:

Vad gäller vid uthyrning av maskiner?

Innehållsförteckning:

 1. Vad gäller vid uthyrning av maskiner?
 2. Hur mycket får man tjäna på att hyra ut?
 3. Vad kostar det att hyra maskiner?
 4. Vad kan man hyra ut på Hygglo?
 5. Hur vet Skatteverket att jag hyr ut?
 6. Vad får man hyra ut för skattefritt?
 7. Hur mycket får man tjäna utan att betala skatt på uthyrning?
 8. Hur får Skatteverket reda på uthyrning?
 9. Kan man hyra ut till sig själv?
 10. Hur mycket hyra är rimligt?
 11. Hur mycket tar Hygglo i avgift?
 12. Får man ta hur hög hyra som helst?
 13. Hur mycket får man hyra ut för utan att betala skatt?
 14. Är Airbnb lagligt i Sverige?
 15. Kan Skatteverket se Airbnb?

Vad gäller vid uthyrning av maskiner?

De allt dyrare jordbruksmaskinerna gör att det finns mycket att tjäna på att hyra ut maskiner så att fler får användning för dem.  

– När man hyr ut maskinen ökar den årliga användningstiden och det gynnar ju båda parter, säger Christer Johansson, teknikrådgivare på LRF Konsult. 

Hur mycket får man tjäna på att hyra ut?

För dig som hyr ut privat finns det många förmånliga skatteavdrag att göra. Så länge det handlar om uthyrning av privatbostad så beskattar du hyran under inkomstslaget kapital. Du får göra flera bra skatteavdrag här, vilket är en av anledningarna till att så många vill hyra ut bostäder.

Till att börja med så får du göra ett avdrag på 20% av din hyresintäkt. Om du det är en lägenhet eller bostadsrätt som hyrs ut får du göra det här avdraget med kostnaden du har för den uthyrda delen, vilket man bör tänka på.

Men det är inte allt. Du får också ett grundavdrag på 40 000 kronor. Det här får du göra på hela din totala hyresinkomst under förutsättningen att du hyr ut till någon utomstående.

Om du hyr ut en del av din egen bostad så är däremot inte skattereglerna lika generösa. Du får inte dra av 20% på hyresintäkten och du har inte heller det fasta grundavdraget på 40 000 kronor. Det betyder dock inte att du inte får göra några avdrag alls.

Det här kan bli lite klurigt eftersom mycket kommer att handla om hur mycket av din bostad som du faktiskt hyr ut. Något som också kan påverka här är hur mycket av bostaden som anses vara delat. Det är därför otroligt viktigt att du kollar vad som gäller exakt för dig. Men hyr man bara ut ett vanligt rum så är det enkla regler och man får sällan göra de generösa avdragen som man får göra när man exempelvis hyr ut en hel bostad.

Du får dra av för de merkostnader som dyker upp på grund av din uthyrning. Så om du får extra kostnader kopplat till att du hyr ut exempelvis ett rum i din bostad, finns det fortfarande en del avdrag att göra. Du ska precis som annars deklarera din hyresinkomst som en kapitalinkomst, under förutsättningen att din hyra är marknadsmässig.

Vad kostar det att hyra maskiner?

Hos Byggmax kan du hyra maskinverktyg till hemmets alla projekt – ett smidigt och bra val för både plånboken och miljön.

Klicka här för att komma till bokningen

Vad kan man hyra ut på Hygglo?

Hur ofta använder du egentligen dina prylar? Genom att hyra kan du göra en insats både för miljön och ekonomin. Här är bästa tipsen innan du hyr – och 9 saker du enkelt kan hyra. 

Ofta köper vi nytt när vi behöver en pryl för att klara av jobbet hemma på villatomten eller renoveringen av lägenheten. Kanske är det en ny häcksax, slipmaskin, skåpbil eller släpvagn du behöver. Men hur ofta kommer du egentligen att använda ditt nyförvärv? I vissa fall lönar det sig bättre att hyra sakerna än att köpa nytt. Ett annat alternativ kan vara att köpa och själv hyra ut, via sajter som Hygglo. 

Hur vet Skatteverket att jag hyr ut?

