:

Vad kostade Telia-aktien från början?

Innehållsförteckning:

 1. Vad kostade Telia-aktien från början?
 2. Är Telia en bra investering?
 3. Vad kostade Telia-aktien?
 4. Varför sjunker Telia?
 5. Är Telia svartlistade?
 6. När är det utdelning i Telia?
 7. När har Telia utdelning 2023?
 8. Vad tror analytiker om Telia?
 9. Vem äger Telia idag?
 10. Vem är ägare till Telia?
 11. När delar Telia ut 2023?
 12. När kommer utdelningar 2023?
 13. Vilka aktier har bäst utdelning 2023?
 14. Hur mycket utdelning kan jag ta ut 2023?
 15. Vad tjänar en chef på Telia?

Vad kostade Telia-aktien från början?

När staten sålde 30 procent av Teliaktien till privata investerare i juni 2000 kostade en aktie 85 kronor, och beskrevs som en säker investering.

I dag är aktien värd cirka 46 kronor. Lägger man ihop aktieutdelningarna under de tolv år som gått sedan lanseringen, cirka 29,30 kronor per aktie, hamnar man på 72,30 kronor. Det återstår alltså 12,70 kronor för att aktien ska nå till break-even – den nivå där de som investerade i aktien från början går plus-minus-noll.

– Att inte nå plus-minus-noll efter 12 år är så klart inte ett bra betyg. För en vanlig genomsnittlig aktie kan man förvänta sig en ökning på nästan 50, 60 procent på tolv år eller 120 kronor inklusive utdelning, om den startade på 85 kronor, säger Claes Hemberg, sparekonom på Avanza.

Är Telia en bra investering?

Om man är intresserad av att investera i Telia:s aktie så behöver man veta följande om bolaget:

 • Telias viktigaste affärsområden och verksamheter: Telia Company är verksamt inom sex affärsområden: Sverige, Finland, Norge, Danmark, Litauen och Estland. Företaget tillhandahåller ett brett utbud av fasta och mobila röst-, data- och tv-tjänster till privat- och företagskunder via sina egna nät i Sverige, Finland, Litauen, Estland och Danmark. Dessutom äger Telia Carrier en av världens största internetstamnät. Detta gör Telia väl positionerat för att möta den växande efterfrågan på datatrafik globalt.
 • Telias främsta främsta konkurrenter: Tele2 AB, Com Hem Holding AB (publ) och Boxer TV Access AB. Tele2 är en svensk teleoperatör som erbjuder mobila tjänster, fast bredband och TV. Com Hem är en svensk kabel-tv-operatör som erbjuder digitala tv-tjänster till privatkunder. Boxer TV Access är en svensk IPTV-leverantör som erbjuder TV-tjänster till privatkunder via ett optiskt fibernät.
 • Telias finansiella resultat: Sedan starten 2003 har Telia Company varit lönsamt varje år utom 2009. Företagets intäkter nådde sin topp 2015 med 123 miljarder kronor men har sedan dess minskat på grund av ökad konkurrens från andra operatörer samt regeländringar. År 2019 uppgick Telias intäkter till 107 miljarder kronor. Företagets nettoresultat har också minskat de senaste åren från 9 miljarder kronor 2015 till 4 miljarder kronor 2019.

Vad kostade Telia-aktien?

Det var i juni år 2000 som den socialdemokratiska regeringen under stort PR-jippo lät privatisera och börsnotera det forna telemonopolet. Teckningskursen sattes till 85 kronor. Tisdagen den 13 juni år 2000, när IT-bubblan redan hade pyst i över tre månader, gjorde Telia sin börspremiär.

På noteringsdagen steg aktien inledningsvis till 94 kronor som högst innan säljarna tog över. Stängningskursen blev 88,50 kronor. Redan på torsdagen stängde aktien under teckningskursen, trots massiva "kursstabiliserande" insatser från emissionsansvariga banker.

Varför sjunker Telia?

Bättre miljö för Telia 2022. Det var vår ansats när vi analyserade teleoperatören i början av året och visst hade man kunnat tänka sig att ett av de mest defensiva storbolagen, med ocyklisk verksamhet och höga utdelningar, äntligen skulle få glänsa lite när resten av börsen klev ner i källaren.

Köp för utdelningen och betrakta kurslyft som en bonus, blev vår slutsats. Utdelningarna har kommit men bonusen blev till en bestraffning istället. Aktiekursen är ned med 17 procent i år, eller 11 procent justerat för utdelning.

Är Telia svartlistade?

Telia fortsätter att trotsa Allmänna reklamationsnämndens rekommendationer och har nu nio nya ärenden på listan. Arns chef Marcus Isgren ser en risk för en smittoeffekt.

När är det utdelning i Telia?

Telia Company AB (publ) höll årsstämma idag den 5 april 2023. Följande huvudsakliga beslut fattades vid årsstämman.

Fastställande av balans- och resultaträkning samt beslut om utdelning

När har Telia utdelning 2023?

