:

Vad är moms Enkelt förklarat?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är moms Enkelt förklarat?
  2. Vad är syftet med moms?
  3. Vad är skillnaden mellan skatt och moms?
  4. Vad har 25% moms?
  5. Hur man räknar ut moms?
  6. Vad är moms och hur betalas den?
  7. Vem får moms?
  8. Vilken moms får man tillbaka?
  9. När är det 12% moms?
  10. Vad är momsen på 100 kr?
  11. Hur får man tillbaka momsen?
  12. Vad har ingen moms?
  13. Är moms men inte skatt?
  14. Hur mycket får jag tjäna utan att betala moms?
  15. När behöver man betala moms?

Vad är moms Enkelt förklarat?

Om du bedriver verksamhet som gör att du ska betala eller få tillbaka moms

Du som har företag och säljer varor eller tjänster i Sverige ska ta ut moms av dina kunder, så kallad utgående moms

. Momsen är ingen kostnad för dig, utan en skatt som du tar ut av kunden och redovisar vidare till staten.

När du sedan köper varor eller tjänster till ditt företag betalar du moms på dem, så kallad ingående moms

Vad är syftet med moms?

Momsreglerna i Europa beror på var du befinner dig, vad du säljer, var din kund är baserad och om din kund är ett företag eller en individ. Även om reglerna skiljer sig i de olika länderna är följande steg för momsefterlevnad konsekventa om du säljer i EU.

Vad är skillnaden mellan skatt och moms?

Om du bedriver verksamhet som gör att du ska betala eller få tillbaka moms

Du som har företag och säljer varor eller tjänster i Sverige ska ta ut moms av dina kunder, så kallad utgående moms

. Momsen är ingen kostnad för dig, utan en skatt som du tar ut av kunden och redovisar vidare till staten.

När du sedan köper varor eller tjänster till ditt företag betalar du moms på dem, så kallad ingående moms

Vad har 25% moms?

Caută în cel mai mare magazin de cărți electronice din lume și începe să citești chiar astăzi pe web, pe tabletă, pe telefon sau pe dispozitivul tău eReader.

Accesează acum Google Play »

Hur man räknar ut moms?

Hur räknar man ut moms? På den här sidan kan du använda vår momsräknare för att beräkna moms på ett pris och se summan exklusive samt inklusive moms.

Vår momsräknare hjälper dig att lägga till eller ta bort moms på ditt pris. Välj mellan 6%, 12% och 25% moms eller skriv in en egen momssats.

I Bokio får du hjälp att beräkna moms helt automatiskt. Både när du bokför, fakturerar dina kunder och ska göra momsdeklaration. Skapa konto och kom igång med enkel bokföring, fakturering och mycket mer!

Vad är moms och hur betalas den?

Moms är en förkortning för mervärdesskatt och är en statlig skatt som ska betalas när vi handlar med de allra flesta varor och tjänster. Privatpersoner behöver ofta inte tänka på momsen, eftersom den som huvudregel redan är inkluderad i priset. Däremot ska företagare redovisa och betala moms till staten genom Skatteverket.

Ingående moms är momsen på det du köper in till ditt företag och det är den moms företaget har rätt att få tillbaka. Den ingående momsen är därmed ingen kostnad för dig som företagare. Utgående moms är momsen på det du säljer, och det är den momsen du som företagare ska redovisa till Skatteverket. Skillnaden mellan den ingående momsen och den utgående momsen, det vill säga mellanskillnaden, ska du antingen betala till Skatteverket eller få tillbaka från Skatteverket.

För att klargöra skillnaden mellan ingående och utgående moms kan du som företagare tänka på vilken riktning exempelvis en faktura har; in eller ut? Kommer fakturan in till ditt företag i form av leverantörsfakturor och kvitton så är det ingående moms på fakturan medan utgående moms finns på de fakturor som företaget skickar till kunderna.

Vem får moms?

När företaget inleder sin rörelseverksamhet ska det registrera sig som momsskyldigt. I vissa fall kan man också frivilligt ansöka om registrering, exempelvis om företagsverksamheten bedrivs i liten skala eller om affärsverksamheten är momsfri. 

  • Så här registrerar du dig som momsskyldig
  • Små företag kan få lättnader i momsen

I momsbeskattningen är i allmänhet säljaren skattskyldig, vilket betyder att säljaren ansvarar för att betala och deklarera skatten till Skatteförvaltningen. I vissa fall tillämpas omvänd skattskyldighet, vilket betyder att köparen deklarerar och betalar momsen på säljarens vägnar. Vi inhemsk handel tillämpas den omvända momsskyldigheten bland annat inom byggbranschen och skrothandeln. 

Vilken moms får man tillbaka?

Moms, eller mervärdesskatt som det också heter, är en statlig skatt som du som företagare, i de flesta fall, är skyldig att redovisa. Momsen är för det mesta inkluderat i det pris vi betalar för varor och tjänster och därmed ingenting privatpersoner behöver reflektera kring. För dig som företagare däremot krävs det lite mer – momsen ska deklareras och betalas i tid.

Det är viktigt att skilja på ingående och utgående moms. Allt du köper in till ditt företag går under ingående moms, och det är den momsen du har rätt att få tillbaka. Den utgående momsen gäller de varor eller tjänster du säljer från ditt företag och det är den momsen du ska redovisa till Skatteverket. Vad som sedan avgör om du ska betala eller få tillbaka momspengar är helt enkelt mellanskillnaden på det du köpt och det du sålt!

När är det 12% moms?

är undantagna momsplikt helt och hållet. Varor och tjänster som är momsfria är till exempel sjukvård, tandvård, social omsorg, skolverksamhet och bank- och försäkringstjänster.

Vad är momsen på 100 kr?

I de allra flesta fallen gäller 25% moms på varor och tjänster, varför valet blir enkelt när man ska räkna ut momsen. Det finns däremot undantag där momsen istället är 12% eller 6% och i vissa fall till och med momsfritt.

  • 12 procent moms: är bland annat tillämpat på livsmedel (gäller ej dricksvatten från vattenkran eller alkoholhaltiga drycker starkare än folköl), restaurangbesök (gäller ej sprit, vin, starköl eller måltider i konferensarrangemang), hotell (gäller ej boende vid konferensarrangemang), egenproducerade konstverk.
  • 6 procent moms: är bland annat tillämpat på tidningar (gäller ej online-tidningar), böcker (gäller ej e-böcker), taxiresor, bussresor, tågresor och flygresor i Sverige, idrotter.

För att läsa vidare om vilka undantag det finns till 25 procent moms, så kan man läsa om mer detaljerad information på skatteverket.

Hur får man tillbaka momsen?

Använder du e-tjänsten Skattekonto kan du klicka på ”Betalningsuträkning” för att göra en sammanställning för hur mycket du ska betala. Deklarerar du på blankett ska du själv räkna ihop hur mycket du ska betala.

Momsen ska vara betald och finnas på Skatteverkets konto senast den sista inlämningsdagen för din momsdeklaration. 

Vad har ingen moms?

Att det heter mervärdesskatt beror på att det bara är det ökade värdet på en vara eller tjänst, mervärdet, som ett ­företag betalar in moms på.

Man skiljer mellan ingående moms och utgående moms.

Är moms men inte skatt?

Här kan du få fram viktiga datum för ditt företag. Då kan du lätt se när du behöver betala in skatter, deklarera eller när du får utbetalningar.

Hur mycket får jag tjäna utan att betala moms?

Intäkter från din solcellsanläggning beskattas som kapitalinkomst av produkt från en privatbostad. I många fall blir det ingen inkomstskatt eftersom du får ett schablonavdrag på 40 000 kronor per år som dras av från de totala inkomsterna för varje fastighet Till exempel inkomster av uthyrning och försäljning av produkter från privatbostaden, den el som dina solceller producerar och du säljer vidare. Avdraget får göras av var och en som äger privatbostaden och som haft inkomster av uthyrning eller försäljning. Det totala avdraget per fastighet är 40 000 kronor och får fördelas mellan ägarna. Läs mer hos Skatteverket.

Om din försäljning av el och andra varor och tjänster uppgår till högst 80 000 per år under två år behöver du inte deklarera och betala moms. Du ska inte heller registrera dig för moms.  

Om försäljningen överstiger 80 000 kronor per år är du dock skyldig att registrera dig för att betala mervärdesskatt på 25 % på den sålda elen. Den här skyldigheten bedöms separat även om verksamheten inte utgör en näringsverksamhet. Läs mer hos Skatteverket.

När behöver man betala moms?

från din bokföring. Du ska bland annat lämna uppgift om:

  • din försäljning
  • utgående moms (moms på det du har sålt)
  • ingående moms (moms på det du har köpt in.