:

Hur räknar man ut Bruttolöneavdrag förmånsbil?

Innehållsförteckning:

  1. Hur räknar man ut Bruttolöneavdrag förmånsbil?
  2. Varför Bruttolöneavdrag förmånsbil?
  3. Hur fungerar Bruttolöneavdrag?
  4. Hur dras tjänstebil på lönen?
  5. Är det värt att ha förmånsbil 2023?
  6. När lönar det sig att ha förmånsbil?
  7. När får man inte göra Bruttolöneavdrag?
  8. Kan man ha förmånsbil utan att ta ut lön?
  9. Hur fungerar Nettolöneavdrag förmånsbil?
  10. När är det lönsamt med förmånsbil?
  11. Måste man ta ut lön för att ha förmånsbil?

Hur räknar man ut Bruttolöneavdrag förmånsbil?

Vi börjar med att reda ut skillnaden mellan förmånsbil och tjänstebil, som är en ganska vanlig förväxling. En förmånsbil är en skattepliktig löneförmån som egenföretagaren eller den anställde förmånsbeskattas för. Skatten baseras på bilens förmånsvärde, som räknas ut med utgångspunkt i Skatteverkets schablonbelopp för förmånsbilar (mer om detta senare i artikeln).

En tjänstebil får inte användas privat mer än i “ringa omfattning”, som enligt Skatteverket är maximalt 10 körtillfällen och maximalt 100 mil under ett år. Värt att tänka på är att resor till och från jobbet räknas som privata resor.

Med en förmånsbil slipper en anställd som kör mycket i tjänsten att använda sin privata bil. Förmånsbilar är också vanligast i yrken som innebär mycket resande, till exempel för konsulter och säljare. Fördelarna med en förmånsbil är även att du får den skattad och försäkrad, du har en fast månadskostnad och du behöver inte lägga ut (till exempel handpenning) för att köpa den.

Fördelen med en förmånsbil jämfört med en tjänstebil är att du även kan köra med den privat, utan att behöva tänka på antal körtillfällen eller hur många mil du kör. Med en förmånsbil kan arbetsgivaren även stå för alla kostnader för bilen, med undantag för drivmedel vid privata resor, trängselskatt vid privata resor, samt parkeringsavgift vid privata resor.

Varför Bruttolöneavdrag förmånsbil?

Det vanliga upplägget kring förmånsbil är att företaget betalar en bil åt en verksam ägare eller en anställd, som då förmånsbeskattas enligt bilens förmånsvärde och företaget betalar tillhörande arbetsgivaravgifter. I och med de senaste årens regelförändringar som syftar till att göra förmånsbilar mer likt kostnaden för ett privat ägande, kan man dock fråga sig om en förmånsbil fortfarande är förmånligt. Det finns även andra aspekter som kan vara värda att tänka på om du funderar på att ta ut en förmånsbil i ditt bolag.

Att ta ut tillräcklig lön i sitt företag är något som premieras av beslutsfattare. Det visar sig i att löneunderlaget är en viktig komponent i beräkningen av möjlighet till lågbeskattad utdelning enligt 3:12 – reglerna, men spelar även roll för SGI (sjukpenningsgrundande inkomst).

Det är en god idé att som företagare ta ut tillräcklig lön om det finns möjlighet till det. Funderar du på att plocka ut en förmånsbil bör du därför överväga att göra ett nettolöneavdrag istället för att redovisa bilförmån. Ett nettolöneavdrag innebär att du som verksam ägare eller anställd betalar för förmånen med beskattade pengar genom ett avdrag på nettolönen.

Det fördelaktiga med nettolöneavdrag är att medan förmåner inte räknas som lön, kan ett nettolöneavdrag användas för att öka löneunderlaget. Detta görs genom att bruttolönen ökas med värdet av förmånen, innan ett avdrag sedan görs på nettolönen. Ett ökat löneunderlag är till fördel i beräkningen av lågbeskattad utdelning på K10:an. Samtidigt som det kan ha en positiv inverkan på SGI (sjukpenninggrundande inkomst). Nettolöneavdrag kan alltså vara att föredra framför bilförmån, om du inte redan har tagit ut tillräcklig lön för beräkningen av lågbeskattad utdelning samt SGI.

En tjänstebil ses normalt som en skattepliktig förmån, vilken ska beskattas. Undantaget gäller endast om privat användning sker i ringa omfattning. Föreligger dispositionsrätt till bilen är Skatteverkets utgångspunkt att privat användning förekommer. Bevisbördan för användning till ringa omfattning ligger då hos användaren av tjänstebilen. För att visa att bilen endast används privat i ringa omfattning används vanligen en körjournal där alla resor noggrant antecknas.

Enligt Skatteverket avses med ringa omfattning att bilen används privat vid högst tio tillfällen per år och med en sammanlagd körsträcka på högst 100 mil. För att tjänstebilen inte ska tolkas som en skattepliktig förmån behöver båda förutsättningarna vara uppfyllda. Viktigt att komma ihåg är även att resor till och från jobbet vanligen är att betrakta som privatresor, varför de tio tillfällena fort riskerar att överskridas.

Hur fungerar Bruttolöneavdrag?

Bruttolöneavdrag innebär att arbetstagaren får en lägre bruttolön i utbyte mot en förmån.

