:

Hur lång väntetid på pass 2023?

Innehållsförteckning:

 1. Hur lång väntetid på pass 2023?
 2. Vad krävs vid passansökan?
 3. Vad kostar ett pass 2023?
 4. Måste man boka tid för pass?
 5. Hur lång tid tar det för passansökan att bli godkänd?
 6. Hur lång tid tar det att få passet?
 7. Hur lång är väntetiden för att få sitt pass?
 8. Vad kostar pass till vuxen?
 9. Hur kan jag få mitt pass snabbare?
 10. Finns det drop in för pass?
 11. Finns det drop in för att göra pass?
 12. Vem kan bevittna namnteckning pass?
 13. Varför måste man ha 6 månader kvar på passet?
 14. Får man sms när passet är klart?
 15. Hur lång tid tar det att skaffa pass?

Hur lång väntetid på pass 2023?

17 jul 2023

På helgfria måndagar klockan 09:00 publicerar ambassaden extra passtider för nästkommande vecka. Klockan 09:00 måndagen den 3 juli publiceras extra passtider för 10–14 juli, måndagen den 10 juli publiceras extra passtider för 17–21 juli, etc. Klockan 12:00 torsdagen den 1 juni publicerades de ordinarie tiderna för oktober-december 2023. Klicka på rubriken för att läsa hela nyheten.

Vad krävs vid passansökan?

NB! Passansökan kan tas emot om dina uppgifter (mm. namn och medborgarskap) är uppdaterade i Finlands befolkningsdatasystem. Anvisningar för att kontrollera uppgifterna finns här. (Öppnar nytt fönster)

PERSONBEVIS, högst 3 månader gammalt. Om du bor permanent i Sverige kan du beställa personbeviset för "pass/utländskt pass" från Skatteverket per telefon 0771 567 567 eller via webbsidan Skatteverket.se(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster).  Stämpel och underskrift behövs ej.

Vad kostar ett pass 2023?

Endast fysiska id-handlingar är giltiga när du ska ansöka om pass eller nationellt id-kort. Det digitala id-kort som går att ladda ned via BankID gäller för närvarande inte som id-handling för någon typ av identifiering hos Polismyndigheten. 

Som giltig resehandling gäller även fortsättningsvis fysiska pass och nationella id-kort som utfärdats av Polismyndigheten.

Måste man boka tid för pass?

Innan du bokar tid fyller du i vad du ska göra på ditt besök. Läs sedan igenom vad som gäller för ditt ärende. Fyll i vilken ort du vill besöka och hur många personer besöket gäller. Läs och godkänn Migrationsverkets användarvillkor och klicka sedan på Fortsätt till tidsbokningen.

Hur lång tid tar det för passansökan att bli godkänd?

Förra veckan var den genomsnittliga väntetiden för att få ansöka om pass och nationellt id-kort 17,6 veckor. I början av maj var väntetiden 28 veckor.

Polisen har den senaste tiden utökat öppettiderna för pass- och id-kortsansökningar, rekryterat personal och omställt personal i försök att hantera den stora efterfrågan.

Hur lång tid tar det att få passet?

Normalt sett så får man sitt pass, eller nationella ID-kort, inom fem arbetsdagar från att man ansöker om det. Dock är inte leveranstiden garanterad på något vis och kan bli fördröjd under högsäsongen april–juli.

Observera att "drop in"-möjligheten på landets passmyndigheter i stort sett har upphört och det är viktigt att boka tid.

Både pass och nationellt ID-kort har en begränsad giltighetstid. Och varierar beroende på innehavarens ålder, uppger polisen:

Om man förlorar sitt pass – oavsett om det är borttappat eller stulet – ska man anmäla det till polisen. Detta sker genom att man ringer 114 14 eller besöker en station. Passet kommer då spärras och man kommer få ansöka om ett nytt.

Hur lång är väntetiden för att få sitt pass?

På den här sidan finner du svar på de vanligaste frågorna om pass och nationella id-kort.

För passbokning kontakta ambassaden på: Telefon: +389 (0)2 3297 880E-mail: [email protected]  

Vad kostar pass till vuxen?

Endast fysiska id-handlingar är giltiga när du ska ansöka om pass eller nationellt id-kort. Det digitala id-kort som går att ladda ned via BankID gäller för närvarande inte som id-handling för någon typ av identifiering hos Polismyndigheten. 

