:

Får man hyra ut sin bostadsrätt hur länge som helst?

Innehållsförteckning:

  1. Får man hyra ut sin bostadsrätt hur länge som helst?
  2. Hur mycket hyra får man ta ut för en bostadsrätt?
  3. Får man tjäna pengar på att hyra ut bostadsrätt?
  4. Vad är giltiga skäl för andrahandsuthyrning?
  5. Hur beskattas uthyrning av bostadsrätt?
  6. Hur räknar man ut skälig hyra?
  7. Kan man bli av med lägenhet om man äger bostadsrätt?
  8. Kan man äga en bostadsrätt utan att bo där?
  9. Hur vet Skatteverket att jag hyr ut?
  10. Kan en brf neka uthyrning?
  11. Kan Brf säga nej till andra hand?
  12. Vad får man hyra ut för skattefritt?
  13. Vad händer om man inte deklarerar uthyrning?
  14. Hur mycket höjs hyran med 2023?
  15. Hur länge kan man behålla bostadsrätt utan att bor där?

Får man hyra ut sin bostadsrätt hur länge som helst?

Det är inte lagstadgat hur länge du får hyra ut din bostadsrätt.

Bostadsrättsföreningen beslutar om detta. I de flesta föreningar får man tillstånd för uthyrning ett år i taget, sedan får man förlängt om det finns giltiga skäl till det.

Hur mycket hyra får man ta ut för en bostadsrätt?

Funderar du på att hyra ut din lägenhet i andrahand? En viktig del av uthyrningen är att sätta rätt hyra, men vilken hyra som är rimlig att ta ut beror bland annat på om det är en hyres- eller bostadsrätt du hyr ut. Här får du reda på allt du behöver veta för att sätta rätt hyra

Du som hyr ut din lägenhet i andra hand kan inte helt själv bestämma vad du sätter för pris på andrahandshyran. Oavsett om det är en hyresrätt eller en bostadsrätt så måste hyran vara skälig. Vad det innebär räknar man ut på lite olika sätt.

Får man tjäna pengar på att hyra ut bostadsrätt?

Reglerna för uthyrning av bostadsrätter är reglerat i bostadsrättsföreningens stadgar och i Bostadsrättslagen. Står det i bostadsrättsföreningens stadgar att uthyrningen måste godkännas av styrelsen, vilket det vanligtvis gör, krävs det att styrelsen godkänner din uthyrning.

Om styrelsen nekar din uthyrning kan du ändå ha rätt att hyra ut. Du kan få hjälp av Hyresnämnden att få din uthyrning godkänd. För att du skall ha rätten på din sida krävs det att du kan uppvisa giltiga skäl för uthyrningen.

Alla skäl är inte godtagbara. Att exempelvis köpa en bostadsrätt med avsikten att bara hyra ut den godtas oftast inte av varken bostadsrättsföreningen eller hyresnämnden.

Att bestämma vilken hyra du kan ta ut för uthyrning av bostadsrätt är inte det enklaste. Du måste ta hänsyn till vad som räknas som en en skälig hyra för din bostadsrätt. Om du tar ut en oskälig hyra kan hyresgästen gå via Hyresnämnden och begära att hyran sänks.

Se hur mycket du kan ta ut i hyra för en bostadsrätt

Med kalkylatorn nedan kan du räkna ut vad som är en skälig hyra för din bostadsrätt. Du väljer helt enkelt alternativet ”Bostadsrätt” och fyller sedan i uppgifterna i fälten.

Var du ska annonsera att du hyr ut din bostadsrätt är helt upp till dig. Många lägger upp annonsen på Blocket.se, andra i den lokala tidningen, och den senaste tiden har det blivit allt vanligare att lägga upp en annons på Facebook.

Om du lägger upp din annons på Facebook kan det vara bra att göra inlägget delbart, så att dina vänner kan dela annonsen med sina vänner. Oavsett var du lägger upp annonsen bör du ta del av våra tips på hur du skriver en bostadsannons och hittar rätt hyresgäst.

Vad är giltiga skäl för andrahandsuthyrning?

Om du inte ska bo i din bostadsrätt under en tid kan du i vissa fall hyra ut den i andra hand under en begränsad period. För att det ska vara tillåtet att hyra ut lägenheten behöver du alltid ha styrelsens medgivande eller hyresnämndens tillstånd. Gör du fel riskerar du faktiskt att bli av med din bostad.

