:

Vad är en CFD?

Innehållsförteckning:

 1. Vad är en CFD?
 2. Hur går det till att handla med CFD?
 3. Hur mycket skatt på CFD?
 4. Har Avanza CFD?
 5. Kan man förlora mer än insatsen i CFD?
 6. Hur deklarerar man CFD?
 7. Hur deklarerar man CFD handel?
 8. Måste man skatta på trading?
 9. Hur lång tid tar det att sälja en aktie på Avanza?
 10. När ska man sälja en aktie som går dåligt?
 11. Har Skatteverket koll på kryptovaluta?
 12. Är krypto olagligt i Sverige?
 13. Hur får jag 10 000 kr att växa snabbt?
 14. Vilka aktier ska man satsa på 2023?
 15. Vilka branscher kommer gå bra 2023?

Vad är en CFD?

Även om våra exempel nedan ger dig en bra introduktion till hur du eventuellt kan tjäna pengar på att handla med CFD:er, är övning troligtvis det bästa sättet att lära sig. Öppna ett demokonto för att få tillgång till vår handelsplattform och 100 000 fiktiva kronor att öva med - helt riskfritt.

Orderfönstret på handelsplattformen fungerar som en miniräknare och visar dig den förväntade vinsten/förlusten för en position, baserat på positionsstorlek och dina stop loss/take profitnivåer, alltså nivåerna för att ha hem vinst eller begränsa förlusten. När du känner dig bekväm med att handla på demokontot kan du ansöka om ett livekonto.

Hur går det till att handla med CFD?

När du tar en position i en CFD så satsar du på att värdet på till exempel en aktie, en råvara eller kryptovaluta skall öka eller minska. Aktien, råvaran eller kryptovalutan kallas då för den underliggande tillgången.

Om du trycker på köp så satsar du på att priset på den underliggande tillgången skall gå upp. Om du istället trycker på sälj så satsar du på att den underliggande tillgången skall gå ner (man kan lite förenklat säga att man blankar).

Detta är en av de stora fördelarna med CFD:s. Du kan på ett smidigt sätt satsa på nedgång. Man trycker helt enkelt bara på sälj och väljer hur stor position man vill ta.

Hur mycket skatt på CFD?

En privat sajt med många skattetips och en guldgruva för dem som arbetar aktivt med skatter!

Denna webbplats administreras av Skattepunkten ABSkattepunkten AB ger Dig professionell skatterådgivning

Har Avanza CFD?

Avanza är en populär svensk nätmäklare där du kan investera i bland annat aktier, fonder och kryptovalutor (via certifikat).

Hos Avanza kan du öppna olika typer av konton som Investeringssparkonto (ISK), Aktie- och fondkonto (AF) och Kapitalförsäkring (KF).

Avanza är en svensk nätmäklare som blivit mycket populär bland småsparare. Plattformen är enkel att komma igång med, har låga priser, ett stort utbud och är enkel att navigera på.

Avanza marknadsför sig själva på hemsidan som en plattform som är enkel att komma igång på -det tar bara 3 minuter att öppna ett nytt konto.

Marknadsföringen stämmer i det stora hela – processen för att öppna ett konto är enkel och går snabbt.

Är Avanza bra om man vill börja handla aktier, fonder eller kryptovaluta? I det stora hela är svaret definitivt ja.

Inte bara för att vi på Financer tycker om plattformen utan för att de växer så det knakar, har mycket nöjda kunder och har vunnit otaliga priser.

 I 11 år i rad har Avanza vunnit pris över Sveriges mest nöjda kunder!

Kan man förlora mer än insatsen i CFD?

Att handla med hävstång ger hög exponering inom finansmarknaden med endast en relativt liten summa som kapitalinsats. På så vis bidrar handel med hävstång till att utöka både vinst- och förlustomfattningen.

Hur deklarerar man CFD?

För att det ska vara möjligt för dig att kvitta de förluster du har gjort vid försäljning av värdepapper mot vinst krävs det att båda dessa resultat har gjorts under samma år. Det vill säga, om du har gjort en förlust och en vinst i dina investeringar samma år kan du kvitta dem mot varandra.