Företaget delar ut pengar flera gånger per år.Total utdelning 2023 = 2 kr per aktie

Tips:Öppna konto gratis hos Avanza.se och Etoro.com/sv så kan du handla aktier courtagefritt. Hos Avanza får du ha max 50 000 kr på ditt konto för att handla aktier courtagefritt men hos Etoro är det obegränsat. Hos Etoro kan du dessutom handla med & utan hävstång i råvaror, index, valutor osv på stora delar av världens marknader.

Disclaimer: Etoro erbjuder bland annat CFD-handel. 74% av privatpersoner som handlar via Etoro förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du bör överväga om du förstår hur CFD:s fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar.

Vad tror analytiker om Telia?

För prenumerationsärenden, ring 08-573 651 00 · Tillhandahållare av innehåll: Dagens industri, 105 16 Stockholm, org.nr: 556221-8494 · Ansvarig utgivare: Peter Fellman · di.se

Innehållet på denna webbplats är upphovsrättsligt skyddat. Ange källa vid citering. Dagens industri är en del av Bonnier News.

Vem äger Telia idag?

I Sverige finns fler mobiloperatörer än mobiloperatörer som bygger eget nät. De mobiloperatörer som har egna nät i Sverige idag är Telia, Telenor, Tele2, Tre samt Net1. Operatörerna bygger sina nät genom samarbeten i nätbolag i de allra flesta fall, utom Net1 som äger hela sitt nät utan andra inblandade operatörer.

Det finns en rad mobiloperatörer som inte äger sitt nät och köper kapacitet från operatörerna som äger nät. Dessa operatörer utan mobilnät kallas virtuella operatörer eller MVNO (mobile virtual network operator) alternativt MOLO (mobile other licensed operator). De erbjuder egna telekomtjänster utan att äga sitt nät själva.

Vem är ägare till Telia?

Telia Company Guiding Principles on trusted AI ethics

To contribute to that AI can extend and complement human abilities rather than lessen or restrict them, Telia Company provides the following Guiding Principles to its operations and employees for proactive design, implementation, testing, use and follow-up of AI.TC Guiding Principles on Trusted AI ethicsMore information can be found on page 89 in the Års- och hållbarhetsredovisning 2022.

När delar Telia ut 2023?

OKQ8:s mål är att ha nettonollutsläpp i hela värdekedjan 2035. En viktig del i det arbetet är att göra det enkelt för företag att ställa om till en eldriven fordonsflotta så att även de kan nå sina klimatmål. – Vår helhetslösning knyter ihop alla delar och fungerar sömlöst under hela företagets omställning, säger Svante Fredin, produktchef e-mobility på OKQ8.

När kommer utdelningar 2023?

Här hittar du en lista över alla kommande aktieutdelningar på börsen. Du kan också söka direkt på bolag och få svar på när de har en aktieutdelning.

Tips! Jämför och hitta bästa sparräntan för ditt kapital >>

Vilka aktier har bäst utdelning 2023?

Vilka utdelningsaktier är bäst att satsa på? Vilka ger högst utdelning och vilka har bäst historik? Nedan presenterar vi några olika listor med utdelningsaktier som du kan kika närmare på och läsa mer om.

Om man inte har stor erfarenhet kan det vara lämpligt att fokusera på större och mer stabila utdelningsaktier med en god historik av bibehållen, eller gärna höjd, utdelning från år till år. Om man även kan tänka sig några amerikanska innehav finns betydligt fler bra utdelningsaktier att välja på.

Att investera i utdelningsaktier är ett av de mest populära sätten att tjäna pengar på aktier. För att komma igång med utdelningsaktier och dra fördel av dem så gäller det dock att först få inblick i hur de fungerar. Då kan du också fatta smartare beslut för att bygga upp en aktieportfölj som passar dina sparmål. Låt oss därför först svara på frågan om vad utdelningsaktier faktiskt är och varför de är populära.

När du köper aktier på börsen så köper du andelar i ett bolag. Det gör också att du blir berättigad till aktieutdelning. Av alla bolagen på börsen är det nämligen vissa som delar ut pengar till sina aktieägare. Aktier i ett bolag som delar med sig av sin vinst genom sådana utdelningar kallas ofta för just utdelningsaktier. Det är upp till varje företag om de vill göra en aktieutdelning eller inte, men det är särskilt vanligt i större, mer mogna bolag som löpande genererar överskott (vinst).

Hur mycket utdelning kan jag ta ut 2023?

Det här är det regelverk som styr hur investeringar i fåmansbolag ska beskattas och däribland hur fåmansföretagare blir beskattade för utdelning från det egna bolaget eller för kapitalvinst vid försäljning av bolaget. Tidigare fanns bestämmelserna i tredje paragrafen, 12 momentet i lagen om statlig inkomstskatt, vilket gav namnet 3:12-reglerna. Även om bestämmelserna numera finns i inkomstskattelagen har namnet dröjt sig kvar.

Vad tjänar en chef på Telia?

Mitt i välfärdskrisen föreslår Magdalena Andersson breda skattesänkningar. Varför denna ovilja att presentera ett vänsteralternativ?

När jag öppnar tidningen Altingets utskick dyker tre rubriker upp efter varandra som tillsammans ger en märklig bild av socialdemokratins prioriteringar.