:

Vilka föreningar ska betala moms?

Innehållsförteckning:

  1. Vilka föreningar ska betala moms?
  2. Vilka verksamheter är momsfria?
  3. Vad är moms på gym?
  4. Är en ideell förening Momsskyldig?
  5. Är idrottsföreningar momspliktiga?
  6. Måste en förening betala moms?
  7. Är föreningar momsfria?
  8. Vilka företag behöver inte betala moms?
  9. Vad är det 6% moms på?
  10. Hur bokförs gymkort?
  11. När blir en förening momspliktig?
  12. Måste föreningar betala moms?
  13. Får idrottsföreningar dra av moms?
  14. Är föreningar momsbefriade?
  15. Får ideell förening dra av moms?

Vilka föreningar ska betala moms?

En ekonomisk förening eller en bostadsrättsförening ska vanligtvis inte lägga på moms på hyran eller göra avdrag för moms i uthyrningsverksamheten. Det finns däremot vissa undantag där föreningen under vissa förutsättningar kan välja att lägga moms på hyran.

En förening som hyr ut lokaler för stadigvarande momspliktig verksamhet kan frivilligt välja att lägga på moms på hyran, så kallad frivillig beskattning. Då kan föreningen göra avdrag för ingående moms på inköp som avser den lokalen. Om det finns flera lokaler i samma fastighet kan föreningen hyra ut en lokal med moms och en annan lokal utan moms. Bestämmelserna om frivillig beskattning tillämpas även för upplåtelse av lokaler med bostadsrätt.

Föreningen kan under vissa förutsättningar även bli frivilligt beskattad för hela eller delar av fasigheten, redan under byggnationen av fastigheten. Det kallas frivillig beskattning under ett uppförandeskede.

En ekonomisk förening eller en bostadsrättsförening som själva hyr ut parkeringsplatser eller garageplatser till hyresgäster ska inte lägga moms på hyran. Hyr föreningen ut parkeringsplatser eller garageplatser till andra hyresgäster än de som bor i fastigheten ska det vara moms på hyran. Även en förening som hyr ut parkeringsplatser eller garage till ett parkeringsbolag, som i sin tur hyr ut det till en hyresgäst, ska lägga moms på hyran.

Vilka verksamheter är momsfria?

är undantagna momsplikt helt och hållet. Varor och tjänster som är momsfria är till exempel sjukvård, tandvård, social omsorg, skolverksamhet och bank- och försäkringstjänster.

Vad är moms på gym?

När du är personlig tränare eller yoga-instruktör ska du fakturera med 6% moms. Gym har också 6% moms. Det som Skatteverket bedömer vara idrott får också 6% moms. Simträning har 6% men äventyrsbad har 25%. Hundsport som Agility har nu också via domstol fått 6% moms fast Skatteverket först ansåg att det var 25%.

Praktiska utbildningar med idrottsanknytning har 6% moms men teoretisk utbildning och tränarutbildning är inte idrott och får 25% moms.

Är en ideell förening Momsskyldig?

Som huvudbransch för de föreningar som använder denna blankett antecknas automatiskt 94999 Övriga organisationer. Om du vill ha någon annan huvudbransch för din förening, ska du ange branschen i den här punkten på blanketten. Skatteförvaltningen registrerar huvudbranschen i företags- och organisationsdatasystemet.

Huvudbranschen baserar sig på Statistikcentralens näringsgrensindelning (2008). Statistikcentralens näringsgrensindelning 2008 kan läsas på Statistikcentralens webbplats.

Nedan exempel på näringsgrenar: 93120 Sportklubbars och idrottsföreningars verksamhet (exempelvis drift av sportklubbar och idrottsföreningar, golfklubbar, jaktföreningar) 94200 Intressebevakning inom arbetstagarorganisationer (exempelvis verksamhet i fackföreningar och andra sådana föreningar som driver medlemmarnas intressen i lönefrågor och gällande arbetsförhållanden o.d.) 94910 Verksamhet i religiösa samfund Om du anmäler en ny huvudbransch kan du underlätta behandlingen av din anmälan genom att ange Statistikcentralens femsiffriga branschkod.

