:

Vilka bilar får sänkt förmånsvärde 2023?

Innehållsförteckning:

  1. Vilka bilar får sänkt förmånsvärde 2023?
  2. Har elbilar lägre förmånsvärde?
  3. Är det värt att ha förmånsbil 2023?
  4. Vad kostar en elbil i förmånsvärde?
  5. När lönar det sig att ha förmånsbil?
  6. Vilken typ av bil ska man köpa 2023?
  7. Varför är förmånsbil så dyrt?
  8. Vilka bilar får sänkt förmånsvärde?
  9. Kan man ha förmånsbil utan att ta ut lön?
  10. Vilken elbil har bäst förmånsvärde?
  11. Får min fru köra min förmånsbil?
  12. Vilka bilmodeller som går sönder mest?
  13. Vilka bilar tappar mest i värde?
  14. Är det lönt att ha förmånsbil?
  15. Vilka bilar har bäst förmånsvärde?

Vilka bilar får sänkt förmånsvärde 2023?

I och med dagens besked från Riksgälden att den ränta som sätts sista fredagen i november kommer vara 1,94% kan vi med hjälp av det Prisbasbelopp som regeringen fastställde redan i somras till 52 500 kr för 2023 räkna ut bilförmånen för nästa år.

Förmånsvärdet blir högre då både ränta och basbeloppet höjts, ränta har höjts från 0,5% (golvnivån) till 1,94% och basbeloppet höjts med 4 200 kr.

Har elbilar lägre förmånsvärde?

År 2022 har flera populära elbilar fått sänkt förmånsvärde genom att beräkningssättet har uppdaterats. Detta har gjorts för att gynna mindre och billigare elbilar i motsatsen till större och dyrare modeller. Anledningen är att man vill att förmånsvärde ska bli mer rättvist, enligt Skatteverket.

Förut jämförde man elbilar med en liknande bensinbil för att räkna fram förmånsvärdet. Från och med 2022 görs istället ett schablonavdrag för elbilar på 350 000 kr men max 50 % av bilens nybilsvärde. Det betyder att om du köper en elbil för 500 000 kr blir det sänkta förmånsvärdet 250 000 kr. Förmånsvärdet för laddhybrid 2022 blir istället 130 000 kr men summan kan bli lägre om Skatteverket önskar att fler ska köpa en renodlad elbil. Även andra typer av miljöbilar som modeller som drivs av annan gas än gasol och vätgas får 100 000 kr i nedsättning. Med det nya förmånsvärdet för elbil räknar man med att skatteintäkterna minskar med ca 10 miljoner kronor under 2022.

Om du får en tjänstebil från din arbetsgivare som innebär att du kan ta dig till och från möten, arbetsplatsen och andra platser så gör du besparingar i förhållande om du köpt bilen privat. Denna besparing kallas för förmånsvärde och mellanskillnaden betalar du skatt på.

Ofta blir det billigare att köra en tjänstebil på många plan. Du får nämligen drivmedlet betalt av din arbetsgivare när körningen sker på arbetstid. Förmånsvärdet för bilen läggs till på den anställdes bruttolön och sedan dras skatten från förmånen direkt.

Är det värt att ha förmånsbil 2023?

Förmånsvärde är enkelt förklarat ett värde som en anställd får i förmån av sin arbetsgivare. Det kan exempelvis vara en bil, friskvård, mobiltelefon eller något annat som den anställde får istället för pengar.

Har du en förmånsbil så ägs eller leasas bilen av din arbetsgivare men du får använda den även privat. Detta räknas då som en förmån och därför behöver du betala skatt. Betalar företaget även kostnader för bensin ska även detta förmånsbeskattas.

Förmånsvärdet på en bil baseras bland annat på följande faktorer:

  • Vad bilen kostar som ny
  • Om bilen har någon extrautrustning
  • Om det är en elbil
  • Om du som anställd kör mer än 3 000 mil i tjänsten
  • Fordonsskatt

Vad kostar en elbil i förmånsvärde?

En av fördelarna med att välja elbil är att den har mycket låg fordonsskatt, vilket har en positiv effekt på förmånsvärdet eftersom skatten räknas in som en del av förmånsvärdet. För en Polestar 2 är fordonsskatten bara 360 kr/år, likt alla elbilar. Motsvarande ny bil med framhjulsdrift och förbränningsmotor kostar 9 406 kr/år i skatt under de tre första åren och det inkluderas alltså som en del av förmånsvärdet.

Elbilar har också fördelen att deras förmånsvärde sätts ned med ett schablonbelopp på 350 000 kronor eller maximalt 50 % av nypriset. Det betyder att förmånsvärdet på en uppgraderad Polestar 2 ligger på från 2 438 kr/månad i beräknat preliminär nettokostnad efter 50 % marginalskatt. Motsvarande bil med förbränningsmotor skulle ha ett förmånsvärde (2023-01-01) på 4 600 kr/månad i nettokostnad beräknat med 50 % marginalskatt.

När lönar det sig att ha förmånsbil?

Med hjälp av en bil kan du balansera arbetslivet och underlätta stressen från tungt ansvar på jobbet.

Om arbetsgivaren låter dig använda en tjänstebil privat kallas det förmånsbil. Skatteverket har specificerat regler för vad som gäller kring tjänstebilar och förmånsbilar. Du som använder en tjänstebil privat måste föra körjournal för att påvisa att den enbart används i tjänsten. Hur vida din tjänstebil ska beskattas avgörs baserat på två parametrar.

