:

Vilka fonder ska schablonbeskattas?

Innehållsförteckning:

  1. Vilka fonder ska schablonbeskattas?
  2. Hur beräknas schablonintäkt på fonder?
  3. Hur mycket skatt betalar man vid försäljning av fonder?
  4. Varför schablonskatt på fonder?
  5. Får man använda schablonmetoden på fonder?
  6. Kan man alltid använda schablonmetoden?
  7. Hur räknar man ut schablonskatt?
  8. Hur mycket skatt på schablonintäkt?
  9. Kan man använda schablonmetoden på fonder?
  10. Måste man betala skatt om man säljer fonder?
  11. Kan man använda schablonmetoden på inlösenaktier?
  12. Hur fungerar schablonbeskattning?
  13. Hur mycket skatt på 100 000 ISK?
  14. När lönar det sig att ha ISK?
  15. Hur räknar man ut schablonmetoden?

Vilka fonder ska schablonbeskattas?

På ett ISK kan du köpa och sälja fonder, samt andra värdepapper, till exempel aktier, utan att betala skatt på vinster. Du betalar i stället en schablonskatt (ISK-skatt) på en viss procent per år. Skatten baseras på det sammanlagda värdet av dina tillgångar - oavsett om du gör vinst eller förlust.

Hur beräknas schablonintäkt på fonder?

Sedan 2012 finns en bestämmelse om schablonintäkt på fonder. Schablonintäkten är 0,4 procent av dina fondandelars samlade värde vid inkomstårets ingång den 1 januari. Utifrån schablonintäkten beräknas en schablonskatt som för dig som fondandelsägare är 0,12 procent av ditt fondkapital. Redovisningen av schablonskatten sker via din bank och är förifylld i deklarationen. Schablonskatten gäller oavsett om du har fondkonto eller investeringssparkonto, och oavsett om du sålt fondandelar eller inte under året.

Hur mycket skatt betalar man vid försäljning av fonder?

Sedan 2012 finns en bestämmelse om schablonintäkt på fonder. Schablonintäkten är 0,4 procent av dina fondandelars samlade värde vid inkomstårets ingång den 1 januari. Utifrån schablonintäkten beräknas en schablonskatt som för dig som fondandelsägare är 0,12 procent av ditt fondkapital. Redovisningen av schablonskatten sker via din bank och är förifylld i deklarationen. Schablonskatten gäller oavsett om du har fondkonto eller investeringssparkonto, och oavsett om du sålt fondandelar eller inte under året.

Varför schablonskatt på fonder?

Fondbolagen och våra samarbets­partners sparar information på din enhet för att kunna erbjuda anpassad funktionalitet, samla in besöks­statistik och möjliggöra personaliserad marknads­föring. Du väljer vilka typer av cookies som du accepterar utöver de nödvändiga som behövs för att webbplatsen ska fungera.

Besöksstatistik Marknadsföring

Får man använda schablonmetoden på fonder?

Om du har gjort en kapitalvinst (gått plus, för att använda ett vardagligt uttryck) vid försäljning av värdepapper ska du redovisa denna i din inkomstdeklaration eftersom vinsten ska beskattas. För att beräkna beskattningsunderlaget måste du först dra av det så kallade omkostnadsbeloppet från vinsten.

Omkostnadsbeloppet är vanligtvis anskaffningsutgiften, alltså det du har betalat för dina värdepapper. Om du har fått värdepapper som till exempel gåva eller vid arv övertar du den tidigare ägarens omkostnadsbelopp.

För att räkna ut det belopp som du ska deklarera vid en värdepappersförsäljning ska du alltså dra av omkostnadsbeloppet från vinsten. Detta gör du med hjälp av en så kallad kapitalvinstberäkning. För att kunna beräkna detta behöver du ta reda på inköpspriset.