En förenings räkenskapsperiod fastställs i stadgarna för respektive förening. Föreningens första räkenskapsperiod inleds på etableringsdagen. Ange etableringsdagen i formen dd.mm.åååå (t.ex. 01.08.2019). Om verksamheten i den nya föreningen har inletts innan avtalet om bolagsbildning har undertecknats ska du anteckna verksamhetens första dag som etableringsdag.

Är idrottsföreningar momspliktiga?

- I vår kontakt med stöter vi ofta på situationer där organisationen förvärvat varor och/eller tjänster från utlandet, vilket medför en skyldighet att momsregistrera sig och redovisa moms på förvärvet här i Sverige. Detta är något som många inte känner till och om Skatteverket upptäcker att momsredovisning inte gjorts, blir resultatet att organisationen påförs utgående moms och även skattetillägg om 20 procent på den ej redovisade momsen, berättar Annika Nordqvist, auktoriserad skatterådgivare på Grant Thornton.

Så här säger reglerna: 

Måste en förening betala moms?

I den samhälleliga debatten betraktas icke-vinstdrivande allmännyttiga samfund ofta som aktörer i den så kallade tredje sektorn. Med hjälp av frivilliga bedriver allmännyttiga samfund flera olika slags allmännyttig verksamhet utan att sträva efter vinst. Å andra sidan producerar en del av de allmännyttiga samfunden avgiftsbelagda tjänster för den offentliga sektorn eller marknaden på motsvarande sätt som aktörer i den privata sektorn. Till antalet är största delen av de allmännyttiga samfunden föreningar. En annan betydande grupp av allmännyttiga samfund utgörs av stiftelser.

Allmännyttig verksamhet har befriats både från inkomstskatt för samfund och mervärdesskatt. Befrielsen har genomförts så att mervärdesskattelagen har en direkt hänvisning till inkomstskattelagen vad gäller definitionen av ett allmännyttigt samfund och verksamhet som befriats från mervärdesskatten. Syftet med denna anvisning är att förtydliga situationer som hänför sig till momsbeskattningen av allmännyttiga samfund. Bland annat frivillig ansökan om momsskyldighet i olika situationer har förtydligats med exempel. Anvisningen behandlar även avdrag inom momsbeskattningen samt anskaffning av tjänster och produkter från utlandet, eftersom allmännyttiga samfund ofta har en exceptionell ställning jämfört med företag även i internationella situationer.

Det bör beaktas att begreppen rörelsemässig verksamhet och näringsverksamhet som nämnts i denna anvisning skiljer sig från varandra och ska inte förväxlas med varandra. Med rörelsemässig verksamhet avses rörelsemässig verksamhet enligt mervärdesskattelagen. Näringsverksamhet är ett begrepp i inkomstskattelagen. Vad gäller allmännyttiga samfund har förståelsen av den innehållsliga skillnaden mellan dessa begrepp praktisk betydelse till exempel då ett samfund beslutar att ansöka om frivillig momsskyldighet.

Enligt 1 § i mervärdesskattelagen ska mervärdesskatt betalas på all rörelsemässig verksamhet. Ett allmännyttigt samfund som avses i inkomstskattelagen är emellertid enligt 4 § i mervärdesskattelagen skattskyldigt endast för inkomster av näringsverksamhet enligt inkomstskattelagen. Därmed gäller den exceptionella bestämmelsen i mervärdesskattelagen med en direkt hänvisning till inkomstskattelagen allmännyttiga samfund. I vissa situationer kan allmännyttiga samfund momsfritt sälja sådana produkter och tjänster som utan den ovannämnda bestämmelsen i 4 § i mervärdesskattelagen skulle vara momspliktiga.

Ett allmännyttigt samfund och inkomst av näringsverksamhet är begrepp i inkomstskattelagen, men de tillämpas även i momsbeskattningen. I denna anvisning går man inte igenom vad ett allmännyttigt samfund är eller vad som utgör inkomst av näringsverksamhet som avses i inkomstskattelagen. Skatteförvaltningen har gett en Beskattningsanvisning för allmännyttiga samfund där det beskrivs när ett samfund är allmännyttigt samt när det är fråga om näringsverksamhet för ett allmännyttigt samfund. Beskattningsanvisningen bör läsas tillsammans med denna anvisning.

Är föreningar momsfria?

Moms och skatter Moms är ett annat ord för Mervärdesskatt. Moms är en skatt som näringsidkare tillför kostnaden för en vara eller tjänst. I Sverige är momsen 25 procent av priset på de allra flesta varor. Det vill säga att en näringsidkare lägger på 25 procent av kostnaden av en vara eller tjänst, på priset. De 25 procent av varan eller tjänsten går sedan till staten.