  • Avverka 100 mil eller fler privat per år
  • Bilen används privat fler än 10 gånger årligen

Vilken typ av bil ska man köpa 2023?

På tionde plats i vår sammanställning kommer Kia Ceed SW som med sitt elektrifierade kombiformat samt vettiga prislapp erbjuder ett minst sagt tilltalande paket, inte minst som tjänstebil.

Vi har skrivit att ”Det här är nog främst en bil som riktar sig mot tjänstebilister, tack vare dess låga förmånsvärde.”

På nionde plats i vår sammanställning kommer Volkswagen ID.4, en bil som länge toppat listorna över Sveriges mest sålda elbil – tills Tesla Model Y klev in på arenan.

Brittiska Top Gear konstaterar att ”Volkswagen ID.4 är helt rätt ute sett till ändamål.”

På åttonde plats i vår sammanställning kommer Polestar 2 som är det kinesägda svenska märkets första renodlade elbil.

Brittiska Carwow säger att bilen erbjuder ”ett elegant utseende och god räckvidd men att fjädringen är lite väl styv.”

Varför är förmånsbil så dyrt?

När en anställd tar del av en förmånsbil uppstår det alltså en beskattningsbar förmån. Det betyder att du är skyldig att betala inkomstskatt på det värde som bilen representerar, det vill säga dess förmånsvärde. Förmånsvärdet räknas ut schablonmässigt, alltså enligt en fast mall med förutbestämda belopp. Det hela är ordentligt krångligt, men mer om det längre ner.

Vilka bilar får sänkt förmånsvärde?

Men vad krävs då för att elbil som förmånsbil ska bli en bra idé för mig som privatperson? Enligt Stefan Tokics, ansvarig för inköp och prissättning på Danske Bank, är det första du behöver göra att tänka igenom om det är praktiskt för dig att ha en elbil. Framförallt behöver du tänka igenom vad du har för möjligheter att ladda i vardagen, för om det är komplicerat kan en elbil bli en både dyr och krånglig affär.

Kan man ha förmånsbil utan att ta ut lön?

För arbetsgivaren är förmånsbil ett sätt att ge personal som åker mycket bil i jobbet, till exempel säljare eller konsulter, en möjlighet att slippa slita på den privata bilen. För andra personalgrupper är förmånsbil inte lika vanligt.

Förmånsbil är en löneförmån som den anställde ska betala skatt på.

Förmånsbilen gör att den anställde får möjlighet att använda en ofta helt ny bil både i jobbet och privat till en fast månadskostnad. Ofta står arbetsgivaren för saker som service och besiktning vilket innebär att den anställde slipper oförutsedda extrakostnader.

Nu är det enkelt att rapportera milersättning för resor i tjänsten! Koppla MyBusiness till din elektroniska körjournal!

Vilken elbil har bäst förmånsvärde?

Det råder ingen tvekan om att Johan Sjögren på Volkswagen Finans kan sina tjänstebilsfrågor och för att alla ska få ta del av hans kunskaper så kommer här hans tankar kring de fyra viktigaste tjänstebilsfrågorna inför 2023.

1. Hur påverkas mitt förmånsvärde för 2023

Får min fru köra min förmånsbil?

  • bilens nybilspris
  • extrautrustning som inte ingår i nybilspriset, till exempel metalliclack och vinterdäck
  • om bilen är miljöbil
  • om den anställda kör minst 3 000 mil i tjänsten
  • fordonsskatten (gäller bilar med tillverkningsår 2018 eller senare som har tagits i trafik första gången den 1 juli 2018 eller senare).

Vilka bilmodeller som går sönder mest?

Hur frekventa blir besöken till verkstaden och vad kommer det kosta dig i det långa loppet? Vår maskinskaderapport visar att det är stora skillnader mellan olika bilmärken. Både när det gäller vilka fel som rapporteras till oss och hur stora de genomsnittliga reparationskostnaderna är.

Till detaljerna direkt - ladda ner rapporten (pdf)

Vilka bilar tappar mest i värde?

Värdeminskningen är skillnaden mellan det pris du har betalat för din bil och dess värde när du säljer den:

  • Om du har köpt en bil för 100 000 USD och sedan sålt den för 20 000 USD efter 10 år, har din bils värde minskat med 80 %. 
  • Det betyder att restvärdet är 20 %.

Även om körsträcka och ålder är två faktorer som påverkar fordonets pris, förlorar olika bilmärken värde i olika takt. I allmänhet behåller lastbilar, lastbilsbaserade SUV:ar och sportbilar det största värdet. 

Är det lönt att ha förmånsbil?

Förmånsbilen är precis som namnet avslöjar: en förmån, och kan användas privat beroende på vad som har avtalats. Bilen ägs eller leasas av arbetsgivaren, och förmånstagaren betalar genom ett bruttolöneavdrag och betalar skatt på förmånen, i detta fall en bil. Beskattningen görs enligt en schablon där förmånsvärdet motsvarar den besparing som görs jämfört med att äga bilen själv.

Vilka bilar har bäst förmånsvärde?

Se hela listan för dig som funderar på att investera i ny tjänstebil.

Listan och de ekonomiska nyckeltalen har tagits fram av tjänstebilskonsulten Ynnor till Tidningen Företagaren.