När du säljer värdepapper – till exempel aktier – har Skatteverket i de flesta fall ditt försäljningspris via banken, vilket oftast är angivet i deklarationen när du får den. Du behöver dock fylla i inköpspriset, det vill säga anskaffningsvärdet för dina aktier. Om du har köpt aktierna i den “digitala eran” kan du vanligtvis hitta avräkningsnotorna i din digitala historik över köp och försäljning. En avräkningsnota är ett skriftligt kvitto på en transaktion där du antingen har köpt eller sålt aktier eller andra värdepapper.

När du beräknar omkostnadsbelopp för de aktier du har sålt måste du ta hänsyn till händelser som skett i bolaget från att du köpte aktierna till att du sålde dem. Exempel på sådana händelser är nyemission, fondemission, aktiesplit, inlösen eller utdelning av aktier.

Kan man alltid använda schablonmetoden?

Genomsnittsmetoden är ett sätt att räkna ut omkostnadsbeloppet. För att kunna använda genomsnittsmetoden behöver du alla avräkningsnotor från dina köp och försäljningar. En avräkningsnota är den nota som du fick av banken när du köpte värdepappret. Du måste räkna ut ett omkostnadsbelopp för varje slags aktie, till exempel ett för Ericsson A-aktier och ett för Ericsson B-aktier.

Du behöver inte göra en beräkning med genomsnittsmetoden om du har köpt alla dina aktier i ett bolag vid ett tillfälle och sedan sålt alla vid ett tillfälle. Då använder du avräkningsnotorna från köp och försäljning. Detta gäller under förutsättning att det inte inträffat någon händelse i bolaget som påverkar omkostnadsbeloppet. Information om händelser för dina aktier finns i Aktiehistorik.

Hur räknar man ut schablonskatt?

Med ett investeringssparkonto betalar du ingen skatt på de vinster du gör när du säljer aktier, fonder och andra tillgångar, och inte heller på räntor och utdelningar. Du kan inte heller göra avdrag i deklarationen om du gör förlust när du säljer värdepapper. Istället betalar du en schablonskatt på hela kapitalet varje år. Schablonskatten baseras på statslåneräntan och för 2023 är schablonskatten 0,882 %. 

Skatten på ISK baseras på en så kallad schablonintäkt. Det är en tänkt årlig avkastning som redovisas med automatik i deklarationen. Schablonintäkten beräknas genom att ett kapitalunderlag räknas fram (läs mer nedan) som sedan multipliceras med statslåneräntan den 30 november året innan, plus ett tillägg. Schablonintäkten får inte vara lägre än 1,25 % av kapitalunderlaget.

Hur mycket skatt på schablonintäkt?

Ett investeringssparkonto, ISK, schablonbeskattas oavsett hur värdet av kontot har utvecklats under året.

Vi rapporterar allt till Skatteverket åt dig så du slipper redovisa varje köp och varje försäljning när du ska deklarera. Mindre krångel jämfört med en vanlig aktie- och fonddepå med andra ord.

Kan man använda schablonmetoden på fonder?

Om du själv ska beräkna vinst eller förlust från försäljning ska du ta upp vad du fick betalt för fondandelarna, det vill säga försäljningspriset, vilket framgår av avräkningsnotan. Från försäljningspriset får du sedan dra av vad du har betalat för andelarna, det vill säga omkostnadsbeloppet. Till omkostnadsbeloppet räknas även sådan utdelning som automatiskt återinvesterats i nya andelar.

Insättnings- eller uttagsavgifter ingår normalt i den vinstberäkning som du har fått i kontrolluppgiften, men om du gör beräkningen själv ska du ta hänsyn till dem. De förvaltningsutgifter som fondbolaget redovisar till dig i egenskap av andelsägare får du inte dra av, varken i vinstberäkningen eller som förvaltningsutgift.

Måste man betala skatt om man säljer fonder?

När du direktsparar i fonder, alltså sparar på ett fondkonto, beräknas en schablonintäkt på innehaven som sedan beskattas. Schablonskatten gäller både för innehav i svenska och utländska investeringsfonder.