Föreningar med ideell verksamhet har inkomster som inte är skattepliktiga. Sådana inkomster är medlemsavgifter, bidrag och gåvor som avser den ideella verksamheten. Allmännyttiga ideella föreningar beskattas bara för fastighets- och rörelseinkomster. Förutom den ideella verksamheten är även kapitalinkomster som räntor, utdelningar och kapitalvinster skattefria.

Vilka företag behöver inte betala moms?

Moms – mervärdesskatt eller mervärdesomsättningsskatt – är en skatt som ska betalas till staten vid köp av varor och tjänster. 

Både privatpersoner och företag betalar moms, men det är du som driver företag som märker av att den existerar. För privatpersoner är momsen alltid inkluderad i priset och man behöver inte göra någonting mer än att betala totalsumman för sin vara eller tjänst.

Själva momsinbetalningen – och hur stor den blir – tar nämligen du som företagare, eller näringsidkare, hand om i samband med din momsdeklaration. Företagare kan nämligen kvitta momsen på sina inköp mot momsen på sin försäljning. Därför brukar man ofta presentera priset exklusive moms när man vet att det är företag som ska handla.

I Sverige använder vi oss av olika momssatser beroende på vilken typ av vara eller tjänst som avses. På de allra flesta varor eller tjänster gäller 25 % moms, det vill säga att du som näringsidkare lägger på 25 % på ditt pris. Det finns dock undantag.

För till exempel livsmedel, restaurangbesök, hotell samt konstverk som köps direkt från konstnären gäller istället 12 % moms, medan tidningar, böcker, konserter samt  taxi-, buss-, flyg- och tågresor inom Sverige enbart beläggs med 6 % moms. 

Vissa branscher är dessutom undantagna från momsplikt helt och hållet. För sjukvård, tandvård, social omsorg, skolverksamhet och bank- och försäkringstjänster betalas exempelvis ingen moms alls.‍

Vad är det 6% moms på?

Hur räknar man ut moms? På den här sidan kan du använda vår momsräknare för att beräkna moms på ett pris och se summan exklusive samt inklusive moms.

Vår momsräknare hjälper dig att lägga till eller ta bort moms på ditt pris. Välj mellan 6%, 12% och 25% moms eller skriv in en egen momssats.

I Bokio får du hjälp att beräkna moms helt automatiskt. Både när du bokför, fakturerar dina kunder och ska göra momsdeklaration. Skapa konto och kom igång med enkel bokföring, fakturering och mycket mer!

Hur bokförs gymkort?

I det här inlägget går vi igenom att bokföra friskvård och friskvårdsbidrag. Vi går även igenom hur du bokför friskvård i ett aktiebolag. 

Du som är arbetsgivare kan erbjuda dina anställda upp till 5000 kronor per år i friskvårdsbidrag som skattefri förmån. Om arbetsgivaren betalar friskvård direkt till t.ex. gymmet går gränsen för skattefritt friskvårdsbidrag vid 5000 kronor per år. Skulle du som arbetsgivare ändå vilja erbjuda den anställde ett högre belopp så kan det vara bra att känna till att den anställde då beskattas för hela beloppet. Det är alltså inte endast den del av beloppet som överstiger 5000 kronor som beskattas. 

När blir en förening momspliktig?

Allmännyttiga ideella föreningar som inte är skyldiga att betala inkomstskatt för näringsverksamhet är heller inte skyldiga att deklarera och betala moms på sin försäljning. Ni ska då inte ta ut moms vid försäljning av varor och tjänster och får inte heller dra av moms på inköp för er verksamhet. Om ni felaktigt tar ut moms på till exempel reklam, annonser, sponsring m.m. har köparen ingen rätt att göra avdrag för den felaktigt debiterade momsen. Ni ska ändå redovisa momsen i en särskild skattedeklaration.

Om ni däremot blir betalningsskyldiga att betala inkomstskatt för näringsverksamhet och självständigt bedriver ekonomisk verksamhet, ska ni också deklarera och betala moms på momspliktig försäljning av varor och tjänster. Ni får då också dra av moms på inköp för den momspliktiga delen av verksamheten.

