:

Kan man vara folkbokförd i Sverige och utomlands?

Innehållsförteckning:

  1. Kan man vara folkbokförd i Sverige och utomlands?
  2. Kan man vara folkbokförd på två ställen?
  3. Hur många månader kan man bo utomlands?
  4. Är det olagligt att inte skriva ut sig från Sverige?
  5. Hur länge får man vara i Sverige när man är skriven i utlandet?
  6. Vad händer om man inte bor där man är skriven?
  7. Måste man vara folkbokförd där man bor?
  8. Kan man vara svensk medborgare och bo utomlands?
  9. Hur länge måste man bo utomlands för att slippa skatt?
  10. Kan man förlora sitt svenska personnummer?
  11. Kan jag förlora mitt svenska medborgarskap om jag bor utomlands?
  12. Hur vet Försäkringskassan att jag är utomlands?
  13. Hur länge kan man vara skriven på en adress utan att bo där?
  14. Får inneboende skriva sig på adressen?
  15. Kan man äga en bostad utan att vara skriven där?

Kan man vara folkbokförd i Sverige och utomlands?

Om du är under 18 år och flyttar till Sverige med dina föräldrar gäller samma regler om folkbokföring som för vuxna.

Om du inte har fyllt 18 år och ska flytta till Sverige utan dina föräldrar ska du besöka Skatteverkets servicekontor för att folkbokföra dig. Om du ska flytta till en person i Sverige ska den personen följa med till servicekontoret.

För att folkbokföra dig i Sverige ska du ha för avsikt att bo i Sverige i minst ett år. Det är viktigt att du tar med dig ett giltigt pass eller ett nationellt id-kort i original. Om du är under 16 år ska din förmyndare vara med vid anmälan om inflyttning i Sverige. Annars måste du ta med dig ett personligt brev från dina föräldrar/förmyndare. Brevet ska innehålla deras kontaktuppgifter och de ska skriva att de godkänner att du flyttar från det andra nordiska landet till Sverige.

Kan man vara folkbokförd på två ställen?

Grundregeln att utgå ifrån när det kommer till folkbokföring är att du ska vara folkbokförd där du är bosatt. Du anses vara bosatt där du regelbundet sover.

I Folkbokföringslagen går det att läsa mer om vilka undantag som finns och mer exakt hur begreppet definieras. Utgångspunkten är däremot att utgå ifrån var du faktiskt bor. Det spelar ingen roll hur du bor, exempelvis om du är inneboende.

Tänk på! Du ska vara folkbokförd där du bor, oavsett om det är du själv som äger bostaden eller inte.

Om du tänker flytta gör du en flyttanmälan för att ändra din folkbokföringsadress. Flyttanmälan görs hos Skatteverket.

Det går även att göra en flyttanmälan på Adressändring.se, men det gäller endast postförsändelser, alltså att din post skickas till ditt nya boende.

I samband med adressändringen får du en blankett som du skickar in till Skatteverket, som är grunden för ditt byte av folkbokföringsadress. Att byta folkbokföringsadress är kostnadsfritt, men för vissa nödvändiga tilläggstjänster kan du få betala en mindre summa.

Hur många månader kan man bo utomlands?

Senast kontrollerat: 24/04/2023

Under de första tre månaderna i det nya landet behöver du som är EU-medborgare inget intyg som bekräftar att du får bo där. I vissa EU-länder måste du emellertid anmäla din närvaro vid ankomsten.

Är det olagligt att inte skriva ut sig från Sverige?

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Om du bor utomlands i ett år eller mer så bör du enligt 20 § folkbokföringslagen göra en flyttanmälan till Skatteverket. Du kommer härmed att avregistreras från folkbokföringen. Det är inte straffbart att bo utomlands men ändå fortsättningsvis vara folkbokförd i Sverige. Det kan dock få konsekvenser gällandes exempelvis beskattning, då du riskerar att beskattas både i landet där du arbetar såväl som i Sverige om du är folkbokförd här. När du avregistreras från folkbokföringen kommer du vidare inte att få rösta till kommunen och landstinget, men däremot till riksdagen.

Hur länge får man vara i Sverige när man är skriven i utlandet?

Vad vi gör

Hitta ett jobb utomlands med Workwide. Det är lättare än du tror och tusentals svenskar har redan gjort det sedan 2014. Sök i den största databasen med svenska utlandsjobb och registrera dig för att prata med vårt hjälpsamma rekryteringsteam.

Vad händer om man inte bor där man är skriven?

Till höstens kurser blev drygt 27 000 studenter antagna till Linnéuniversitetet i Kalmar och Växjö. Drygt 6000 av dem är heltidsstudenter.  

När SVT Nyheter Småland pratar med studenter på Campus i Växjö är det få som känner till att det är ett brott att vara folkbokförd på fel adress. 

Måste man vara folkbokförd där man bor?

Huvudregeln för var man ska vara skriven är enkel: där man bor där ska man vara folkbokförd. Men det finns gråzoner och ibland är det svårt att veta vad som gäller. Till exempel om du bor tillfälligt på en adress eller på grund av din livssituation bor på flera ställen. Nedan reder vi ut vad som gäller för olika situationer.