Enligt § 12 i våra stadgar kan styrelsen ta ut en avgift för andrahandsupplåtelsen. Avgiften får högst vara 10 procent av prisbasbeloppet per år. Vid styrelsens möte den 19 april 2021 bestämdes att föreningen tar ut en avgift om 10 procent av prisbasbeloppet per år. Om en lägenhet upplåts under del av året, beräknas den högsta tillåtna avgiften efter det antal kalendermånader som lägenheten är upplåten.

Hur beskattas uthyrning av bostadsrätt?

För dig som hyr ut privat finns det många förmånliga skatteavdrag att göra. Så länge det handlar om uthyrning av privatbostad så beskattar du hyran under inkomstslaget kapital. Du får göra flera bra skatteavdrag här, vilket är en av anledningarna till att så många vill hyra ut bostäder.

Till att börja med så får du göra ett avdrag på 20% av din hyresintäkt. Om du det är en lägenhet eller bostadsrätt som hyrs ut får du göra det här avdraget med kostnaden du har för den uthyrda delen, vilket man bör tänka på.

Men det är inte allt. Du får också ett grundavdrag på 40 000 kronor. Det här får du göra på hela din totala hyresinkomst under förutsättningen att du hyr ut till någon utomstående.

Om du hyr ut en del av din egen bostad så är däremot inte skattereglerna lika generösa. Du får inte dra av 20% på hyresintäkten och du har inte heller det fasta grundavdraget på 40 000 kronor. Det betyder dock inte att du inte får göra några avdrag alls.

Det här kan bli lite klurigt eftersom mycket kommer att handla om hur mycket av din bostad som du faktiskt hyr ut. Något som också kan påverka här är hur mycket av bostaden som anses vara delat. Det är därför otroligt viktigt att du kollar vad som gäller exakt för dig. Men hyr man bara ut ett vanligt rum så är det enkla regler och man får sällan göra de generösa avdragen som man får göra när man exempelvis hyr ut en hel bostad.

Du får dra av för de merkostnader som dyker upp på grund av din uthyrning. Så om du får extra kostnader kopplat till att du hyr ut exempelvis ett rum i din bostad, finns det fortfarande en del avdrag att göra. Du ska precis som annars deklarera din hyresinkomst som en kapitalinkomst, under förutsättningen att din hyra är marknadsmässig.

Hur räknar man ut skälig hyra?

Låt oss först reda ut begreppen kring uthyrning. I dagligt tal används begreppet andrahandsuthyrning för alla typer av situationer där vi hyr ut en bostad som vi äger. Men om du äger en bostadsrätt, villa eller fritidshus som du hyr ut till en hyresgäst är det juridiskt sett inte en andrahandsuthyrning, utan en förstahandsuthyrning. En andrahandsuthyrning blir det först när du som förstahandshyresgäst hyr ut bostaden till någon annan. Här är tre exempel:

  • Du hyr ut din bostadsrätt – uthyrning av egenägd bostad
  • Din hyresgäst hyr ut din bostadsrätt – andrahandsuthyrning av bostadsrätt
  • Du hyr ut din hyreslägenhet – andrahandsuthyrning

I guiden använder vi oss av uttrycket andrahandsuthyrning som ett samlat begrepp men fokus ligger på uthyrning av bostadsrätt.

Kan man bli av med lägenhet om man äger bostadsrätt?

Om du behöver ta lån hos banken när du ska köpa bostad finns det risk att problem uppstår. Då är det nämligen upp till banken att avgöra om din ekonomi räcker till för att äga flera bostäder på samma gång. Du måste ha tillräckligt hög inkomst för att betala samtliga bostadsavgifter, räntekostnader och driftskostnader i bostäderna, annars kan banken säga nej till lån. Om du däremot väljer att köpa bostad tillsammans med en sambo, maka, make eller annan familjemedlem ökar sannolikheten att banken beviljar lånet, eftersom era inkomster då läggs ihop när banken gör sin bedömning.

Kan man äga en bostadsrätt utan att bo där?