Men hur går då det till? Jo, det är inte svårare än att du redovisar att du har gjort en viss vinst och en viss förlust. Skulle det visa sig att du har gjort en större förlust än vad du har gjort i vinst behöver du dock inte oroa dig. Om din vinst inte räcker till ges du nämligen möjligheten att dra av resterande förlust med 70%, något som kallas för kvotering. 

Hur deklarerar man CFD handel?

När det gäller skatt på all CFD-handel så ligger hela ansvaret på dig att redovisa dina vinster eftersom skatteverket inte inhämtar kontrolluppgifter från utländska banker, depåer, värdepappersinstitut eller mäklare. Du ska redovisa varje affär som du gjort, varje gång. Därmed kan listan över affärer bli riktigt lång, eftersom du även ska visa upp de affärer som även lett till förluster. Du får enligt gällande regelverk inte baka ihop summan av vinsterna till en enda summa.

När det gäller optioner så är det något klurigare. Du beskattas nämligen under det år som optionen förfaller. Om du gör en vinst så skall du betala skatt och det är helt och hållet ditt ansvar att redovisa det i din deklaration. Om optionen förfaller eller om du gjort ett återköp så kan du befrias från dina förpliktelser.

Måste man skatta på trading?

Du får skatt på valutakursvinster och avdrag av valutakursförluster. Forex trading kan ge vinst eller förlust, och skatten är som skatt på övriga inkomster och förluster från investeringar (kapitalvinst).

4. september 2023 av Valutahandel Sverige

Hur lång tid tar det att sälja en aktie på Avanza?

Svenska börser tillämpar två likviddagar. Det innebär att vid aktiehandel övergår äganderätten först efter två handelsdagar. Det betyder att om du köper en aktie blir du inskriven i aktieboken, och därmed registrerad som aktieägare, först efter två dagar. Om du säljer en aktie blir det omvänt scenario, där du blir utskriven ur aktieboken samt får pengarna från försäljningen efter två handelsdagar. Den kurs du har köpt eller sålt dina aktier för kan inte ändras under tiden.

Vi har däremot en service där du får tillgång till preliminärt saldo direkt på affärsdagen för att kunna fortsätta handla med aktier. Detta gör att du slipper vänta på att likviddagen ska infalla och kan fortsätta att köpa och sälja aktier.

När ska man sälja en aktie som går dåligt?

 • Pengarna behövs någon annanstans.
 • Någonting har ändrats och du tror inte längre på bolaget du äger aktier i. 

Det är egentligen de enda anledningarna som finns för att sälja sina aktier. 

Den första anledningen säger egentligen sig själv. Behöver du ha pengarna till något annat inom en snar framtid så bör de inte vara investerad i aktier. Många gånger när man köper aktier så har man något särskilt mål, exempelvis spara ihop till en bostad. När du då har sparat ihop tillräckligt så behöver du realisera det målet. Då behöver du sälja dina aktier. Har man ett mål framför sig på lite längre sikt så blir det ofta lättare att sälja sina aktier. Eftersom det då bara är att trycka på säljknappen när målet uppfyllts. 

Innan du köper aktier i ett bolag så brukar du göra en analys. Där är det bra att även komma fram till vid vilken kurs man ska sälja eller vilka kriterier som behöver bockas av för att man ska sälja. Det handlar helt enkelt om när du tycker att aktien inte längre är värd att äga till den aktiekurs som är just nu. Vill man inte kolla på aktiekursen kan man istället kolla på företaget i stort. När är det inte längre värt att äga aktier i detta bolaget, blir då frågan. 

Något som jag själv gillar att göra är att sätta upp en målkurs. När målkursen infrias så gör jag sedan en ny stor analys av bolaget. Märker jag då att jag inte kan motivera en högre kurs än den som är nu eller rent av tycker att den bör vara värd mindre, så säljer jag. Jag brukar kontinuerligt under året följa bolaget och analysera det men årsvis brukar jag göra en stor sådan. Då uppdaterar jag även målkursen. 

Det kan finnas lite olika varningslampor. Exempelvis om VD:n plötsligt avgår. Ett annat exempel är också om bolaget senarelägger sin rapport. 

Generellt kan man säga att saker som sker omotiverat och plötsligt är varningslampor. Alla varningslampor behöver inte betyda något, det skulle ju kunna finnas någon bra anledning bakom det som sker. 

Har du haft en god avkastning i det här bolaget och nu dyker det upp lite varningslampor. Då kan det vara ett tillfälle att sälja en del eller hela innehavet i bolaget. 

Har Skatteverket koll på kryptovaluta?

Enligt ett förhandsavgörandet i högsta förvaltningsdomstolen har det klargjorts att handel med kryptovalutor, ur ett skatteperspektiv inte ska jämföras med utländsk valuta eller värdepapper. Kryptovalutor ska istället behandlas enligt bestämmelserna om andra tillgångar i 52 kap. inkomstskattelagen. Detta innebär att avyttring av bitcoin ska redovisas som kapitalvinst. En avyttring sker om du:

 • Säljer kryptovaluta mot en fiat valuta (Kronor, Euro, USD mm)
 • Nedan går vi igenom olika situationer och hur de beskattas.

  Du som privatperson ska alltid betala skatt på inkomster från mining av bitcoin och andra kryptovalutor. Normalt beskattas dessa som inkomst av tjänst (hobby) och i enskilda fall kan dessa inkomster beskattas som inkomst från näringsverksamhet.

  Kriterier för att det ska klassas som näringsverksamhet är att verksamheten drivs under en längre period på ett professionellt sätt med utrustning anpassad för mining. Samt att det förväntas att verksamheten ska generera vinst och att kapaciteten antas kunna generera 25 bitcoin eller mer årligen.

  Är krypto olagligt i Sverige?

  2019.11.05

  Bitcoin och andra kryptovalutor bygger på blockchain-teknik. I tidigare pressmeddelanden har IT-advokaterna skrivit om hur tekniken fungerar, samt dess förenlighet med GDPR. I Sverige finns det varken specifik reglering avseende saluföring av kryptovaluta eller krav på hur kryptovaluta ska nyttjas eller utvecklas. Det innebär dock inte att ansvaret är helt oreglerat, utan hänsyn måste tas till särskilda legala krav som kan bli aktuella i det enskilda fallet.

  Hur får jag 10 000 kr att växa snabbt?

  Vilket är bästa sättet att spara pengar? Vi kan inte ge dig ett svar – utan 50! Oavsett om du bara behöver lite spartips i vardagen, eller vill skapa en långsiktig plan för ditt sparande, kan den här listan få dig på rätt köl.

  Här följer våra bästa spartips 2023, indelade i sex kategorier. Fonder eller sparkonton, bakning eller storkok – vilka sparknep funkar bäst för dig?

  • Bank & Ekonomi
  • Mat & Hem
  • Teknologi, hushåll och fasta kostander
  • Shopping, nöjen och resor
  • Bil- och resekostnader
  • Och så 5 klassiker…

  Vilka aktier ska man satsa på 2023?

  Här är en lista med aktier som kan vara köpvärda med potential. Gemensamt för dessa bolag är att de går med vinst. De har en rimlig skuldsättning och uppvisar stabil tillväxt (läs mer i avsnittet om tillväxtaktier). Den typen av aktier är ofta köpvärda på lång sikt. Tips – klicka på företagsnamnet för att läsa mer om aktien hos Avanza.

  Ett sätt att hitta köpvärda bolag är genom att leta efter de billigaste aktierna. Det är viktigt att påpeka att ”billiga aktier” inte alls handlar om hur många kronor och ören en aktie kostar. Istället handlar det om aktiens värdering.

  Vilka branscher kommer gå bra 2023?

  Enligt rapporten ser fastighetsbranschen att investerare i fastigheter kommer att prioritera långsiktig stabilitet när inflation och räntor skapar oro. ESG och hållbarhet ses som en möjlig väg till omställning och transformation.

  1038