Ja det måste man. Huvudregeln är att du ska vara folkbokförd där du bor, alltså där du sover. Om man inte gör någon flyttanmälan eller inte bor på adressen som man har anmält, så kan det vara ett folkbokföringsbrott. Något som kan straffas med böter eller i värsta fall fängelse. Folkbokföringslagen skärptes i juli 2018, tidigare var det inte straffbart att skriva sig på en adress där man inte bor. Om du är osäker på var du ska vara folkbokförd ska du alltid vända dig till Skatteverket för stöd.

Kan man vara svensk medborgare och bo utomlands?

×

Migrationsverkets webbplats fungerar bäst i moderna webbläsare som Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox och Apple Safari. För att vara säker på att webbplatsen visas korrekt rekommenderar vi dig att byta till någon av dem om du använder webbläsaren Internet Explorer på din dator eller mobila enhet. Vi kan inte ge någon teknisk support om du använder vår webbplats i Internet Explorer.

Hur länge måste man bo utomlands för att slippa skatt?

I en dom som vi tidigare skrivit om från Högsta förvaltningsdomstolen under 2018 har det klargjorts att en sammanhängande vistelse om fem månader per år i Sverige innebär stadigvarande vistelse och därmed full beskattning i Sverige. Skatterättsnämnden har i ett förhandsbesked nu bedömt att en vistelse om fyra månader under sommaren och ytterligare cirka tre veckor per år inte ska innebära stadigvarande vistelse. Är det ett klargörande eller innebär beskedet ett än mer osäkert rättsläge?

Sökanden var en pensionär som är bosatt i utlandet. Hon avsåg att vistas i Sverige varje år under mitten av maj till mitten av september och därutöver besöka släkt och vänner under maximalt tre veckor årligen. Då rättsläget var oklart så frågade hon Skatterättsnämnden om dessa vistelser skulle innebära att hon stadigvarande vistas i Sverige eller inte.

Kan man förlora sitt svenska personnummer?

Nyfödda barn och personer som aldrig innehaft svenskt pass, nationellt identitetskort eller varit folkbokförda i Sverige måste erhålla samordningsnummer innan det är möjligt att söka svenskt pass eller nationellt identitetskort.

Ambassaden tar endast emot anmälan om namn och underlag för rekvisition av samordningsnummer om avsikten är att ansöka om pass/ID-kort/provisoriskt pass för barnet på ambassaden i Paris.

Kan jag förlora mitt svenska medborgarskap om jag bor utomlands?

En svensk medborgare kan förlora sitt svenska medborgarskap genom preskription, vilket innebär att medborgarskapet upphör.

Förlust av svenskt medborgarskap sker när personen fyller 22 år om hen

  • är född utomlands,
  • aldrig har haft hemvist i Sverige, och
  • inte heller har varit här under förhållanden som tyder på samhörighet med Sverige (14 § första stycket MedbL).

Hur vet Försäkringskassan att jag är utomlands?

Ja, om du bor i Sverige och arbetar i minst två olika länder inom EU/EES eller i Schweiz och Storbritannien, ska du anmäla det till Försäkringskassan så att vi kan utreda vilket lands socialförsäkringslagstiftning du ska omfattas av. Det gör du genom att ansöka om intyg A1.

Du ansöker om intyg A1 genom att redogöra för din arbetssituation på Mina sidor.

Om du är utsänd ska din arbetsgivare komplettera med uppgifter i blankett:

Hur länge kan man vara skriven på en adress utan att bo där?

Övrigt/annat

MIN SON ÄGER EN BOSTADSRÄTT, MEN HYR UT DEN I ANDRA HAND NU. HAN HAR FLYTTAT TILL EN ANNAN STAD FÖR ATT PROVBO TILLSAMMANS MED SIN FLICKVÄN. KAN HAN FOLKBOKFÖRA SIG PÅ FLICKVÄNNENS ADRESS/LÄGENHET, UTAN ATT "BLI AV" MEN SIN BOSTADSRÄTT? OCH KAN DOM SOM HYR HANS LÄGENHET I ANDRA HAND FOLKBOKFÖRA SIG PÅ HANS ADRESS/LÄGENHET?

Får inneboende skriva sig på adressen?

Den som avsiktligt lämnar oriktig uppgift och skriver sig på någon annans adress, kan dömas för folkbokföringsbrott till böter eller fängelse i högst sex månader. Tidigare gav detta bara böter på upp till 1 000 kronor, trots att det var väldigt obehagligt för den småhusägare som drabbades.

- Villaägarna har jobbat för att få till stånd en skärpning av lagstiftningen, säger Villaägarnas chefsjurist Ulf Stenberg.

Kan man äga en bostad utan att vara skriven där?

Du behöver inte vara gift eller sambo för att äga en bostadsrätt tillsammans med en annan person. Här kan du läsa mer om att köpa en bostadsrätt med en familjemedlem eller en kompis.

---