Ideella föreningar som inte är allmännyttiga och självständigt bedriver ekonomisk verksamhet är betalningskyldiga till moms på samma villkor som andra näringsidkare.

Måste föreningar betala moms?

Allmännyttiga ideella föreningar som inte är skyldiga att betala inkomstskatt för näringsverksamhet är heller inte skyldiga att deklarera och betala moms på sin försäljning. Ni ska då inte ta ut moms vid försäljning av varor och tjänster och får inte heller dra av moms på inköp för er verksamhet. Om ni felaktigt tar ut moms på till exempel reklam, annonser, sponsring m.m. har köparen ingen rätt att göra avdrag för den felaktigt debiterade momsen. Ni ska ändå redovisa momsen i en särskild skattedeklaration.

Om ni däremot blir betalningsskyldiga att betala inkomstskatt för näringsverksamhet och självständigt bedriver ekonomisk verksamhet, ska ni också deklarera och betala moms på momspliktig försäljning av varor och tjänster. Ni får då också dra av moms på inköp för den momspliktiga delen av verksamheten.

Ideella föreningar som inte är allmännyttiga och självständigt bedriver ekonomisk verksamhet är betalningskyldiga till moms på samma villkor som andra näringsidkare.

Får idrottsföreningar dra av moms?

Som tidigare nämnt kan ideella föreningar som även bedriver ekonomisk verksamhet behöva redovisa moms för den specifika delen av verksamheten.

Enligt Skatteverket är ”ekonomisk verksamhet” när föreningen producerar eller handlar med varor och tjänster. Detta gäller även jordbruk, gruvdrift eller motsvarande aktiviteter samt utnyttjade av materiella eller immateriella tillgångar för att få ekonomiska intäkter till verksamheten.

Du som har försäljning på högst 30 000 kronor under ett beskattningsår kan välja att vara undantagen från momsskyldighet, även om du normalt sett är att betrakta som skattskyldig.

För att åberopa momsbefrielse krävs dock att beskattningsunderlaget för aktuellt beskattningsår understiger 30 000 kronor samt att beskattningsunderlaget för de föregående två beskattningsåren också understiger 30 000 kronor.

Med beskattningsunderlag menas nettobeloppet som momsen läggs på. Om momssatsen på din försäljning är 25 procent kan du alltså sälja för 37 500 kronor utan att ta ut moms. Med momssats på 12 procent blir försäljningssumman 33 600 kronor och är satsen 6 procent ska försäljningen inte vara högre än 31 800 kronor.

Är föreningar momsbefriade?

Som tidigare nämnt kan ideella föreningar som även bedriver ekonomisk verksamhet behöva redovisa moms för den specifika delen av verksamheten.

Enligt Skatteverket är ”ekonomisk verksamhet” när föreningen producerar eller handlar med varor och tjänster. Detta gäller även jordbruk, gruvdrift eller motsvarande aktiviteter samt utnyttjade av materiella eller immateriella tillgångar för att få ekonomiska intäkter till verksamheten.

Du som har försäljning på högst 30 000 kronor under ett beskattningsår kan välja att vara undantagen från momsskyldighet, även om du normalt sett är att betrakta som skattskyldig.

För att åberopa momsbefrielse krävs dock att beskattningsunderlaget för aktuellt beskattningsår understiger 30 000 kronor samt att beskattningsunderlaget för de föregående två beskattningsåren också understiger 30 000 kronor.

Med beskattningsunderlag menas nettobeloppet som momsen läggs på. Om momssatsen på din försäljning är 25 procent kan du alltså sälja för 37 500 kronor utan att ta ut moms. Med momssats på 12 procent blir försäljningssumman 33 600 kronor och är satsen 6 procent ska försäljningen inte vara högre än 31 800 kronor.

Får ideell förening dra av moms?

- I vår kontakt med stöter vi ofta på situationer där organisationen förvärvat varor och/eller tjänster från utlandet, vilket medför en skyldighet att momsregistrera sig och redovisa moms på förvärvet här i Sverige. Detta är något som många inte känner till och om Skatteverket upptäcker att momsredovisning inte gjorts, blir resultatet att organisationen påförs utgående moms och även skattetillägg om 20 procent på den ej redovisade momsen, berättar Annika Nordqvist, auktoriserad skatterådgivare på Grant Thornton.

Så här säger reglerna: