:

Vad ligger grundavdraget på?

Innehållsförteckning:

  1. Vad ligger grundavdraget på?
  2. Vad är grundavdraget för pensionärer?
  3. Vad är grundavdraget i deklarationen?
  4. Vilka pensionärer får sänkt skatt 2023?
  5. Vad är skillnaden mellan grundavdrag och jobbskatteavdrag?
  6. Vem får förhöjt grundavdrag?
  7. Hur mycket får en pensionär i månaden efter skatt?
  8. Varför får 65 åringar högre skatt 2023?
  9. Hur mycket högre blir pensionen 2023?
  10. Vilka får inte höjd pension 2023?
  11. Hur mycket höjs jobbskatteavdraget 2023?
  12. Vad är det för skillnad på grundavdrag och jobbskatteavdrag?
  13. Vilka avdrag kan jag göra som pensionär?
  14. Hur mycket höjs pensionen med 2023?
  15. Hur mycket skatt betalar man på pension efter 66 år?

Vad ligger grundavdraget på?

Grundavdraget är som konstaterat ett avdrag som minskar den beskattningsbara inkomsten. Det gör, tillsammans med andra avdrag, att inte hela din inkomst beskattas. Det spelar ingen roll om inkomsten kommer från en anställning, en näringsverksamhet eller pensionen.

I praktiken kan man se grundavdraget som den lägsta gräns för när man behöver betala skatt. Om någon tjänar mindre pengar än grundavdragets storlek, så täcker grundavdraget hela den beskattningsbara inkomsten och du behöver alltså inte betala någon skatt alls.

Vad är grundavdraget för pensionärer?

Grundavdraget är ett skatteavdrag som automatiskt beräknas, och presenteras, på deklarationen. Det minskar personens totala beskattningsbara inkomst och därmed skatt som förväntas betalas.

I deklarationen framgår din deklarerade inkomst. Det är från denna summa som ett grundavdrag automatiskt räknas bort. Därefter beräknas hur stor skatt som ska betalas. Grundavdraget innebär alltså att total summa att betala i skatt minskas.

Vad är grundavdraget i deklarationen?

Man kan få helt eller reducerat grundavdrag beroende på om man har varit obegränsat eller begränsat skattskyldig under hela eller en del av beskattningsåret.

Vilka pensionärer får sänkt skatt 2023?

Många som är födda i slutet av 50-talet riskerar att hamna i kläm både före och efter att man gått i pension och straffas sedan de kommande åren av höjda skatter till följd av ogenomtänkta skatteförändringar.

Fler än 100 000 pensionärer riskerar högre skatt när riktåldern för pensionen höjs. Alla pensionärer födda 1957 som tar ut pension 2023 går miste om den skattesänkning som skulle utjämna skillnaden mellan skatt på arbete och pension. Det innebär en skattesmäll på upp emot 3 000 kronor i månaden. Och om tre år drabbas du som är 59:a. Det här en hård, orättvis och helt omotiverad skattesmocka från den förra regeringen.

Vad är skillnaden mellan grundavdrag och jobbskatteavdrag?

För dig som fyllt 65 år vid ingången av inkomståret beräknas jobbskatteavdraget på annat sätt än för den som inte fyllt 65 år. Detta har inte påverkats av att åldersgränserna i pensionssystemet höjdes från den 1 januari 2023, utan gäller fortfarande för den som fyllt 65 år.

Beräkningen för de som fyllt 65 år har justerats från den 1 januari 2023, för att bättre motsvara de höjningar som har gjorts under åren för de som inte fyllt 65 år.

Vem får förhöjt grundavdrag?

Grundavdraget är en del av din inkomst som är skattefri. Det innebär att du inte betalar skatt på en viss del av din inkomst. Gäller det all inkomst? Nej, det gäller bara det som benämns  ”Förvärvsinkomster” , dvs lön, pension, a-kassa, inkomst från enskild firma, sjukersättning och liknande. Gör du avdrag i din deklaration under punkt 2 ”Avdrag för tjänst” eller 3 ”Allmänna avdrag” så dras de av och det som är kvar rundas av och benämns ”Fastställd förvärvsinkomst”. I praktiken innebär det att om du tjänar tex 400 000 kronor och inte har några avdrag från punkt 2 eller 3 så dras grundavdraget på 17 800 kronor av från din fastställda inkomst och beloppet som blir kvar benämns beskattningsbar förvärvsinkomst. Din inkomstskatt beräknas på din beskattningsbara förvärvsinkomst.

Nu kanske du undrar hur mycket pengar vi egentligen pratar om? Det kan variera, men för de flesta rör det sig om 15 000 – 20 000 kronor/år. Avdraget beror på hur stora inkomster du har och prisbasbeloppet (PBB). För 2023 är PBB 52 500 kronor.

Hur mycket får en pensionär i månaden efter skatt?

Ett tips till dig som är 54 år eller äldre är att planera i tid inför din pension. På minPensions webbplats finns verktyget Uttagsplaneraren som hjälper dig att: 

  • se skillnaden på att ta ut dina pensioner på kort och lång tid
  • se vad du får i pension efter skatt
  • få en checklista så att du vet vad du ska göra och vem du ska kontakta för att börja ta ut dina pensioner
  • enkelt spara dina uttagsplaner så att du kan jobba vidare med dem senare.

Gör din plan i Uttagsplaneraren (Länk till annan webbplats)

Varför får 65 åringar högre skatt 2023?

Skogsarbetaren Lars Jacobsson är en av runt 100 000 nyblivna pensionärer som får se sitt grundavdrag gå upp i rök nästa år.– Pengarna räcker inte, jag går back varje månad, säger han.

Lars Jacobsson gick i pension i år efter 48 år som skogsarbetare. Trots ett långt arbetsliv är det inga stora summor som kommer in på kontot varje månad.

Hur mycket högre blir pensionen 2023?

För de som är föräldralediga eller får sjukpenning finns det ett inkomsttak, som i nuläget ligger på cirka 44 000 kronor i månaden. Tjänar man mer än det får man inte mer i ersättning.

Men nu höjs taket, vilket innebär att den högsta ersättningsnivån höjs med 102 kronor per dag.

– För en som är föräldraledig och tjänar mer än inkomsttaket motsvarar det ungefär 3 000 kronor mer i månaden.

Vilka får inte höjd pension 2023?

Din pension består av flera delar och under december varje år räknas alla delar om. Det är viktigt att känna till att det inte är samma regler för olika pensionsförmåner.

Inkomstpensionen och tilläggspensionen följer inkomstutvecklingen i samhället. För 2023 betyder det att din inkomstpension och tilläggspension ökar med 3 procent.

Garantipensionen följer prisutvecklingen i samhället och räknas om med förändringen av prisbasbeloppet. För 2023 betyder det att din garantipension ökar med upp till 8,7 procent.

Hur mycket höjs jobbskatteavdraget 2023?

Det är du själv som ansvarar för att tillräckligt mycket skatt dras på din totala inkomst. Ju fler utbetalare du har, desto större är risken för att det totala skatteavdraget blir för lågt. Vi förklarar hur det fungerar och ger dig tips för att undvika kvarskatt.

Om du tar ut hela din allmänna pension från Pensionsmyndigheten kommer vi att göra ett skatteavdrag enligt den skattetabell som gäller för din kommun. Om du samtidigt tar ut tjänstepension dras endast 30 procent på dina tjänstepensioner.

Om du endast tar ut en del av din pension, drar vi 30 procent eftersom vi anser oss vara sidoarbetsgivare och att din arbetsgivare eller annan ska dra skatt enligt tabell.  

Från det år du fyller 67 år är du berättigad till ett förhöjt grundavdrag vilket innebär att du betalar lägre skatt på din pension. Det året flyttas du som har pension från kolumn 6 till kolumn 2 i skattetabellen. Oavsett om du tagit ut pensionen tidigare eller börjar ta ut från 67 år så får du ett lägre skatteavdrag. 

  • Från 2023  kommer de som är födda 1957-1958 att bli beskattade enligt kolumn 2 från och med januari det år de fyller 67 år.
  • Från 2026 ändras dessa regler igen vilket innebär att de som är födda från och med 1959 kommer att bli beskattade enligt kolumn 2 från och med januari det år de fyller 68 år. Observera att det finns förslag om att denna ålder ska sänkas till 67 år för födda 1959. 

Vad är det för skillnad på grundavdrag och jobbskatteavdrag?

Avdraget är inräknat i de skattetabeller som arbetsgivare använder vid löneutbetalningar så du behöver inte själv ansöka om avdraget.

Skattereduktionens storlek beror på inkomstnivå (efter ev avdrag), grundavdrag och kommunalskattesats.

Vilka avdrag kan jag göra som pensionär?

Du kan enkelt ansöka om jämkning i vår e-tjänst om du har e-legitimation (till exempel mobilt bank-id). Annars kan du använda blanketten:

Som pensionär får du ofta pension från flera olika utbetalare. Du kanske även jobbar och får både lön och pension. Om du får inkomster från flera utbetalare riskerar du att få kvarskatt eftersom skatteavdragen på dina inkomster då kan bli för låga.

Det beror på att den som betalar ut din huvudinkomst, alltså den högsta pensionen eller lönen, drar skatt enligt skattetabell utifrån bara den inkomsten. Dina övriga utbetalare ska göra skatteavdrag med 30 procent.

Hur mycket höjs pensionen med 2023?

Garantipension och förmånsbestämda pensioner räknas upp med 8,7 procent. I och med riksdagens beslut i somras att höja garantipensionen kommer ytterligare 127 000 personer att omfattas av den, totalt 912 000 personer.

Samtidigt minskar antalet personer som enbart har inkomstpension från 1 011 000 till 889 000.

Pensionsmyndighetens analyschef Ole Settergren kritiserar i en tidigare TN-artikel grundskyddets träffsäkerhet och kallar det för ett lapptäcke av förmåner som inte träffar målet. Han varnar för att kopplingen mellan arbete och pension är på väg att försvinna.

Hur mycket skatt betalar man på pension efter 66 år?

Som pensionär får du pension från flera olika håll och det är ditt eget ansvar att se till att det dras rätt skatt. Därför kan det vara bra att sätta sig in i sin pension så att du inte betalar för lite skatt. Vad du ska betala i skatt är individuellt men rent generellt fungerar det såhär:

  • Allmän pension. Den allmänna pensionen från Pensionsmyndigheten drar den kommunalskatt som gäller i den kommun du bor i, precis så som det fungerar med lön.
  • Tjänstepension. De flesta pensionsbolag drar automatiskt av 30% i skatteavdrag vid utbetalning. Har du utbetalningar från flera bolag kan det därför bli att du betalar för lite skatt.
  • Eget pensionssparande. Om du sparat till din pension i en kapitalförsäkring eller ett ISK har du redan skattat på pengarna när du tar ut dem. Du är därför inte skyldig att betala skatt på det egna pensionssparandet när du tar ut det.