Sedan 2013 finns ett schablonavdrag på 40 000 kronor. Det innebär att om du hyr ut för mer än 40 000 kronor sammanlagt under året, kommer du endast behöva skatta för de hyresintäkter som överstiger det beloppet. Hyr du däremot ut för mindre än 40 000 kronor, kommer din uthyrning vara helt skattefri! Här är några saker som kan vara bra att tänka på:

Detta innefattar t.ex. villa och radhus, ovservera att en bostadsrättslägenhet inte är en ägarlägenhet.

Förutom schablonavdraget får du göra ett avdrag med 20 procent av hyresintäkten. Detta avdrag är tänkt att täcka dina driftskostnader, till exempel sophämtning, vatten och el.

Vad får man hyra ut för skattefritt?

Vid uthyrning av en privatbostad eller en hyreslägenhet ska hyran beskattas som inkomst av kapital. Med privatbostad menas ett småhus, en bostadsrätt eller ägarlägenhet som till övervägande del (mer än 50 %) används eller är avsett att användas av ägaren eller någon närstående för permanent boende eller för fritidsboende. Ett småhus definieras som en byggnad som är inrättad till bostad åt en eller flera familjer. Till en sådan byggnad kan det även ingå garage, förråd och andra mindre byggnader. Alla fastigheter som inte är privatbostadsfastigheter räknas som näringsfastigheter.

Från hyresintäkterna får de faktiska utgifterna för uthyrningen i bostaden inte dras av. Istället får man dra av ett fast schablonavdrag med 40 000 kr. Vid uthyrning av småhus får man även dra av ett rörligt belopp som motsvarar 20 % av hyresintäkten. Det betyder att om man hyr ut sin privatbostadsfastighet är de första 50 000 kr skattefria. Vid uthyrning av en bostadsrätt eller hyr­es­­­lägenhet får man utöver det fasta beloppet dra av den del av hyran/avgiften som hör till den uthyrda delen av bostaden. Avdraget får dock inte överstiga hyresintäkten.

Hur mycket får man tjäna utan att betala skatt på uthyrning?

Du ska registrera dig och betala moms om du svarar ja på alla de här frågorna:

Du bedriver skattepliktig ekonomisk verksamhet om du svarar ja på alla dessa frågor. Du ska därför betala moms på dina intäkter från uthyrningen.

Hur får Skatteverket reda på uthyrning?

Residensportalen och våra samarbets­partners sparar information på din enhet för att kunna erbjuda anpassad funktionalitet, samla in besöks­statistik och möjliggöra personaliserad marknads­föring. Du väljer vilka typer av cookies som du accepterar utöver de nödvändiga som behövs för att webbplatsen ska fungera.

Kan man hyra ut till sig själv?

Det finns många fördelar med att vara sin egen hyresvärd, men det finns också ett par nackdelar som kan vara värda att veta om. Om man hyr en bostad hos någon annan måste man alltid följa deras regler och man kan bli utslängd om man inte följer kontraktet. Man kan också riskera att bli av med sin bostad om den hyresvärd man har kan bevisa att denna behöver bostaden till något annat. Men man kan också slippa många höga kostnader.

Hur mycket hyra är rimligt?

Enligt många experter är det rekommenderat att högst spendera 30 procent av din månadsinkomst på bostadsrelaterade utgifter, inklusive hyra och driftkostnader. Närmare bestämt bör din hyra inte överstiga 30 procent av din månadsinkomst och helst ligga en bra bit under. Detta innebär att om du tjänar 25 000 kronor i månaden att du inte ska betala mer än 7500 kronor i bostadsrelaterade utgifter. En vidareutveckling av denna rekommendation är budgeteringsmodellen 50/30/20 – där du spenderar 50 procent av inkomsten på bostadsrelaterade utgifter, livsmedel, transport och andra grundläggande utgifter. 30 procent kan du spendera på nöje och underhållning. Resterande 20 procent används för att betala lån och pensionsspara.

Hur mycket tar Hygglo i avgift?

Hygglo är ett extremt oseriöst företag som vägrar återbetalning för hyra av lastbil som ej fungerade.

Riktigt dåligt och oseriöst företag.Tjejerna som svarar är inte det minsta hjälpsamma eller trevliga. Dålig och lågbudget app, som de aldrig utvecklar.

Tar hög procent av dig för att du ska hyra ut genom dom. Inte värt mödan. Bättre att hyra ut genom andra företag eller marketplace på Facebook.