Bruttolöneavdrag innebär att arbetstagaren får ett avdrag på bruttolönen, lönen före skatt, i utbyte mot en förmån. Det är en typ av löneväxling som kan ske fortlöpande eller vid enstaka tillfällen. Den anställda får då en lägre skattepliktig lön och kan ta del av en förmån som annars skulle betalats med arbetstagarens egna, skattade pengar. Arbetsgivaren betalar även en lägre arbetsgivaravgift, vilket innebär att bruttolöneavdrag kan vara förmånligt för både arbetsgivare och arbetstagare. Exempel på förmåner till den anställda kan vara hälso- och sjukvård, pension, fler semesterdagar, högre sjukpenning eller en bilförmån. Det är arbetsgivaren som beslutar om bruttolöneavdrag och förmåner. Det behöver inte ges till samtliga anställda, utan går att ge till enskilda personer eller till en viss personalkategori.

Hur dras tjänstebil på lönen?

För att göra ett nettolöneavdrag för bilförmånen börjar du med att gå in på den anställde i personalregistret. Klicka sedan på fliken Löneuppgifter och öka månadslönen med bilens förmånsvärde.

Om du som arbetsgivare har ansökt och fått beslut från Skatteverket angående justering av bilförmån där arbetsgivardeklarationen ska markeras med ett kryss i ruta 048 - Förmån har justerats. Ruta 048 markeras automatiskt på den anställde om du har valt Ja på inställningen Justerat för 3000 tjänstemil/år eller Godkänd miljöbil. Fält 048 kan även markeras manuellt på den anställde direkt i arbetsgivardeklarationen.

I exemplet nedan har Stina en månadslön på 25 000 kronor och en bilförmån på 4 000 kronor i månaden. När vi lägger till bilförmånen som ett nettolöneavdrag ändrar vi så att hennes månadslön istället blir 29 000 kronor. Vi kontrollerar uppgifterna under blocket Förmånsbil och lägger sedan till löneart 319, Bilförmån med nettoavdrag som en standardlön på 4 000 kronor. 

Är det värt att ha förmånsbil 2023?

Det råder ingen tvekan om att Johan Sjögren på Volkswagen Finans kan sina tjänstebilsfrågor och för att alla ska få ta del av hans kunskaper så kommer här hans tankar kring de fyra viktigaste tjänstebilsfrågorna inför 2023.

1. Hur påverkas mitt förmånsvärde för 2023

När lönar det sig att ha förmånsbil?

Om arbetsgivaren låter dig använda en tjänstebil privat kallas det förmånsbil.  Att du själv får använda bilen privat räknas som en förmån och du som förare betalar inkomstskatt för förmånen. Håll reda på hur mycket du kör i tjänsten och privat. Tänk på att reglera i avtal vad som ska gälla om du får använda tjänstebilen även för privat bruk.

Arbetsgivaren är ytterst ansvarig för din arbetsmiljö när du använder bilen i tjänsten.

När får man inte göra Bruttolöneavdrag?

Vill du rådgöra med ett proffs innan du bestämmer dig? Ledarnas chefsrådgivare pratar gärna om löneväxling och andra utmaningar som du har i din roll som chef, egenföretagare eller anställd. Alla våra rådgivare har egen chefserfarenhet och vet hur du har det på jobbet. Kontakta oss via kontaktformuläret.

Inte medlem ännu? Läs om allt som ingår i medlemskapet. Välkommen med din medlemsansökan.

Kan man ha förmånsbil utan att ta ut lön?

Hej,Undrar hur jag skapar en lön i löneprogrammet när det det bara är bilförmån som ska vara med och deklareras och ingen vanlig kontant lön.

Mvh Paulin

Hur fungerar Nettolöneavdrag förmånsbil?

För arbetsgivaren är förmånsbil ett sätt att ge personal som åker mycket bil i jobbet, till exempel säljare eller konsulter, en möjlighet att slippa slita på den privata bilen. För andra personalgrupper är förmånsbil inte lika vanligt.

Förmånsbil är en löneförmån som den anställde ska betala skatt på.

Förmånsbilen gör att den anställde får möjlighet att använda en ofta helt ny bil både i jobbet och privat till en fast månadskostnad. Ofta står arbetsgivaren för saker som service och besiktning vilket innebär att den anställde slipper oförutsedda extrakostnader.

Nu är det enkelt att rapportera milersättning för resor i tjänsten! Koppla MyBusiness till din elektroniska körjournal!

När är det lönsamt med förmånsbil?

Att välja förmånsbil kan kännas både roligt och lite nervöst. Våra kunniga säljare vet att det är ett stort beslut och de finns där för att hjälpa dig hitta den förmånsbil som passar just dig och dina behov.

Hos oss har du ett stort utbud av modeller att välja bland – hela Volvos, Fords, Renaults och Dacias modellprogram finns till ditt förfogande. Självklart hjälper vi dig räkna ut förmånsvärdet och kan berätta vad kostnaden på olika bilar kommer bli för dig som förare. Allt för att det ska bli så enkelt som möjligt att välja förmånsbil.

Är du bilansvarig på ett företag kan våra engagerade företagsrådgivare hjälpa dig skapa en bilpolicy för företagets förmånsbilar. Vi kan ta fram offerter, räkna TCO:er och göra skräddarsydda förslag som anpassats efter företagets vagnpark och behov. Oavsett om ni behöver 1 eller 100 företagsbilar kan vi hjälpa er.

Måste man ta ut lön för att ha förmånsbil?

Med hjälp av en bil kan du balansera arbetslivet och underlätta stressen från tungt ansvar på jobbet.

Om arbetsgivaren låter dig använda en tjänstebil privat kallas det förmånsbil. Skatteverket har specificerat regler för vad som gäller kring tjänstebilar och förmånsbilar. Du som använder en tjänstebil privat måste föra körjournal för att påvisa att den enbart används i tjänsten. Hur vida din tjänstebil ska beskattas avgörs baserat på två parametrar.

  • Avverka 100 mil eller fler privat per år
  • Bilen används privat fler än 10 gånger årligen