:

Får man rutavdrag för flytt?

Innehållsförteckning:

 1. Får man rutavdrag för flytt?
 2. Hur fungerar rutavdrag vid Flyttstäd?
 3. När infördes ROT och rut-avdrag?
 4. När har man rätt till rut-avdrag?
 5. Vad är skillnad på rot och rutavdrag?
 6. Kan man få skattereduktion för flytt av bohag?
 7. Vad kostar flyttstädning utan rutavdrag?
 8. Kan man flytta rot-avdrag mellan makar?
 9. Hur gammalt måste huset vara för att få rot-avdrag?
 10. Vem införde rut avdrag?
 11. Kan man använda rut avdrag i hyresrätt?
 12. Vem kan få rut avdrag?
 13. Hur mycket rut per år?
 14. Kan man ha både rot och rut?
 15. Vilka flyttkostnader är avdragsgilla?

Får man rutavdrag för flytt?

Det är sedan 1 augusti 2016 möjligt att få RUT-avdrag när du anlitar en flyttfirma som hjälper dig med din bohagsflytt eller andra tjänster som härrör till bohagsflytten. RUT-avdraget avser arbetskostnaden där du bara behöver betala 50% av kostnaden för arbetet. Kostnaden för materialkostnader som drivmedel eller andra kostnader för transportfordon är inte godkända för RUT-avdrag.

Hur fungerar rutavdrag vid Flyttstäd?

Rutavdrag – även stavat RUT-avdrag (förkortning för rengöring, underhåll och tvätt) – är ett skatteavdrag för hushållsnära tjänster. Här räknas flyttjänster som flytthjälp, flyttstädning och magasinering in.

Skattereduktion innebär att den summa skatt du ska betala reduceras, alltså minskas. Genom att utnyttja rutavdraget kan du spara pengar när du ska flytta.

När infördes ROT och rut-avdrag?

E N G R A N S K N I N G S R A P P O R T F R Å N R I K S R E V I S I O N E N

T I L L R I K S D A G E NB E S L U T A D : 2 0 2 0 - 0 1 - 2 8 D N R : 3 . 1 . 1 - 2 0 1 8 - 1 3 0 0 R I R 2 0 2 0 : 2

När har man rätt till rut-avdrag?

Arturo Arques är privatekonom på Swedbank och sparbankerna. Vi låter honom svara på de vanligaste frågorna om rut och rot.

Det pratas om rot och rut i lite olika sammanhang – men vad står de för egentligen? – Rot är en förkortning för reparation, ombyggnad och tillbyggnad. Rut stod en gång i tiden för "rengöring, underhåll och tvätt". Idag omfattar ju avdraget betydligt mer än så, men de är båda skatteavdrag som man kan få göra för tjänster som utförs i eller i nära anslutning till hemmet.

Vad är skillnad på rot och rutavdrag?

Det här är det vanligaste sättet att få rotavdrag och rutavdrag. Företaget du anlitar drar av avdraget från arbetskostnaden på fakturan. När arbetet är utfört och du har betalat ansöker företaget om utbetalning från Skatteverket. Datumet då du betalar fakturan styr vilket år som rotavdraget eller rutavdraget hamnar på.

Kan man få skattereduktion för flytt av bohag?

Det finns många fördelar med att anlita en flyttfirma för flytthjälp. Förutom att du tack vare rutavdraget kan spara pengar genom att få skattereduktion på arbetskostnaden så slipper du själv allt det där trista med att flytta, såsom att paketera och packa upp, montera ned och montera upp igen, transportera kartonger och möbler, lyfta tungt samt flyttstädning.

En flyttfirma kan, förutom att ge dig flytthjälp, även bistå med flyttstädning. Dock inte grov- och specialstädning, men både fönsterputsning, dammtorkning och dammsugning ingår i vad som berättigar till skattereduktion via rutavdraget. Ytterligare en fördel är tidsbesparing. Du kan ägna dig åt roligare eller viktigare saker samtidigt som jobbet blir gjort.

Vad kostar flyttstädning utan rutavdrag?

RG:s Flyttstädning vill underlätta för våra kunder med ett fast pris på flyttstäd. Priset räknas ut på antalet kvadratmeter som bostaden består av.

Fasta priset som kan räknas ut nedan gäller då bostaden är normalsmutsig. I de fall bostaden är väldigt smutsig så får ni gärna kontakta oss så kan vi komma och titta på lägenheten och ge er ett fast pris eller så debiterar vi städningen på timmar.

Kan man flytta rot-avdrag mellan makar?

- Sista dagen att deklarera är den 2 maj, men för att få eventuell skatteåterbäring redan i april behöver du deklarera tidigare än så. Du kanske också behöver kolla upp och stämma av en del uppgifter och då kan det vara skönt att vara ute i god tid för att undvika att hamna i tidsnöd sista dagen, säger Arturo Arques, Swedbank och Sparbankernas privatekonom.

Den som godkänner sin deklaration digitalt senast den 30 mars, utan att göra tillägg eller ändringar, får sin eventuella skatteåterbäring mellan den 5 april och den 6 april. Som ändring räknas till exempel avdrag för resor till och från arbetet eller redovisning av bostadsförsäljning.

Hur gammalt måste huset vara för att få rot-avdrag?