Du som fondandelsägare ska i din självdeklaration ta upp en schablonintäkt som uppgår till 0,4 procent av kapitalunderlaget. Kapitalunderlaget utgörs av värdet på dina fondandelar vid kalenderårets början, alltså värdet den 1 januari för det år som du deklarerar för.

Kan man använda schablonmetoden på inlösenaktier?

Banker och kreditinstitut lämnar kontrolluppgift när du sålt sälj-, inlösen-, tecknings- eller uniträtter. På kontrolluppgiften får du information om ersättningen för rätterna efter avdrag för försäljningsprovision (courtage), hur många sälj-, inlösen-, tecknings- eller uniträtter du sålt och namnet på rätterna.

Hur fungerar schablonbeskattning?

Ett investeringssparkonto (ISK) passar dig som är aktiv i ditt sparande och gör många affärer eftersom du slipper deklarera när du handlar värdepapper och fonder. Du kan ha flera ISK och även spara till barn, i deras namn eller i ditt namn.

Som kund med Investeringssparkonto får du tillgång till våra analyser och marknadsinformation med kurser i realtid. 

Hur mycket skatt på 100 000 ISK?

Schablonskatt förknippas främst med skatteuträkning för investeringar inom investeringssparkonto och kapitalförsäkring. Denna artikel har därmed störst fokus på dessa sparformer och ställer dessa mot alternativet, alltså att spara inom en aktie- och fonddepå.

Nedan går vi igenom ingående hur schablonskatt räknas ut och hur det påverkar ditt ISK-sparande. Men för en snabb uträkning kan du använda följande formel:

För 2023 höjs ISK-skatten till 0.882%. Du kan räkna ut din schablonskatt för 2023 genom att ta ditt kapitalunderlag multiplicerat med 0,00882.

När lönar det sig att ha ISK?

Vilket konto är bäst för att spara i fonder och aktier? Kontotyperna ISK (investeringssparkonto), AF (aktie- & fondkonto) och KF (kapitalförsäkring) skiljer sig åt på flera sätt. Här tittar vi närmare på skillnader, likheter, vad som påverkar skatten, och vilket som kan passa bäst för dina investeringar på börsen.

När du investerar i fonder eller aktier finns det vanligtvis tre kontoformer att välja mellan. Dessa är investeringssparkonto (ISK), aktie- och fondkonto (AF) samt kapitalförsäkring (KF). Innan du sätter in pengar hos till exempel Avanza eller Nordnet kommer du alltså att behöva välja ett av alternativen.

Kontot är på ett sätt grunden i ditt sparande och avgör bland annat hur mycket skatt du betalar på ditt innehav och dina vinster samt hur du deklarerar skatten. Det påverkar helt enkelt din ekonomi. Därför är det värt att ha ett grepp om hur det fungerar!

Vilken kontoform som blir mest förmånlig för just dig kan bero på hur dina investeringar ser ut, men även på ränteläget och hur börsen går. Efter den kraftiga höjningen av räntan som skett under 2022/2023 undrar dessutom många huruvida ISK/KF fortfarande är ett bra alternativ eller inte.

Här tittar vi på det, och mycket mer, så att du får hjälp med att bedöma vilket handelskonto som är det bästa valet. Oavsett om du redan har ett eller flera konton öppnade, eller planerar att öppna ett nytt för dig själv eller ett barn.

Vi börjar med en snabb introduktion till de olika formerna av konton. Genom att ha koll på vad ISK, KF samt AF innebär blir det mycket lättare att jämföra dem och förstå hur de passar ditt sparande.

Hur räknar man ut schablonmetoden?

Omkostnadsbeloppet för aktier inkluderar inte bara köpeskillingen utan även eventuella courtageavgifter, likviditetsrabatter och andra kostnader som är direkt relaterade till köpet av aktierna. Om du har sålt aktierna så kan du använda omkostnadsbeloppet för att beräkna din vinst eller förlust på försäljningen.