Som giltig resehandling gäller även fortsättningsvis fysiska pass och nationella id-kort som utfärdats av Polismyndigheten.

Hur kan jag få mitt pass snabbare?

Ett pass är en officiell resehandling som utfärdas av myndigheterna i ett land och används för att bekräfta en persons identitet och nationalitet. Passet innehåller viktig information som personens namn, födelsedatum, fotografier, signatur och ibland fingeravtryck. Det är ett viktigt dokument som krävs för att resa utomlands och komma in i andra länder.

Anledningen till att du behöver ett pass är att det fungerar som ett bevis på din identitet och ditt medborgarskap när du reser över nationsgränserna. Utan ett giltigt pass kan du nekas inresa vid gränskontrollen eller stöta på olika problem vid flygplatsen eller andra gränsövergångar.

Det är också viktigt att notera att passet kan användas som en form av identifikation i olika situationer, som när du ansöker om ett bankkonto eller skaffar ett körkort.

Finns det drop in för pass?

 • För att kunna boka och träna behöver du ha ett giltigt träningskort och medlemskap. 
 • Schemat är dynamiskt och du kan se pass 14 dagar framåt.
 • Du kan boka pass sju dagar framåt. 
 • Passen på dag sju blir bokningsbara löpande, 30 min efter att passet är slut släpps platserna för nästa vecka.
 • Du kan boka på webben och i appen fram till 15 minuter innan passet börjar.
 • Du kan ha upp till fem bokningar + fem köplatser i taget.
 • Alla platser på passen är bokningsbara. 
 • Om passet är fullbokat kan du ställa dig i kö. 
 • Du kan ha upp till fem köplatser i taget.
 • Om du redan har 5 bokningar och får en plats från kölistan så får du ett mejl. Du kan då välja om du vill avboka ett pass för att eventuellt kunna få en plats. Du behåller din plats i kön och nya bokningsförsök görs om det blir fler lediga platser.
 • Om du får en plats mejlar vi dig senast 90 minuter innan passet startar. Vid samma tidpunkt slutar även kölistans funktion att gälla för alla som inte har fått en plats.
 • Kolla att du har rätt mejladress inlagd under Mina sidor på bokningssidan eller i appen.
 • Om du får en plats från kölistan kommer den bokas in och rymmas inom dina max antal bokningar (så länge du inte redan har en annan bokning samma tid).

Om du inte längre planerar att gå på passet är det viktigt att du avbokar din köplats precis som vid ordinarie bokning. 

Finns det drop in för att göra pass?

Endast fysiska id-handlingar är giltiga när du ska ansöka om pass eller nationellt id-kort. Det digitala id-kort som går att ladda ned via BankID gäller för närvarande inte som id-handling för någon typ av identifiering hos Polismyndigheten. 

Som giltig resehandling gäller även fortsättningsvis fysiska pass och nationella id-kort som utfärdats av Polismyndigheten.

Vem kan bevittna namnteckning pass?

Följande krävs för att ansöka om pass för barn under 18 år:

En avgift tas ut i samband med ansökan.

Varför måste man ha 6 månader kvar på passet?

För resor till de flesta länder utanför Schengen krävs att passet måste vara giltigt minst 6 månader efter hemresedatum. För exakt information, kontakta landets ambassad.

Kontrollera att ditt pass är giltigt inför resan. Beställ nytt pass i god tid. Kontrollera att ingen sida i passet på något sätt är skadat. Ett pass som är trasigt är inte giltigt.

Får man sms när passet är klart?

Om du ska ansöka om nytt pass i Grekland krävs personlig inställelse vid ambassaden i Athen och att du har bokat tid online.                                      För en person som fyllt 18 år och tidigare haft svenskt pass krävs följande:

Hur lång tid tar det att skaffa pass?

Nationella identitetskort utfärdas till svenska medborgare och kan, förutom identitetshandling, användas i stället för pass vid resor inom Schengen och EU.

Var kan jag ansöka om pass? Du kan ansöka om eller förnya om pass/id-kort på ambassaden i Guatemala, på en annan svensk ambassad eller hos polisen i Sverige. Det går ofta fortare och är billigare att ansöka i Sverige.