Det händer att styrelsen i en bostadsrättsförening börjar misstänka att en lägenhet inte verkar användas av bostadsrättshavaren. Kanske uppkommer misstanken efter att grannar berättat att bostadsrättshavaren inte längre syns, eller genom att dålig lukt sprids från lägenheten när ledningar för vatten och avlopp inte längre används. Får en bostadsrätt stå helt tom? Bör styrelsen agera på något sätt?

I HSB:s normalstadgar anges att en styrelse får neka medlemskap till den som inte avser att bosätta sig permanent i bostadsrättslägenheten. Om en person redan vid förvärvet av en bostadsrätt avser att låta lägenheten stå tom kan en styrelse alltså agera genom att inte bevilja personen medlemskap. Men vad händer om personen beviljas medlemskap och flyttar in, men sedan väljer att flytta ut och låta lägenheten stå tom?

Hur vet Skatteverket att jag hyr ut?

1 september 2022 kl 13:00

Nyheter Trots generösa avdragsregler för inkomster via andrahandsuthyrning misstänker Skatteverket utbrett skattefusk. Ingen vet hur stort svinnet är och mycket av uthyrningen sker via forum där kontrollen bygger på människors ärlighet. "Vi har inte resurser att kontrollera", säger en expert på Skatteverket.

Kan en brf neka uthyrning?

Köpa, hyra ut & sälja

Nekades fortsatt andrahandsuthyrning 2020-01-31. Detta accepterades och jag la ut min lägenhet till försäljning i mars. Corona har gjort att jag inte lyckas sälja min lägenhet. Det är en 1a i Uppsala. Studenterna har flytt Uppsala. Skickat brev till styrelsen och har nu fått svar att ordförande föreslog 6-8 månaders uthyrning pga Corona men att dom 3 andra i styrelsen säger nej. Meddelande via röstbrevlåda och ordförande svarar inte när man ringer. Jag vill ha skrifligt svar men verkar inte få det.

Kan Brf säga nej till andra hand?

Reglerna om andrahandsuthyrning av en bostadsrätt liknar motsvarande regler för hyresrätt. Men en skillnad är att du som äger en bostadsrätt inte behöver ha ”beaktansvärda skäl”. Här räcker det att du har ”skäl” att upplåta i andra hand. Reglerna i bostadsrättslagen är alltså generösare än motsvarande regler i jordabalken.

Vad får man hyra ut för skattefritt?

Skatteregler för uthyrning varierar beroende på bostadsform. Det finns olika skatteregler som påverkar din uthyrning beroende om det är ett privatbostad, en bostadsrätt eller hyreslägenhet. Du kan dock göra ett schablonavdrag på alla typer av boenden vid uthyrning när du deklarerar. På denna sida förklarar vi vad skatteregler innebär för din bostadsuthyrning. Har du en bostad som du vill hyra ut? Hos oss är det gratis att annonsera din bostad.

Vad händer om man inte deklarerar uthyrning?

Många hyrde ut fritidsboenden förra sommaren och Skatteverkets bedömning är att hyrorna var högre än tidigare. Förmodligen för att fler semestrade i Sverige. Inkomster på över 40 000 kronor från uthyrning av bostäder ska deklareras. Skatteverket kommer särskilt att granska detta i år.

På Skatteverkets webbplats finns en beräkningshjälp där den som hyrt ut fyller i uppgifter om uthyrningen. Tjänsten hjälper till att räkna ut om uthyrningen behöver deklareras.

Hur mycket höjs hyran med 2023?

Hittills har Fastighetsägarna gått ut med att de vill höja hyrorna med 12 % i Stockholm och Göteborg. Det är en helt orimlig höjning. När vi nu sätter oss ner och börjar hyresförhandla kommer vi göra allt vi kan för att det inte ska bli några 12 % hyreshöjningar för Sveriges hyresgäster. Det är inte hyresgästerna som ska behöva betala hela hyresnotan. Och att chockhöja hyror är inte lösningen. Vad som däremot är lösningen är att hålla hyrorna på en balanserad och bra nivå, det tjänar både hyresvärdarna och hyresgästerna på.

Hur länge kan man behålla bostadsrätt utan att bor där?

Hej, och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Givetvis får du äga en bostadsrätt även om du inte bor i den! Däremot finns det vissa begränsningar i 7 kap. bostadsrättslagen (BRL) för hur en bostadsrätt får användas. Jag kommer att gå igenom några av de viktigaste nedan.