Fungerade som det skulle. Uthyraren var både tillgänglig och hjälpsam. Det gick dock inte att betala via appen, åtminstone inte för mig, men Hygglos kundtjänst tipsade mig om att betala via hemsidan istället. Då fungerade det. Kundtjänsten var också snabb och hjälpsam. Jag är därmed helnöjd och kommer att återkomma till Hygglo då behov uppstår.

Hyrde dj-utrustning, högtalare och partyljus inför min 30-årsfest, allt och det gick väldigt smidigt, enkelt att hitta och boka via appen. Fick tips att skicka flera förfrågningar till flera olika uthyrare för att öka chansen att få till en bokning snabbt, vilket verkligen hjälpte mig! Fler företag som Hygglo behövs i detta konsumtionssamhälle som vi lever i.

Får man ta hur hög hyra som helst?

Är du andrahandshyresgäst och har betalat en oskälig hyra, det vill säga du tycker att du betalat för mycket i hyra, kan du vända dig till hyresnämnden. Hos hyresnämnden kan du ansöka om att få tillbaka den del av hyran som är oskälig. Du kan också ansöka om att få hyran sänkt för den fortsatta hyrestiden.

Återbetalning kan bli aktuell för hyror upp till två år tillbaka i tiden. Då räknar man från dagen då du ansökte om återbetalning. Detta gäller för avtal som har träffats efter den 1 oktober 2019. För avtal som träffats innan denna tidpunkt får beslut om återbetalning avse hyror för ett år tillbaka i tiden.

Hur mycket får man hyra ut för utan att betala skatt?

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Du ska i vissa fall betala skatt när du hyr ut din privatbostad. Skattens storlek beror bland annat på vilken hyra du tar ut av din hyresgäst. Reglerna i korthet:

Är Airbnb lagligt i Sverige?

För att en bostadssituation ska räknas som en andrahandsuthyrning krävs endast att du låter någon nyttja d.v.s. bo i din lägenhet självständigt, utan att du samtidigt bor där. Om du får betalt eller inte spelar konstigt nog ingen roll. Inte heller gör det någon skillnad om det är en familjemedlem eller en total främling som hyr.

Inneboende är en annan sak, då har du någon som bor med dig i din lägenhet, oftast genom att personen hyr ett rum/en del av din lägenhet. En förutsättning för att det ska vara fråga om inneboende är att du själv fortfarande bor kvar och har kontrollen över lägenheten.

Korttidsuthyrning av den typ som exempelvis förmedlas via Airbnb har i praxis inte ansetts utgöra andrahandsuthyrning utan ”hotellverksamhet”. Därför har föreningen alltid rätt att neka sådan uthyrning då lägenheten som upplåtits som bostad ska användas som bostad och inte hotell.

Som förklarats i punkt 1 är begreppet andrahandsuthyrning mycket vidare än vad många tror. Oavsett om det är barn eller släktingar krävs tillstånd från hyresvärd eller bostadsrättsförening. Bor du i bostadsrätt gäller att du måste ha skäl för att få hyra ut din bostad i andra hand och föreningen ska dessutom inte ha befogad anledning att säga nej. Att tillfälligt behöva bo på annan ort på grund av studier eller jobb är just sådana skäl som ger dig rätt att hyra ut din bostad i andra hand. Att vilja tjäna pengar och hyra ut via Airbnb är däremot inte ett giltigt skäl men därmed inte sagt att din förening kommer att säga nej. De kan fortfarande säga ja men har rätt att säga nej.

Kan Skatteverket se Airbnb?

Under året genomför Skatteverket en mängd kontroller av uthyrning av bostäder, sedan problemet har uppdagats. Det är både uthyrare på Airbnb och andra förmedlare som granskas.

– Vi har sett en rejäl ökning av sådan här uthyrning de tre-fyra senaste åren, säger Henrik Kisterud, rikssamordnare för oredovisade inkomster på Skatteverket.

Hyr du ut din bostad är det skattefritt om inkomsterna inte är högre än 40 000 kronor på ett år. Hyr du ut din bostad tillfälligt, i upp till sammanlagt 16 veckor med en omsättning på max 50 000 kronor, behöver du inte heller betala skatt.