Detta är den viktigaste regeln som alla bör ha klart för sig; ROT gäller enbart på den del av en köpt tjänst som är själva arbetet. Där får du dra av halva priset, inte på någon annan del av kostnaden. Exempel: Johanna köper en värmepump för 40 000 kr. Hon anlitar en värmepumpsfirma som borrar ett hål och kopplar in pumpen, de tar 20 000 kr för detta. Dessutom har de 2 000 kr i resekostnader. Totalt kostar alltså Johannas värmepump 20 000+40 000+2 000= 62 000 kr. Hon utnyttjar ROT-avdrag och halverar arbetskostnaden som nu alltså blir endast 10 000 kr, för ett totalpris på 52 000 kr. Sammanfattning: ROT-avdrag gäller arbetskostnad, inget annat.

ROT-avdraget är utformat så att det följer kalenderår. Om du utnyttjade det för arbeten under 2011 och 2012 spelar ingen roll; nyårsafton 2013 ”nollställs” det och du kan köpa ROT-tjänster igen. Det som däremot kan förändras mellan åren är vissa regler och detaljer i hur det fungerar, läs mer om förändringar från 2013 här.

Även 2013 är ROT-avdragets tak på 50 000 kronor (du kan alltså köpa en tjänst för 100 000 kr och då få skatterabatt med 50 000). Taket är dock per person, så är ni två vuxna i hushållet och betalar för ett stort jobb kan ni dela upp fakturan och göra ROT-avdrag för 50 000 kr var. Det enda kravet för att få göra fullt avdrag är att du tjänat tillräckligt, och därmed betalat tillräckligt med skatt, under året. Var gränsen går beror på bland annat kommun, övriga avdrag, med mera. Läs mer i vår guide till inkomstgräns för ROT-avdrag 2013.

Vem införde rut avdrag?

Redan 2003 skrevs Riksdagsmotionen om Rut-avdraget. 2007 infördes Rut för hushållsnära tjänster och det har hänt mycket sedan dess. Avdraget, som gör att du endast betalar 50% av arbetskostnaden på hushållsnära tjänster, har blivit populärt och möjliggjort för fler människor att få hjälp i hemmet.

Här hjälper vi dig att förstå vad Rut-avdraget är, hur det fungerar och vad det innebär för dig som konsument.

Kan man använda rut avdrag i hyresrätt?

9 april 2020 kl 08:30

Nyheter Bara sex procent av hyresgästerna använder sig av rutavdrag. Om man vill och har råd så är det inte svårt. Så här gör du.

Vem kan få rut avdrag?

Det här är det vanligaste sättet att få rotavdrag och rutavdrag. Företaget du anlitar drar av avdraget från arbetskostnaden på fakturan. När arbetet är utfört och du har betalat ansöker företaget om utbetalning från Skatteverket. Datumet då du betalar fakturan styr vilket år som rotavdraget eller rutavdraget hamnar på.

Hur mycket rut per år?

Rutavdrag är en form av skatteavdrag som är ämnat för privatpersoner. Rutavdraget innebär att man berättigas skattereducering för diverse tjänster och arbeten som sker i sin bostad.

Rutavdraget kan många gånger framstå som något komplicerat. I själva verket är det helt tvärtom.

Kan man ha både rot och rut?

Den här instruktionen gäller BL Fakturering.

Om du säljer tjänster till privatpersoner som ger rätt till skattereduktion för så kallade ROT- och RUT-tjänster (byggtjänster resp. hushållsnära tjänster) finns det funktioner i programmet som underlättar hanteringen av redovisningen till Skatteverket. 

Vilka flyttkostnader är avdragsgilla?

Om du uppfyller villkoren för rutavdraget har du möjlighet att få en skattereduktion på upp till 50 procent för de flyttjänster du köpt. År 2018 beslutade regeringen att rutavdraget för personer i åldern 18-64 år höjs från 25 000 kronor per år till högst 50 000 kronor per år.

De nya reglerna trädde i kraft den 1 juli 2019 och innebär att alla över 18 år har rätt till 50 000 kronor per år i rutavdrag. Personer som fyllt 65 år är liksom tidigare berättigade till 50 000 kronor per år. Fortsättningsvis kan rot- och rutavdraget sammanlagt uppgå till högst 50 000 kronor per person och år.

Till de flyttjänster som får dras av hör flytt av bohag mellan bostäder samt till och från magasinering. Förutsättningen är att förvaringen sker under kort tid och är en del av flytten. Till de flyttkostnader som är avdragsgilla hör ytterligare packning och uppackning, lastning och lossning eller annat iordningsställande för transport samt arbetstiden för transporten.

Avdraget gäller enbart för de arbetskostnader som uppstår, inte kostnader för flyttbil, flyttkartonger eller magasinhyra. Därför bör flyttfirman redovisa denna separat på fakturan. Missa inte vår artikel om pris för flyttfirmor för närmare information.

Som köpare av en tjänst måste du hålla koll på att du uppfyller följande villkor för att utnyttja rutavdraget för flytt:

 • Du måste vara minst 18 år gammal.
 • Du bör bo i Sverige eller betala skatt i Sverige för minst 90 procent av din inkomst.
 • Vara registrerad antingen på den gamla eller den nya adressen mellan vilka flytten går (har du dubbel bosättning räknas båda som bostad).
 • Betala tillräckligt med skatt och ha rut kvar att utnyttja.
 • Du bör ha betalat för arbetet före årsskiftet för att det ska komma med i din deklaration året efter.
 • Om arbetet utförts i dina föräldrars bostad kan du ta del av rut om det är du som betalat för arbetet.
 • Om du är gift eller har en sambo har ni möjlighet att omfördela summorna mellan er.