto ska du ange hela ditt kontonummer (14 siffror som börjar med clearingnumret 9960).

Måste man bokföra skattekontot?

Alla juridiska personer har ett skattekonto. Som privatperson är det där du hanterar händelser som exempelvis utbetalningar av skatteåterbäring, restskatt med mera. Skattekontot för en privatperson är dock ett konto som du som privatperson hanterar mer sällan än ett företag. 

För företag är det vanligare att hantera skattekontot, och det händer även betydligt mer. Men framförallt skall det också bokföras för att bolagsformer som är egna juridiska personer (exempelvis aktiebolag, handelsbolag, mfl.). På skattekontot samlas inbetalningar för moms, preliminärskatt, arbetsgivaravgifter med mera. Ofta kan det också uppstå förvirring kring hur det skall bokföras. 

När du driver ett företag så kommer du förr eller senare i kontakt med skatteverket. Det är preliminärskatt som ska betalas, så även moms. Har du anställda eller tar ut lön från ditt aktiebolag så är det även personalskatt och sociala avgifter som ska redovisas och betalas.

Som en enskild firma är ditt privata skattekonto även företagets. Har du en enskild firma så behöver du inte reflektera kring det, det är nämligen samma skattekonto som används för din privata skatt och behöver därmed inte särredovisas i bokföringen. Du bokför istället endast bara betalningarna som görs till skattekontot direkt mot vad de berör. När du bokför momsutbetalningen från ditt företagskonto bokför de flesta det mot 2650, redovisningskonto för moms. Din preliminärskatt kan du bokföra mot konto 2012, egna skatter. Däremot blir bokföring av ditt skattekonto som enskild firma mer avancerad om du har någon anställd i den. Då kommer du behöver bokföra den skatt och arbetsgivaravgifter du betalar för den anställda på samma sätt som ett aktiebolag behöver. Vad som är viktigt att tänka på är dock att du behöver använda 2012, egna skatter, istället för 1630, skattekonto som i förklaringen nedan.

När du har ett aktiebolag, handelsbolag eller en momsregistrerad förening ses organisationens skattekonto som ett tillgångskonto, som vi beskrev här ovanför. Anledningen till det är att pengarna finns på skattekontot tills dess att de dras från det. Skulle du föra över mer pengar än vad skatteverket kommer dra från kontot kommer de alltså ligga kvar som medel på det. Vill du kan du i så fall föra tillbaka pengarna till ditt skattekonto. I SpeedLedger kan du enkelt importera dina skattekontohändelser till bokföringen. Läs mer om det här.

Hur kan jag identifiera mig utan ID?

I dag finns det tre etablerade e-legitimationer som du som privatperson kan skaffa:

  • BankID (utgiven av bankerna)
  • Freja+ (utgiven av Freja eID Group AB)
  • AB Svenska Pass (utgiven av Skatteverket).

Alla tre e-legitimationerna har fått kvalitetsmärket Svensk e-legitimation som visar att de har granskats och godkänts av staten genom myndigheten Digg.

BankID beställer du hos din bank. Hur du beställer ett BankID skiljer sig åt mellan olika banker. Den finns i tre varianter:

  • som en app i din mobiltelefon eller platta (mobilt BankID)
  • på ett kort med en kortläsare (BankID på kort)
  • i ett program i din dator (BankID på fil).

Har Skatteverket tillgång till mitt bankkonto?

Om du har en anhörig som inte längre kan ta hand om sin ekonomi själv kan du hjälpa till med vardagliga ekonomiska handlingar, till exempel att betala räkningar.

Med så kallad anhörigbehörighet kan du hjälpa en närstående med vardagsekonomin och med enklare avtal. Den som är närmast anhörig får sin behörighet direkt från lagen - du behöver inte ansöka om behörigheten eller registrera den någonstans och du behöver ingen fullmakt från den du ska hjälpa.

Kan jag logga in på Skatteverket utan Bank-id?

Nu är det dags att deklarera. I år har Skatteverket satsat extra på information bland annat i broschyren ”Dags att Deklarera” om hur man kan godkänna sin deklaration med telefon och sms. Detta för att så få som möjligt ska behöva bege sig ut och lämna deklarationen.

Årets deklaration öppnar den 16 mars och sista dagen att deklarera är den 3 maj. Förra året var det cirka en halv miljon personer som bara godkände sin deklaration som deklarerade på papper. Många av dem var 65+ och skulle kunna deklarera med telefon eller sms istället, hemma, med en vanlig mobiltelefon eller knapptelefon. En ytterligare fördel är att man då får kvittens direkt på att deklarationen är inlämnad, och att de kan få sin skatteåterbäring tidigare.

Kan inte logga in på Skatteverket med Bank-id?

Ytterligare en anledning att skaffa ett nationellt ID-kort är att det finns risk att körkort snart inte längre accepteras som ID-handling i Sverige. I en statlig utredning har man kommit fram till att körkortet bara ska fungera som bevis på att man får köra bil och att endast Polisen ska få utfärda ID-handlingar. Vissa banker ska enligt uppgift inte acceptera körkort längre – men de godkänner mobilt Bank-ID. Så just denna del är fortfarande lite oklar.